Voetbal in coronatijden: doenbaar of onverantwoord?

door
Voetbal in coronatijden: doenbaar of onverantwoord?

4 mei. Pas op die dag weten we ten vroegste hoe het nu verder moet met de Jupiler Pro League, hoewel het dan al meer dan een maand geleden zal zijn dat de profclubs hun intentie tot stopzetting uitspraken. Intussen gaan ook vanuit virologische hoek echter stilaan geluiden op dat de actie misschien wel verder kan worden gezet achter gesloten deuren, iets wat ze vooral in Antwerpen graag zullen horen. Maar is dat voorstel eigenlijk wel doenbaar en verantwoord?


In onze eerdere pogingen om het kluwen omtrent de stillegging te ontwarren, focusten we ons vooral op de theoretische kant van de zaak. Onze conclusie was daarbij meermaals om instructies van bovenaf af te wachten vooraleer voorbarige beslissingen te nemen, wat na alle heisa van de afgelopen weken vandaag uiteindelijk ook gewoon het plan is. Pas wanneer de politiek en de experten het licht op rood zetten voor wedstrijden zonder publiek, moet die optie immers definitief worden geschrapt. Op dat moment wordt het zelfs een logische en evidente keuze om er de brui aan te geven, want uiteraard primeert de publieke gezondheid op de sportieve en economische belangen in het voetbal. Zo lang de overheid talmt om knopen door te hakken, behoort spelen in lege stadions evenwel nog altijd tot de mogelijkheden.

DUITSE SPOOKREGELS
Zelf rekenen we ons niet tot de experten ter zake, meteen ook de reden waarom we de praktische kant van de materie vooralsnog onaangeroerd lieten. Het is tenslotte niet aan ons om te oordelen over wat in het kader van de gezondheid al dan niet toegestaan zou mogen worden op en rond een voetbalveld. Nu de Bundesliga in de hoop om op 9 mei te hervatten met enkele aanbevelingen op de proppen kwam over de eventuele organisatie van zogenaamde 'spookmatchen', wagen we ons echter toch maar eens aan een bescheiden poging. Te beginnen met de suggesties uit Duitsland, een van de landen die het best reageerde op de coronacrisis – en dus toch een prima voorbeeld om volgen.



Daar wordt direct duidelijk dat lege tribunes niet inhoudt dat er geen volk op de been gebracht wordt. In totaal rekenen de Duitsers op zo’n 300 aanwezigen in en rond het stadion, van spelers over controleurs tot media en ordehandhavers. Zij zouden netjes van elkaar gescheiden blijven, waarbij zelfs maatregelen gelden voor het gedrag van spelers op en naast het veld. Die moeten tijdens de actie de social distancing vanzelfsprekend niet respecteren, maar worden wel gevraagd om contactloos te vieren, de nodige afstand te bewaren op de bank en zelfs in de kleedkamer de voorschriften te volgen. Nochtans zullen ploegmaats en tegenstrevers onvermijdelijk met elkaar in aanraking komen.

ETHISCHE BEZWAREN
Op zich lijken het dus vrij zinloze regels, al dienen ze bij nader inzicht toch twee doelen. Vooreerst is er het heikel punt van perceptie, een van de voornaamste hinderpalen om de heropstart door te drukken. Het valt namelijk moeilijk uit te leggen aan het grote publiek, en zeker zij die weinig binding hebben met de sport, dat er mag gevoetbald worden terwijl zij in hun kot moeten blijven. Of zich tegen dan op z'n minst zelf nog altijd aan allerhande restricties moeten houden in hun privé -en werksfeer. Een sociale of zelfs ethische kwestie dus, die niet geholpen zou worden door spelers die elkaar in de armen vallen na een doelpunt. De zaken beperken tot het strikt essentiële, lijkt dan ook een goed idee.



Daarnaast leeft in Duitsland de goede – of ijdele? – hoop dat één besmette speler niet per se betekent dat de hele ploeg, alsook die van de tegenstander, in quarantaine moet. Of toch niet als de richtlijnen worden gerespecteerd. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat de heren voetballers regelmatig worden getest, wat opnieuw vanuit moreel standpunt op weerstand botst. Per slot van rekening moeten de nog steeds schaarse testen vooral voorbehouden blijven voor mensen en bedrijfstakken die ze harder nodig hebben dan deze topfitte atleten, waar besmetting geen zaak van leven of dood is. Al haalt Charleroi-preses Mehdi Bayat graag aan dat de gevolgen niettemin groot kunnen zijn.

TEGENSTRIJDIG ADVIES
We beschuldigen hem uiteraard niet van leugens, maar de man die tevens als bondsvoorzitter opereert is niet toevallig een van de ferventste voorstanders van de stopzetting. Het maakt dat we ook zijn berekening dat er dagelijks 2.400 testen nodig zouden zijn om de competitie door te laten gaan met een korrel zout mogen nemen. In Duitsland wordt immers geopperd dat in totaal 20.000 stuks moet volstaan om het seizoen af te maken. Nog steeds een aanzienlijk aantal, maar toch al een pak minder dan de cijfers waar Bayat het over heeft. Die kan bij onze oosterburen dan weer wel rekenen op steun vanuit de medische sector, waar onder andere professor Uwe Liebert zijn visie deelt.



