'Antwerp FC stunt met Bundesliga-superdeal'

'Antwerp FC stunt met Bundesliga-superdeal'

De huurtransfer van Soumaila Coulibaly is een echte schot in de roos gebleken voor Antwerp FC. De 19-jarige centrale verdediger maakt indruk met zijn kracht, atletisch vermogen en voetballende kwaliteiten.

Marc Overmars is dan ook van plan de aankoopoptie van 7,35 miljoen euro te activeren, maar zal naar alle verwachtingen stevig onderhandelen met Borussia Dortmund om de beste deal te sluiten en Coulibaly kosteneffectief aan te trekken, vergelijkbaar met het gelijkaardige dossier-Keita afgelopen zomer.

Antwerp troeft Kompany af voor ‘Europese topper’

Soumaila Coulibaly wordt al jaren beschouwd als een veelbelovend talent in het Europese voetbal. Twee jaar geleden maakte hij de overstap van Paris Saint-Germain, waar hij gold als een toptalent in de jeugdacademie, naar Borussia Dortmund.

De Duitsers wisten toen meerdere Europese topclubs af te troeven, waaronder FC Barcelona, Juventus en Manchester United, in de race om zijn handtekening.

Dortmund koesterde de hoop dat Coulibaly een vergelijkbare stormachtige ontwikkeling zou doormaken zoals Erling Haaland, Jadon Sancho, Gio Reyna en Jude Bellingham, maar uiteindelijk heeft hij slechts twee keer gespeeld voor het eerste elftal. 

In Noordrijn-Westfalen moest Coulibaly de concurrentie aangaan met toppers zoals Mats Hummels, Niklas Süle en Nico Schlotterbeck, wat een bijna onmogelijke opdracht bleek voor hem.

Om zijn talent volledig waar te maken, voelde hij zich genoodzaakt om afgelopen zomer Dortmund te verlaten en stuurde hij aan op een vertrek. Bovendien kreeg hij bij Dortmund nooit echt de kans om zich te bewijzen, en er waren geluiden dat de Duitse topclub zelf een transfer wilde afdwingen door hem naar de uitgang te duwen.

Vincent Kompany had vorige zomer grote interesse om de jonge Fransman naar Burnley FC te halen, maar op het laatste moment ontstond er onenigheid over de exacte voorwaarden van de verplichte aankoopoptie in het huurcontract.

Marc Overmars maakte handig gebruik van deze situatie en wist Coulibaly naar Antwerp FC te halen via een huurtransfer met een aankoopoptie die tegen de 10 miljoen euro aanloopt.

Coulibaly maakt vanaf dag één grote indruk bij Antwerp

Soumaila Coulibaly wordt qua speelstijl en intrinsieke kwaliteiten vergeleken met zijn landgenoot Dayot Upamecano van Bayern München. Hij combineert power, atletisch vermogen, en voetballende skills.

Hij is comfortabel en elegant in het balbezit, waarbij hij de ideale centrale verdediger is voor een ploeg die graag vanuit achteruit wil opbouwen en een dominante speelstijl wil hanteren.

Bovendien brengt Coulibaly op jonge leeftijd al veel présence en gestalte (1 meter 91).Met de komst van Coulibaly is Marc Overmars erin geslaagd om een opvolger te vinden voor de als onvervangbaar beschouwde Willian Pacho.

Het is namelijk niet eenvoudig om een jonge, linksvoetige centrale verdediger te vinden met zowel fysieke onverwoestbare capaciteiten als een goede inspeelpass. Sinds zijn aankomst bij Antwerp FC heeft Coulibaly vanaf dag één een sterke indruk gemaakt. “

Vandaag trainde ik voor het eerst met die nieuwe centrale verdediger (Coulibaly, red.). Dat zag er goed uit, hoor. Hij doet denken aan Pacho”, zei Jurgen Ekkelenkamp medio augustus aan Gazet van Antwerpen.

