Spektakel op komst bij Anderlecht: 'snelste van Eredivisie'

Spektakel op komst bij Anderlecht: 'snelste van Eredivisie'

Anderlecht toont concrete interesse om Milan van Ewijk naar het Lotto Park te halen, en hij zou een waardevolle toevoeging kunnen zijn binnen het nieuwe kader dat Jesper Fredberg bij de club aan het vormen is. Van Ewijk, een 22-jarige rechtsback, wordt geprezen om zijn attractieve speelstijl en zijn vermogen om de hele flank te bestrijken. Zowel defensief als offensief toont hij sterke kwaliteiten. In Nederland heeft Van Ewijk veel lof ontvangen, onder andere van Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart, die zeer enthousiast over hem zijn. Hij wordt zelfs vergeleken met Denzel Dumfries (Internazionale).

Adiós Murillo

Jesper Fredberg houdt de vinger aan de pols in de spelersgroep en hij volgt de ontwikkelingen op de transfermarkt op de voet. De Deense CEO overweegt voortdurend of er versterking nodig is op bepaalde posities, en het lijkt er zeker op dat dit het geval is voor de rechtsbackpositie. Dit seizoen was Michael Murillo namelijk een van de vele tegenvallers bij Anderlecht. Het Laatste Nieuws adviseerde de Panamese speler daarom om tijdens de vakantie best eens lang en goed voor de spiegel te gaan staan en zijn matige prestaties te evolueren.



Anderlecht keek in januari al uit naar een nieuwe rechtsachter om de concurrentie op te drijven, een zoektocht die uiteindelijk niet succesvol bleek. Maar in de aankomende zomermercato zal Jesper Fredberg drastisch te werk gaan, want volgens Het Laatste Nieuws mag/moet Murillo de club verlaten als er een goed bod binnenkomt. Dezelfde krant raadt Jesper Fredberg alvast aan om de zaak van Murillo kordaat en krachtig aan te pakken. Na dit seizoen heeft hij nog twee jaar contract in Brussel, een beter moment dan in de eerstkomende zomermercato zal er wellicht niet meer komen om nog enige financiële compensatie te verkrijgen.

Anderlecht concreet: 4-5 miljoen euro

Jesper Fredberg toont naar verluidt sterke interesse in Milan van Ewijk als de ideale opvolger van Michael Murillo. De 22-jarige rechtsback van sc Heerenveen heeft een uitstekend seizoen achter de rug in de Eredivisie, waardoor een transfer naar een grotere club zo goed als zeker lijkt te zijn. Heerenveen heeft zelfs al een opvolger voor van Ewijk gevonden in Leeroy Owusu van Willem II. Volgens Voetbal International heeft Fredberg ondertussen al de eerste verkennende gesprekken gevoerd met Heerenveen, en er wordt naar verluidt verwacht dat hij binnenkort met een eerste aanbieding naar Friesland zal komen.



Het weekblad beschrijft de interesse van Anderlecht in Milan Van Ewijk als serieus, en er wordt verwacht dat er binnenkort een openingsbod zal worden gedaan. Algemeen en technisch directeur Ferry de Haan bevestigt dat er inderdaad een club informatie heeft opgevraagd over de speler. Hoogstwaarschijnlijk is deze club Anderlecht, aangezien zij op dit moment de meest concrete partij zijn in deze transferstrijd. PSV Eindhoven, Fulham en Sporting Lissabon volgen de ontwikkelingen rond Van Ewijk op de achtergrond. De 22-jarige rechtsback zal naar verluidt tussen de vier en vijf miljoen euro kosten, wat een aanzienlijk bedrag is voor Anderlecht, maar ook niet onhaalbaar.

Kruising tussen back met paardenlongen en straatvoetballer

Milan van Ewijk zou een waardevolle toevoeging kunnen zijn binnen het nieuwe kader dat Jesper Fredberg bij Anderlecht creëert, dat een 4-3-3 veldbezetting als uitgangspunt neemt, met een dominante, agressieve en entertainende speelstijl. Van Ewijk is de ideale flankverdediger, die er defensief kort op zit, maar ook aanvallende impulsen voorziet en een grote drang naar voren toont - niet voor niets scoorde hij afgelopen seizoen zes doelpunten. “Als Van Ewijk de bal krijgt, veert men op”, omschrijft De Volkskrant de speelstijl van van Ewijk. De 22-jarige is zich er echter van bewust dat er meer rendement van hem verwacht zal worden als hij deze zomer de stap naar een hoger niveau maakt, want afgelopen seizoen had hij slechts één assist op zijn naam staan.



