Abdoulay Diaby: droomspits of miscast voor Anderlecht?

Foto: Abdoulay Diaby: droomspits of miscast voor Anderlecht?

15 mei 2016. In een kolkend Jan Breydel verschalkt Abdoulay Diaby met een rake kopbal en subtiele punter tweemaal Silvio Proto, waarmee hij een belangrijk aandeel heeft in de 4-0 zege die Club Brugge voor het eerst in 11 jaar tijd de landstitel schenkt. Bijna vijf jaar later moet de intussen 29-jarige Malinees de tegenstander van toen vlotter helpen scoren. Maar maakt Anderlecht daarmee wel de juiste keuze?

35 doelpunten en 18 assists in 88 Jupiler Pro League-optredens voor Moeskroen en Club Brugge, aangevuld met acht en vier stuks in 17 PO I-wedstrijden. Dat de linkspoot het doel wel weet staan in onze competitie, is een understatement van formaat. In totaal tikt Diaby bij Blauw-Zwart af op 36 goals en 20 assists in 106 duels, al is enige wisselvalligheid in zijn prestaties hem op dat moment al verre van vreemd. Zo sluit hij de Brugse kampioensjaren in 2016 en 2018 telkens af als clubtopschutter, met respectievelijk 15 en 16 treffers, maar zwijgt zijn kanon tussendoor wel een volledig seizoen. Ondanks zijn cruciale bijdrage aan de beide landstitels, verklaart het wellicht voor een groot stuk waarom Club hem na drie jaar vervolgens voor 'slechts' vierenhalf miljoen naar Sporting Lissabon laat vertrekken.

Daar mag Diaby aanvankelijk nog rond Bas Dost zwerven, tegenwoordig bij zijn voormalige werkgever aan de slag. Een vertrouwd stramien voor de snelle spits, die onder Michel Preud'homme nog eenzaam diep in de punt of op de flank vertoefde maar na de intrede van Ivan Leko een dodelijk duo vormde met targetman Wesley Moraes. Toch kan hij met zijn zeven treffers en acht assists in 44 matchen lang niet iedereen in Portugal overtuigen, en dus wordt Diaby het jaar nadien al uitgeleend aan Besiktas. Daar oogt de balans met vijf doelpunten en twee assists nog veel matiger. De afgelopen maanden kwam hij dan weer nauwelijks aan de bak bij Getafe. 121 minuten: meer is hem niet gegund, waarop de Spanjaarden de huurovereenkomst met plezier verbreken en Diaby dus naar Anderlecht verhuist.

MOGELIJKE MINPUNTEN

Sinds hij tweeënhalf jaar geleden zijn koffers pakte op Jan Breydel was de goalgetter zo in totaal goed voor 13 doelpunten en 11 assists in 87 wedstrijden. Geen cijfers om bij weg te dromen dus, al focussen de Brusselaars zich liever op zijn rendement in de JPL. Zoals gezegd bewees Diaby daar tenslotte wél al vlot de weg naar de netten te vinden. De vraag is natuurlijk in welke mate hij de voorbije jaren van zijn pluimen – en dan in het bijzonder zijn explosiviteit, samen met zijn alertheid in de zestien toch zijn voornaamste wapen – heeft verloren. En vooral wanneer de nieuwkomer klaar zal zijn voor de dienst. Na een halfjaar inactiviteit zou het niet verbazen mocht Diaby eerst nog wat ritme moeten opdoen, net zoals Vincent Kompany geduld predikt met Majeed Ashimeru. Een bekend riedeltje in het Lotto Park.Ten tijde van Herman Van Holsbeeck maakte de rekrutering van vedetten op een zijspoor jaarlijks een vertrouwd onderdeel uit van de wintermercato, helaas met meer flops dan voltreffers. Vaak deels door een fysieke achterstand, waardoor die aanwinsten pas te laat een bijdrage konden leveren. Een steen waar Paars-Wit zich ook vorig jaar nog aan stootte met Marko Pjaca en Dejan Joveljic. Kompany mag dan wel mikken op money time om iedereen op scherp te krijgen, met nog maar 13 speeldagen te gaan voor de play-offs is de tijd zeker niet onbeperkt. Bovendien kan het kalf na een paar tegenvallende resultaten op rij reeds verdronken zijn. Het is dus toch zaak om Diaby zo vroeg mogelijk helemaal wedstrijdfit te krijgen. Dat de deal zo snel beklonken raakte, is in dat opzicht alvast een fikse opsteker.

