Vertrek Kindermans heeft grote gevolgen voor Anderlecht

Vertrek Kindermans heeft grote gevolgen voor Anderlecht

Hoofd Jeugdopleiding Jean Kindermans zal RSC Anderlecht na 18 jaar verlaten. Het blunderboek van het nieuwe bestuur dreigt zo weer wat dikker te worden. Men predikt immers stabiliteit, het tegenovergestelde is echter al jaren een feit. Het gedwongen vertrek van Kindermans lijkt de spreekwoordelijke druppel te zijn voor de fans. Paars-Wit zal snel moeten communiceren op Neerpede én richting eigen aanhang, anders kunnen de gevolgen wel eens groot worden.


Jean Kindermans maakte van Neerpede een vooraanstaande jeugdopleiding die wordt aanzien als één van de beste in Europa. RSCA was in 2005 een club zonder jeugdvisie. Het vervallen complex was een Belgische profclub onwaardig. Dankzij Philippe Collin en Herman Van Holsbeeck én dus ook Kindermans pakte RSCA de infrastructuur aan. Onder zijn bewind startte Anderlecht daarnaast het 'Purple Talents Project' en was jarenlang een trendsetter.


Lokonga en Doku leverden samen bijna 45 miljoen euro op.

Ook vandaag de dag is Anderlecht onder Kindermans nog altijd bezig met: “hoe ziet de voetballer van de toekomst eruit?”. Er wordt wel degelijk met data gewerkt, maar dit is een tool en mag nooit de norm zijn in talentdetectie. Dat Anderlecht in de beginjaren Dries Mertens doorstuurde wegens te licht was een blunder. Laat mature spelers kregen te vaak de stempel ‘te licht’. Nadien veranderde Anderlecht zijn aanpak en ging het dergelijke jongens wél laten doorbreken, genre Yari Verschaeren, Alexis Saelemaekers, Albert Sambi Lokonga en anderen. Meer zelfs, de kassa werd de afgelopen jaren bijna jaarlijks gevuld door Neerpede-boys. De doorstroming was nog nooit zo goed bij Anderlecht.

NEERPEDE SCHITTERT, AANKOOPBELEID FAALT
Het huidige bestuur zou volgens Het Nieuwsblad van mening zijn dat het voetbal is veranderd en dat er meer intensiteit en fysieke power nodig is. De nadruk wordt volgens hen te fel op techniek gelegd. Dergelijk visie van het nieuwe bestuur staat in schril contrast voor wat Anderlecht jarenlang voor stond. En waar de club volgens de achterban nog steeds voor moet staan: technisch verzorgd voetbal. Het lichtpunt was de afgelopen jaren bovendien de eigen jeugd.

Jongens als Lokonga, Saelemaekers, Verschaeren, Jérémy Doku, Julien Duranville, Zeno Debast, Marco Kana en anderen zorgden vaak voor voetbalplezier in de gekwetste paars-witte harten. Anderlecht zou evenwel meer data willen gaan gebruiken, naar voorbeeld van onder meer de RedBull-clubs. Dat doet RSCA sinds een aantal jaren ook in het aankoopbeleid. Maar miskopen vallen al niet meer op één hand te tellen: Nilson Angulo, Abdulrazak Ishaq, Amadou Diawara, Kristoffer Olsson, Mustaphu Bundu, Benito Raman, ... konden zich tot dusver veel te weinig een aanwinst tonen. Bovendien kostten ze de club behoorlijk wat geld. Het huidige bestuur moet de hand dus ook in eigen boezem steken.

De eigen jeugd zorgde er voor dat Anderlecht financieel nog een beetje boven water bleef. En niet alleen op sportief vlak. Lokonga, Doku, Saelemaekers, Sebastiaan Bornauw, Leander Dendoncker leverden flink wat geld op. De duurste uitgaande transfers, Sergio Gomez uitgezonderd, kwamen dankzij het werk van Neerpede. Niet dankzij het aankoopbeleid. Dat een bestuur een speler als Francis Amuzu, die veel te wispelturig, weigerde te verkopen voor 8 miljoen euro mag de clubleiding aangerekend worden. Bovendien was het mede dankzij het Neerpede-label dat de flankspeler zo'n bedrag had kunnen opbrengen.