Milan van Ewijk is niet alleen de snelste speler in de Eredivisie, afgelopen seizoen werd er een topsnelheid van 34,6 kilometer per uur gemeten, maar ook een veelzijdige speler die zijn snelheid zowel aanvallend als verdedigend benut. Hij is in staat om verdedigend zijn mannetje te staan en met zijn snelheid kan hij lacunes dichten die anderen openlaten. Dankzij zijn uitstekende volume kan hij de hele flank bestrijken, en spelers met dergelijke kwaliteiten en profiel zijn zeer gewild op de transfermarkt. Journalist Renze Lolkema beschreef Van Ewijk in de Leeuwarder Courant als een kruising tussen een back met paardenlongen en een straatvoetballer. Zijn ster is snel rijzende en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij steeds vaker wordt vergeleken met zijn positiegenoot Denzel Dumfries, die momenteel bij Internazionale speelt.

Snelste speler van de Eredivisie en type-Dumfries

Bij sc Heerenveen hebben ze zich er al bij neergelegd dat Milan van Ewijk binnenkort de club zal verlaten, en zelfs coach Kees van Wonderen moedigt zijn sterspeler actief aan om een transfer te maken. Van Wonderen is van mening dat Van Ewijk de volgende stap in zijn carrière moet zetten. “Hoe ik ernaar kijk is dat hij een volgende stap móét gaan maken. Hij móét opnieuw uitgedaagd gaan worden, de lat moet veel hoger komen te liggen, zodat hij echt op zijn tenen moet gaan lopen”, zei van Wonderen aan Voetbal International. “Als ik hem soms bij ons aan het werk zie, denk ik: het is wel erg comfortabel geworden. Milan heeft nieuwe prikkels nodig, absoluut. Hij is bijvoorbeeld beresterk én er is gemeten dat hij de snelste speler van de Eredivisie is.”



Milan van Ewijk was ook een veelbesproken onderwerp in Studio Voetbal. Pierre van Hooijdonk merkte op dat de Nederlandse topclubs hebben zitten slapen, omdat de 22-jarige verdediger deze zomer voor veel geld verkocht zal worden. Van Hooijdonk verklaarde: “Hij valt niet meer binnen het bereik van Nederlandse clubs. Zijn drang naar voren, zijn kracht en zijn snelheid... Hij heeft alles gespeeld en hij is zo bepalend. Hij heeft veel doelpunten gemaakt en hij is zo sterk in de duels.” Ook Rafael van der Vaart liet weten een fan te zijn van Van Ewijk. Hij vergeleek hem met Denzel Dumfries, maar noemde Van Ewijk ook nog eens ‘zachter’ in zijn voeten. “Daarmee zeg je eigenlijk dat hij beter is, maar Dumfries heeft natuurlijk een imposanter lichaam”, aldus van der Vaart.

POLL: Van Ewijk zou goed passen bij Anderlecht

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

19
19
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

88
88
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"

Royal Union SG zit in een bijzonder penibele situatie. De Brusselse traditieclub wist nog geen ...

61
61
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht

Cercle Brugge kreeg gisteren een pandoering op het veld van RSC Anderlecht. De 'Vereniging' verloor ...

188
188
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"

Manchester United legde afgelopen woensdag Sheffield United over de knie met 4-2. Een klinkende zege ...

20
20
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'

Bij AA Gent mocht dinsdag Jorthy Mokio zijn basisdebuut maken op Stayen. Er was de voorbije maanden ...

124
124
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

225
225
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

80
80
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

38
38
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

456
456
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

142
142
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

573
573
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

774
774
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"

KRC Genk verloor kansloos met 4-0 van Club Brugge. De Limburgers speelden een zwakke partij en gaven ...

471
471
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'

Club Brugge is sterk bezig. Ze doen het onder Nicky Hayen zeer goed in Europa en de competitie en ...

537
537