Geen haast voor Mannaert: hoe Club in een zetel zit

Foto: Geen haast voor Mannaert: hoe Club in een zetel zit

Terwijl de concurrentie in Gent en Antwerpen van de daken schreeuwt hoe de kloof met Club Brugge moet worden gedicht, en die woorden met enkele gerichte versterkingen ook reeds kracht bijzette, blijft het bij de landskampioen voorlopig oorverdovend stil. Blauw-Zwart wordt hier en daar gelinkt aan een potentieel target, maar met uitzondering van misschien spits Jordan Kadiri is er nauwelijks sprake van concrete pistes. Rusten ze in Jan Breydel dus iets te veel op hun lauweren, of maakt Club simpelweg gebruik van de unieke zetel waar het zich tijdens deze bijzondere mercato in bevindt?

"Eerst kopen, dan verkopen". Tegen die van Pythagoras valt weinig in te brengen, maar de stelling van Louwagie krijgt in Brugge alvast geen gehoor. Diens collega Vincent Mannaert houdt er duidelijk een andere visie op na, want tot dusver mocht Philippe Clement nog geen nieuwe gezichten verwelkomen in Westkapelle. Op zich geen verrassing, vermits Mannaert in minder extreme mate dan zijn Antwerpse tegenhanger en deadline-expert Luciano D’Onofrio nooit in de vroege uurtjes toeslaat. Zo tekende op dit moment een jaar geleden alleen Odilon Kossounou al present in het gloednieuwe Belfius Basecamp, waar hij later in juli kreeg het gezelschap kreeg van achtereenvolgens Eduard Sobol, Amadou Sagna, David Okereke, Simon Deli en Percy Tau. In augustus volgden Simon Mignolet en Federico Ricca, aan het eind van de mercato kwamen daar nog Mbaye Diagne en Éder Balanta bij.

BLIK OP DE BEKER

Fans die vrezen dat Club geen dossiers klaar heeft om eventuele vertrekkers op te vangen, mogen dus gerust op hun beide oren slapen. Ook vorige zomer werd het zelden geziene transferoffensief, met zowel voltreffers, flops als vraagtekens, namelijk grotendeels pas ingezet wanneer er aan uitgaande zijde wat bewoog. Zo kwam Okereke een week na het afscheid van Wesley Moraes toe, arriveerde Deli al vier dagen na het vertrek van Stefano Denswil en werd Balanta pas een maand na de geforceerde exit van Marvelous Nakamba – en het afspringen van de deal met Victor Wanyama – voorgesteld. Bovendien liggen de kaarten om verschillende redenen nu ook net iets anders dan een jaar geleden.Om te beginnen werkte Blauw-Zwart toen toe naar de competitiestart eind juli én, belangrijker, de kwalificatie voor de Champions League begin augustus. Nu staat dan al meteen de bekerfinale en dus de verhoopte gooi richting de dubbel op de kalender, waarvoor weliswaar geen nieuwe aanwinsten mogen worden ingezet. De voornaamste prioriteit in Brugge is voorlopig dan ook om Emmanuel Dennis, Krépin Diatta, Clinton Mata en co minstens tot dan aan boord te houden. Wat in principe ook moet lukken, aangezien veel grote competities en daarmee potentiële overnemers nog vol aan de bak zijn. Voor de trip naar Brussel hoeven we op dat vlak dus geen grote aankondigingen te verwachten.