HUURLING NUMMER 7

Een pak vraagtekens dus, maar behalve het raken van een paar gevoelige snaartjes – ook bij de eigen achterban – blijft het risico gelukkig beperkt. Opnieuw opteert Anderlecht immers voor een huur, waarmee de teller voor dit seizoen al op zeven komt te staan. Derrick Luckassen en Percy Tau zochten alweer andere oorden op, Lukas Nmecha en Matt Miazga werden geleend zonder aankoopoptie terwijl Diaby net als Paul Mukairu en Ashimeru volgende zomer definitief kan worden overgenomen. Tenminste, indien er dan ruimte is in het budget. Geen ideale manier van werken, wat Peter Verbeke zelf vast ook beseft. Alleen moet hij roeien met de riemen die hij heeft om de recordkampioen te wapenen voor de korte termijn. Het beleid kan nu eenmaal niet volledig op de toekomst worden afgestemd.Binnen de nagestreefde data-gedreven aanpak en zoektocht naar ruwe diamanten valt de komst van Diaby dus niet te kaderen, waarbij zijn Brugs verleden het artificieel karakter van het huurlingenlegioen extra onderstreept. Als het haar jonge talenten wil omkaderen met kwaliteitsvolle en betaalbare routiniers, is Anderlecht door het gebrek aan middelen echter aan handen en voeten gebonden om dit soort pistes te bewandelen. Het lage risico dat daarmee gepaard gaat, is trouwens een handige bonus. De zwakke start van Mustapha Bundu, vorige zomer met een prijskaartje van drie miljoen de duurste vogel, baart nu al zorgen omtrent een nieuwe stapel weggesmeten geld. Luckassen daarentegen werd in alle anonimiteit doorgestuurd, zonder financiële kater. Baat het niet, dan schaadt het alleszins niet.

TROEVEN IN TANDEM

Desalniettemin is het uiteraard de bedoeling dat Diaby wél zijn draai vindt, en liefst snel. Als het van hemzelf afhangt tekent de spits tegen Waasland-Beveren alvast reeds present, muziek in de oren van Kompany en Verbeke. Allicht wordt zijn enthousiasme wel nog wat getemperd, en valt het dus te betwijfelen of Diaby vrijdag echt aan de aftrap staat. Toch mogen we gerust de denkoefening al inzetten: hoe is Kompany van plan om zijn nieuwste speeltje te gebruiken? Alleen diep in de punt zullen we hem zeker niet terugvinden, want daar is Nmecha een certitude. De intentie is dan ook ongetwijfeld om hen als duo uit te spelen, een tandem die op papier perfect past. Hoewel hij niet exact hetzelfde type is, beschikt Nmecha tenslotte over veel van Wesley zijn capaciteiten. Een vrij complete spits dus.De toegevoegde waarde van Diaby laat zich dan simpel samenvatten: diepgang en doelgerichtheid. Nmecha haakt graag af, wat ruimte biedt om in de rug van de vijandige verdediging te duiken. Iets wat Tau tegen pakweg Antwerp uitstekend deed, maar waar Diaby met zijn grotere versnelling nog beter in staat toe moet zijn. Daarnaast komt hij als killer in de box ook tegen gesloten defensies prima van pas. In de zone van de waarheid is Diaby, die veel doelgerichter is dan Nmecha, namelijk steeds bij de pinken. Een eigenschap die Anderlecht goed kan gebruiken, zeker indien Michel Vlap – eveneens altijd geil voor de goal – in de onderste schuif blijft liggen. Een situatie die er nu niet echt op zal verbeteren.

TACTISCH PLAATJE

Hoewel hij in principe tevens op de flank terecht kan, en daar dus een concurrent voor Francis Amuzu vormt, komt Diaby immers het best tot uiting in een centrale rol. In zekere zin ziet het er dan ook naar uit dat hij Tau zal opvolgen als nummer 10, zij het wel met een andere invulling van de positie. Al opereerde zijn voorganger ook geregeld als hangende spits. Toch zal Diaby doorgaans in een nog hogere zone op het veld vertoeven, waar hij voor meer infiltraties en dreiging moet zorgen. Iets waar ook Nmecha zelf van kan profiteren. Anderlecht boet zo wel in aan voetballend vermogen, want snedige passes of dribbels zijn niet echt aan hem besteed. Wat op zijn beurt opgelost kan worden door in zijn rug Sambi Lokonga te koppelen aan Ashimeru, toch aangekondigd als polyvalente spelmaker. Eens ze beiden fit zijn, uiteraard.Naast de integratie van Yari Verschaeren in het elftal na zijn herstel rest dan natuurlijk wel nog de vraag of het defensief evenwicht op die manier niet te fel verstoord wordt. Het zou de voornaamste reden zijn om Diaby alsnog op de flank neer te poten, tenzij Kompany zijn hele systeem omgooit en met drie achterin gaat spelen. Een soort 4-4-1-1 lijkt evenwel de meest logische oplossing. De komst van Diaby brengt zo meteen ook een pak slachtoffers met zich mee. Landry Dimata, Antoine Colassin, Mohammed Dauda en Bundu zakken al zeker (verder) in de pikorde, en ook jongens als Vlap en Anouar Aït El Hadj zien hun speelkansen weldra drastisch slinken. Als dan Kompany nog eens werkelijk de kaart der artiesten trekt, dreigen zelfs breekijzers Josh Cullen én Adrien Trebel tegelijk uit de boot te vallen.

