'Ultieme nieuwe Club Brugge-coach is al bekend'

'Ultieme nieuwe Club Brugge-coach is al bekend'

Ronny Deila staat steeds meer onder druk bij Club Brugge, en La Dernière Heure-journalist Yves Taildeman suggereert dat Alexander Blessin de ideale kandidaat zou zijn om de club weer op het juiste spoor te krijgen.

Hoewel het halen van Blessin naar Club Brugge momenteel praktisch onmogelijk lijkt en op dit moment geen reële optie is in Westkapelle, voldoet de Duitse coach aan alle criteria die van een Blauw-Zwart trainer worden verwacht.

Blessin onderscheidt zich door zijn tactische sterkte en flexibiliteit. Hij heeft de capaciteit om een hecht team te smeden en bezit de juiste visie en filosofie van de club. Bovendien is hij een uitstekende peoplemanager en blijft hij zich voortdurend ontwikkelen als coach, daarnaast schuwt Blessin niet om zijn spelers op hun plichten te wijzen.

Deila zal de rekening gepresenteerd krijgen

Indien de resultaten en de spelkwaliteit blijven tegenvallen, dan zal het bestuur van Club Brugge onvermijdelijk maatregelen moeten nemen, met als gevolg dat Ronny Deila mogelijk de prijs zal moeten betalen.

Analist Marc Degryse heeft onlangs zijn bezorgdheid geuit over de huidige toestand bij Club Brugge en vreest dat Deila voor een mission impossible staat in West-Vlaanderen. “Het is onvoldoende en Deila blijft dat negeren. Als hij zijn kop in het zand blijft steken, krijgt hij vroeg of laat de rekening gepresenteerd.”

Bovendien zijn er enkele geschikte alternatieven beschikbaar die Club Brugge kunnen helpen om weer op de rails te komen. Journalist Yves Taildeman suggereert bijvoorbeeld de naam van Alexander Blessin als een mogelijke geschikte vervanger. 

Blessin levert momenteel uitstekend werk bij Union SG en heeft in het recente verleden al meermaals de interesse van Club Brugge gewekt.

Taildeman benadrukt dat als Bart Verhaeghe vorig seizoen voor Blessin had gekozen in plaats van Scott Parker, Club Brugge mogelijk hun vierde opeenvolgende titel had kunnen winnen en op dit moment de Champions League had kunnen spelen, in plaats van FC Lugano te ontvangen in de Conference League.

Blessin was twee keer kandidaat-trainer bij Club Brugge

Twee jaar geleden overwoog Club Brugge de toenmalige Trainer van het Jaar als mogelijke opvolger van Philippe Clement. De Duitse coach werd zelfs geruime tijd beschouwd als de belangrijkste kandidaat in West-Vlaanderen, zoals hij zelf bevestigde in een interview met Het Nieuwsblad in maart.

“Eerlijk? Ik dacht ook dat ik trainer zou worden van Club Brugge”, blikte hij terug op die periode. Blessin ging kijken naar de Champions League-wedstrijden en hij vindt Club Brugge een geweldige club. “Toen duidelijk werd dat Clement naar Monaco ging, zijn er verkennende gesprekken geweest”, gaf Blessin ook toe.

Maar uiteindelijk bleven deze gesprekken beperkt tot een verkenningsronde. “Ze twijfelden opeens aan mijn stijl en stelden een ander type coach aan. Ja, ik was ontgoocheld”, aldus de Duitse coach.

“Ik blijf overtuigd dat mijn filosofie héél goed had kunnen werken bij Brugge met die spelers. Het publiek wil daar net rechttoe-rechtaanvoetbal zien, maar goed….” Toen koos Club Brugge ervoor om Alfred Schreuder aan te stellen als coach.

Niettemin moet de visie en methodologie van Blessin de clubleiding van Club Brugge toch bevallen hebben, aangezien zijn naam eind vorig jaar opnieuw opdook als mogelijke opvolger van Carl Hoefkens.

