Jesper Fredberg beleefde een vrij moeizame eerste transferperiode als CEO Sports van RSC Anderlecht. Met name aan inkomende zijde kreeg hij af te rekenen met verschillende lastige dossiers. Daartegenover slaagde de Deen er wel in om de loonlast ietwat naar omlaag te krijgen, iets waar hij komende zomer een vervolg aan zal moeten breien.
Paars-Wit heeft immers nog steeds te maken met strikte financiële limieten en dat terwijl in de huidige selectie een aantal zware contracten zitten. In die contracten staan overigens een aantal opvallende clausules. Bij La Dernière Heure kon men immers zo'n standaardovereenkomst inkijken. En de Waalse krant botste op enkele opmerkelijke zaken. De wedstrijdbonussen bedragen bijvoorbeeld 1000 euro per gewonnen punt. Om hier op aanspraak te maken moet een speler wel minstens 15 minuten op het veld staan. Al zijn hier uiteraard ook uitzonderingen, bijvoorbeeld bij de oudere contracten.
Daarnaast is er sprake van enkele bijzondere clausules en vereisten. Zo zou Anderlecht van de spelers verlangen dat ze een woonst zoeken binnen een straal van 20 kilometer van Neerpede. Al kan er in bepaalde gevallen een uitzondering gemaakt worden, bijvoorbeeld vanwege de gezinssituatie. Ook moeten de spelers bepaalde vestimentaire verplichtingen nakomen. Interviews en publiekelijke optredens mogen bijvoorbeeld niet gedaan worden in kleding van een ander sportmerk dan sponsor Joma. In de keuze van voetbalschoenen zijn de spelers dan weer wel vrij.
INTERVIEWS EN WHEREABOUTS
Spelers mogen contracten afsluiten met persoonlijke sponsors, behalve als dat concurrerende merken zijn van de 23 officiële sponsors van de club. Enkel voor voetbalschoenen wordt een uitzondering gemaakt. Reclame maken voor tabak-, alcohol- of gokbedrijven is dan weer verboden. Tot slot zijn spelers verplicht een aantal interviews te geven naargelang de afspraken van de Pro League en de UEFA. Daarnaast moeten in kader van de dopingbestrijding ook regelmatig de 'whereabouts' (uitgebreide verblijfsgegevens) worden doorgegeven.