De verwerpelijke incidenten in de marge van de bekerfinale blijven nazinderen. Het gemeentebestuur van Anderlecht wil bijvoorbeeld geen Club Brugge-fans welkom heten voor het eerstvolgende competitieduel tussen beide clubs. Maar daar leggen die supporters zich niet bij neer.
Wat een groot voetbalfeest moest worden, draaide afgelopen zondag uit op een gewelddadig drama. Met name in de Brusselse stads, buiten de perimeter rond het stadion. Het begon in de namiddag met een ultra-gewelddadige en racistisch gemotiveerde raid van Club Brugge-hooligans in Molenbeek en Jette.
Dat spoor van geweld leidde tot een tegenreactie van Brusselse 'jongeren'. Na de match werden supporters van beide ploegen aangevallen in de hoofdstad. Vooral degenen die de metro gebruikten als vervoermiddel werden geviseerd. Er is sprake van verschillende incidenten waarbij heel wat personen gewond raakten.
Brugse fans geweerd
De incidenten zorgden voor een golf van verontwaardiging en heel wat reactie vanuit politieke hoek. Fabrice Cumps, burgemeester van Anderlecht, besloot zelfs al om in te grijpen. Zo besloot hij om geen Brugse supporters toe te laten tijdens het onderlinge competitieduel van 18 mei. Daarmee wil hij de buurtbewoners en Anderlecht-fans 'beschermen'.
De beslissing van Cumps leverde echter al heel wat tegengas op. Club Brugge liet verstaan dat het geen correcte maatregel vindt en vraagt om de dialoog aan te gaan. Ook ministers Annelies Verlinden en Cieltje Van Achter floten de burgemeester al terug. Zelfs de supporters van Anderlecht keerden zich tegen de beslissing.
Juridische stappen
De een deel van de Brugse achterban ging nog een stap verder en ondernam juridische stappen. De grootste supportersgroep van Club, The Locals 78, nam immers advocaat Walter Van Steenbrugge onder de arm. Die legde Cumps een deadline op tot vrijdagmiddag. "Als er dan nog geen enkel signaal komt, dienen we het verzoekschrift in bij de Raad van State”, reageert de advocaat bij Bruzz. "Ik hoop dat er wijsheid komt. Het zijn alleen ezels die niet van mening veranderen. We hebben nu al contact gezocht in de hoop op een niet-juridische oplossing. Maar als dat niet lukt, gaan we naar de Raad van State. Die zal dan nog voor 18 mei uitspraak doen."