Maar zelfs toen werd Blessin wederom gepasseerd, want uiteindelijk koos Club Brugge voor Scott Parker, met alle gevolgen van dien. Over een gemiste kans gesproken...

Blessin leidt Union SG naar de eerste plaats in de Jupiler Pro League

Na het vertrek van Karel Geraerts afgelopen zomer, zat Union SG niet stil en ging de club meteen op zoek naar een mogelijke opvolger. Alexander Blessin en Yannick Euvrard werden al snel genoemd als belangrijkste kandidaten voor de openstaande positie, terwijl ook Miron Muslic (Cercle Brugge) in overweging werd genomen.

Uiteindelijk bleef het clubbestuur trouw aan een van hun eerste keuzes en benoemden ze Blessin tot de nieuwe hoofdcoach.

De Duitser, die sinds december zonder club zat, werd in de maanden daarvoor in verband gebracht met een mogelijke overstap naar zowel Club Brugge als Anderlecht, maar beide clubs vonden hem niet de juiste persoon voor de functie.

Blessin tekende een contract voor twee seizoenen bij Union, pas twee weken nadat de samenwerking met Geraerts werd beëindigd.

De Brusselaars hebben niet alleen een uitstekend transferbeleid als het gaat om het aantrekken van spelers, maar ze leveren ook uitstekend werk bij het aanstellen van hun coaches.

Felice Mazzu en Karel Geraerts waren eerder zeer succesvol, en de keuze voor Alexander Blessin lijkt misschien wel de beste zet te zijn geweest. Het is straf wat de Duitser in korte tijd heeft neergezet bij Union.

Ondanks het vertrek van veel nieuwkomers afgelopen zomer en het feit dat hij in zekere zin vanaf nul moest beginnen, staat Royale Union Saint-Gilloise na dertien speeldagen stevig bovenaan in het klassement.

Union heeft de meeste doelpunten gescoord in de Jupiler Pro League, heeft de meeste doelpogingen ondernomen en staat in de top drie als het gaat om pressing en challenge-intensiteit. Ook op Europees niveau doet de club het goed.

Topcoach Blessin blijft tactisch continu evolueren

Alexander Blessin is sterk beïnvloed door de Red Bull-filosofie en is een adept van het Gegenpress-voetbal, waarbij hij zijn ploeg laat evolueren tot een fysieke en intensieve machine, met een sterke focus op de pressing op de bal.

Dit doet hij echter altijd met een zorgvuldig uitgedokterd plan, waarbij hij bepaalt wanneer, waar en hoe de druk moet worden uitgeoefend. Blessin is echter slim genoeg om zijn speelstijl aan te passen aan de beschikbare kwaliteiten in zijn spelersgroep, en laat zijn ploeg niet altijd op dezelfde manier spelen.

“Ik zal nooit zeggen: 'Ik speel liever met dit systeem.' Voor mij hangt het af van wie er beschikbaar is op dat moment, van wat de spelers laten zien op de training”, zei hij dit seizoen.

In een interview met Het Laatste Nieuws voor dit seizoen benadrukte Blessin dat hij ook niet meer dezelfde coach is van bij KV Oostende drie jaar geleden. “Als coach mag je niet stilstaan, ben je constant in evolutie. Je moet kijken wat je beter maakt. Openstaan voor nieuwe dingen.”

Hoewel hij nog steeds streeft om de bal snel te veroveren en om te schakelen, hecht hij nu ook veel belang aan creatieve oplossingen in de aanval. Dit wordt weerspiegeld in het feit dat Union SG momenteel de meeste sleutelpasses verstuurt in de Belgische competitie.

“Union kan ik alleen overladen met complimenten. Eentje voor Blessin: het hele plaatje klopt. Hoe Blessin het klaarspeelt, is mij een raadsel, maar ik doe mijn petje af”, zei Marc Degryse eerder in Het Laatste Nieuws.

