Club Brugge heeft een shortlist van vijf potentiële hoofdcoaches voor het volgende seizoen en volgens Het Laatste Nieuws heeft de uittredende landskampioen gekozen voor Ronny Deila. De 49-jarige is momenteel coach van Standard, waar hij onder moeilijke sportieve en financiële omstandigheden indrukwekkende prestaties levert. Hij krijgt de voorkeur boven Karel Geraerts, die met Union SG eveneens fantastische resultaten behaalt. Geraerts, een voormalig speler van Club Brugge en een jonge getalenteerde Belgische coach, had wellicht een streepje voor moeten hebben, en volgens Het Nieuwsblad zou hij zelfs meer dan Deila openstaan voor Club Brugge. Toch kiest Club Brugge niet voor hem, maar wel voor de Noor.
Geraerts heeft de clubs uit te kiezen
Bij Union SG zullen ze ongetwijfeld opgelucht ademhalen nu Club Brugge niet heeft gekozen voor Karel Geraerts als de nieuwe hoofdcoach voor het volgende seizoen. Hoewel de Brusselse club hem graag wil houden, beseffen ze dat het aartsmoeilijk zal zijn om hun succesvolle coach na dit sterke seizoen te behouden. Volgens L'Equipe wordt Geraerts alvast genoemd als mogelijke opvolger van Didier Digard bij OGC Nice. Andere kandidaten op het lijstje van de Franse club zijn Régis Le Bris (Lorient), Franck Haise (Lens), Thiago Motta (Bologna), Roberto De Zerbi (Brighton) en Graham Potter. Bovendien is er ook interesse voor Geraerts vanuit Duitsland.
Karel Geraerts geeft geen commentaar op deze geruchten en hij zal pas na dit seizoen een beslissing nemen over zijn toekomst. Daarom houdt hij momenteel alle opties open. In een interview met Het Nieuwsblad gaf hij aan dat hij mogelijk de interesse van bepaalde clubs heeft gewekt en dat hij wellicht op het lijstje van enkele clubs staat, net zoals veel van zijn spelers dat kunnen hebben. Hij benadrukte echter dat hij samen met zijn vrouw na het seizoen zal bekijken wat de beste keuze is. Maar met Club Brugge zal hij dus geen rekening meer moeten houden, aangezien de West-Vlamingen dus voor Ronny Deila kiezen.
Enorme domper voor Geraerts
Het zal ongetwijfeld teleurstellend zijn voor Karel Geraerts dat hij niet de kans krijgt om hoofdcoach te worden bij Club Brugge. Volgens Het Nieuwsblad stond Geraerts, zelfs meer dan Ronny Deila, open voor een overstap naar Club Brugge. De 41-jarige Geraerts zou op sportief en financieel gebied een stap hogerop kunnen maken, en er is natuurlijk de emotionele band met de stad en de club. Afgelopen week voerde Club nog gesprekken met Geraerts, maar volgens De Morgen was Deila altijd de eerste keuze en werd Geraerts beschouwd als de voornaamste schaduwkandidaat. Bovendien kiezen Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert voor de duurdere optie, omdat Deila naar verluidt twee miljoen euro zou kosten.Visitekaartje op Jan Breydel
Karel Geraerts is een coach die er altijd naar streeft om zijn team modern maar georganiseerd te laten voetballen. Hij heeft echter ook de kwaliteit om, indien nodig, een andere aanpak te hanteren die misschien minder populair is, maar wel betere resultaten kan opleveren. Geraerts is in staat om het spel van de tegenstander te ontregelen en er zelfs een veldslag van te maken, zoals in de laatste wedstrijd tussen Union SG en Club Brugge. In die match koos hij bewust voor een gesloten tactiek, waarbij zijn team in een laag en compact blok speelde. Union slaagde er nauwelijks in om kansen te creëren en het spel van het Brusselaars was misschien niet spectaculair, maar wel zeer realistisch.
Op basis van deze wedstrijd veroverde Karel Geraerts geen harten bij het publiek in het Jan Breydelstadion, maar het feit dat Club Brugge er niet in slaagde om de georganiseerde verdediging van Union te doorbreken, spreekt juist in het voordeel van de coach. Geraerts was namelijk goed op de hoogte van de moeilijkheden die Club Brugge ondervindt tegen ploegen die laag en compact voetballen, en hij wist deze zwakte effectief uit te buiten. Hoewel hij het tijdrekken van zijn spelers niet actief aanmoedigt, heeft die aanpak wel bijgedragen aan het destabiliseren van Club Brugge en het maximaliseren van het resultaat. Dit bevestigt dat Geraerts een moderne coach is, die pragmatisch handelt in plaats van puur idealistisch te zijn.
Fan van Club Brugge
Karel Geraerts heeft zich dit seizoen bewezen als een van de meest getalenteerde coaches in het land, en het was een logische stap dat hij de nieuwe hoofdtrainer van Club Brugge zou worden. Met het Jan Breydelstadion op slechts vijf minuten wandelen van zijn thuis, is het alsof hij daar in zijn achtertuin zit, zoals hij zelf zei. Bovendien is Geraerts diep van binnen een Club Brugge-supporter, gezien zijn spelerscarrière waarin hij maar liefst 165 wedstrijden voor Blauw-Zwart heeft gespeeld. In een interview met Het Laatste Nieuws gaf hij onlangs nog aan: “Als ze bijvoorbeeld tegen Atlético spelen, kijk ik daar naar uit. Écht. 'Vanavond Club op tv.' Net zoals je vroeger als supporter uitkeek naar een match van de Rode Duivels. Zo graag zie ik Club voetballen.”
(Oude?) strubbelingen met Mannaert
Toch was er altijd één aanzienlijke hindernis die een potentiële hereniging tussen Karel Geraerts en Club Brugge bemoeilijkte, en misschien heeft dit wel een rol gespeeld in de beslissing van Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert om uiteindelijk niet voor hem te kiezen als de nieuwe hoofdcoach. In 2011 uitte Geraerts, toen als speler van Club Brugge, zware kritiek op het 'performance centre', een samenwerking tussen het bestuur van Club Brugge en de universiteit van Leuven, kort nadat het duo Verhaeghe en Vincent aantrad. Spoedig daarna moest Geraerts Club Brugge verlaten.“Dit is onbegrijpelijk, ongepast en onprofessioneel”, reageerde algemeen manager Vincent Mannaert toen vlijmscherp in de pers. “Ook inhoudelijk heb ik hier zware bedenkingen bij. Als een speler vraagtekens plaatst bij een systeem dat er louter op gericht is om de omkadering en de individuele begeleiding te verbeteren, dan heb ik op mijn beurt vragen bij die speler in kwestie. Verder kan men zich afvragen of hij nog wel past binnen ons verhaal.”

Volgens Karel Geraerts zelf was dit de enige keer dat hij professioneel schade heeft opgelopen. “Alleen het vertrek bij Club Brugge was moeilijk”, blikte hij eerder dit seizoen daarop terug in een interview met Het Nieuwsblad. Diverse bronnen suggereren dat er sindsdien nog steeds wrijving bestaat tussen Club Brugge en Karel Geraerts, maar dat doet niets af van de enorme expertise en het vakmanschap van de coach. Het zou bovendien ook erg kortzichtig zijn van Vincent Mannaert enerzijds, en Geraerts anderzijds, dat er na 12 jaar nog altijd rancune zou heersen tussen beide personen.