Coulibaly maakte indruk tijdens zijn debuut in “de wedstrijd van het jaar” voor Antwerp FC tegen AEK Athene, waar een plaatsje in de groepsfase van de Champions League op het spel stond. Coulibaly imponeerde meteen.

Coulibaly is een verbeterde versie van Pacho: “Een grote in wording”

Het Nieuwsblad beschreef Soumaila Coulibaly als een ijzersterke en goed voetballende verdediger. Het Laatste Nieuws stelde vast dat Coulibaly zijn onversneden klasse etaleerde.

“Opvallend snel, comfortabel aan de bal, leest het spel goed en geen schrik om het duel aan te gaan of om in te schuiven. De jonge Fransman moet in oktober nog 20 worden, maar zijn debuut smaakte ontegensprekelijk naar meer.”

Ook Patrick Goots was diep onder de indruk van de zomertransfer van Antwerp. Na negentien minuten spelen tegen AEK Athene schreef hij 'de nieuwe Pacho' op zijn analyseblad.

"Hij loste de verwachtingen helemaal in. Door de manier waarop hij indribbelt en kruispasses verstuurt, kan hij zelfs een verbeterde versie van Pacho worden, al moet hij hiervoor natuurlijk eerst bevestigen”, zei Goots in Gazet van Antwerpen.

“Hoe dan ook: wie dít in zijn allereerste 90 minuten op het hoogste niveau kan tonen, nota bene in een Champions League-play-off, is een grote in wording.”

Schot in de roos: Coulibaly is niet meer weg te denken bij Antwerp FC

Soumaila Coulibaly moest snel worden ingepast in de ploeg van Mark van Bommel, maar dit seizoen heeft hij zich bewezen als een erg oplettende, solide en verdedigend autoritaire speler, die ook zijn waarde heeft in de opbouw van het spel.

“Sinds hij tegen AEK voor het eerst meedeed, heeft hij zijn niveau vastgehouden”, sprak Van Bommel lovend over de Franse verdediger. “Hij is een jonge, talentvolle verdediger die alleen beter wordt.”

Coulibaly pakt snel en goed alle instructies van zijn coach op, waardoor hij ondanks zijn jeugdige leeftijd niet meer weg te denken is uit de basisploeg. “Blijft een schot in de roos, die transfer”, schreef Het Laatste Nieuws.

Aan de andere kant zijn Coulibaly's lange passes niet altijd alles, lijdt hij soms balverlies en gaat hij soms in de fout bij tegendoelpunten, zoals bijvoorbeeld tegen Shakhtar Donetsk, KV Mechelen, FC Barcelona, Sporting Charleroi en Club Brugge. Niettemin blijven de uitstekende wedstrijden van Coulibaly aanzienlijk talrijker.

Overmars wil Borussia Dortmund overmeesteren in de onderhandelingen

Gazet van Antwerpen suggereerde al snel dat als Soumaila Coulibaly deze prestaties blijft leveren, Marc Overmars niet zal aarzelen om de aankoopoptie in zijn huurcontract te activeren. De optie bedraagt 7,35 miljoen euro, met 1 miljoen euro aan bonussen.

Daarnaast betaalt Antwerp ongeveer 1 miljoen euro als huursom, waarbij nog variabele kosten kunnen worden toegevoegd. “Ik voel mij hier goed, héél goed zelfs. Maar of ik hier langer dan een jaar zal voetballen, dat weet ik niet”, zei Coulibaly daar zelf over in een gesprek met Gazet van Antwerpen.

Het is bekend dat Overmars steeds kritischer kijkt naar de uitgaven en steeds meer de vinger op de knip houdt op het gebied van transfers bij de club, waardoor hij niet zomaar 8 miljoen euro zal neertellen om Coulibaly definitief over te nemen van Borussia Dortmund.

Net als bij het dossier-Keita, dat een vergelijkbare situatie was afgelopen zomer, zal Overmars waarschijnlijk harde onderhandelingen voeren om de beste deal te sluiten en Coulibaly zo kosteneffectief mogelijk aan te trekken.