Vurige peoplemanager Blessin kan een groepsgevoel creëren

Ondanks dat het spel soms niet mooi of goed is, compenseert de ploeg dit met onverzettelijkheid, organisatie, fysieke kracht, duelkracht, hoge pressing en een hoog tempo. De spelers van Union gaan tot het uiterste voor elkaar, en dit is grotendeels te danken aan Blessin, die op de juiste momenten roteert om iedereen betrokken te houden.

Blessin is een coach die zijn spelers ook vanaf de zijlijn aanvuurt en motiveert. Als hij de lichaamstaal van bepaalde spelers niet bevalt, staat hij ostentatief te molenwieken. Hij benadrukt continuïteit, herkenbaarheid en resultaatgerichtheid, met als doel een sterk collectief en een hecht groepsgevoel te creëren.

Blessin is communicatief sterk en benadert zijn spelers niet afstandelijk, en hij stelt zich niet boven de groep. Hij voert veel één-op-één gesprekken om zijn spelers te leren kennen en om zijn tactische instructies helder over te brengen. Blessin vraagt veel van zijn spelers, maar hij geeft ook veel terug.

POLL: Blessin is de droomcoach voor Club Brugge

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'
'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'

Club Brugge doet momenteel volop voor de prijzen in de Conference League én Jupiler Pro ...

193
193
Noa Lang gaat  los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen
Noa Lang gaat los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen

In Nederland heeft PSV zich na een grandioos seizoen tot landskampioen gekroond. Maandag werd het ...

319
319
Standard grijpt in: sterkhouder per direct weggestuurd
Standard grijpt in: sterkhouder per direct weggestuurd

Voor Standard staat er al een tijdje niets meer op het spel in de Europe Play-Offs. De clubleiding ...

152
152
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'

Verschillende Europese clubs zijn momenteel op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. ...

75
75
Club aan penalty ontsnapt? Referee Department duidelijk
Club aan penalty ontsnapt? Referee Department duidelijk

Club Brugge wist zondag de leidersplaats in de Champions' Play-Offs te veroveren door met 1-2 te ...

732
732
'Stunt in de maak: Gent wil trainer van directe concurrent'
'Stunt in de maak: Gent wil trainer van directe concurrent'

AA Gent verzekerde zich afgelopen weekend van de eindzege in de Europe Play-Offs en kan zich dus ...

895
895
<strong>Antwerp in rep en roer: ’stunttransfer’ gaat compleet fout</strong>
Antwerp in rep en roer: ’stunttransfer’ gaat compleet fout

De aanvankelijke opwinding rond de stunttransfer van Soumaila Coulibaly naar Antwerp FC nadert een ...

469
469
Rampscenario voor Vertonghen: einde seizoen & EK in gevaar?
Rampscenario voor Vertonghen: einde seizoen & EK in gevaar?

De ziekenboeg van Anderlecht begon met uitzondering van Thorgan Hazard net leeg te stromen, tot het ...

470
470
Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer
Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer

Dankzij een zege tegen Antwerp veroverde Club Brugge zondag de leidersplaats in de Champions' ...

358
358
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil

Met een schamele drie op 21 is Antwerp het kneusje van de Champions' Play-Offs. Alle ogen op de ...

180
180
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'

KRC Genk ging zaterdag met de billen bloot tegen Cercle Brugge. Met een doelpunt en een assist ...

369
369
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru

Anderlecht kruist de vingers dat een scan geen ernstige schade aan het licht brengt voor Jan ...

331
331
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp

Momenteel zijn er heel wat vraagtekens op de Bosuil, maar vast staat alleszins dat Antwerp voortaan ...

462
462
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij

Cercle Brugge mag nog steeds dromen van een Europees ticket, want het veegde zaterdag de vloer aan ...

67
67
<strong>'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'</strong>
'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'

Anderlecht toont opnieuw interesse in Himad Abdelli (24), een veelzijdige en technisch sterke ...

716
716