De Duitse viroloog geeft de Iraniër niet alleen gelijk dat COVID-19 ook voor voetballers een gevaar vormt, maar ziet eveneens gaten in de theorie van de Bundesliga. "Je kan een besmetting pas detecteren na 48 uur, dus iedereen moet dan in quarantaine", klinkt zijn devies. In dat opzicht kan het strikte voorstel vanuit Engeland, waar alle spelers tijdelijk volledig geïsoleerd zouden worden van de maatschappij, een oplossing bieden. Zij vormen dan alvast geen enkel gevaar voor de publieke gezondheid, maar kunnen alleen elkaar aansteken. Alsook stafleden en eventueel scheidsrechters, al moeten die hopelijk net in staat zijn om afstand te bewaren – en dus minder belaagd dan ooit te worden.

STARTEN IN DE ZOMER?
De vraag is dan wel of de voetbalsterren, zowel in de Premier League als onze eigen JPL, er zomaar mee instemmen om in die mate afgezonderd te worden. Zeker wanneer het gezinsleven eronder lijdt. Indien het de enige manier is om hun lucratieve salaris op te strijken, zullen velen echter toch twee keer nadenken vooraleer het idee van de hand te wijzen – hoewel een akkoord in Engeland vooralsnog veraf lijkt. Mogelijk volgen sommigen ook wel de redenering van Bayat en twijfelen ze dus over de persoonlijke risico's die ze zouden nemen door aan te treden, wat voor ons als leken natuurlijk moeilijk in te schatten is. Op dat vlak blijft het aan de medische experten om uitsluitsel te brengen.



Vanuit die sector kwam eerder het advies dat een inloopperiode van vier weken nodig zou zijn om op een verantwoorde manier weer van start te gaan. Een doorwinterde ancien als Olivier Deschacht kon zich daar evenwel niet in vinden en liet al weten dat in de helft van die tijd ook kan. Hoewel groepstrainingen in principe pas vanaf 8 juni terug toegestaan zijn, gaan vandaag op heel wat velden bovendien al aangepaste sessies door. Op de meeste plaatsen wel vrijblijvend, dus niet iedereen zal even fit present tekenen mocht de actie straks alsnog worden hervat. Of we daarop moeten wachten, is dan weer een ander paar mouwen. Zondag 21 juni kan dus een potentiële richtdatum worden.

AANGEPASTE AGENDA'S
Met nog 11 speeldagen te gaan, is er daarna namelijk nog net ruimte om een weekje voorbereiding richting de play-offs in te lassen. Vervolgens zou er wel twee keer per week moeten worden gespeeld om alle duels voor de uiterlijke deadline van 3 augustus rond te krijgen, opnieuw met één week marge. Hoe de kalender dan te rijmen valt met de rest van het Europese seizoen is wel nog een ander vraagstuk, net zoals de druk op de volgende jaargang indien die pas in september van start kan gaan. Een van de stappen om daar een mouw aan te passen, kan dan zijn om de beker met één ronde in te korten – alle charme van een occasionele stunt door een team uit de lagere regionen ten spijt.



Op het moment dat de trainingen hier weer in gang worden getrokken, zou de Bundesliga in theorie alweer een maand onderweg kunnen zijn. Tijd genoeg dus om tegen dan een stand van zaken op te maken over de situatie in Duitsland. Op de koop toe staat de nieuwe Algemene Vergadering nu amper een paar dagen voor die eventuele heropstart gepland. Vermits we dan al meer dan een maand op een definitief verdict aan het wachten zullen zijn, kunnen een paar daagjes extra er wat ons betreft wel bij. Zeker omdat het BAS op dat moment een uitspraak zal hebben gedaan over de talrijke licentiedossiers, en er dus een meer weloverwogen beslissing kan worden genomen door alle partijen.

DEUR OP EEN KIER
Behalve overheid, UEFA en clubs, zouden ook de spelers zélf trouwens een stem mogen hebben in de hele discussie. Toch horen we van hen bitter weinig, hoewel het tevens hún gezondheid is die hier op het spel staat. Tijd voor Vincent Kompany en de rest van de prille spelersraad om zich te laten gelden, dus. Tot slot voelen we weinig voor de vrees dat fans in grote getale zullen samenkomen. Per slot van rekening kunnen winkels ook niet eeuwig dicht blijven omdat het anders te druk wordt op de Meir in Antwerpen of Nieuwstraat in Brussel. Neen: ondanks alle praktische, ethische, sociale en medische bezwaren, kan de optie om achter gesloten deuren te spelen gerust nog even op een kier blijven staan. En zelfs in een stroomversnelling geraken eens de bal in Duitsland en elders werkelijk weer aan het rollen gaat.

LEES OOK: 'Gent in de wolken met onverwachte miljoenentransfer'

Trending:

'Club Brugge pusht voor duurste aankoop van zomermercato'
'Club Brugge pusht voor duurste aankoop van zomermercato'

Bent u pro of contra matchen achter gesloten deuren?

