Heel wat clubs konden niet wachten op het startschot vooraleer in actie te schieten, maar sinds woensdag is de zomermercato ook officieel geopend. Hoewel hier en daar reeds de nodige aanwinsten werden voorgesteld, kan de jacht naar vers bloed nu dus volledig losbarsten. Waar liggen echter precies de prioriteiten voor de 18 teams in de Jupiler Pro League? VoetbalNieuws zocht het voor u uit.
KVC WESTERLO
De enige promovendus wist al een aantal steunpilaren uit 1B langer aan zich in te binden, met Sinan Bolat zit het ook onder de lat gebeiteld. Het sprookje van Union herhalen lijkt te hoog gegrepen, maar in zowat alle linies is Westerlo zo voldoende gewapend om zich te handhaven op het hoogste niveau. Al blijft versterking meer dan welkom, vooral op de flanken. Als potentiële winger doet de naam van Griffin Yow alvast de ronde.
SERAING
Seraing kon zich pas na barrages redden, onder meer door een gebrek aan slagkracht voorin. Niemand in 1A deed slechter dan de Luikenaars. Tot overmaat van ramp is het nog maar de vraag of huurlingen Georges Mikautadze en Youssef Maziz, samen goed voor 17 van de 30 doelpunten, op post blijven. Werk genoeg aan de winkel, maar een goalgetter staat daarom toch met stip op één op de verlanglijst. Dylan De Belder is een optie.
SV ZULTE WAREGEM
Om een nieuw snertseizoen te vermijden is Essevee reeds druk in de weer. Wie weet zet weldra zelfs Charly Musonda de lijnen uit aan de Gaverbeek, al situeerden de problemen zich daar in de voorbije campagne eerder achterin. Enkel degradant Beerschot incasseerde meer tegentreffers. De komst van Borja Lopez alleen zal dan ook niet volstaan. Een of meerdere verdedigers, waaronder een rechtsback, mogen er gerust nog wel bij.

KAS EUPEN
Een karrenvracht aan aflopende contracten Am Kehrweg, waar vooral een pak vertrouwde gezichten uit de defensie verdwijnen. Eupen anticipeerde wel op die exodus door al een aantal nieuwkomers te strikken, maar centrale verdediger Jan Gorenc kan toch nog wat extra concurrentie gebruiken. Zeker mocht Emmanuel Agbadou eveneens andere oorden opzoeken. Ook in het aanvallend compartiment dreigt trouwens een leegloop.
STANDARD LUIK
Voorlopig valt er vrij weinig nieuws te rapen rond Sclessin, vermoedelijk stilte voor de storm. Tenslotte gaat Standard ongetwijfeld een drukke zomer tegemoet. Aan inkomende zijde is de prioriteit alleszins zo klaar als een klontje. Met amper 32 gemaakte doelpunten beschikten de Rouches over de op een na slechtste aanval van het land, Renaud Emond bleek niet de oplossing. Van alle dossiers is een spits veruit het meest dringende.

KV KORTRIJK
Ondanks een dramatische reeks na nieuwjaar bleef KV Kortrijk uit degradatiegevaar, met dank aan Faïz Selemani. Hoewel de smaakmakers van de Kerels vastligt tot medio 2025 lijkt hij evenwel niet van plan om nog te blijven. Om zijn schoenen te vullen, een loodzware opdracht, heeft Karim Belhocine gelukkig reeds een paar opties voorhanden. Toch verwacht hij nog diverse transfers. Onder andere een centrale middenvelder lijkt welkom.
KV OOSTENDE
Om een eventueel vertrek van woelwater Makhtar Gueye, goed voor 12 van de amper 34 goals, op te vangen rekent KV Oostende voornamelijk op Thierry Ambrose. Voorts keren er een handvol huurlingen terug, én streken er ook aan 't zeetje al enkele vreemde vogels neer. Op de zijkanten oogt de spoeling echter nog steeds flinterdun. Een of meerdere flankaanvallers met een actie in de benen zijn daarom geen overbodige luxe.
OH LEUVEN
Met de komst van Raphael Holzhauser verzekerde OH Leuven zich snel van een opvolger voor Xavier Mercier. Rest nog de vraag wie hij straks in stelling moet brengen. Sory Kaba vertrekt namelijk en Marc Brys roept sowieso al een tijdje om meer wisselmogelijkheden in de spitspositie. Behalve een nummer negen is er ook op de flanken, waar Joren Dom de rangen al vervoegde, nood aan vers bloed. Liefst een fullback die de hele zijlijn afdraaft.
CERCLE BRUGGE
Cercle Brugge bleef evenmin bij de pakken zitten en stelde reeds Emilio Kehrer voor als vervanger van Rabbi Matondo. Wellicht volgt binnenkort nog een nieuwe lading vanuit Monaco, bovendien gelooft de Vereniging rotsvast in haar eigen talenten van eigen bodem. Zonder vertrekkers is er aan de groene kant van Jan Breydel deze zomer dus weinig haast mee gemoeid. Een rasechte winger ontbreekt wel nog in de huidige selectie.

