Kompany gaat vriend en vijand verbazen bij RSCA

Foto: Kompany gaat vriend en vijand verbazen bij RSCA

RSC Anderlecht legt dit seizoen een hobbelig parcours af in de Jupiler Pro League. Vincent Kompany wijkt slechts zelden af van zijn principes als hoofdcoach, en dat kostte Sporting vaak dure punten. Maar in de Clasico tegen Standard bewees Kompany het tegendeel. Zijn flexibele tactische benadering resulteerde in een collectieve prestatie, die ook nog eens de drie punten opleverde. Kompany zet daarmee belangrijke stappen in zijn evolutie tot topcoach in spe. 

ANTWOORD OP KRITIEK

Het succes van een voetbalploeg wordt grotendeels gemeten op basis van één parameter. Het resultaat. Bij RSC Anderlecht moet daar tevens nog goed voetbal aan toegevoegd worden, en die dubbele betrachting wil hoofdcoach Vincent Kompany in het Lotto Park uiteindelijk ook realiseren. Maar vandaag beschikt de ploeg van Sporting niet over voldoende kwaliteit om Kompany's ideologie van totale dominantie helemaal uit te rollen. Wat nu primeert zijn de resultaten.

Vincent Kompany kreeg tijdens de voorbije weken pakken kritiek te slikken. Nooit eerder was de negatieve commentaar op zijn trainerschap zo scherp en duidelijk. Hoewel er dit seizoen stevig gebouwd kan worden op de defensieve fundamenten, liet de ploeg het al te vaak afweten op het vlak van beleving, intensiviteit en aanvallende efficiëntie. Ook de stereotiepe manier van voetballen – weinig tot geen kansen, te voorspelbaar en geen diepgang – was ontoereikend.Vincent Kompany was te flexibel bij de personeelsinvulling van zijn team, spelers in een goede vorm haalde hij een week later bijvoorbeeld uit zijn ploeg, maar op tactisch vlak vaak te rigide. De raadgevingen van kenners en analisten naar Kompany waren dan ook duidelijk. Hij moest maar eens afstappen van zijn strakke principes. Een flexibeler spelconcept opzetten. Misschien eens proberen vanuit de omschakeling in plaats van het balbezit. Meer realisme dan idealisme graag.

TOEKOMSTIGE TOPCOACH  

Met het aanwezige spelersmateriaal beantwoordt de ploeg RSC Anderlecht niet aan het vereiste sportief niveau dat Vincent Kompany voor ogen heeft. Maar dat is ook geen schande. Slechts een handvol coaches kan helemaal hun eigen visie en filosofie doorvoeren bij een club. Meestal is dat ook een intensief werk dat meerdere jaren behelst. Zie Jurgen Klopp bij Liverpool, Pep Guardiola bij Manchester City, Julian Nagelsmann bij RB Leipzig of Jesse Marsch bij RB Salzburg.

Ieder van deze moderne topcoaches moest keihard bouwen aan de identiteit van hun ploeg, terwijl Vincent Kompany als solo hoofdcoach nog geen volledig seizoen achter de kiezen heeft. Bovendien situeerden de voorgenoemde clubs zich op een totaal ander niveau dan dat van Anderlecht momenteel. 't Is net daarom dat Kompany vandaag eerder voor de veiligheid van het resultaat moet strijden, in plaats van halsstarrig en rigide zijn eigen visie en filosofie door te voeren. In de recente match tegen Standard bewees Vincent Kompany alvast dat hij het resultaat kan laten primeren op zijn ideaalbeeld. De hoofdcoach analyseerde de Rouches op voorhand op een minutieuze wijze, en hij paste zijn eigen ploeg aan op de sterktes en zwaktes van zijn tegenstander. Het resultaat was een felbevochten maar opluchtende 1-3 overwinning. Maar ook een volwassen en erg efficiënt Anderlecht. Kompany toonde zijn tactische expertise en daarmee zette hij een belangrijke stap vooruit in zijn queeste als toekomstig topcoach. 

DUIDELIJKE TACTIEK 

De eerste opvallende vaststelling tegen Standard was de veldbezetting van Anderlecht. Vincent Kompany voerde een duidelijke 4-4-2 formatie in, een opstelling die dit seizoen slechts zelden gebruikt werd. De hoofdcoach greep voor de vierde keer terug naar dit recept, dat eerder een wisselend, maar overwegend positief, succes kende tegen Sint-Truiden (3-1 winst), Sporting Charleroi (1-0 verlies), Beerschot (2-0 winst). In elk van deze wedstrijden werd er voor de volle 90 minuten niet afgeweken van de 4-4-2 opstelling. 