Dendoncker en Tielemans leverden samen ongeveer 41 miljoen euro op.

Het nakende vertrek van Kindermans wordt stevig veroordeeld door de fans. Er gaan steeds meer geluiden rond van trouwe fans die niet meer van plan zijn een abonnement te nemen voor komend seizoen. Boegbeelden aan de kant zetten die uitstekend werk leveren in een snertseizoen: het blijft een opvallende en gevoelige beslissing. Dat het wegsturen van Kindermans past binnen de vele besparingen, valt nog enigszins te verdedigen. Al is ook dat relatief.

De man leverde met zijn visie en werk de club ongezien veel geld op. Bovendien vertegenwoordigt hij volgens velen het zogenaamde 'Anderlecht-DNA'. “Club Brugge kwam niet aan zijn DNA in hun crisisperiode. Bij Anderlecht nu wel. Dat is compleet verkeerd, dat mag je nooit doen”, stelde Ludo Vandewalle – chef voetbal bij Het Nieuwsblad – terecht vast bij Sjotcast. Het veelbesproken vertrek van Vincent Kompany werd am niet gesmaakt, dat van Kindermans is volgens heel wat fans de stap te ver.

LEEGLOOP OP KOMST?
Volgens bepaalde bronnen dichtbij de club bleek dat het al ruim een jaar niet boterde tussen onder meer preses Wouter Vandenhaute en Kindermans. Een verschil in visie. Eén van de redenen waarom het ook tot een breuk met Kompany kwam. De factor Kompany – die gezonde discussies had met Kindermans maar wel dezelfde visie – viel echter weg en de jeugddirecteur geraakte zo nog meer geïsoleerd. Er werd bovendien gesproken van een soort 'pampercultuur' op Neerpede, waarbij de jeugdploegen dusdanig technisch superieur zijn dat ze zelden moeten knokken om een resultaat te behalen en daarvoor cash betalen op latere leeftijd.

Maar ook dat is relatief. Een jong talent van Anderlecht staat al snel onder druk en de concurrentie is bikkelhard. Ze moeten strijden voor hun plek, want er staat snel een ander talent te wachten om over te nemen. Bovendien wordt ook de winnaarsmentaliteit er van jongs af aan al in gedramd, enkel een overwinning is goed genoeg. Dat enkele ‘wonderkinderen’ wat privileges kregen, klopt wél. Dat viel niet altijd goed. Gezien de steeds groter wordende concurrentie op de jeugdmarkt, is dat echter ook niet helemaal onlogisch.


Kindermans leverde uitstekend werk op Neerpede.

Het is overigens niet de eerste keer dat er aan Kindermans zijn poten worden gezaagd. In de tijd dat Mogi Bayat zich helemaal had ingenesteld bij Anderlecht, was het de bedoeling van Emilio Ferrera, die het inmiddels schopte tot 'Head of Football Formation' bij AA Gent, om diens positie over te nemen. Maar Kindermans bleef toen trouw op post. Nu moet de 58-jarige dus wel wijken na een interne machtsstrijd.

In de makelaarswereld valt te horen dat een "schande" is dat Anderlecht Kindermans de laan uitstuurt. Anderen beweren dat dit het grootste verlies is voor de club sinds het afscheid van de iconische Michel Verschueren. Daarnaast stellen velen zich ook vragen wat er nu gaat gebeuren. Heel wat talenten (en hun omgeving) lopen heel hoog op met Kindermans en dus ruiken andere ploegen hun kans. Bepaalde concurrenten zijn alvast "zeer verwonderd" over de beslissing van RSCA omtrent Kindermans.

De clubleiding neemt dus een enorm risico en zal heel snel voor duidelijkheid moeten zorgen, anders dreigt een leegloop (zowel bij de trainers als bij jeugdspelers). Communicatie over de visie – welke is deze nu eigenlijk nog? - was al niet het sterke punt de afgelopen jaren. Dat het huidige bestuur niet tevreden is met het vertrek van bepaalde toptalenten valt te begrijpen, maar is zeker niet alleen de schuld van Kindermans. Bovendien kon hij heel wat jongeren en hun entourage net overtuigen om niet in te gaan op de avances van andere clubs.