In het geval van het dossier-Keita beschikte Antwerp vorige zomer ook over een aankoopoptie in de huurovereenkomst met Oud-Heverlee Leuven. OHL was terughoudend om af te wijken van de initiële aankoopoptie die op 10 miljoen euro was vastgesteld.

“De optie is gewoon veel te hoog”, gaf algemeen directeur Sven Jacques in mei aan in het voetbalpraatprogramma Extra Time. Uiteindelijk slaagde Overmars erin om de aanhoudende en moeizame onderhandelingen in zijn voordeel te draaien.

Hij ging de onderhandelingen aan met een oorspronkelijk bod van 5,5 miljoen euro, en uiteindelijk werd een huurtransfer met een verplichte aankoopoptie tussen de 7 à 8 miljoen euro overeengekomen. Zo'n gelijkaardig scenario met kortingen zal Overmars ook trachten af te dwingen in het dossier-Coulibaly.

POLL: Antwerp moet Coulibaly definitief aankopen

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer
Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer

Dankzij een zege tegen Antwerp veroverde Club Brugge zondag de leidersplaats in de Champions' ...

51
51
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil

Met een schamele drie op 21 is Antwerp het kneusje van de Champions' Play-Offs. Alle ogen op de ...

47
47
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'

KRC Genk ging zaterdag met de billen bloot tegen Cercle Brugge. Met een doelpunt en een assist ...

142
142
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru

Anderlecht kruist de vingers dat een scan geen ernstige schade aan het licht brengt voor Jan ...

169
169
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp

Momenteel zijn er heel wat vraagtekens op de Bosuil, maar vast staat alleszins dat Antwerp voortaan ...

221
221
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij

Cercle Brugge mag nog steeds dromen van een Europees ticket, want het veegde zaterdag de vloer aan ...

34
34
<strong>'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'</strong>
'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'

Anderlecht toont opnieuw interesse in Himad Abdelli (24), een veelzijdige en technisch sterke ...

402
402
KRC Genk in rouw: voormalige lieveling overleden
KRC Genk in rouw: voormalige lieveling overleden

KRC Genk incasseerde zaterdag een nieuwe tik, want het kreeg van Cercle Brugge een 4-1 om de oren. ...

0
0
'Club Brugge wil sensationele transfer bij Union'
'Club Brugge wil sensationele transfer bij Union'

Voor het derde seizoen op rij dreigt Union naast de landstitel te grijpen en opnieuw dreigt Club ...

1111
1111
'Nieuwe wending in Standard-saga: Venanzi moeit zich'
'Nieuwe wending in Standard-saga: Venanzi moeit zich'

Het wordt maar niet rustig bij Standard. Zaterdag volgde een nieuwe sportieve ontgoocheling met een ...

262
262
Luxeprobleem Club opgelost: "Goed aangepakt door Hayen"
Luxeprobleem Club opgelost: "Goed aangepakt door Hayen"

Club Brugge slikte vorige donderdag zijn eerste nederlaag onder Nicky Hayen, want in de slotfase ...

276
276
Vandenbempt zet Alderweireld op zijn plaats na uithaal
Vandenbempt zet Alderweireld op zijn plaats na uithaal

Zondag ging Antwerp al voor de zesde keer in zeven wedstrijden onderuit in de Champions' Play-Off. ...

522
522
'Antwerp drukt door: eerste zomeraanwinst op komst'
'Antwerp drukt door: eerste zomeraanwinst op komst'

Antwerp moet donderdag zijn seizoen zien te redden door in de bekerfinale Union te kloppen, want in ...

246
246
Middenvelder schept duidelijkheid over toekomst bij AA Gent
Middenvelder schept duidelijkheid over toekomst bij AA Gent

AA Gent heeft zich afgelopen weekend verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. De Buffalo's ...

259
259
'Club Brugge blijft twijfelen aan Hayen'
'Club Brugge blijft twijfelen aan Hayen'

Het zou zomaar kunnen dat Nicky Hayen Club Brugge de komende weken naar &eacute;&eacute;n van de ...

724
724