LOW RISK, HIGH REWARD

Luxeproblemen zowaar, al spreken we dan wel erg veel voor onze beurt. Eerst zien of de mayonaise pakt, en of Diaby effectief een meerwaarde biedt. Per slot van rekening vallen er dus zowel omtrent zijn eigen persoon, zijn plek in het tactisch plaatje áls de gevolgen daarvan voor de rest van het elftal nog heel wat vraagtekens weg te werken. Een gok die Paars-Wit bereid is om te nemen, want met zijn diepgang, doelgerichtheid en scorend vermogen is Diaby – los van zijn positie – in theorie precies waar het nood aan heeft. Nu die bedoelingen nog omzetten in de praktijk, en hopen dat de neveneffecten meevallen. Zo niet, blijft de schade alvast beperkt. Low risk, high reward: het zal nog een tijdje het mantra van Verbeke blijven. Zelfs als die opportuniteiten dan eens een verleden bij de aartsrivaal met zich meedragen.

POLL: Waar moet Diaby volgens u spelen?

De 11 namen: twee grote verrassingen in basiself Club

Zwaar geklungel bij Antwerp: "Geef het maar helemaal weg"

Cercle slikt zware domper in volle degradatiestrijd

Vandaag 25 Februari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

11 toppers uit 1B die moeiteloos meekunnen in de JPL

Het toonaangevende Transfermarkt.com kwam eerder deze week met een update van de marktwaardes voor ...

775
{insert image alt}

Club Brugge rijdt laatste kloof met Anderlecht dicht

Odilon Kossounou, Charles De Ketelaere, Ignace Van der Brempt, Youssouph Badji en Thomas Van den ...

1467
{insert image alt}

Bookmakers: Club favoriet, Antwerp quasi kansloos

In de Europa League strijden de twee overgebleven Belgische deelnemers donderdagavond voor een ...

244
{insert image alt}

Cercle slikt zware domper in volle degradatiestrijd

Cercle Brugge deed afgelopen weekend een gouden zaak in de degradatiestrijd, door de volle buit te ...

35
{insert image alt}

De 11 namen: twee grote verrassingen in basiself Club

Club Brugge wil zich donderdagavond absoluut plaatsen voor de 1/8ste finale van de Europa League. ...

290
{insert image alt}

Zwaar geklungel bij Antwerp: "Geef het maar helemaal weg"

Royal Antwerp FC had gehoopt om donderdagavond voor een Europese stunt van formaat te zorgen. Om de ...

99
{insert image alt}

'Kompany broedt op tweede verrassing tegen Standard'

RSC Anderlecht staat toch onder de nodige druk voor de clash van zondagmiddag op het veld van ...

191
{insert image alt}

Henry zorgt voor schok in MLS: "Met pijn in het hart"

Voormalig Rode Duivel Laurent Ciman kondigde deze week zijn spelerspensioen aan en ging meteen aan ...

106
{insert image alt}

Vandendriessche speelt open kaart over transfer naar KVK

KV Oostende is bezig aan een uitstekend seizoen, maar de Kustploeg dreigt komende zomer opnieuw te ...

105
{insert image alt}

'Klopp grote fan: Liverpool zet Duivel bovenaan verlanglijst'

Liverpool FC kon vorig seizoen eindelijk nog eens beslag leggen op de Engelse landstitel, maar de ...

293
{insert image alt}

Haaland geniet van rivaal: "Gekkenwerk wat hij doet"

Erling Braut Haaland is een absoluut fenomeen, een doelpuntenmachine van het zuiverste soort. Maar ...