DEADLINE DEALS

Bijgevolg geldt hetzelfde aan ingaande zijde, al blijft Mannaert uiteraard uitkijken naar opportuniteiten links en rechts. Kleppers zitten er echter nog niet meteen aan te komen, wat ook geen goed idee zou zijn zo lang de huidige kanonnen op post blijven. Indien zij dan alsnog een jaar langer aan hun verblijf in Jan Breydel breien, zit Clement immers voor hij het weet met een té groot luxeprobleem opgezadeld. De sterke selectie die reeds aanwezig is gewoon bij elkaar houden, is overigens iets waar Club vast geen neen tegen zou zeggen. Mogelijk zelfs niet in het geval van Dennis, wiens tijd om te gaan in principe nochtans gekomen is. Allicht is hij de enige met wie straks enigszins actief geleurd zal worden.Ná de bekerfinale welteverstaan, waarna wie weet ook Diatta en zelfs Mata nog vertrekken. Geen reden tot paniek, want dankzij een transfermarkt die – met een korte onderbreking – uitzonderlijk open is tot begin oktober heeft Mannaert in dat scenario nog steeds tijd genoeg om adequate vervangers in huis te halen. Mocht hij dan toch voor een gerenommeerde naam willen gaan, dienen zich op dat moment overigens ongetwijfeld nieuwe buitenkansen aan. Zeker nu het EK met een jaar werd uitgesteld. In de tussentijd kan Club gerust de kat uit de boom kijken en intern, ver weg van de wandelgangen, diverse opties afwegen. Al is vers bloed ook zónder verlies van de sterkhouders natuurlijk altijd welkom.

OPTIES VOOR CLEMENT

Op links mag er nog een aanvallend alternatief voor Sobol bij, tenzij de jonge Maxim De Cuyper vol zijn kans krijgt. Op het middenveld lijkt wat extra concurrentie voor Ruud Vormer, Éder Balanta en Mats Rits in de rug van Hans Vanaken dan weer geen overbodige luxe, en ook achterin is er eventueel nog ruimte voor versterking in de breedte. Geen van allen hoeft evenwel onmiddellijk aanspraak te maken op een basisplaats, net zoals dat bij onder andere Wesley en Diatta niet meteen het geval was. Zo lang de titularissen van vorig seizoen ook straks nog tussen de lijnen lopen, kan Mannaert zich focussen op zijn stokpaardje van jonge en lucratieve ruwe diamanten die rustig in de schaduw kunnen groeien.In de punt lijkt dat een heel ander verhaal, al is de absolute noodzaak aan een pure goalgetter misschien toch ietwat overdreven. Akkoord, de Brugse spitsen oogden in de voorbije campagne onmondig, maar op papier heeft Clement daar wel voldoende opties voorhanden. Diep voorin beschikt de coach zelfs na het afscheid van Tau en Diagne over Okereke, winteraankoop Michael Krmencik én Loïs Openda, met Kaveh Rezaei die zelfs nog geloosd moet worden en de jonge Youssouph Badji die hopelijk de stap naar de wedstrijdselectie kan zetten. Daarachter zijn er dan Siebe Schrijvers en Charles De Ketelaere, beloftevolle Belgen wiens doorbraak zeker bij die laatste liefst niet te veel geblokkeerd wordt.

BRUGSE BUITENKANS

Dat geldt mogelijk ook nog steeds voor Openda, terwijl Okereke en Krmencik een fikse duit kostten. Samen met Mignolet bevolkt het duo zelfs het podium van duurste Club-aanwinsten aller tijden, tekenend voor de inspanning die het voorbije jaar geleverd werd én reden genoeg om nog wat langer in hen te geloven. Een boodschap die Blauw-Zwart blijkbaar ook begrepen heeft, want in plaats van een peperduur target als Adolfo Gaich lijkt het nu te schakelen naar een goedkoper doelwit zoals Kadiri. Zoals we hierboven al aanhaalden, ligt zulk een type – ondanks de recente investeringen, waarbij dus historisch diep in de buidel werd getast – meer in lijn met het soort aankopen waar Mannaert zijn succes op bouwde.Goudmijntjes, veelal van Zuid-Amerikaanse of vooral Afrikaanse makelij. Én opvallend vaak opgepikt in Scandinavië of Oost-Europa, waar ze reeds kennis maakten met het leven – en voetbal – in Europa. Hier biedt de financiële impact van de coronacris, hoewel ze in Jan Breydel vanzelfsprekend ook haar sporen achterlaat, een gouden buitenkans voor teams als Club die dankzij het goede werk van de voorbije jaren nu over een reserve beschikken. Ploegen waar het water hoger aan de lippen staat, worden nu namelijk nagenoeg gedwongen om hun interessante spelers deze zomer van de hand te doen. Wat tijdens de onderhandelingen uiteraard een erg handig instrument is om de prijs nog wat te drukken.

