Clement heeft groot plan met 'schlemiel' Wesley

Clement heeft groot plan met 'schlemiel' Wesley

Wesley Moraes is terug op het oude nest. De Braziliaan wil bij Club Brugge zijn carrière terug op de rails zetten nadat hij anderhalf jaar geleden zijn voorste kruisbanden van de knie scheurde. Op Jan Breydel vindt Wesley zijn oude assistent-coach Philippe Clement terug. En die eerste onderlinge samenwerking belooft alvast veel voor de komende maanden.


BEREKENDE GOK 

't Is een berekende gok zullen we maar zeggen. Wesley Moraes verzamelde in de voorbije twee jaargangen van de Premier League gecombineerd slechts 85 speelminuten. Een directe impact op de Brugse équipe moeten en mogen we dus niet meteen verwachten van de Braziliaanse aanvaller. Wesley heeft dringend nood aan wedstrijdritme, ruimte en vertrouwen om zich opnieuw op de voetbalkaart te plaatsen. En daar is Brugge de ideale locatie voor. 

De oorzaak van Wesley Moraes' dramatische speelminuten bij Aston Villa ligt niet aan zijn intrinsieke kwaliteiten. De éénvoudige Braziliaanse international scheurde op 1 januari 2020 zijn voorste kruisbanden in een duel met Burnley-aanvoerder Ben Mee. De eerste diagnose indiceerde een herstelperiode van negen maanden. Maar uiteindelijk lag Wesley maar liefst vijftien (!) maanden in de lappenmand. Pas in het voorbije tussenseizoen werd hij eindelijk volledig fit verklaard.



Het plan van Wesley Moraes en Aston Villa is om hem zoveel mogelijk speelgelegenheid te laten vergaren bij Club Brugge. In Villa Park staan Danny Ings en Ollie Watkins ver boven de Braziliaan in de hiërarchie, waardoor Wesley er sowieso niet veel aan de bak zou komen. Door hem tijdelijk te stallen in de vertrouwde omgeving van Jan Breydel, hoopt Aston Villa na dit seizoen de 'echte' Wesley Moraes te kunnen recupereren. The Villans geloven nog steeds hard in zijn kwaliteiten.

UITGELACHEN DOOR GEDOZ EN CLAUDEMIR 

In de zomer van 2019 telde Aston Villa maar liefst 25 miljoen euro neer voor Wesley Moraes, een enorm bedrag dat tot op vandaag nog steeds het uitgaande transferrecord is bij Club Brugge. De Braziliaan leidde de West-Vlamingen naar twee landstitels en in het Jan Breydelstadion kende hij een uitzonderlijke en indrukwekkende individuele groei. Nochtans had Wesley het moeilijk in zijn eerste maanden bij Club Brugge. Toenmalig coach Michel Preud'homme verkoos de meer ervaren spitsen Abdoulay Diaby en Jelle Vossen boven de 19-jarige Wesley. Logisch ook.



In zijn beginperiode bij Club Brugge toonde Wesley op training niet aan dat hij een betere optie was dan Abdoulay Diaby en Jelle Vossen. “Toen we in mijn eerste periode bij Club Brugge een afwerkingsoefening deden, viel Wesley volledig door de mand”, verklaarde Philippe Clement – toen assistent-coach van Michel Preud'homme – daar ooit over in Extra Time. “Hij raakte quasi alle ballen verkeerd, en slaagde er niet in om die oefening deftig af te werken. Achteraf lachten Claudemir en Felipe Gedoz hem dan ook uit. Ik zag toen dat Wesley in de kleedkamer zat met tranen in de ogen.”

PREUD'HOMME – LEKO

Dat hield Michel Preud'homme en Philippe Clement echter niet tegen om hard aan de slag te gaan met het ruwe Braziliaanse talent. Op het vlak van tactiek leerde Wesley Moraes veel bij van de geslepen Preud'homme en de coach sleep veel belangrijke zaken in zijn spel, zoals het gebruik van zijn lichaam en de timing van de diepgang. Daarnaast nam ook assistent-coach Clement Wesley onder handen, onder meer om zijn kopspel te helpen perfectioneren. Het resultaat mocht alleszins gezien worden, want Wesley kreeg daarna stelselmatig meer speelgelegenheid van Preud'homme.



