Mark van Bommel weigerde afgelopen najaar nog om bij Anderlecht in te stappen omdat hij geen zin had om midden in het seizoen te beginnen, het project te onzeker was, en hij zijn staf niet kon meenemen. Nu de zomer nadert en Anderlecht mogelijk opnieuw op zoek moet naar een coach, ligt de situatie anders. Van Bommel staat bekend als iemand die altijd openstaat voor gesprekken en noemde Anderlecht eerder al “het Ajax van België” — iets wat hem wel prikkelt. Als het project dit keer concreet en stabiel genoeg is, ligt de weg open voor onderhandelingen.
Eerste contact zonder gevolg
In september zocht Anderlecht naar een nieuwe coach om de ontslagen Brian Riemer te vervangen. Eén van de namen die hoog op het verlanglijstje stond, was Mark van Bommel, de Nederlandse coach die drie jaar geleden de dubbel pakte met Antwerp FC.
Volgens Het Laatste Nieuws had Anderlecht contact gezocht met Van Bommel. “Er zal heel wat nodig zijn om Van Bommel uit zijn zetel te krijgen. Eender welke club zal dan een serieuze inspanning moeten doen”, waarschuwde Pieter-Jan Calcoen in Sjotcast.
“Ik denk dus dat daarvoor nog veel water naar de zee moet vloeien.” Al zou Van Bommel Anderlecht beschouwen als het Ajax van België, iets wat hem wel aanspreekt.
Bovendien is de rivaliteit tussen Anderlecht en Antwerp volgens de Nederlander niet te vergelijken met die met Club Brugge. Belangrijk, want de band met Antwerp is voor hem erg bijzonder.
“Ik denk daarom wel dat Anderlecht kans maakt, indien het concreet wordt, wat momenteel dus nog niet het geval is”, aldus Calcoen. Het Laatste Nieuws merkte op dat Jesper Fredberg, toenmalig CEO Sports van Anderlecht, de grens overstak om met Van Bommel rond de tafel te zitten, maar dat het niet tot echte onderhandelingen kwam.
Ook Het Nieuwsblad bevestigde dat het bij louter informeel contact bleef. “Hij heeft bezoek gekregen van Fredberg, maar voelde meteen dat de chemie en dynamiek niet goed zaten”, zei Calcoen begin oktober in Sjotcast.
Twijfels over timing en context
Bovendien wilde Mark van Bommel zijn heldenstatus niet zomaar op het spel zetten voor een onzeker project in Anderlecht, waar hij ook meer tijd nodig zou hebben dan er op dat moment beschikbaar was om de ploeg naar zijn hand te zetten.
“Vandaar dat het nooit tot echte onderhandelingen is gekomen, al heeft Anderlecht wel contact gezocht”, aldus Pieter-Jan Calcoen. Van Bommel vond vooral het risico te groot. Later bevestigde hij in het programma Goedemorgen Eredivisie van ESPN dat hij het niet zag zitten om ergens midden in het seizoen te beginnen.
“Als je in de zomer begint, heb je vier, vijf of zes weken en dan kan je je beter voorbereiden. Als je ergens midden in het seizoen moet instappen, heb je misschien vier of vijf dagen voor de eerste wedstrijd, en dan gaat het weer maar door.”
Bovendien wilde hij twee à drie assistenten meenemen naar Anderlecht, iets wat blijkbaar niet mogelijk was. “Als je ergens midden in het seizoen begint, wil je je spelers zo snel mogelijk overtuigen van je spelidee. Maar als je daar alleen aankomt (zonder eigen staf, red.), moet je eerst de bestaande staf uitleggen wat je wil.”
Andere clubs, geen concrete aanbiedingen
Afgelopen zomer werd Mark van Bommel gelinkt aan verschillende grote clubs, waaronder SL Benfica, Feyenoord, AC Milan, Torino en enkele Turkse teams. Hoewel zijn naam vaak opdook, leidde dat niet tot concrete gesprekken.
Daardoor overwoog Van Bommel een sabbatjaar, aangezien serieuze interesse uitbleef. In december werd hij opnieuw genoemd bij Feyenoord. “Van Bommel is een vervelende kleregozer, maar dat spreekt mij wel aan”, zei clubicoon Willem Van Hanegem. “Dat soort mensen moet je hebben, die gewoon eerlijk zijn.”
Van Bommel verklaarde in Rondo dat Feyenoord hem niet gecontacteerd had en dat hij niet happig was om halverwege het seizoen ergens in te stappen. “Het liefst niet, maar er zijn clubs waarbij je geen nee kunt zeggen. Daar moet je altijd instappen”, liet hij de deur toch op een kier. Of Feyenoord zo'n club is? “Feyenoord heeft de meest fanatieke achterban van Nederland,” zei hij, waarna hij zweeg.
In maart wilde NEC hem aanstellen als nieuwe coach. Van Bommel zat samen met adviseur Fred Rutten en geldschieter Marcel Boekhoorn, die hem als de droomkandidaat beschouwden. Uiteindelijk besloot Van Bommel het niet te doen. “Hij (Boekhoorn, red.) wil zo snel mogelijk een trainer aanstellen om te bouwen naar het nieuwe seizoen, en dat was voor mij geen optie”, zei Van Bommel in Rondo.
Zomer biedt nieuwe kansen
Midden in het seizoen instappen is duidelijk geen optie voor Mark van Bommel, waardoor er deze zomer wel mogelijkheden liggen om een nieuwe club te vinden.
Bij Anderlecht is het allesbehalve zeker dat de optie van Besnik Hasi gelicht wordt, waardoor Philippe Albert opnieuw de naam van Van Bommel opwerpt. “Wie volgend seizoen trainer moet zijn? Mark van Bommel”, zei de ex-Rode Duivel in La Tribune.
Een suggestie waar de rest van de tafel zich in kon vinden. Meer nog: Borsellino Swann vermoedt dat de voormalige succestrainer van Antwerp ongetwijfeld al op de shortlist van Olivier Renard staat.
Van Bommel is iemand die altijd bereid is om te luisteren, waardoor de deur voor onderhandelingen openstaat. “Van Mino Raiola (de overleden zaakwaarnemer, red.) heb ik geleerd: altijd gaan praten”, zei Van Bommel in Rondo. “Misschien word je verrast door de plannen of wat dan ook.”