De partij tussen RSC Anderlecht en STVV stond na het artikel in Humo toch onder hoogspanning. Niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute kwam daar heel slecht uit. Het was duidelijk dat de gemoederen meteen zeer verhit waren. Een relaas.
Onze redactie ging de sfeer opsnuiven tussen de fans. We zetten ons neer op de (toch wel te vuile) stoeltjes en net voor de start van de partij was het al prijs. De harde kern, die telkens pas net voor de start van de match het stadion ingaat, liet zich meteen opmerken. Er klonken drie harde knallen en dat zorgde meteen voor wrevel. Het grootste deel van de thuisaanhang begon de amokmakers meteen uit te fluiten. Zij willen niet weer wedstrijden missen door wangedrag van een deel van de aanhang.
RUZIE
Toen een deel van de harde kern, toch wel vaak de nieuwe jongere garde, in het stadion kwam was het meteen alle hens aan dek. Zij begonnen meteen ‘Wouter buiten’ te scanderen en een deel van de aanhang ging niet akkoord en begon hen uit te fluiten. Even leek het uit de hand te gaan lopen toen enkele heethoofden richting eigen fans (die hen uitfloten) trokken en de confrontatie wilden aangaan. Door zeer goed werk van de stewards werd dat vermeden. Chapeau aan hen.
Opvallend: sinds dit seizoen zit dit gedeelte van de harde kern weer onderaan in de hoek van het veld. Nochtans werden zij een twintigtal jaar geleden naar de tweede ring gestuurd en sindsdien waren er nooit meer problemen. Eind jaren ’90 had Anderlecht ook meermaals problemen met rebellerende fans (die toen in de andere hoek naast de spionkop zaten) die in de laatste grote crisisperiode ook amok maakten. Zo herinneren we ons een match tegen Club Brugge waar leden van de harde kern op de toen nog aanwezige dranghekken kropen tegen Club Brugge. Pär Zetterberg kwam toen de gemoederen bedaren. Na het vertrek van Vincent Kompany heeft Anderlecht nu zo geen buffer meer.
WINNEN ALS REMEDIE?
In het begin van de match probeerde een deel van de fans regelmatig ‘Wouter buiten’ te scanderen en vooral de ‘kop’ achter de goal ging mee. Een ander deel ging fluiten en zo zagen we dat er toch een patstelling is tussen de fans. Een deel van de fans is het beu en wil Marc Coucke en Wouter Vandenhaute de club zien verlaten (voor de match bleken er buiten het stadion ook al acties te hebben plaatsgevonden). Een ander deel is alle heisa stilaan beu en wil eindelijk rust rondom de club. Een derde deel lijkt nog wat af te wachten. De nieuwe start met Jesper Fredberg en Brian Riemer (die beiden een goede indruk achterlaten) zorgt bij deze stroming voor hoop. Dat Vandenhaute zichzelf in nesten werkte met de dossiers omtrent Kompany en Kindermans is duidelijk. Het heeft voor heel veel onnodige onrust gezorgd, zeker nadat er na het vorige seizoen best een positieve sfeer rondom de club hing. De onrust die er nu is, komt toch vooral door die twee dossiers.
We spraken met fans van Olympique Lyon, die op uitnodiging van hun bevriende RSCA-fans (al sinds 1950) in het Lotto Park waren. "Is er een ruzie tussen een deel van de fans?" Zij merkten ook dat er toch wel een opvallend gespannen sfeer hing in het begin van de match. Er is maar één remedie waardoor de rust helemaal kan terugkeren: winnen.
Anderlecht boekte een 10 op 12 en speelde goed tegen STVV. Naarmate de partij vorderde was er de nodige sfeer en ging het publiek vooral achter de ploeg staan. Als Anderlecht de komende weken zich Europees weet te plaatsen én vooral de topper tegen Standard weet te winnen, kan de rust nog meer terugkeren. Als Coucke en Vandenhaute daadwerkelijk een gesprek willen aangaan met een deel van de fans, dan valt dat alleen maar aan te moedigen. Communicatie is belangrijk en daarin blonken de leidinggevenden niet bepaald uit de laatste jaren. Fredberg scoorde de afgelopen weken daarin wel punten bij de aanhang. Maar dat er veel spanning is, dat is duidelijk. Vandenhaute & co zullen hopen dat er niet nog meer verhalen opduiken de komende weken…