Clement heeft groot plan met 'schlemiel' Wesley

Clement heeft groot plan met 'schlemiel' Wesley

Wesley Moraes is terug op het oude nest. De Braziliaan wil bij Club Brugge zijn carrière terug op de rails zetten nadat hij anderhalf jaar geleden zijn voorste kruisbanden van de knie scheurde. Op Jan Breydel vindt Wesley zijn oude assistent-coach Philippe Clement terug. En die eerste onderlinge samenwerking belooft alvast veel voor de komende maanden.


BEREKENDE GOK 

't Is een berekende gok zullen we maar zeggen. Wesley Moraes verzamelde in de voorbije twee jaargangen van de Premier League gecombineerd slechts 85 speelminuten. Een directe impact op de Brugse équipe moeten en mogen we dus niet meteen verwachten van de Braziliaanse aanvaller. Wesley heeft dringend nood aan wedstrijdritme, ruimte en vertrouwen om zich opnieuw op de voetbalkaart te plaatsen. En daar is Brugge de ideale locatie voor. 

De oorzaak van Wesley Moraes' dramatische speelminuten bij Aston Villa ligt niet aan zijn intrinsieke kwaliteiten. De éénvoudige Braziliaanse international scheurde op 1 januari 2020 zijn voorste kruisbanden in een duel met Burnley-aanvoerder Ben Mee. De eerste diagnose indiceerde een herstelperiode van negen maanden. Maar uiteindelijk lag Wesley maar liefst vijftien (!) maanden in de lappenmand. Pas in het voorbije tussenseizoen werd hij eindelijk volledig fit verklaard.



Het plan van Wesley Moraes en Aston Villa is om hem zoveel mogelijk speelgelegenheid te laten vergaren bij Club Brugge. In Villa Park staan Danny Ings en Ollie Watkins ver boven de Braziliaan in de hiërarchie, waardoor Wesley er sowieso niet veel aan de bak zou komen. Door hem tijdelijk te stallen in de vertrouwde omgeving van Jan Breydel, hoopt Aston Villa na dit seizoen de 'echte' Wesley Moraes te kunnen recupereren. The Villans geloven nog steeds hard in zijn kwaliteiten.

UITGELACHEN DOOR GEDOZ EN CLAUDEMIR 

In de zomer van 2019 telde Aston Villa maar liefst 25 miljoen euro neer voor Wesley Moraes, een enorm bedrag dat tot op vandaag nog steeds het uitgaande transferrecord is bij Club Brugge. De Braziliaan leidde de West-Vlamingen naar twee landstitels en in het Jan Breydelstadion kende hij een uitzonderlijke en indrukwekkende individuele groei. Nochtans had Wesley het moeilijk in zijn eerste maanden bij Club Brugge. Toenmalig coach Michel Preud'homme verkoos de meer ervaren spitsen Abdoulay Diaby en Jelle Vossen boven de 19-jarige Wesley. Logisch ook.



In zijn beginperiode bij Club Brugge toonde Wesley op training niet aan dat hij een betere optie was dan Abdoulay Diaby en Jelle Vossen. “Toen we in mijn eerste periode bij Club Brugge een afwerkingsoefening deden, viel Wesley volledig door de mand”, verklaarde Philippe Clement – toen assistent-coach van Michel Preud'homme – daar ooit over in Extra Time. “Hij raakte quasi alle ballen verkeerd, en slaagde er niet in om die oefening deftig af te werken. Achteraf lachten Claudemir en Felipe Gedoz hem dan ook uit. Ik zag toen dat Wesley in de kleedkamer zat met tranen in de ogen.”

PREUD'HOMME – LEKO

Dat hield Michel Preud'homme en Philippe Clement echter niet tegen om hard aan de slag te gaan met het ruwe Braziliaanse talent. Op het vlak van tactiek leerde Wesley Moraes veel bij van de geslepen Preud'homme en de coach sleep veel belangrijke zaken in zijn spel, zoals het gebruik van zijn lichaam en de timing van de diepgang. Daarnaast nam ook assistent-coach Clement Wesley onder handen, onder meer om zijn kopspel te helpen perfectioneren. Het resultaat mocht alleszins gezien worden, want Wesley kreeg daarna stelselmatig meer speelgelegenheid van Preud'homme.