Meest recent

'Antwerp hoopt op herhaling van succestransfer'

Er is bij Antwerp nog heel veel werk aan de winkel voor het nieuwe seizoen. De eerste twee ...

41
41
'Milan verliest geduld: deadline voor Club en Jashari'

Club Brugge ging zondag in zijn tweede oefenwedstrijd van deze voorbereiding gelijkspelen op het ...

275
275
'PSG verbaast en wil titanendeal met Real Madrid sluiten'

Na jaren van frustratie haalde Paris Saint-Germain dit seizoen eindelijk zijn gram door de Champions ...

67
67
'Antwerp moet afscheid nemen van jeugdinternational'

De voorbije jaren moest de vinger op de knip bij Antwerp, waardoor de grote namen en dikke ...

52
52
'Club schakelt bliksemsnel: op zucht van vervanger Jashari'

Bij Club Brugge viel er de voorbije dagen een transferbommetje, want Ardon Jashari vertrok zaterdag ...

423
423
Antwerp kondigt extra versterking aan voor Stef Wils

Bij Antwerp is het deze zomer nog maar eens herbeginnen, want er vertrekken opnieuw heel wat spelers ...

139
139
'Prestigieuze transfer voor smaakmaker KV Kortrijk'

KV Kortrijk begint dit seizoen met een propere lei, want na de degradatie uit de Jupiler Pro League ...

163
163
'Club Brugge zorgt voor sensatie met vervanger Talbi'

Club Brugge moest zondag in zijn tweede oefenwedstrijd van de zomer vrede nemen met een ...

1105
1105
Red Flames gaan voor ouderwets voetbalmirakel: "Alles kan!"

De 1-0-nederlaag tegen Italië kwam héél ongelegen voor de Red Flames. Ze treffen ...

41
41
KRC Genk verrast met plotse Spaanse transferdeal

KRC Genk heeft dit weekend een verrassende transfer afgerond. De Limburgers laten een van de ...

234
234
De Cuyper naar Brighton: een exclusieve blik achter de schermen

Maxim De Cuyper heeft zijn transfer naar Brighton & Hove Albion afgerond. De Rode Duivel brengt ...

515
515
'PSV geeft Anderlecht en Antwerp transferboost van jewelste'

Royal Antwerp FC en RSC Anderlecht zijn nog op zoek naar versterking. Ze krijgen plots bijzonder ...

701
701
'Club Brugge casht wéér: partijen vinden miljoenenakkoord'

Club Brugge weet even niet waar het zijn geld moet stapelen. Het komt plots langs alle kanten ...

930
930
Hasi verklapt eerste indruk: "Dit belooft wat"

Bij RSC Anderlecht kreeg Besnik Hasi al zes nieuwe spelers. De Brusselaars zijn zeker nog niet klaar ...

362
362
Lokeren kondigt culttransfer aan: "Dicht bij akkoord"

Sporting Lokeren is volop bezig om zich klaar te stomen voor het komende seizoen. De Waaslanders ...

234
234
Union SG met ultiem masterplan: "Dit was voorzien"

Het waren al drukke weken bij Union SG. Het geld vloeide al rijkelijk in en uit het Dudenpark. Er ...

105
105
Deze ex-JPL-sterren doen Verenigde Staten nu daveren

In de Major League Soccer spelen de nodige spelers met een verleden in de Jupiler Pro League. Wij ...

351
351
Hayen leert bij: verrassende meevaller plus grote flop

Club Brugge speelde 2-2 tegen Rangers FC. Het werd een partij met twee gezichten. Blauw-Zwart was ...

1082
1082
Mysterie rond Kevin De Bruyne groeit met deze beelden

Voor Kevin De Bruyne begint heel binnenkort een nieuw avontuur. Onze landgenoot gaat aan de slag bij ...

211
211
Standard gokt met Henry: wordt dit drama of droom?

Standard lijkt op weg een meer dan degelijke kern samen te stellen. De Rouches haalden met Casper ...

354
354
Anderlecht in de knoop: drie dossiers barsten open

RSC Anderlecht is nog zeker niet klaar op de transfermarkt. Paars-Wit zoekt naar versterking en ...

922
922
Club Brugge-debuut van Reis verloopt bijzonder opvallend

Club Brugge speelde om 15u een oefenpot op het veld van Rangers FC. Het was vooral uitkijken naar ...

370
370
Salarisbom bij VRT: Vannieuwkerke én Van Gucht shockeren

Ze zijn ongetwijfeld twee van de absolute boegbeelden van de openbare omroep: Karl Vannieuwkerke en ...

504
504
Boetedoening of mediastunt? Antwerp-fan Tom Waes breekt

Het eerste halfjaar van 2025 was ongetwijfeld niet het meest gelukkig uit het leven van Tom Waes. De ...

96
96
AI rukt op: vrouwenploeg test straffe vernieuwing

In Zwitserland vindt momenteel het UEFA Women’s EURO plaats, met onder meer de Red Flames. Zij ...

11
11

Meer sportnieuws