PIJLEN VAN MANNAERT

Het ideale moment voor de Bruggelingen om de volgende Wesley's en Diatta's op te pikken dus, die zich dan in alle rust kunnen ontplooien. En hopelijk binnen een aantal jaar, wanneer de markt zich weer hersteld heeft, voor de vertrouwde topbedragen en zo tegen een fikse meerwaarde worden doorverkocht. Andersom hoeft de landskampioen op de koop toe wellicht net iets minder te vrezen voor een exodus van haar steunpilaren, want ook veel teams in het buitenland zijn vast minder gretig om straks met de centen te staan zwieren. Al kan dat wanneer het dan toch eens tot een verkoop komt, zoals in het geval van Dennis bijvoorbeeld, dan weer wel een paar extra miljoentjes op de rekening schelen.Gent en Antwerp gingen al duchtig aan het shoppen in eigen land, iets waar Club de afgelopen jaren doorgaans voor paste. Alleen een opportuniteit als Rits of beloftevol talent als Schrijvers wekte nog de aandacht, zeker sinds het fiasco met Rezaei. Een soortgelijk offensief als de concurrentie lijkt dus niet op til, tenzij KV Mechelen-goudhaantje Aster Vranckx een optie wordt. De pijlen van Mannaert zullen echter hoe dan ook eerder terug op het buitenland gericht staan, waar hij al vaker raak schoot. Zij het zonder enige haast, want dankzij de luxepositie waar Blauw-Zwart zich in bevindt heeft de algemeen manager nog alle tijd om zijn succesformule toe te passen. De doelwitten zullen alvast zorgvuldiger dan ooit worden uitgekozen.

POLL: Waar moet Club zich volgens u al zéker versterken?

MATCHDAY LIVE: Martinez voert drie wissels door tegen Denemarken

Dries Mertens staat voor uniek moment tegen Denemarken

'OHL ontvangt bod van 6 miljoen euro op Henry'

Vandaag 17 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Meunier, Lukaku & Yaremchuk: de balans na EK-speeldag 1

De kennismakingsronde zit erop. Nu alle 24 landen op het EK in actie zijn gekomen, is het dan ook ...

173
{insert image alt}

Pak 15.000 euro met jouw gratis prono op Denemarken-België!

Donderdagavond is het zover, dan werken de Rode Duivels hun tweede wedstrijd van het EK 2020 af. ...

34
{insert image alt}

Rode Duivels zetten bedenkelijke toon op EK

Uiteindelijk zijn de drie punten het belangrijkst, maar de Rode Duivels zullen in het verdere ...

766
{insert image alt}

Dries Mertens staat voor uniek moment tegen Denemarken

Dries Mertens is al jaren een belangrijke kracht bij de Rode Duivels. De ondertussen 34-jarige ...

19
{insert image alt}

"Anderlecht kon Schuurs voor bijna niets oppikken"

RSC Anderlecht ging afgelopen seizoen niet al te handig om met clubiconen, dat is het minste wat je ...

61
{insert image alt}

Drie Rode Duivels kunnen via EK richting Europese topclub trekken

Het EK is een uitgelezen kans om jezelf nog meer in de kijker te spelen. Bij de Rode Duivels zijn er ...

58
{insert image alt}

'OHL ontvangt bod van 6 miljoen euro op Henry'

Bij Oud-Heverlee Leuven zagen ze Kamal Sowah al terugkeren naar Leicester City en de club gaat nog ...

79
{insert image alt}

Lukaku: "Hij is een leuke spits om naar te kijken"

Romelu Lukaku begon het EK zeer goed met twee goals tegen Rusland. Hij is echter niet de enige ...

