Spektakel verzekerd: Antwerp vindt nieuw koningskoppel

Foto: Spektakel verzekerd: Antwerp vindt nieuw koningskoppel

Ook al zet Antwerp FC uitstekende resultaten neer onder Frank Vercauteren, op het offensief gebied kan er nog flink wat vooruitgang geboekt worden. Voorlopig doet Didier Lamkel Zé het uitstekend als vervanger van de geblesseerde Dieumerci Mbokani, maar weldra keert de Congolese spits terug na zijn lange revalidatie. Een complementair en onvoorspelbaar aanvalsduo Lamkel Zé-Mbokani is daarom zeker het overwegen waard. 

VERCAUTEREN VS. LEKO 

Het doel heiligt de middelen. Het DNA van Royal Antwerp FC staat voor winnen. 't Is daarom dat het beleidsduo Luciano D'Onofrio en Paul Gheysens enkele weken geleden niet echt wakker lag van het vertrek van coach Ivan Leko naar Shanghai SIPG. De romantische visie van de Kroaat strookte niet helemaal met het realistische standpunt van Luciano D'Onofrio, wiens filosofie eerder geïndoctrineerd is door het Italiaanse voetbal. Resultaten primeren, veeleer dan op de manier waarop.

Na de aanstelling van Frank Vercauteren zag de neutrale voetballiefhebber de aantrekkelijkheidsfactor van The Great Old gevoelig afnemen. De nieuwe coach van Antwerp pompte een grote dosis realisme in de ploeg, iets wat vervolgens ten koste ging van het goede voetbal onder Ivan Leko. Bijgevolg werd het sportieve contrast onder Vercauteren wel erg groot, maar anderzijds werd het resultaat vooropgesteld. En da's nog altijd de belangrijkste indicator van succes.In de aanloop naar de komende bekerwedstrijd vatte Club Brugge-coach Philippe Clement dat kort en bondig samen op de persconferentie. “Je komt van een ploeg die speelde als een rollercoaster: veel pressing, één tegen één verdedigen, veel doelpunten maken, maar ook veel doelpunten slikken … Naar een ploeg die meer een sluipmoordenaar is: een heel strikte organisatie en wachten op fouten van de tegenstander.” Het Antwerp onder Frank Vercauteren valt daarom niet meer te vergelijken met de ploeg onder Ivan Leko.

Frank Vercauteren leidde ondertussen al zeven wedstrijden als hoofdcoach van Antwerp FC, en daarvan won hij maar liefst zes matchen. Slechts één keer werd er verloren: tegen het gegenpress-systeem van KV Oostende en Alexandre Blessin had Vercauteren geen antwoord. De puntenoogst onder Vercauteren is dan ook veel hoger dan onder Ivan Leko. De Kroaat pakte in zijn Antwerpse periode uit met gemiddeld 1,77 punt per wedstrijd, terwijl die frequentie onder Vercauteren maar liefst 2,57 inhoudt. 

VERCAUTEREN KIEST VOOR LAMKEL ZE 

Een coach wordt altijd afgerekend op zijn resultaten, en die van Frank Vercauteren zijn dus voorlopig uitstekend. In die optiek was de switch van Ivan Leko naar Vercauteren alvast een groot succes. Het spelbeeld kan uiteraard wel nog wat positiever, maar het invoeren van een nieuwe mindset vraagt nu eenmaal veel tijd en inspanningen. Vercauteren was in het verleden bijvoorbeeld nooit echt een defensieve trainer, maar wel veeleer een coach die een realistische aanpak hanteert – waarbij de resultaten dus primeren.

Een belangrijke factor in de huidige Antwerpse hoogconjunctuur is Didier Lamkel Zé. En ook in diens importantie en sportieve revival heeft Frank Vercauteren een belangrijke rol. Waar Ivan Leko de fratsen van de Kameroener niet langer tolereerde - en hem vervolgens naar de B-kern verwees –, maakt Vercauteren handig gebruik van zijn intrinsieke talent. Vercauteren koos daarmee allerminst voor de gemakkelijke weg, maar voorlopig betaalt die veelbesproken keuze zich cash uit.Niet alleen scoorde Didier Lamkel Zé reeds vier doelpunten in zes wedstrijden onder Frank Vercauteren, de Kameroener lijkt voorlopig zijn laatste kans op de Bosuil met beide handen te grijpen. De beslissing van Vercauteren om Lamkel Zé te rehabiliteren kon ook in het Antwerpse clubbestuur op veel bijval rekenen. Door zijn goede recente prestaties neemt Lamkel Zé's marktwaarde namelijk gevoelig toe, en dat geeft een interessant financieel perspectief voor de eerstvolgende zomermercato.