DODELIJK EFFICIËNT 

Voor de vijfde keer dit seizoen kon Anderlecht minstens drie doelpunten scoren in een wedstrijd. Dat had de ploeg te danken aan een enorme efficiëntie voor doel. Waar Sporting in de voorbije matchen tegen Cercle Brugge en KV Kortrijk geen énkel schot tussen de palen mikte, lukte Anderlecht vier schoten op doel tegen Standard. Uit die vier pogingen op doel resulteerden er dus maar liefst drie goals. Dat heet dodelijk efficiënt zijn. Volgens de expected goals, een wetenschappelijk algoritme dat de waarschijnlijkheid van doelkansen afweegt, moest Anderlecht nochtans slechts 1,6 doelpunt gescoord hebben. Ook die parameter bewijst de hoge mate van efficiëntie voor doel op Sclessin. Anderzijds duidt deze vaststelling op een erg matige kansencreatie van Anderlecht. De gemiddelde expected goals van Club Brugge dit seizoen bedraagt bijvoorbeeld 2,01.

UIT DE COMFORTZONE 

In de Clasico tegen Standard evolueerde Anderlecht van een ploeg pure voetballers tot een fysieke machine. Dergelijk strijdplan zijn de jongens van Vincent Kompany niet echt gewoon, maar desondanks hield de ploeg fysiek goed stand tegen de Rouches. Anderlecht moest duidelijk uit zijn comfortzone treden want de ploeg ging zondag maar liefst 30 procent meer duels aan dan hun seizoensgemiddelde. Anderlecht schuwde de duels dus allerminst, en dat was ook cruciaal tegen de Luikse strijders van Mbaye Leye. 

WEG BALBEZIT

Vincent Kompany koos ook duidelijk voor de verticaliteit, eerder dan het soms doelloze rondpassen van de bal. Het aantal passes nam zelfs met 46 procent af tegenover het paars-witte seizoensgemiddelde, en dat is dus helemaal in strijd met de filosofie van coach Kompany. Bijgevolg liet Anderlecht het balbezit over aan Standard, waardoor het paars-witte balaandeel slechts 37 procent bedroeg. Dit seizoen legde Anderlecht slechts één keer een nog lager balbezit voor. Dat was in de 1-0 overwinning tegen Antwerp FC, toen lag het balaandeel op 33 procent. De T1 van Anderlecht maakte dus een goede keuze om zijn eigen visie te verloochenen, zich flexibel op te stellen, en volop voor het resultaat te kiezen. Dergelijke tactische flexibiliteit verrijkt en versterkt zijn expertise als hoofdcoach, waardoor hij belangrijke stappen zet in zijn evolutie als topcoach in spe. Dat bewees Kompany eerder ook al tegen Antwerp FC, maar daarna greep hij zoals vanouds terug naar zijn aloude principes en ideologie. Misschien voor de rest van het seizoen toch de kaart van het realisme trekken? 

POLL: Is Kompany een topcoach?

KRC Genk mag dromen van transfersom van 35 à 40 miljoen euro

Goemaere komt met pijnlijk voorbeeld over slechte band met Verhaeghe

HLN: 'Antwerp laat eerste kop rollen na bestuursheisa'

Vandaag 13 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Bookmaker geeft favorieten voor kwartfinales CL!

Deze week komen we te weten wie de vier halve finalisten van dit seizoen worden in de Champions ...

32
{insert image alt}

Spits dwarsboomt grote transferplannen Club Brugge

Begin dit seizoen stond er weeral geen maat op Kaveh Rezaei. De Iraniër vond zoals vanouds ...

590
{insert image alt}

Anderlecht plots titeluitdager nummer één voor Club Brugge

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Behalve in de Paars-Witte rangen gaf vooraf haast niemand ...

1013
{insert image alt}

Goemaere komt met pijnlijk voorbeeld over slechte band met Verhaeghe

Club Brugge wil een nieuw stadion, maar dat verloopt zeer moeizaam. Cercle Brugge werkt niet mee, ...

13
{insert image alt}

Belgische smaakmaker van RKC: "Ik verlaat de club transfervrij"

Als de Belgische clubs een goedkope versterking willen aantrekken, dan moeten ze eens bij de ...

17
{insert image alt}

KRC Genk mag dromen van transfersom van 35 à 40 miljoen euro

KRC Genk is inzake uitgaande transfers de laatste jaren toch wel de norm geworden in België. ...

209
{insert image alt}

'Club Brugge maakt zich zorgen om Dost'

De winteraanwinsten van Club Brugge zijn vooralsnog niet echt geslaagd. Tahith Chong maakt een ...

0
{insert image alt}

HLN: 'Antwerp laat eerste kop rollen na bestuursheisa'

De voorbije dagen gonsde het van de berichten omtrent de woelige werking in de bestuurskamer van ...

110
{insert image alt}

'Anderlecht mag fluiten naar verhoopte miljoenen'

Nieuwbakken sportief directeur Peter Verbeke werd bij Anderlecht vorige zomer meteen met een ...

80
{insert image alt}

'Antwerp kan zich vertrek D'Onofrio nog beklagen'

Dankzij een zege tegen Moeskroen is Antwerp dan wel verzekerd van PO I, en duikt het zelfs als ...