61
{insert image alt}

Waasland-Beveren strikt Deense verdediger

Waasland-Beveren degradeerde naar Eerste Klasse B, maar de club wil snel terug promoveren naar ...

32
{insert image alt}

'Anderlecht aast op spits van OGC Nice'

RSC Anderlecht nam afscheid van Lukas Nmecha, die naar de Bundesliga zal vertrekken. Paars-Wit moet ...

196
{insert image alt}

'Antwerp haalt smaakmaker weg bij KV Oostende'

Royal Antwerp FC schakelt een versnelling hoger op de transfermarkt. De Great Old gaat een ...

284
{insert image alt}

MATCHDAY LIVE: Martinez voert drie wissels door tegen Denemarken

Donderdagavond om 18u is het zover. Dan werken de Rode Duivels in het Parkenstadion te Kopenhagen ...

94

Gisteren 16 Juni 2021

{insert image alt}

'Ramos kan naar vier clubs na vertrek bij Real Madrid'

De kogel is door de kerk: clubicoon Sergio Ramos verlaat Real Madrid na zestien zeer succesvolle ...

285
{insert image alt}

Duivels hebben extra reden om EK-finale te halen

In navolging van Italië, kan België zich donderdagavond zo goed als zeker plaatsen voor de 1/8ste ...

174
{insert image alt}

Topfavoriet? Italianen zorgen voor waanzinnige EK-statistiek

Op het Europees kampioenschap is de eerste overlever van de groepsfase sinds woensdagavond bekend. ...

152
{insert image alt}

'Vijfjarig contract voor Lokonga: RSCA vangt topbedrag'

Anderlecht heeft in de komende weken nog heel wat transferwerk voor de boeg. Zo werd dinsdag ...

784
{insert image alt}

Oppermachtige Italianen als eerste naar 1/8ste finales EK

Op het Europees kampioenschap heeft Italië zich woensdagavond als eerste land geplaatst voor de ...

236
{insert image alt}

Oostenrijk furieus op UEFA: "Hij was de échte provocateur"

Op het EK wil Nederland zich donderdagavond verzekeren van de volgende ronde door te winnen van ...

200
{insert image alt}

Voormalig Rode Duivel opgepakt wegens wietplantage

Geoffrey Mujangi-Bia liet jarenlang mooie dingen zien bij onder meer Standard en Charleroi, die ...

369
{insert image alt}

'Absoluut drama voorkomen tijdens Frankrijk-Duitsland'

Op het EK werd de eerste speelronde van de groepsfase dinsdagavond afgesloten met de kraker tussen ...

215
{insert image alt}

Commotie na afgekeurde goal Chiellini: "Gestoorde regels"

Italië begon het duel met Zwitserland woensdagavond uitstekend en kwam na een kleine twintig ...

128
{insert image alt}

Einde van tijdperk: Real kondigt vertrek Ramos aan

In de marge van het EK kwam er woensdagavond groot nieuws vanuit Spanje. Real Madrid heeft immers ...

675
{insert image alt}

'Volgende vertrekker bij Club Brugge staat al klaar'

Bij Club Brugge gaat donderdag de voorbereiding op het komende seizoen alweer van start. Voorlopig ...

692
{insert image alt}

'Haaland op weg naar Premier League: eerste officieel bod'

Terwijl de meeste Europese sterren momenteel op het EK actief zijn, geniet Erling Braut Haaland van ...

409
{insert image alt}

Lukaku duidelijk: "Of we medelijden zullen tonen?"

Donderdag beginnen de Rode Duivels aan hun tweede opdracht op het EK, met Denemarken als ...

212
{insert image alt}

'Transfer Lokonga bijna rond: Anderlecht vangt jackpot'

Anderlecht heeft de komende weken nog heel wat transferwerk voor de boeg. Zo werd het deze week ...

1064
{insert image alt}

Vermoedelijke 11 tegen Denemarken: drie wissels bij Duivels

In de poule van de Rode Duivels speelden Finland en Rusland deze namiddag reeds hun tweede partij. ...

645