Kompany gaat vriend en vijand verbazen bij RSCA

Foto: Kompany gaat vriend en vijand verbazen bij RSCA

RSC Anderlecht legt dit seizoen een hobbelig parcours af in de Jupiler Pro League. Vincent Kompany wijkt slechts zelden af van zijn principes als hoofdcoach, en dat kostte Sporting vaak dure punten. Maar in de Clasico tegen Standard bewees Kompany het tegendeel. Zijn flexibele tactische benadering resulteerde in een collectieve prestatie, die ook nog eens de drie punten opleverde. Kompany zet daarmee belangrijke stappen in zijn evolutie tot topcoach in spe. 

ANTWOORD OP KRITIEK

Het succes van een voetbalploeg wordt grotendeels gemeten op basis van één parameter. Het resultaat. Bij RSC Anderlecht moet daar tevens nog goed voetbal aan toegevoegd worden, en die dubbele betrachting wil hoofdcoach Vincent Kompany in het Lotto Park uiteindelijk ook realiseren. Maar vandaag beschikt de ploeg van Sporting niet over voldoende kwaliteit om Kompany's ideologie van totale dominantie helemaal uit te rollen. Wat nu primeert zijn de resultaten.

Vincent Kompany kreeg tijdens de voorbije weken pakken kritiek te slikken. Nooit eerder was de negatieve commentaar op zijn trainerschap zo scherp en duidelijk. Hoewel er dit seizoen stevig gebouwd kan worden op de defensieve fundamenten, liet de ploeg het al te vaak afweten op het vlak van beleving, intensiviteit en aanvallende efficiëntie. Ook de stereotiepe manier van voetballen – weinig tot geen kansen, te voorspelbaar en geen diepgang – was ontoereikend.Vincent Kompany was te flexibel bij de personeelsinvulling van zijn team, spelers in een goede vorm haalde hij een week later bijvoorbeeld uit zijn ploeg, maar op tactisch vlak vaak te rigide. De raadgevingen van kenners en analisten naar Kompany waren dan ook duidelijk. Hij moest maar eens afstappen van zijn strakke principes. Een flexibeler spelconcept opzetten. Misschien eens proberen vanuit de omschakeling in plaats van het balbezit. Meer realisme dan idealisme graag.

TOEKOMSTIGE TOPCOACH  

Met het aanwezige spelersmateriaal beantwoordt de ploeg RSC Anderlecht niet aan het vereiste sportief niveau dat Vincent Kompany voor ogen heeft. Maar dat is ook geen schande. Slechts een handvol coaches kan helemaal hun eigen visie en filosofie doorvoeren bij een club. Meestal is dat ook een intensief werk dat meerdere jaren behelst. Zie Jurgen Klopp bij Liverpool, Pep Guardiola bij Manchester City, Julian Nagelsmann bij RB Leipzig of Jesse Marsch bij RB Salzburg.

Ieder van deze moderne topcoaches moest keihard bouwen aan de identiteit van hun ploeg, terwijl Vincent Kompany als solo hoofdcoach nog geen volledig seizoen achter de kiezen heeft. Bovendien situeerden de voorgenoemde clubs zich op een totaal ander niveau dan dat van Anderlecht momenteel. 't Is net daarom dat Kompany vandaag eerder voor de veiligheid van het resultaat moet strijden, in plaats van halsstarrig en rigide zijn eigen visie en filosofie door te voeren. In de recente match tegen Standard bewees Vincent Kompany alvast dat hij het resultaat kan laten primeren op zijn ideaalbeeld. De hoofdcoach analyseerde de Rouches op voorhand op een minutieuze wijze, en hij paste zijn eigen ploeg aan op de sterktes en zwaktes van zijn tegenstander. Het resultaat was een felbevochten maar opluchtende 1-3 overwinning. Maar ook een volwassen en erg efficiënt Anderlecht. Kompany toonde zijn tactische expertise en daarmee zette hij een belangrijke stap vooruit in zijn queeste als toekomstig topcoach. 

DUIDELIJKE TACTIEK 

De eerste opvallende vaststelling tegen Standard was de veldbezetting van Anderlecht. Vincent Kompany voerde een duidelijke 4-4-2 formatie in, een opstelling die dit seizoen slechts zelden gebruikt werd. De hoofdcoach greep voor de vierde keer terug naar dit recept, dat eerder een wisselend, maar overwegend positief, succes kende tegen Sint-Truiden (3-1 winst), Sporting Charleroi (1-0 verlies), Beerschot (2-0 winst). In elk van deze wedstrijden werd er voor de volle 90 minuten niet afgeweken van de 4-4-2 opstelling. 