192
{insert image alt}

AA Gent-fans razend: "Amateurisme ten top"

Doorgaans worden op de laatste twee speeldagen alle wedstrijden tegelijk afgewerkt, maar afgelopen ...

117
{insert image alt}

'Sobol moet vrezen bij Club: opvolger staat voor de deur'

De beursgang van Club Brugge werd uiteindelijk een flop, maar bij de prospectus gaf Blauw-Zwart wel ...

385
{insert image alt}

'Anderlecht steekt grootse comeback nog even in koelkast'

Anderlecht lijkt na de overwinning tegen Club Brugge stevig op weg naar Play-Off 1, en mag zo ook ...

164
{insert image alt}

Dessers scoort vijf (!) keer in Genkse oefenpot

Als topschutter van de Eredivisie haalde Genk hem met de nodige verwachtingen in huis, maar het werd ...

173
{insert image alt}

Telenet de mist in: slotspeeldag niet volledig uitgezonden

Doorgaans worden op de laatste twee speeldagen alle wedstrijden tegelijk afgewerkt, maar afgelopen ...

544
{insert image alt}

Beerschot reageert op Vlaams Belang-rel

Beerschot staat zondag voor een cruciaal duel. Op het veld van Standard hoopt de promovendus immers ...

262
{insert image alt}

'Dennis blaast bruggen met Club definitief op'

Het loopt de laatste weken allemaal wat minder bij Club Brugge, maar sinds nieuwjaar bouwde de ...

333
{insert image alt}

Anderlecht met de billen dicht richting STVV

Na een negen op negen, waaronder twee knappe zeges tegen Antwerp en Club Brugge, staat Anderlecht ...

731

Gisteren 12 April 2021

{insert image alt}

Vercauteren in de wolken: "Staan waar we moeten staan"

Royal Antwerp FC verzekerde zich vanavond van een POI-ticket. Een moeilijke wedstrijd op Le ...

311
{insert image alt}

Sonck twijfelt over Lang: "Waarom deed Ajax hem dan weg?"

In de topper tussen Anderlecht en Club Brugge trok Paars-Wit uiteindelijk aan het langste eind. In ...

861
{insert image alt}

Trossard pakt punt met Brighton, West Brom timmert aan redding

Naar goede gewoonte wordt er op maandagavond ook in de Premier League gevoetbald. West Bromwich ...

64
{insert image alt}

Cercle zeker van behoud, WBE of Moeskroen degradeert

Vanavond werd in Moeskroen de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie afgewerkt. Na een ...

302
{insert image alt}

Van Himst geniet: "Beste spits van de laatste vijf jaar"

RSC Anderlecht zette gisteren een grote stap richting POI door Club Brugge te verslaan. In een ...

377
{insert image alt}

Antwerp is zeker van POI na spektakelwedstrijd op Moeskroen

Moeskroen en Antwerp stonden vanavond voor een levensbelangrijk duel. Bij winst van de thuisploeg ...

281
{insert image alt}

Rode kaart van Zlatan zorgt voor opvallende wending

AC Milan lijkt de Italiaanse Scudetto te mogen vergeten. De Rossoneri telt ondertussen al negen ...

197
{insert image alt}

'Manchester United mengt zich in strijd om ex-Genkie'

Manchester United is in Engeland goed op weg om zich te verzekeren van de tweede plaats. De ...

124
{insert image alt}

Onvrede over onbestrafte actie van Vormer groeit

RSC Anderlecht wist gisteren vriend en vijand te verrassen door tegen leider Club Brugge de ...

1163
{insert image alt}

Antwerp op voorsprong, maar met man minder: "Heeft hij een keuken besteld?"

Moeskroen en Antwerp sluiten vanavond de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie af. Beide ...

272
{insert image alt}

'Lichtpunt Waasland-Beveren staat voor zomerse toptransfer'

Waasland-Beveren staat op een zucht van de degradatie richting 1B. De Waaslanders kunnen enkel en ...

570
{insert image alt}

'Club Brugge mag toptransfer Mandzukic helemaal vergeten'

Tijdens de voorbije zomermercato raakte bekend dat Club Brugge niemand minder dan Mario Mandzukic op ...

240
{insert image alt}

Lierse K. haalt ex-speler van Beerschot terug naar België

Lierse Kempenzonen beleeft een seizoen om snel te vergeten. De ploeg verloor ook tijdens de ...

156
{insert image alt}

KV Oostende tekent voor opmerkelijk record

Door de zege op Beerschot maakt KV Oostende nog steeds kans op een plaats in POI. Desondanks zijn de ...

165
{insert image alt}

'Aguero verrast vriend en vijand met transferbeslissing'

Sergio Aguero kondigde enkele weken geleden aan dat hij op het einde van het seizoen vertrekt bij ...

514