En ook na het vertrek van Michel Preud'homme bleef Wesley Moraes zich stormachtig ontwikkelen bij Club Brugge. Hoewel de Braziliaan minder een klik had met Ivan Leko, bleef hij altijd een belangrijke en cruciale pion in de ploeg van de Kroaat. Wesley was één van de architecten die Club Brugge naar een tweede titel in drie jaar tijd loodste, en hij ontgroeide stilaan de Belgische competitie. Zijn profiel was dan ook uniek, waarbij hij gestalte en fysiek combineerde met balvastheid, duelkracht, kaatsen en diepgang. Een type dat wel brokken kan maken in de Premier League. Zodoende haalde Aston Villa de 22-jarige spits binnen voor een Brugs recordbedrag van 25 miljoen euro.

25 MILJOEN EURO

In 2019, en vandaag trouwens ook nog, was een uitgaande transfer in de grootorde van 25 miljoen euro een onwezenlijk bedrag. Dat had grotendeels te maken door de werkvergunning van Wesley Moraes. Om die te verkrijgen moest hij dertig procent van de wedstrijden gespeeld hebben voor Brazilië, maar op dat moment telde hij geen enkele A-cap. Aston Villa omzeilde die modaliteit door een hoge transfersom te betalen, waardoor het aantal interlands niet langer meer van tel was.



De uitgaande transfer van Wesley Moraes naar Aston Villa was in 2019 de grootste deal in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Maar in Engeland had het gros van de media en de achterban van Aston Villa nog nooit van hem gehoord. Al was dat in het verleden ook het geval bij Christian Benteke, die 49 doelpunten scoorde in 101 matchen voor Aston Villa. Maar tijdens zijn eerste wedstrijden in de Premier League kon Wesley echter nauwelijks overtuigen.

SCHLEMIEL 

Stefaan Lammens, ex-Sporza journalist en notoir Aston Villa-fan, volgde de situatie van nabij en zag dat men Wesley te veel vergeleek met Tammy Abraham. “"Wat ik op supportersfora al heb zien passeren, was niet altijd even lief voor Wesley. Alsof Aston Villa een schlemiel had gekocht. In de hoofden van veel fans was hij de opvolger van Tammy Abraham. De verwachtingen waren bijzonder hoog. Ze dachten dat Wesley de ene goal na de andere zou maken. Hij scoorde na 3 speeldagen tegen Everton en na 6 tegen Arsenal, maar die laatste match ging verloren. Dan vergeten fans snel een goal.”



Uiteindelijk startte Wesley Moraes bij Aston Villa nog met een uitstekend gemiddelde van vier doelpunten in zijn eerste acht Premier League-wedstrijden. Daarna werd de Braziliaan opvallennd minder beslissend en op 1 januari 2020 volgde dan het befaamde duel met Burnley-aanvoerder Ben Mee. Door zijn gescheurde voorste kruisbanden lag Wesley vijftien maanden in de lappenmand. Een langdurig herstellingsproces dat veel tijd en inspanningen vergde van de Braziliaan.

DE KNIE VAN WESLEY 

En die fysieke gesteldheid baarde Club Brugge dan ook zorgen. Wesley Moraes onderging in de voorbije dagen in Engeland en België een batterij aan medische en fysieke tests. Volgens Het Laatste Nieuws zou de rechterknie nog steeds niet de oude zijn, waardoor er toch nog twijfels hingen rond Wesley's terugkeer naar Club Brugge. Uiteindelijk gaf Blauw-Zwart toch groen licht voor de overgang, wat wil zeggen dat er wellicht toch weinig cruciale problemen opdoken omtrent de toestand van Wesley's rechterknie. Philippe Clement kan dus opnieuw aan de slag met de Braziliaanse krachtpatser, die hij vroeger als assistent-coach van een ruwe diamant kneedde naar één van de beste spitsen in de Jupiler Pro League.


POLL: Is de transfer van Wesley naar Club een goede zaak?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

322
322
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

84
84
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

655
655
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

174
174
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

188
188
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

635
635
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

250
250
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

100
100
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

90
90
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

589
589
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

482
482
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

147
147
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1730
1730
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1085
1085
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

284
284