De voetbalwereld is ingedeeld in mannenvoetbal en vrouwenvoetbal, maar door de genderfluïditeit van de huidige samenleving kan er soms een grijs gebied zijn. Zo is er veel kritiek op het toetreden van transvrouwen in het vrouwenvoetbal. Engeland greep in na een beslissing van het hooggerechtshof.
Transvrouwen zijn geboren als man, maar identificeren zich als vrouw. In theorie konden ze ook in de topsport aldus toetreden tot het vrouwenvoetbal. Daar trekt Engeland nu de grens. De FA heeft beslist om zwaar in te grijpen. Het geboortegeslacht zal doorslaggevend zijn.
Complexe kwestie
Eerder werden transvrouwen toegelaten in het vrouwenvoetbal door de bestaande nationale en international wetgeving. "Ons beleid was altijd dat we het zouden herzien bij significante ontwikkelingen in wetgeving of wetenschappelijke inzichten. De recente uitspraak van het Hooggerechtshof vormt zo'n moment, en daarom nemen we nu die stap”, citeerde Het Laatste Nieuws de FA.
Transvrouwen zijn niet meer toegelaten in het vrouwenvoetbal. “We begrijpen hoe ingrijpend dit kan zijn voor mensen die hun geliefde sport willen beoefenen in overeenstemming met hun genderidentiteit. Daarom nemen we persoonlijk contact op met alle transgender vrouwen die momenteel actief zijn, om de aanstaande veranderingen zorgvuldig toe te lichten.”
The English FA have banned trans women from competing in women's football from 1st June.
— Channel 4 News (@Channel4News) May 1, 2025
It comes after a recent UK Supreme Court ruling which said only biological women meet the definition of a woman. pic.twitter.com/3pfREz5CMO
Fysiek voordeel
Het grote aandachtspunt bij transvrouwen in vrouwelijke topsporten is het fysieke voordeel. Vanaf 1 juni zal dat ‘voordeel’ alvast verdwijnen want dan zijn transvrouwen niet meer toegelaten in het Britse vrouwenvoetbal. Dat de FA deze ingrijpende beslissing neemt toont alvast ballen.
Want zoals verwacht was er meteen zéér veel protest over de keuze om transvrouwen uit het vrouwenvoetbal te bannen. Op sociale media, maar ook op de straten van Engeland waren er ferme protesten. “De FA is discriminerend en wreed!”, klonk het onder meer.
Proud to have walked 12 miles with @fc_goaldiggers today to call on the FA to reverse their blanket ban on trans women in women’s football 🩵🤍🩷
— Tri Northern (@trinort04) May 5, 2025
Women’s football should only aim to become more inclusive, not exclusionary, discriminatory or cruel pic.twitter.com/COcIE4SNVX