Club Brugge begaat blunder met Van Bommel

Club Brugge begaat blunder met Van Bommel

Club Brugge pakte zondag de Belgische landstitel maar de West-Vlamingen moeten wel dringend op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Alfred Schreuder trekt straks namelijk naar Ajax en ondertussen worden de eerste kandidaat-opvolgers van de Nederlander reeds genoemd. Zoals dat in januari ook al het geval was, wordt de naam van Mark van Bommel opnieuw genoemd in het Jan Breydelstadion. Maar het valt te betwijfelen of dat een goede zet zou zijn van Club Brugge …


HERKANSING

Door het plotselinge vertrek van Philippe Clement naar AS Monaco moest Vincent Mannaert in januari op zoek gaan naar een nieuwe coach. In die zoektocht kwam de manager van Club Brugge uit bij Alfred Schreuder, maar die coach vertrekt eind dit seizoen alweer naar Ajax. Mannaert is daarom ondertussen een volgende queeste gestart om een nieuwe hoofdcoach te vinden en hij heeft vandaag ondertussen al een shortlist klaar van drie tot vijf potentiële coaches. Enkele van die kandidaten stonden in januari ook al in het Brugse vizier, waaronder Xabi Alonso en Mark van Bommel.



Mark van Bommel lag in januari in balans met Alfred Schreuder, maar toen vond men de ex-middenvelder van onder meer FC Barcelona en PSV Eindhoven niet geschikt op basis van zijn karakteriële eigenschappen. Het is nog maar de vraag of Van Bommel nu wél een grote kans maakt om de nieuwe hoofdcoach te worden van Club Brugge. Want net die karakteriële eigenschappen waarover sprake, vormden een groot probleem bij diens vorige passages als trainer bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg. Bovendien waren zijn ambtstermijnen bij deze twee clubs allesbehalve een onverdeeld succes. Sterker nog, van Bommel kreeg er telkens zijn C4.

MISCAST IN WOLFSBURG

Mark van Bommel startte zijn trainersopdracht bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg telkens met hoge verwachtingen maar uiteindelijk bleek hij in beide gevallen niet de geschikte man voor de job. In Eindhoven werd hij ontslagen na twee overwinningen in twaalf wedstrijden en in Wolfsburg was dat na vier overwinningen in dertien wedstrijden. De aanstelling van van Bommel bij Wolfsburg was een miscast van jewelste, zoals technisch directeur Jörg Schmadtke pijnlijk moest beamen. Het ontslag van Van Bommel was zelfs het snelste ontslag van een coach in de clubhistorie.



Jörg Schmadtke zag geen match met Mark van Bommels vaardigheden, karakter en ervaring om ook een crisismanager te zijn. “Van Bommel heeft zeker een idee over het voetbal dat hij wil spelen'”, zei Schmadtke in de Duitse pers. “Maar het is hem, om redenen die niet in de openbaarheid hoeven, niet gelukt om dat erin te brengen. We hadden natuurlijk ook al een voorbereiding met maar één gewonnen oefenduel. Het is spijtig dat het zo loopt en ook voor mezelf is het een bittere nederlaag, want ik heb een fout gemaakt met deze aanstelling”, sloeg hij mea culpa.

CONTROLFREAK BIJ PSV

In Nederland was men niet verrast dat Mark van Bommel de bons kreeg bij Wolfsburg, want in eigen land was hij ook al niet onbesproken. “Ik schat hem niet hoog in”, zei Marco van Basten bij Ziggo Sport na het ontslag van Van Bommel bij PSV. “Niet als een goede trainer. Hij had natuurlijk altijd andere ideeën dan ik, maar het is vooral de manier waarop hij overkomt als trainer. Ik vind hem niet zoveel inhoud hebben. Over voetbaltechnische en tactische zaken. Als hij aan het woord kwam, had hij het vaak over allerlei zaken behalve over voetbal. Daar gaan spelers op een gegeven moment doorheen prikken.”

Ook Ibrahim Afellay kwam opvallend hard uit de hoek richting Mark van Bommel, die bij PSV Eindhoven nog diens coach was. “Hij kon het niet goed overbrengen. Je hebt als trainer een manier van spelen, een filosofie. Maar dat moet je ook kunnen overbrengen op de spelers. Zij moeten het begrijpen”, zei Afellay bij Studio Sport. “Het allerbelangrijkste als trainer is dat je met mensen moet kunnen omgaan. Je hebt te maken met verschillende karakters, verschillende nationaliteiten. Maar hij ging op een gegeven moment de arts zeggen hoe hij moest opereren. Ja, schoenmaker blijf bij je leest.”



Ibrahim Afellay verwees met die laatste uitspraak op het feit dat Mark van Bommel een enorme controlfreak was bij PSV en die bovendien moeilijk tegen kritiek kon. NRC schreef destijds op basis van anonieme bronnen dat Van Bommel zich zelfs bemoeide met de medische staf en hun behandelplannen, terwijl hij helemaal geen fysische of medische achtergrond heeft. ‘Dokter van Bommel’, werd hij zelfs smalend genoemd. Na die periode bij PSV probeerde Van Bommel met een schone lei te starten bij Wolfsburg maar uiteindelijk draaide die Duitse passage ook op een sisser af.

CLUB OP WEG NAAR BLUNDER?

Nadat Mark van Bommel stopte als profvoetballer en een rijkgevulde carrière kende bij PSV Eindhoven, FC Barcelona, Bayern München en AC Milan werd hij nochtans beschouwd als een veelbelovende coach. Van Bommel volgde in 2014 bij de KNVB een zogenoemde ‘cursus op maat’ voor oud-internationals met grote verdiensten, samen met Jaap Stam, Wim Jonk, Ruud van Nistelrooij en Edgar Davids. Toen werd hij zelfs omschreven als een kroonprins van het Nederlandse trainersgilde.



Ondertussen is het reeds bijna zes jaar geleden dat Mark van Bommel hoofdtrainer werd, maar tot dusver verloopt zijn carrière als coach helemaal in de verkeerde richting. Club Brugge zal wel zijn redenen hebben om Van Bommel als een interessant profiel te beschouwen, maar zijn korte en onsuccesvolle loopbaan als coach belooft alvast weinig goeds. Bovendien ligt een controlfreak met moeilijke karakteriële eigenschappen altijd al moeilijk en erg gevoelig in het Jan Breydelstadion. Dat onze noorderburen ook al niet wild lopen van Van Bommel, is misschien wel de belangrijkste indicatie voor Club Brugge.

POLL: Moet van Bommel de volgende coach worden van Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

73
73
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

29
29
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

287
287
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

429
429
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

142
142
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

240
240
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

757
757
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

856
856
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

677
677
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

205
205
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1317
1317
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

309
309
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

281
281
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

947
947
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

310
310