Niet Club Brugge, maar wel Antwerp FC wordt hoogstwaarschijnlijk de volgende werkgever van Mark van Bommel. De Nederlander heeft als coach weinig adelbrieven voor te leggen, want eerder viel hij twee keer zwaar door de mand bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg. We maakten eerder een uitgebreide analyse over de belangrijkste redenen waarom het verkeerd liep bij deze clubs. In dit stuk focussen we vooral op de voetbalvisie van Van Bommel en wat Antwerp mag verwachten van hun veronderstelde nieuwe trainer.
HOLLAND BOVEN
Volgens Het Nieuwsblad is er (bijna) geen twijfel meer mogelijk: Mark van Bommel wordt bij Antwerp FC de opvolger van Brian Priske. De laatste punten en komma’s moeten nog weggewerkt worden in de onderhandelingen, die zich een een laatste fase zouden bevinden. De krant stelt zelfs, op basis van informatie via Nederlandse kranten, dat Van Bommel en Antwerp reeds een mondeling akkoord gevonden hebben. Het is de algemene verwachting dat hij begin volgende week op de Bosuil officieel wordt voorgesteld als de nieuwe hoofdcoach van de club.

Mark van Bommel zou tevens inspraak krijgen in de invulling van de technische staf. In die optiek is het alvast geen toeval dat Andries Ulderink concreet genoemd wordt als de nieuwe assistent-coach van Antwerp FC. De 52-jarige Nederlander is dan ook een ‘mannetje’ van Marc Overmars, die Ulderink eerder binnenhaalde bij Ajax en Ajax Cape Town. Van Bommel zou de job bij Antwerp heel goed zien zitten, en dat komt niet alleen door de aanwezigheid van zijn landgenoten. Van Bommel zou gecharmeerd zijn door de sfeer van de fans, en door de financiële mogelijkheden van de club.
STIJLBREUK?
Maar de grote vraag is natuurlijk hoe Antwerp FC volgend seizoen zal voetballen onder Mark van Bommel. Het DNA van The Great Old wordt getypeerd door een grote mate van intensiteit, nooit aflatende inzet en een beetje ‘kick and rush’ voetballen. Het truitje nat maken, zoals het hoort in de Engels getinte stijl van de club. Als speler was Van Bommel zo’n type-voetballer, maar als coach houdt hij er andere ideeën op na - die in het verleden niet erg succesvol waren bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg.
Mark van Bommel staat voor voetbal volgens de Nederlandse school, wat vooreerst een grote mate van balbezit inhoudt. Hij voerde deze visie in bij VfL Wolfsburg, maar die aanpak bleek al snel helemaal niet de juiste te zijn. In 2021 erfde hij in de Volkswagen-Arena een kwalitatieve spelersgroep, die bovendien aangevuld werd met 50 miljoen euro aan versterkingen, waaronder Sebastiaan Bornauw (13,5 miljoen euro), Luca Waldschmidt (12 miljoen euro), Aster Vranckx (8 miljoen euro) en Lukas Nmecha (8 miljoen euro).

Maar die ferme kwaliteitsinjectie in de spelersgroep vertaalde zich helemaal niet op het voetbalveld. Er werden op voorhand reeds grote vraagtekens gesteld rond de capaciteiten van Mark van Bommel, en al gauw werden dat ferme alarmsignalen. De Nederlander bleek een miscast van jewelste te zijn door een tactiek te hanteren die voornamelijk gebaseerd is op balbezit. Zo’n aanpak kan in een dominante en aanvallende ploeg van grote waarde zijn, maar niet op de conservatieve manier waarop Van Bommel zijn ploeg liet spelen.
HET DRAMA VAN BOMMEL
Een eindeloos heen-en-weer gepingel van voet tot voet, zonder al te veel diepgang, daar houden de fans van Antwerp FC alvast niet van. Daarnaast scoorde het Wolfsburg van Mark van Bommel erg weinig en slikte het tevens bijzonder veel doelpunten. Het contrast met Oliver Glasner, de voorganger van van Bommel bij Wolfsburg, kon zelfs niet groter zijn. In het laatste seizoen onder Glasner had Wolfsburg te op één na beste verdediging van de Bundesliga met 37 geïncasseerde doelpunten. Ter vergelijking: Van Bommel incasseerde in zijn eerste 13 matchen al 18 tegendoelpunten.

Onder de leiding van Mark van Bommel was de verdediging van VfL Wolfsburg een zeef, maar ook de voetbalvisie van de Nederlander was geen goede match. Terwijl Oliver Glasner zijn ploeg naar een vierde plaats leidde in de Bundesliga met een hoge intensiteit, veel pressing, een directe speelstijl in balverlies en -bezit, probeerde zijn opvolger het op een totaal andere manier. Op de ‘Hollandse’ manier. Maar dat was duidelijk een misrekening van Van Bommel. Het voetbal was pover, de resultaten zeker, en bovendien stuurden de fans steeds vaker hun kat naar de wedstrijden.
AANPASSEN VERPLICHT
De laatste ervaring van Mark van Bommel als hoofdcoach was dus duidelijk geen groot succes. Bij VfL Wolfsburg had nochtans een meer dan degelijke basis geërfd van zijn voorganger Oliver Glasner, wiens speelstijl dicht aanleunt bij de Red Bull-school. Uiteraard moet een nieuwe coach zijn eigen accenten kunnen leggen en de ploeg nóg beter laten presteren, maar van Bommel perfectioneerde het systeem niet. Hij gooide het drastisch over een totaal andere boeg, met alle gevolgen van dien.
Oliver Glasner haalde het maximum uit VfL Wolfsburg waardoor Mark van Bommel enkel hoefde voort te borduren op het indrukwekkende werk van Glasner. De Nederlander kreeg er zelfs nog enkele serieuze aanwinsten bij, maar toch ging hij roemloos ten onder in het Volkswagen-Stadion. Marco van Basten kreeg daarmee gelijk over zijn inschatting van Van Bommel. “Ik schat hem niet hoog in”, zei Marco van Basten al na zijn ontslag bij PSV Eindhoven bij Ziggo Sport “Niet als een goede trainer.”

Sinds zijn ontslag bij VfL Wolfsburg raakte Mark van Bommel nergens meer aan de bak, maar Antwerp FC wil hem dus een herkansing bieden. Alleen zal de Nederlander dan best wel rekening moeten houden met het DNA van de club, want een eindeloos gebrei aan de bal zonder veel diepgang wordt zeker niet geapprecieerd op de Bosuil. Maar vooreerst tellen nog altijd de resultaten, want Paul Gheysens wil volgend seizoen volop strijden voor de titel. Winnen is de boodschap. Boven de visie en de tactiek van de coach. Van Bommel zal zich dus moeten aanpassen op de situatie bij Antwerp. En niet andersom.