156
{insert image alt}

Clement heeft laatste woord vlak voor Europese clash

Club Brugge strijdt donderdagavond om 21u tegen Dynamo Kiev voor een plek in de 1/8ste finales van ...

311
{insert image alt}

De 11 namen: Vercauteren voert 4 wissels door in Glasgow

De heenmatch tussen Antwerp en Rangers leverde een spektakelstuk op, waarbij de Great Old met ...

155
{insert image alt}

Van den Brom krijgt fikse opsteker voor D-day in Charleroi

Zelf wil hij het niet met zoveel woorden gezegd hebben, maar vrijdag in Charleroi is het erop of ...

199
{insert image alt}

'Club Brugge springt in de dans voor Anderlecht-target'

Anderlecht moet het dezer dagen met beperkte middelen zien te redden op de transfermarkt, wat maakt ...

767
{insert image alt}

'Antwerp zet stappen richting eerste zomertransfer'

Antwerp hoop vanavond in Glasgow te stunten tegen Rangers, maar achter de schermen zijn Luciano ...

176
{insert image alt}

Van den Brom gerust over toekomst in Genk

Het lot van John van den Brom in Genk hangt aan een zijden draadje. Winst op bezoek bij Charleroi is ...

231
{insert image alt}

'Meubelstuk vertrekt bij Club Brugge, opvolger(s) al bepaald'

Geen vierde optreden voor Ethan Horvath dit seizoen, want Simon Mignolet kreeg alsnog groen licht ...

1193

Gisteren 24 Februari 2021

{insert image alt}

Courtois reageert na vierde clean-sheet op rij

Thibaut Courtois heeft woensdagavond andermaal zijn netten schoon weten te houden bij Real Madrid. ...

159
{insert image alt}

Zware kritiek op Zidane: "Wat heeft het voor zin?"

Real Madrid heeft woensdagavond goede zaken gedaan in de 1/8ste finales van de Champions League. De ...

388
{insert image alt}

Degryse geeft twee topfavorieten voor eindzege CL

De heenwedstrijden in de 1/8ste finales van de Champions League zitten er sinds woensdagavond ...

269
{insert image alt}

Coach Dynamo legt druk bij gehavend Club Brugge

In de Europa League beschikt Club Brugge over een goede uitgangspositie om de 1/8ste finale te ...

617
{insert image alt}

Real profiteert nipt van rode kaart, City blijft doorstomen

Real Madrid heeft woensdagavond een grote stap gezet richting de kwartfinales van de Champions ...

242
{insert image alt}

Titularis Real onbestaande: "Slechtste speler in Madrid"

Real Madrid kon woensdagavond gouden zaken doen in de Champions League. Op het veld van Atalanta ...

275
{insert image alt}

Romo sluit discussie: "Was géén strafschop voor Club"

OH Leuven slaagde er maandagavond niet in om Club Brugge voor de tweede keer dit seizoen te kloppen. ...

343
{insert image alt}

Vercauteren heeft plannetje: "Leggen er ons niet bij neer"

Antwerp had gehoopt op een nieuwe Europese stunt door de 1/8ste finale van de Europa League te ...

228
{insert image alt}

Onverslijtbare Messi pakt uit met erg straffe statistiek

FC Barcelona heeft zich woensdagavond herpakt na de teleurstellende prestaties tegen Paris ...

177
{insert image alt}

Zware discussie bij Atalanta-Real: "Nóóit een rode kaart!"

In de Champions League moest Real Madrid het woensdagavond met een waslijst aan geblesseerden ...

346
{insert image alt}

'Genkie kan fraaie transfer naar Spaanse top maken'

KRC Genk zit momenteel in een serieuze sportieve dip en behaalde slechts 5 punten in zijn laatste 9 ...

713
{insert image alt}

Club draait duimschroeven aan: "Het is de enige manier"

Club Brugge geraakt maar niet verlost van de corona-uitbraak binnen de club. De voorbije dagen zaten ...

675
{insert image alt}

Flitsende Messi knalt Barça terug in titelstrijd

FC Barcelona was de laatste week toch weer op de sukkel geraakt, met een nieuwe pandoering in de ...

171
{insert image alt}

Vercauteren vreest niet voor LZ7: "Hij is volwassen genoeg"

Antwerp reisde woensdag af naar Glasgow, waar het stiekem hoopt op een stunt in de Europa League. Om ...

154
{insert image alt}

Anderlecht lijkt Standard-sterkhouder niet te moeten vrezen

Komende zondag staat er een nieuwe Clasico tussen Standard en Anderlecht op het programma. Dat is ...

340