DODELIJK EFFICIËNT 

Voor de vijfde keer dit seizoen kon Anderlecht minstens drie doelpunten scoren in een wedstrijd. Dat had de ploeg te danken aan een enorme efficiëntie voor doel. Waar Sporting in de voorbije matchen tegen Cercle Brugge en KV Kortrijk geen énkel schot tussen de palen mikte, lukte Anderlecht vier schoten op doel tegen Standard. Uit die vier pogingen op doel resulteerden er dus maar liefst drie goals. Dat heet dodelijk efficiënt zijn. Volgens de expected goals, een wetenschappelijk algoritme dat de waarschijnlijkheid van doelkansen afweegt, moest Anderlecht nochtans slechts 1,6 doelpunt gescoord hebben. Ook die parameter bewijst de hoge mate van efficiëntie voor doel op Sclessin. Anderzijds duidt deze vaststelling op een erg matige kansencreatie van Anderlecht. De gemiddelde expected goals van Club Brugge dit seizoen bedraagt bijvoorbeeld 2,01.

UIT DE COMFORTZONE 

In de Clasico tegen Standard evolueerde Anderlecht van een ploeg pure voetballers tot een fysieke machine. Dergelijk strijdplan zijn de jongens van Vincent Kompany niet echt gewoon, maar desondanks hield de ploeg fysiek goed stand tegen de Rouches. Anderlecht moest duidelijk uit zijn comfortzone treden want de ploeg ging zondag maar liefst 30 procent meer duels aan dan hun seizoensgemiddelde. Anderlecht schuwde de duels dus allerminst, en dat was ook cruciaal tegen de Luikse strijders van Mbaye Leye. 

WEG BALBEZIT

Vincent Kompany koos ook duidelijk voor de verticaliteit, eerder dan het soms doelloze rondpassen van de bal. Het aantal passes nam zelfs met 46 procent af tegenover het paars-witte seizoensgemiddelde, en dat is dus helemaal in strijd met de filosofie van coach Kompany. Bijgevolg liet Anderlecht het balbezit over aan Standard, waardoor het paars-witte balaandeel slechts 37 procent bedroeg. Dit seizoen legde Anderlecht slechts één keer een nog lager balbezit voor. Dat was in de 1-0 overwinning tegen Antwerp FC, toen lag het balaandeel op 33 procent. De T1 van Anderlecht maakte dus een goede keuze om zijn eigen visie te verloochenen, zich flexibel op te stellen, en volop voor het resultaat te kiezen. Dergelijke tactische flexibiliteit verrijkt en versterkt zijn expertise als hoofdcoach, waardoor hij belangrijke stappen zet in zijn evolutie als topcoach in spe. Dat bewees Kompany eerder ook al tegen Antwerp FC, maar daarna greep hij zoals vanouds terug naar zijn aloude principes en ideologie. Misschien voor de rest van het seizoen toch de kaart van het realisme trekken? 

POLL: Is Kompany een topcoach?

Van den Brom: "Dat is momenteel een probleem bij ons"

"Vlap staat op onze shortlist"

KVO laat Racing Genk met fikse kater achter na onwaarschijnlijk spektakel

Vandaag 30 Juli 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De werken van Verbeke: hoe Anderlecht weer de top viseert

Een terechte thuisnederlaag in de stadsderby tegen promovendus Union: er zijn betere manieren om aan ...

460
{insert image alt}

Anderlecht moet nieuwe afgang vrezen: "Ze worden weggespeeld" (🎥)

RSC Anderlecht opent volgende week zijn Europese campagne met een voorronde-wedstrijd op het veld ...

660
{insert image alt}

Bookmaker voorspelt eerste zege KRC Genk!

Met een nederlaag in de Supercup tegen Club Brugge en een gelijkspel op het veld van Standard, is ...

66
{insert image alt}

Krediet van Dost bijna op: Club mikt op ruwe diamant

Bas Dost, Daniel Perez en Youssouph Badji: de hiërarchie der spitsen is glashelder bij Club Brugge. ...

1226
{insert image alt}

Boskamp hard voor Anderlecht: "Hangt mijn balletjes uit" (🎥)

De openingsspeeldag van de Jupiler Pro League heeft meteen voor het nodige spektakel gezorgd met ...

1884
{insert image alt}

TRANSFEROVERZICHT JPL: Antwerp haalt Fischer, tweede zomeraanwinst Club

Nu het Europese kampioenschap achter de rug is en de competitiestart steeds dichterbij komt, begint ...

744
{insert image alt}

Van den Brom: "Dat is momenteel een probleem bij ons"

KRC Genk tegen KV Oostende was een partij die van minuut 1 tot 95 reclame was voor het voetbal. De ...

15
{insert image alt}

"Vlap staat op onze shortlist"

FC Twente hoopt Michel Vlap deze zomer te verleiden tot een terugkeer naar de Eredivisie. De Fries ...

39
{insert image alt}

'Real Madrid zet vraagprijs achter de naam van Ödegaard'

Real Madrid dreigt deze zomer afscheid te nemen van Martin Ödegaard. Volgens ESPN overweegt de ...

33
{insert image alt}

KVO laat Racing Genk met fikse kater achter na onwaarschijnlijk spektakel

Na een zelden gezien spektakel heeft KV Oostende het team van John van den Brom met een ferme kater ...

218
{insert image alt}

KRC Genk mag dromen van affiche tegen PSV

KRC Genk staat voor enkele belangrijke weken. De Limburgers moeten vanavond tegen KV Oostende ...