En ook na het vertrek van Michel Preud'homme bleef Wesley Moraes zich stormachtig ontwikkelen bij Club Brugge. Hoewel de Braziliaan minder een klik had met Ivan Leko, bleef hij altijd een belangrijke en cruciale pion in de ploeg van de Kroaat. Wesley was één van de architecten die Club Brugge naar een tweede titel in drie jaar tijd loodste, en hij ontgroeide stilaan de Belgische competitie. Zijn profiel was dan ook uniek, waarbij hij gestalte en fysiek combineerde met balvastheid, duelkracht, kaatsen en diepgang. Een type dat wel brokken kan maken in de Premier League. Zodoende haalde Aston Villa de 22-jarige spits binnen voor een Brugs recordbedrag van 25 miljoen euro.

25 MILJOEN EURO

In 2019, en vandaag trouwens ook nog, was een uitgaande transfer in de grootorde van 25 miljoen euro een onwezenlijk bedrag. Dat had grotendeels te maken door de werkvergunning van Wesley Moraes. Om die te verkrijgen moest hij dertig procent van de wedstrijden gespeeld hebben voor Brazilië, maar op dat moment telde hij geen enkele A-cap. Aston Villa omzeilde die modaliteit door een hoge transfersom te betalen, waardoor het aantal interlands niet langer meer van tel was.



De uitgaande transfer van Wesley Moraes naar Aston Villa was in 2019 de grootste deal in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Maar in Engeland had het gros van de media en de achterban van Aston Villa nog nooit van hem gehoord. Al was dat in het verleden ook het geval bij Christian Benteke, die 49 doelpunten scoorde in 101 matchen voor Aston Villa. Maar tijdens zijn eerste wedstrijden in de Premier League kon Wesley echter nauwelijks overtuigen.

SCHLEMIEL 

Stefaan Lammens, ex-Sporza journalist en notoir Aston Villa-fan, volgde de situatie van nabij en zag dat men Wesley te veel vergeleek met Tammy Abraham. “"Wat ik op supportersfora al heb zien passeren, was niet altijd even lief voor Wesley. Alsof Aston Villa een schlemiel had gekocht. In de hoofden van veel fans was hij de opvolger van Tammy Abraham. De verwachtingen waren bijzonder hoog. Ze dachten dat Wesley de ene goal na de andere zou maken. Hij scoorde na 3 speeldagen tegen Everton en na 6 tegen Arsenal, maar die laatste match ging verloren. Dan vergeten fans snel een goal.”



Uiteindelijk startte Wesley Moraes bij Aston Villa nog met een uitstekend gemiddelde van vier doelpunten in zijn eerste acht Premier League-wedstrijden. Daarna werd de Braziliaan opvallennd minder beslissend en op 1 januari 2020 volgde dan het befaamde duel met Burnley-aanvoerder Ben Mee. Door zijn gescheurde voorste kruisbanden lag Wesley vijftien maanden in de lappenmand. Een langdurig herstellingsproces dat veel tijd en inspanningen vergde van de Braziliaan.

DE KNIE VAN WESLEY 

En die fysieke gesteldheid baarde Club Brugge dan ook zorgen. Wesley Moraes onderging in de voorbije dagen in Engeland en België een batterij aan medische en fysieke tests. Volgens Het Laatste Nieuws zou de rechterknie nog steeds niet de oude zijn, waardoor er toch nog twijfels hingen rond Wesley's terugkeer naar Club Brugge. Uiteindelijk gaf Blauw-Zwart toch groen licht voor de overgang, wat wil zeggen dat er wellicht toch weinig cruciale problemen opdoken omtrent de toestand van Wesley's rechterknie. Philippe Clement kan dus opnieuw aan de slag met de Braziliaanse krachtpatser, die hij vroeger als assistent-coach van een ruwe diamant kneedde naar één van de beste spitsen in de Jupiler Pro League.


POLL: Is de transfer van Wesley naar Club een goede zaak?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

37
37
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

140
140
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

294
294
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

298
298
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

184
184
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

753
753
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

206
206
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

132
132
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

80
80
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?

Een aantal Belgische clubs werken nog steeds intensief samen met Mogi Bayat. Nochtans is de makelaar ...

210
210
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord

Onlangs kwam het bericht dat Wouter Vrancken KRC Genk na het seizoen mogelijk zal verlaten. ...

632
632
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'

Manchester City strijdt ook dit seizoen weer mee voor verschillende hoofdprijzen. Maar ondertussen ...

118
118
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'

Club Brugge opent aanstaande maandag zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een derby tegen ...

1018
1018
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws

Nu de interland-break erop zit, kan bondscoach Domenico Tedesco zich volledig toeleggen op het ...

159
159
Anderlecht transfermarkt op: Fredberg gooit plannen op tafel
Anderlecht transfermarkt op: Fredberg gooit plannen op tafel

RSC Anderlecht bereidt zich voor op de opener van de Champions' Play-Offs aanstaande zaterdag tegen ...

607
607