Mannaert en Verhaeghe rekenen af met Geraerts

Mannaert en Verhaeghe rekenen af met Geraerts

Club Brugge heeft een shortlist van vijf potentiële hoofdcoaches voor het volgende seizoen en volgens Het Laatste Nieuws heeft de uittredende landskampioen gekozen voor Ronny Deila. De 49-jarige is momenteel coach van Standard, waar hij onder moeilijke sportieve en financiële omstandigheden indrukwekkende prestaties levert. Hij krijgt de voorkeur boven Karel Geraerts, die met Union SG eveneens fantastische resultaten behaalt. Geraerts, een voormalig speler van Club Brugge en een jonge getalenteerde Belgische coach, had wellicht een streepje voor moeten hebben, en volgens Het Nieuwsblad zou hij zelfs meer dan Deila openstaan voor Club Brugge. Toch kiest Club Brugge niet voor hem, maar wel voor de Noor.

Geraerts heeft de clubs uit te kiezen

Bij Union SG zullen ze ongetwijfeld opgelucht ademhalen nu Club Brugge niet heeft gekozen voor Karel Geraerts als de nieuwe hoofdcoach voor het volgende seizoen. Hoewel de Brusselse club hem graag wil houden, beseffen ze dat het aartsmoeilijk zal zijn om hun succesvolle coach na dit sterke seizoen te behouden. Volgens L'Equipe wordt Geraerts alvast genoemd als mogelijke opvolger van Didier Digard bij OGC Nice. Andere kandidaten op het lijstje van de Franse club zijn Régis Le Bris (Lorient), Franck Haise (Lens), Thiago Motta (Bologna), Roberto De Zerbi (Brighton) en Graham Potter. Bovendien is er ook interesse voor Geraerts vanuit Duitsland.



Karel Geraerts geeft geen commentaar op deze geruchten en hij zal pas na dit seizoen een beslissing nemen over zijn toekomst. Daarom houdt hij momenteel alle opties open. In een interview met Het Nieuwsblad gaf hij aan dat hij mogelijk de interesse van bepaalde clubs heeft gewekt en dat hij wellicht op het lijstje van enkele clubs staat, net zoals veel van zijn spelers dat kunnen hebben. Hij benadrukte echter dat hij samen met zijn vrouw na het seizoen zal bekijken wat de beste keuze is. Maar met Club Brugge zal hij dus geen rekening meer moeten houden, aangezien de West-Vlamingen dus voor Ronny Deila kiezen.

Enorme domper voor Geraerts

Het zal ongetwijfeld teleurstellend zijn voor Karel Geraerts dat hij niet de kans krijgt om hoofdcoach te worden bij Club Brugge. Volgens Het Nieuwsblad stond Geraerts, zelfs meer dan Ronny Deila, open voor een overstap naar Club Brugge. De 41-jarige Geraerts zou op sportief en financieel gebied een stap hogerop kunnen maken, en er is natuurlijk de emotionele band met de stad en de club. Afgelopen week voerde Club nog gesprekken met Geraerts, maar volgens De Morgen was Deila altijd de eerste keuze en werd Geraerts beschouwd als de voornaamste schaduwkandidaat. Bovendien kiezen Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert voor de duurdere optie, omdat Deila naar verluidt twee miljoen euro zou kosten.

Visitekaartje op Jan Breydel

Karel Geraerts is een coach die er altijd naar streeft om zijn team modern maar georganiseerd te laten voetballen. Hij heeft echter ook de kwaliteit om, indien nodig, een andere aanpak te hanteren die misschien minder populair is, maar wel betere resultaten kan opleveren. Geraerts is in staat om het spel van de tegenstander te ontregelen en er zelfs een veldslag van te maken, zoals in de laatste wedstrijd tussen Union SG en Club Brugge. In die match koos hij bewust voor een gesloten tactiek, waarbij zijn team in een laag en compact blok speelde. Union slaagde er nauwelijks in om kansen te creëren en het spel van het Brusselaars was misschien niet spectaculair, maar wel zeer realistisch.



Op basis van deze wedstrijd veroverde Karel Geraerts geen harten bij het publiek in het Jan Breydelstadion, maar het feit dat Club Brugge er niet in slaagde om de georganiseerde verdediging van Union te doorbreken, spreekt juist in het voordeel van de coach. Geraerts was namelijk goed op de hoogte van de moeilijkheden die Club Brugge ondervindt tegen ploegen die laag en compact voetballen, en hij wist deze zwakte effectief uit te buiten. Hoewel hij het tijdrekken van zijn spelers niet actief aanmoedigt, heeft die aanpak wel bijgedragen aan het destabiliseren van Club Brugge en het maximaliseren van het resultaat. Dit bevestigt dat Geraerts een moderne coach is, die pragmatisch handelt in plaats van puur idealistisch te zijn.