96
{insert image alt}

MVV haalt maar liefst drie spelers weg bij Eupen

MVV deed al een aantal huurtransfers bij Standard, maar de club uit Maastricht is ook gaan shoppen ...

28
{insert image alt}

Invoering Super League ligt toch weer op tafel

De komst van de veelbesproken Super League is nog altijd niet van tafel. Volgens FC Barcelona, Real ...

118
{insert image alt}

Aanwinst maakt indruk bij Genk: "Hij wordt een hele grote"

Bij KRC Genk hebben ze samen met Club Brugge veruit de beste spelerskern in België. Technisch ...

169
{insert image alt}

Cimirot: "Vorig seizoen was echt moeilijk"

Gojko Cimirot moet één van de leiders zijn bij Standard. De ervaren middenvelder hoopt met de ...

49
{insert image alt}

Kompany over aanwinst: “Ik wil hem niet forceren"

Bij RSC Anderlecht zagen ze met Sambi Lokonga één van de beste middenvelders van de Jupiler Pro ...

165
{insert image alt}

Van den Brom komt met opvallende uitleg over afwezigheid Onuachu

Paul Onuachu speelt vanavond niet tegen KV Oostende. De topschutter van KRC Genk is ‘niet ...

215
{insert image alt}

Zulte Waregem haalt voormalige smaakmaker terug

Zulte Waregem is ook naast het veld bezig aan de uitbouw van de club. Essevee heeft een oude bekende ...

65
{insert image alt}

Arsenal betaalt 58 miljoen euro voor verdediger

Arsenal wist Sambi Lokonga voor ruim 20 miljoen euro weg te halen bij Anderlecht. The Gunners pakten ...

78
{insert image alt}

'Anderlecht in vergevorderde onderhandelingen met spits'

RSC Anderlecht is nog altijd op zoek naar een centrumspits. Paars-Wit kijkt onder meer rond bij de ...

727
{insert image alt}

'Braithwaite maakt transfer voor 15 miljoen euro'

Martin Braithwaite staat op het punt om afscheid te nemen van FC Barcelona. De Deense spits (30) kan ...

89

Gisteren 29 Juli 2021

{insert image alt}

Real Madrid verlengt contract van meubelstuk

Real Madrid is in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Koninklijke opent op 15 augustus ...

129
{insert image alt}

'Ex-speler Club Brugge kan mooie transfer versieren'

Ken je Jean-Charles Castelletto nog? De verdediger werd ooit door Club Brugge weggehaald bij het ...

152
{insert image alt}

West Ham versterkt zich met PSG-doelman

Alphonse Areola speelt minimaal één jaar in het shirt van West Ham United. The Hammers huren de ...

97
{insert image alt}

Zulte Waregem moet nieuwkomer wekenlang missen

Zulte Waregem is het nieuwe seizoen gestart met een puntendeling op het veld van OH Leuven. Essevee ...

95
{insert image alt}

Héérlijke treffer verkozen tot UEFA Goal van het Seizoen (🎥)

Er werden het afgelopen seizoen weer heel wat pareltjes gescoord in de competities van de UEFA. De ...

146
{insert image alt}

Tegenstanders Anderlecht en Gent in Conference League bekend

Terwijl AA Gent al in actie kwam in de Conference League, moest Anderlecht nog even wachten. Binnen ...

1011
{insert image alt}

Jongste Carcela vindt nieuw onderkomen

Standard wacht nog altijd op zijn eerste echte versterking van de zomer, terwijl de club intussen ...

134
{insert image alt}

Kompany duidelijk voor Eupen: "Dát hebben we nodig"

Anderlecht liet zich op de openingsspeeldag van de JPL verrassend de kaas van het brood ...

252
{insert image alt}

Vanhaezebrouck niet tevreden: "Ik ga het kort houden"

Enkele dagen na de competitienederlaag in Sint-Truiden, heeft AA Gent opnieuw schipbreuk geleden in ...

255
{insert image alt}

'Inter overweegt defibrillator Eriksen te verwijderen'

Christian Eriksen keert volgende week terug naar zijn huidige club Internazionale. Daar zal hij de ...

507
{insert image alt}

Twijfels bij Dost: "Club Brugge moet tweede spits halen" (🎥)

Club Brugge maakte donderdag de komst van Tibo Persyn bekend, de 19-jarige flankspeler wordt met ...

659
{insert image alt}

Spitsen bezorgen Beerschot vertrouwensboost in oefenzege

Beerschot VA wil in het nieuwe seizoen opnieuw meestrijden voor een plek in de Play-Offs, maar de ...

136
{insert image alt}

Matig Gent zonder glans door in Conference League

AA Gent heeft zich donderdagavond geplaatst voor de volgende voorronde van de Conference League, ...

322
{insert image alt}

VD Brom staat voor primeur bij Genk: "Daarvoor doe je het"

KRC Genk is niet al te best aan het nieuwe seizoen begonnen. De Limburgers gingen onderuit in de ...

393
{insert image alt}

'Anderlecht slikt volgende domper in spitsenzoektocht'

RSC Anderlecht blijft nadrukkelijk op zoek naar een nieuwe spits en dus blijft het namen regenen van ...

422