ONMISBARE LAMKEL ZE 

Je moet het maar durven. Frank Vercauteren gaf persona non grata Didier Lamkel Zé het volle vertrouwen, en dat vlak nadat hij verguisd en uitgespuwd werd door de Antwerpse achterban. Maar anderzijds had de coach ook niet erg veel keuze. Om een goed resultaat te halen heeft Vercauteren kwaliteit nodig, en dat bezit Lamkel Zé met overvloed. Wegens een gebrek aan een adequate vervanger voor de geblesseerde Dieumerci Mbokani nam Vercauteren vervolgens een berekende gok door Lamkel Zé – nochtans een pure flankaanvaller – als nummer negen te gebruiken.En die opvallende zet heeft Frank Vercauteren zich allerminst beklaagd. Al valt het nog af te wachten wanneer Didier Lamkel Zé zich bezondigt aan een nieuw incident. Maar voorlopig houdt de Kameroener zich mooi in het gareel en sluiten zijn medemaats hem stilaan tevens terug in de armen. Met vier doelpunten in zes wedstrijden is Lamkel Zé vandaag ook gewoon onmisbaar in het Antwerpse collectief. Bovendien vielen zijn doelpunten er telkens op belangrijke momenten. De winning goal tegen Cercle Brugge, twee stuks tegen Waasland-Beveren en het openingsdoelpunt in de Antwerpse derby tegen Beerschot VA.

LAMKEL ZE, DE TOPSPITS 

De sportieve explosie van Didier Lamkel Zé was wellicht enkel mogelijk door de blessure van Dieumerci Mbokani, maar voorlopig vult de Kameroener diens rol met verve in. Het wordt daarmee nog afwachten of Frank Vercauteren hem ziet als een tijdelijke vervanger voor Mbokani, ofwel als een vaste spits. Een duo Mbokani-Lamkel Zé, dat zou weleens vonken kunnen geven – veel meer dan met pakweg Felipe Avenatti bijvoorbeeld. Eens Mbokani terug fit wordt bevonden voor de strijd, dan wordt het spannend afwachten hoe Vercauteren zijn aanvalslinie zal opstellen.

Want als centrale spits doet Lamkel Zé het erg goed. Op die positie scoort hij namelijk 0,69 doelpunt per 90 minuten, terwijl Mbokani dit seizoen 'slechts' aan een gemiddelde van 0,38 raakt. Met die frequentie schaart Lamkel Zé zich zelfs tot de vlotst scorende centrale aanvallers uit de Jupiler Pro League. Enkel Paul Onuachu (Genk 0,96), Bas Dost (Club Brugge, 0,84) en Smail Prevljak (Eupen, 0,75) laten voorlopig nog een beter gemiddelde noteren. Al werkten Onuachu en Prevljak wel behoorlijk meer speelminuten af dan Lamkel Zé. Ook qua pure efficiëntie in de afwerking mag Lamkel Zé zich tot de zes beste centrumspitsen rekenen. De Kameroener zet zo'n 25 procent van zijn doelkansen om in een effectief doelpunt, en zo'n gemiddelde is uitstekend als centrale spits. In België zijn er vijf centrumspitsen nog efficiënter: Paul Onuachu (Genk, 34 procent), Bas Dost (Club Brugge, 33 procent), Thomas Henry (OH Leuven, 29 procent), Yuma Suzuki (STVV, 27 procent) en Ike Ugbo (Cercle Brugge, 26 procent). Ter vergelijking: dit seizoen is Dieumerci Mbokani voor zo'n 17 procent efficiënt voor doel. 

LAMKEL ZE-MBOKANI 

Alle credits gaan dus uit naar Frank Vercauteren, die het aandurfde om Didier Lamkel Zé een nieuwe kans te geven en daarmee niet het hazenpad koos - zoals Ivan Leko - door hem te laten verkommeren in de B-kern. De nieuwe rol als centrale spits ligt Lamkel Zé echt wel goed. Door zijn uitstekende prestaties wordt Dieumerci Mbokani zelfs niet zo hard meer gemist zoals voordien. Straks keert de Congolees terug uit blessure, en dan wordt het afwachten welke voorlinie Frank Vercauteren zal neerpoten. Een kwalitatief maar onvoorspelbaar spitsenduo Mbokani-Lamkel Zé zou dan misschien weleens tot de mogelijkheden behoren.Het zou namelijk zonde zijn om Lamkel Zé terug als flankaanvaller te posteren, al heeft hij op die positie natuurlijk ook enorm veel te bieden voor de ploeg. Maar de Kameroener zou tevens een grote versterking betekenen in een centrale aanvalslinie met Mbokani. Beide aanvallers kunnen namelijk profiteren van elkaars sterke punten en daarom een complementair spitsenduo vormen. Mbokani met zijn balvastheid en fysieke sterkte, Lamkel Zé door zijn techniek en versnellingen. Dat zou de ploeg van Frank Vercauteren ook een extra dimensie geven, en het spelbeeld ook ten goede komen. Twee vliegen in één klap?

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Moet Vercauteren kiezen voor een aanvalsduo Lamkel Zé-Mbokani?

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

675
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1317
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

14
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

105
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

40
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

185
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

210
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

120
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

85
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

44
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

143
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

408
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

151
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

221
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

144
{insert image alt}

Antwerp ziet ultiem plannetje in het water vallen

Antwerp FC mag zich opmaken voor zes topduels in Play-Off I, maar eerst wil de Great Old de ...

206
{insert image alt}

Tweevoudig Gouden Stier gaat in lagere regionen aan de slag

Het voetbal in de lagere regionen ligt al een hele poos stil, maar langzaamaan mogen de ploegen uit ...

78

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

514
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

427
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

526
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

248
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

234
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

222
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

321
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

539
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

118
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

384