Fan van Club Brugge

Karel Geraerts heeft zich dit seizoen bewezen als een van de meest getalenteerde coaches in het land, en het was een logische stap dat hij de nieuwe hoofdtrainer van Club Brugge zou worden. Met het Jan Breydelstadion op slechts vijf minuten wandelen van zijn thuis, is het alsof hij daar in zijn achtertuin zit, zoals hij zelf zei. Bovendien is Geraerts diep van binnen een Club Brugge-supporter, gezien zijn spelerscarrière waarin hij maar liefst 165 wedstrijden voor Blauw-Zwart heeft gespeeld. In een interview met Het Laatste Nieuws gaf hij onlangs nog aan: “Als ze bijvoorbeeld tegen Atlético spelen, kijk ik daar naar uit. Écht. 'Vanavond Club op tv.' Net zoals je vroeger als supporter uitkeek naar een match van de Rode Duivels. Zo graag zie ik Club voetballen.”


(Oude?) strubbelingen met Mannaert

Toch was er altijd één aanzienlijke hindernis die een potentiële hereniging tussen Karel Geraerts en Club Brugge bemoeilijkte, en misschien heeft dit wel een rol gespeeld in de beslissing van Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert om uiteindelijk niet voor hem te kiezen als de nieuwe hoofdcoach. In 2011 uitte Geraerts, toen als speler van Club Brugge, zware kritiek op het 'performance centre', een samenwerking tussen het bestuur van Club Brugge en de universiteit van Leuven, kort nadat het duo Verhaeghe en Vincent aantrad. Spoedig daarna moest Geraerts Club Brugge verlaten.

“Dit is onbegrijpelijk, ongepast en onprofessioneel”, reageerde algemeen manager Vincent Mannaert toen vlijmscherp in de pers. “Ook inhoudelijk heb ik hier zware bedenkingen bij. Als een speler vraagtekens plaatst bij een systeem dat er louter op gericht is om de omkadering en de individuele begeleiding te verbeteren, dan heb ik op mijn beurt vragen bij die speler in kwestie. Verder kan men zich afvragen of hij nog wel past binnen ons verhaal.”



Volgens Karel Geraerts zelf was dit de enige keer dat hij professioneel schade heeft opgelopen. “Alleen het vertrek bij Club Brugge was moeilijk”, blikte hij eerder dit seizoen daarop terug in een interview met Het Nieuwsblad. Diverse bronnen suggereren dat er sindsdien nog steeds wrijving bestaat tussen Club Brugge en Karel Geraerts, maar dat doet niets af van de enorme expertise en het vakmanschap van de coach. Het zou bovendien ook erg kortzichtig zijn van Vincent Mannaert enerzijds, en Geraerts anderzijds, dat er na 12 jaar nog altijd rancune zou heersen tussen beide personen.

POLL: Wie is de beste coach voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

93
93
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"

Het draait compleet vierkant bij Royal Union SG in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars wisten ...

30
30
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder

Royal Union SG is rampzalig begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse traditieclub verloor ...

41
41
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen

Inter Milan heeft zich vijf speeldagen voor het einde van het seizoen tot Italiaans kampioen ...

52
52
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"

RSC Anderlecht staat na vier speeldagen in de Champions' Play-Offs aan de leiding. De Brusselse ...

99
99
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel. Blauw-zwart verloor nog geen enkele keer in de ...

695
695
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week

In de Champions' Play-Offs is opnieuw een belangrijke week aangebroken. Zo komen de zes deelnemers ...

448
448
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"

Lange tijd leek het erop dat Union SG bij zijn derde opeenvolgende poging dan toch met de landstitel ...

125
125
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'

Manchester City en Kevin De Bruyne willen deze week een nieuwe stap zetten richting een verlenging ...

185
185
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'

Club Brugge is momenteel bezig aan een sterke reeks en dat terwijl het toch een aantal belangrijke ...

716
716
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"

Nu de titelstrijd in de Champions' Play-Offs zijn climax nadert, lopen de emoties logischerwijs ...

177
177
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'

Liverpool FC bereidt zich momenteel voor op de derby van woensdagavond tegen Everton FC, wat opnieuw ...

75
75
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'

In de Europe Play-Offs krijgt Standard dinsdagavond het bezoek van KV Mechelen, maar voor de Rouches ...

264
264
Schandaal Snelders: 'Horrorverhaal deint nog verder uit'
Schandaal Snelders: 'Horrorverhaal deint nog verder uit'

De hemel blijft maar neerdalen op het hoofd van Eddy Snelders. De voormalig voetballer en gewezen ...

199
199
<strong>Zlatan laat Antwerp FC op zijn grondvesten daveren</strong>
Zlatan laat Antwerp FC op zijn grondvesten daveren

Mark van Bommel overweegt zijn toekomst bij Antwerp FC vanwege financi&euml;le en sportieve ...

466
466