Anderlecht heeft Keisuke Goto definitief overgenomen van Jubilo Iwata voor meer dan één miljoen euro. De 19-jarige Japanner heeft moeite om zich aan te passen aan het leven in Brussel, maar scoort efficiënt in de Challenger Pro League. Hoewel zijn potentieel duidelijk is, moet hij werken aan zijn technische vaardigheden en fysieke kracht. Op dit moment wordt hij nog niet als vaste doublure voor Kasper Dolberg gezien, maar zijn toekomst bij Anderlecht blijft veelbelovend.
Discussie om Goto te houden
Anderlecht twijfelde lang of ze Keisuke Goto definitief bij de club zouden houden. De spits werd dit seizoen gehuurd van Jubilo Iwata, en eind december zou zijn uitleenbeurt aflopen in Brussel.
"Het was zeker een discussie", schreef clubwatcher Jurgen Geril in Het Nieuwsblad. De onderhandelingen tussen de drie partijen – Anderlecht, Jubilo Iwata en Goto – waren al een tijdje aan de gang, en begin december werd een akkoord gevonden over een definitieve overname.
Anderlecht betaalde ruim één miljoen euro om de Japanner in Brussel te houden. Geen gemakkelijke beslissing, want Goto had het voorbije jaar niet altijd even makkelijk om zich in de Belgische hoofdstad te settelen. Hij spreekt nog steeds amper (of niet) Engels, en had vaak te kampen met heimwee.
Met zijn lengte van 1,91 meter is Goto een atypische targetspits voor een Japanner, die doorgaans snel, technisch onderlegd en vinnig zijn. Goto loopt en werkt negentig minuten lang, legt veel discipline aan de dag, heeft een grote motor, maar aan de bal is hij niet bepaald een finesse speler. Bovendien moet hij nog aan pure kracht en spiermassa winnen.
De weg naar het doel
Keisuke Goto vindt wel makkelijk de weg naar het doel. Hij is één van de efficiëntste spitsen in de Challenger Pro League, wat ook bleek tijdens zijn basisdebuut voor Anderlecht in de Jupiler Pro League tegen KV Mechelen.
"Spelers met zijn profiel zijn even zeldzaam als duur", stelde La Dernière Heure vast. Goto scoorde na 24 minuten zijn eerste doelpunt in de paars-witte hoofdmacht via een kopbal met een goal probability van amper 7 procent.
"Een slimme schutter ook", schreef De Morgen. Volgens Jurgen Geril, clubwatcher van Het Nieuwsblad, zijn er bij Anderlecht intern mensen die ervan overtuigd zijn dat Goto op termijn een spits kan worden die zeer gegeerd is in de grotere competities.
Het potentieel is er zeker. Ook in de wedstrijden tegen TSG Hoffenheim en Antwerp FC vond Goto telkens het net.
Een lange weg te gaan
Dat betekent echter niet dat de Japanner nu al klaar is om de vaste doublure van Kasper Dolberg te worden. De 19-jarige Keisuke Goto heeft nog moeite om de bal vast te houden en toont zijn technische beperkingen.
In de wedstrijd tegen AA Gent bleek hij niet over voldoende kracht te beschikken om te kunnen beuken tegen de fysiek sterke verdedigers Watanabe en Jordan Torunarigha.
Volgens Het Laatste Nieuws zal Goto volgend seizoen wel de stap naar de A-kern zetten, maar wordt hij nog niet klaar geacht om als eerste spits te fungeren.
De Morgen gaat zelfs een stap verder en laat weten dat Goto’s naam op Neerpede zelfs in verband wordt gebracht met een vertrek deze zomer. Met Mihajlo Cvetkovic (18) werd er al een nieuwe spits aangetrokken als potentiële vervanger van Dolberg.
Toch past Goto op papier ook in de nieuwe aankoopfilosofie van Anderlecht: jong, talentvol en met doorverkooppotentieel. In de praktijk dus niet, volgens De Morgen.