Hij stond al te boek als een ongeleid projectiel en vorig weekend bevestigde Tajon Buchanan die bedenkelijke stelling tegen AA Gent. Vooral door zijn domme en absoluut overbodige elleboogstoot aan Gift Orban, maar ook door zijn wederom ondermaatse geleverde sportieve prestatie. De situatie rond Buchanan is dan ook zorgwekkend en stilaan dramatisch te noemen.
RECIDIVIST BUCHANAN
Op het halfuur deelde Tajon Buchanan een elleboogstoot uit aan Gift Orban. Duidelijk en onbetwistbaar, tot bloedens toe, maar toch greep Erik Lambrechts niet in. Sterker nog, de scheidsrechter las de Nigeriaanse aanvaller zelfs de levieten. “Als je dat ziet, moet je als scheidsrechter je assistent contacteren en vragen: ‘Wat is er hier gebeurd?’. In de plaats zat hij tegen mij te roepen”, zei Orban ontgoocheld na de wedstrijd. Buchanan moest altijd uitgesloten worden door Lambrechts, maar dat gebeurde dus niet.
Onverklaarbaar en absoluut onaanvaardbaar volgens Hein Vanhaezebrouck. Een pure schande. En de coach van AA Gent had ook overschot van gelijk. Tajon Buchanan speelde uiteindelijk de wedstrijd uit en na de match werd de uitgedeelde elleboog van de Canadees via allerlei verschillende camerastandpunten nóg duidelijker. Desondanks zal Buchanan geen straf krijgen voor zijn onprofessionele daad want sinds de VAR zijn introductie maakte in het seizoen 2018-19, bestaat er geen reviewcommissie meer.

Club Brugge komt dus met een gelukje weg na de domme daad van Tajon Buchanan, maar de flankspeler zal zijn carrière in de Belgische competitie ongetwijfeld nog altijd geassocieerd worden met zijn elleboogstoot aan Gift Orban. Want zoals Hein Vanhaezebrouck terecht opmerkte: “Hij is een recidivist en ontsnapte al heel vaak aan dit soort dingen.” Spijtig, want intrinsiek en op basis van zijn pure kwaliteiten en talent is Buchanan één van de beste spelers van de Jupiler Pro League. Maar dat laat hij al een heel eindje niet meer zien.
IS HIJ BELGIË (NU AL) BEU?
Tajon Buchanan schitterde in de groepsfase van de Champions League en in die van het Wereldkampioenschap in Qatar, maar in de Belgische competitie is hij het goede gevoel al een hele poos kwijt. Buchanan kan een actie maken, hij heeft snelheid en een dribbel, maar hij mist ook het overzicht en hij is nog te veel een ongeleid projectiel op het veld. Buchanan kiest vaak de moeilijke oplossing en soms komt hij te weinig in het spel voor. En dat terwijl hij vorig jaar nochtans een goed en veelbelovend debuut maakte bij Club Brugge, en op die manier zijn status als één van de hot prospects van de Major League Soccer bevestigde.

Maar dit seizoen loopt Tajon Buchanan duidelijk achter zijn beste vorm aan - vooral in de Belgische competitie. Werd hij oorspronkelijk te veel bewierookt? Of werd zijn talent te hoog ingeschat? Het antwoord bevindt zich wellicht tussenin. De Canadees is erg ambitieus en je voelt dat hij het stilletjes aan wel allemaal gezien heeft in België, zeker na de historische campagne in de Champions League en zijn glansprestaties op het Wereldkampioenschap in Qatar. Maar in de lager aangeschreven Jupiler Pro League lukt het beduidend veel minder voor de 24-jarige. Vreemd.
HELEMAAL ONDERAAN DE LADDER
In 17 gespeelde competitiewedstrijden dit seizoen telt Tajon Buchanan amper één doelpunt en twee assists. Met die erbarmelijke statistieken behoort de Canadees dan ook tot de minst beslissende flankspelers van de Jupiler Pro League. Buchanan speelde weliswaar 330 minuten als verdediger, maar de overige 1.034 minuten vervulde hij een puur aanvallende rol als wingback, buitenste middenvelder of flankaanvaller. In elk geval verbleken de drie beslissende acties van Buchanan bij die van zijn positionele collega’s in de Jupiler Pro League.
Mike Tresor (KRC Genk) telt onder alle flankaanvallers van de Belgische competitie de meeste beslissende acties met maar liefst 23 stuks. Joseph Paintsil (KRC Genk, 19) en Geoffry Hairemans (KV Mechelen, 12) vervolledigen de top drie. Daarna volgen Philip Zinckernagel (Standard, 9), Francis Amuzu (Anderlecht, 8), Nikola Storm (KV Mechelen, 7), Nick Bätzner (KV oostende, 7), Nacer Chadli (KVC Westerlo, 6) en Jon Dagur Thorsteinsson (Oud-Heverlee Leuven, 6).

Tajon Buchanan valt dus uit de top tien, hij is zelfs pas de zeventiende meest beslissende flankaanvaller van de Jupiler Pro League. Tegenvallend en ontgoochelend to say the least, maar misschien nog dramatischer is het feit dat hij amper dreiging voor het doel én voor zijn ploegmaats creëert. Als we de expected goals en expected assists combineren, dan bezet Buchanan pas de 20ste (!) plaats. Pakweg Tuur Dierckx (KVC Westerlo), David Atanga (KV Oostende), Sofian Kiyine (OH Leuven) en Koji Miyoshi (Antwerp FC, al sinds begin oktober geblesseerd), presteren beter dan hem.