Komend seizoen wordt normaal gezien het laatste in de Jupiler Pro League mét Play-Offs. Maar nu staat de grote competitiehervorming plots weer op de helling. Franc Borains, Union SG, KSC Lokeren en RFC Seraing besloten immers om juridische stappen te ondernemen.
Maandenlang werd binnen de Pro League uitvoerig gediscussieerd over het competitieformat vanaf het seizoen 2026-2027. Maar een consensus bleef uit en ondertussen begon de tijd te dringen. Op 1 maart wou rechtenhouder DAZN immers uitsluitsel over de hervorming. Zo niet, zou het eerder gemaakte contract op de helling kunnen komen te staan.
LEES OOK: 'Union SG en co leggen plots bom onder competitiestart'
Reguliere competitie met 18 clubsBijgevolg werd dan maar voor een 'compromis à la Belge' gegaan. Het merendeel van de betrokkenen beseft immers ongetwijfeld ook dat een competitie met play-offs veel aantrekkelijker en spannender is. Zeker voor een kleiner voetballand dat het niet bepaald moet hebben van een surplus aan kwaliteit op het veld, is dat geen overbodige luxe.
Maar daarover vond men geen akkoord en dus legde men zich, grotendeels uit opportunisme ten opzichte van de eigen club, neer bij het afschaffen van de play-offs. Vanaf het seizoen 26-27 is het de bedoeling om terug te gaan naar één reguliere competitie met 18 clubs. Al is de vraag of 18 profclubs in één competitie wel überhaupt nog leefbaar is in een klein voetballand als België.
Beloften-regeling onder vuur
Het grootste struikelblok is echter de verankering van vier beloften-ploegen in de Challenger Pro League. Door deze maatregel, die vooral in het voordeel van de topclubs speelt, zouden deze beloften-teams enkel kunnen degraderen indien een andere beloften-ploeg in aanmerking komt voor promotie. En omgekeerd. Het zou voor de U23 van Union, momenteel aan de slag in eerste nationale, dus veel moeilijker worden om op te gaan.
De kleinere clubs uit de Challenger Pro League zien dit dan weer als een vorm van competitievervalsing. Onder impuls van Francs Borains werd dan ook een klacht neergelegd, samen met Lokeren en Seraing. "Dat onze U23-teams automatisch vastzitten in 1B, ongeacht hun eindklassering, is een flagrante schending van de geest en eerlijkheid van elke competitie", aldus Georges-Louis Bouchez, voorzitter bij Francs Borains, bij Het Nieuwsblad.
Hele hervorming op de schop?
Ook Union, dat als landskampioen behoorlijk wat gewicht in de schaal gooit, zou inmiddels bij Belgische Mededingingsautoriteit hebben aangeklopt om de U23-regeling aan te vechten. En dat kan zware gevolgen hebben indien de protesterende clubs straks hun gelijk krijgen. De verankering van beloften-teams is voor bepaalde ploegen immers een cruciale voorwaarde om het voorstel om de PO's af te schaffen te steunen. Valt dit weg, zou de hele competitiehervorming in mekaar storten. Dan zal men moeten overgaan tot nieuwe onderhandelingen en is de kans reëel dat het Play-Off-systeem, in welke vorm dan ook, wordt behouden.