STVV
Een hoop vraagtekens op Stayen, waar huurlingen zoals Joao Klauss en vooral Taichi Hara gemist zullen worden. Al tracht STVV die laatste net als Dimitri Lavalée alsnog langer aan boord te houden. Nog diep in de punt geniet ook Daichi Hayashi de nodige interesse. Moet er naast Fatih Kaya dan toch nog een extra spits in huis worden gehaald? Hoger blijft alleszins de nood aan vleugelverdedigers, zowel voor op de linker –als rechterkant.
KV MECHELEN
Hugo Cuypers out, Yonas Malede in: KV Mechelen deed zopas slimme zaken met AA Gent. Afwachten of ook Nikola Storm vertrekt. De leegte die Vinicius Souza achterlaat is alvast nog niet gevuld. Prioriteit nummer één is dus een controlerende middenvelder, tenzij Samuel Oum Gouet terug zijn kans krijgt. Een alternatief is om Jordi Vanlerberghe een rij door te schuiven. Sowieso lijkt ook de wankele defensie aan enige vernieuwing toe.
CHARLEROI
Zoals dat bij wel meer ploegen het geval is zijn de backposities bij Charleroi eveneens matig bezet, met als gevolg dat Will Still zich geregeld van zijn creatiefste kant moest laten zien. In het bijzonder aan de rechterzijde zou een extra fullback handig van pas komen. Voor het overige hebben de Zebra's een vrij uitgebalanceerde kern, al is er voorin en achteraan misschien toch ruimte voor verbetering indien ze een stap hoger willen zetten.

KRC GENK
Een heleboel voormalige sterkhouders zijn op weg naar de exit in de Cegeka Arena, waar dus flink wat verkeer zit aan te komen. Onder meer een linksachter staat op de verlanglijst, net zoals wat aanvallend geweld. Nog eens een echte nummer 10 bijvoorbeeld, die tevens uitzwerft naar de flanken. Of schenkt Genk vol het vertrouwen aan Luca Oyen? Op het middenveld kan Aziz Ouattara hopelijk eindelijk voor de gewenste balans zorgen.
AA GENT
Vorig seizoen deed Hein Vanhaezebrouck reeds zijn beklag over het geringe aantal verdedigers bij AA Gent, nu is hij mogelijk ook Jordan Torunarigha kwijt. Op jacht naar een nieuwe pion voor zijn typische trio achterin dus, al lijkt een doelman nog net iets dringender. Louter een meer ervaren doublure voor Davy Roef dan, of toch maar iemand om de huidige titularis tussen de palen werkelijk terug het vuur aan de schenen te leggen?
ANTWERP
Vincent Janssen, Toby Alderweireld, Dodi Lukebakio: het regent ronkende namen op de Bosuil. Vooral die laatste kan Antwerp goed gebruiken, want in de voorbije campagne ontbrak het de Great Old vaak aan creativiteit. Waar zich voor dat euvel evenwel nog interne oplossing aanbieden, gaapt er op beide backs een schrijnend gebrek aan kwaliteit. Aurélio Buta pakte zijn koffers, Jelle Bataille en Sam Vines schieten simpelweg tekort.

RSC ANDERLECHT
Een vraag die eigenlijk niet meer gesteld hoeft te worden. Voor het derde jaar op rij gaat Anderlecht op zoek naar iemand om het gewicht van de aanval te dragen. De afgelopen zomers scoorde Paars-Wit met huurlingen Lukas Nmecha, Joshua Zirkzee en Christian Kouamé, dit keer legt het haar spits(en) bij voorkeur definitief vast. Voor het overige is het wachten wat er op uitgaand vlak gebeurt, in de breedte mag er sowieso nog wat bij.
UNION
Union wordt vermoedelijk nog vaker slachtoffer van haar eigen succes, maar voorlopig blijft de schade beperkt tot Deniz Undav. Ook de verrassende vicekampioen richt haar pijlen dus op een nieuwe nummer negen om te koppelen aan Dante Vanzeir, als hij zelf op post blijft tenminste. Maar als ook Casper Nielsen vertrekt is een dynamische middenvelder net zo belangrijk, zeker indien Karel Geraerts de lijn van Felice Mazzu doortrekt.
CLUB BRUGGE
De landskampioen toonde zich al actief op de transfermarkt, terwijl er rond Charles De Ketelaere en Noa Lang één en ander beweegt. Op dit moment focust Club Brugge zich dan ook op een centrale middenvelder. Mats Rits ligt nog een tijdje in de lappenmand, Ruud Vormer loopt op zijn laatste benen. Ongeacht het systeem van Carl Hoefkens lijkt meer bepaald een zogenaamde nummer acht – Nielsen? – dé prioriteit bij uitstek.