VANDENHAUTE GEBETEN HOND
Het bestuur raakt met het vertrek van eerder Kompany en nu dat van Kindermans aan het zogenaamde 'DNA' van de club. Vandenhaute sprak eerder al over een “cultuuromslag”. Maar dat is in de ogen van de achterban, toch de belangrijkste stakeholder, de verkeerde. De club lijkt helemaal de weg kwijt. Uiteraard spelen de financiële perikelen daarin een rol. Maar de ongeziene stoelendans van bestuurslui, trainers en sportief directeuren is minstens zo nefast (én heeft ook een prijskaartje). Zelfs in het buitenland worden steeds meer wenkbrauwen gefronst bij de gang van zaken. 


RSCA dreigt talenten als Duranville kwijt te spelen.

Anderlecht lijkt zichzelf zo in de afgrond te rijden. Financieel en sportief stond het nog nooit zo slecht. De komende weken zouden er wel eens grote protestacties kunnen volgen van de fans. Het vertrek van Kompany en Kindermans gekoppeld aan het zwakste seizoen in tientallen jaren wordt nu in de schoenen geschoven van voorzitter Vandenhaute. Zijn passage als lijkt tot dusver een groot brokkenparcours. In een open brief werd zelfs al openlijk om zijn ontslag gevraagd.


Vandenhaute krijgt de volle laag van de fans.

175 MILJOEN EURO
Om het belang van Kindermans te onderstrepen nog een kleine rekensom. Tijdens de 18 jaar die hij aan het hoofd stond van de jeugdopleiding, kon Neerpede voor ongeveer 175 miljoen euro aan transfergelden naar de kassa laten vloeien. De laatste jaren werd de clubkas zelfs steeds vaker gevuld. De afgelopen zes jaar verkocht Anderlecht immers jongens als Tielemans, Dendoncker, Lokonga, Doku, Saelemaekers, Bornauw, Iseka, Mehssatou, Lukebakio, Svilar, Mangala voor samen ongeveer 120 miljoen euro.

Binnen Kindermans' opzegperiode van 18 maanden kan overigens de kaap van 200 miljoen euro vlot overschreden worden. Volgens Transfermarkt.be zijn vier van de vijf spelers met de hoogste marktwaarde in de A-kern immers van Neerpede: Verschaeren (13 miljoen euro), Debast (8 miljoen euro), Amuzu (6,5 miljoen euro) en Duranville (5 miljoen euro). Het is zeker niet uitgesloten dat de meesten uit dit viertal de club op korte termijn zullen/willen/moeten verlaten. Anderlecht blijft een zieke patiënt. Is het stilaan terminaal?

De duurst verkochte jeugdspelers:

  1. Jérémy Doku: 26 miljoen euro -> nu Stade Rennes 
  2. Youri Tielemans: 26 miljoen euro -> nu Leicester City 
  3. Sambi Lokonga: 18 miljoen euro -> nu Arsenal 
  4. Romelu Lukaku: 15 miljoen euro -> nu Inter 
  5. Leander Dendoncker: 15 miljoen euro -> nu Aston Villa 
  6. Sebastien Bornauw: 12 miljoen euro (incl. bonussen) -> nu VfL Wolfsburg 
  7. Vincent Kompany: 10,5 miljoen euro -> nu coach bij Burnley 
  8. Dennis Praet: 10 miljoen euro -> nu Leicester City 
  9. Alexis Saelemaekers: 10 miljoen euro (incl. bonussen) -> nu AC Milan 
  10. Massimo Bruno: 5 miljoen euro -> nu KV Kortrijk

Claudio Reulens

POLL: Gaan de fans zich roeren de komende weken?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

1
1
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

56
56
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

44
44
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

187
187
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

70
70
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

73
73
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

99
99
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

207
207
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

252
252
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

264
264
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

87
87
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

274
274
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

174
174
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

427
427
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

726
726