Anderlecht op z'n Weilers: van hoopvol verlies naar zorgelijke zege

Foto: Anderlecht op z'n Weilers: van hoopvol verlies naar zorgelijke zege

Voetbal is soms een eigenaardig spelletje. Een week geleden ging Anderlecht voor de tweede keer op korte tijd in eigen huis de boot in tegen Club Brugge, maar de prima prestatie tegen een sterke opponent gaf de Brusselse burger desalniettemin hoop voor de toekomst. Zeven dagen later pakte Paars-Wit tegen die andere ploeg uit Brugge wél de drie punten en komt PO I zo weer een stapje dichterbij. Toch klinken de geluiden na de zege tegen Cercle alom weer heel wat pessimistischer.

Nochtans ligt een plaatsje in de top zes voor de eerste keer dit seizoen écht binnen handbereik. De kloof met nummer zes KRC Genk bedraagt momenteel namelijk nog amper vier punten – al heeft KV Mechelen met hetzelfde puntaantal als de Limburgers wel nog een wedstrijd tegoed. Behalve de punten stemt ook de wilskracht van zijn team om, na een hele partij onder te liggen, in het slot toch nog over de Vereniging te wippen Frank Vercauteren ongetwijfeld tevreden. Daar houdt het goede nieuws evenwel meteen ook al op, want voor het overige leverde Anderlecht zondagmiddag een ronduit beschamende voorstelling af.

RAAR SPELLETJE

Tegen de troosteloze hekkensluiter dan nog, die ondanks alle goede moed een vogel voor de kat lijkt. Waar een bezoekje van de recordkampioen in elk ander jaar dan flink wat angst zou inboezemen, zag Cercle er in deze campagne echter nooit levendiger uit. Een teken van het gebrek aan dominantie dat Anderlecht uitstraalt, al steken we eerst toch graag de loftrompet op over het lef waarmee Bernd Storck zijn troepen liet aantreden. Met verzorgd voetbal, waarbij wel iets te vaak de laatste pass ontbrak, maar vooral ook hoge pressing dicht tegen het doel van Hendrik Van Crombrugge. Knap voor een aanstaande degradant.Waar de rode lantaarn met een verdiende zege KV Oostende nog het vuur aan de schenen kon leggen, lijkt het lot van Cercle nu immers helaas bezegeld. Zonde dus, al heeft de Vereniging dat toch vooral aan zichzelf te danken. In de eerste plaats door de vele kansen op de 2-0 niet te benutten, daarna door in het absolute slot zelf veel te gemakkelijk nog twee doelpunten toe te staan. Vooral linksachter Jonathan Panzo had de boter gegeten, al zat heel het elftal na de zware inspanningen wel stilaan door de beste krachten heen. Net zoals Anderlecht vorige week nog tegen Club. We zeiden het eerder al: raar spelletje, voetbal.

GOUD OP SCOREBORD

Zowat de enige sport ook waarin een team dat zó zwak voor de dag komt, alsnog met de overwinning gaat lopen. En waarin uitgerekend spelers die bijna 90 minuten lang niets laten zien uiteindelijk de beslissing forceren. Terwijl de aandacht van de fans op sociale media andermaal vooral op negatieve uitschieter Peter Zulj gericht was, deden Sambi Lokonga en Nacer Chadli namelijk ook maar weinig om het spelpeil in de as van het veld op te krikken. Beiden bleven zwaar onder hun niveau en werden bijwijlen zelfs volledig overklast, maar met twee listige dieptepassjes waren het wel zij die voor de gaatjes wisten te zorgen.Amir Murillo kon op gelijkaardige wijze zijn bevredigende debuut tegen Club Brugge niet bevestigen, maar leverde met een gemeten voorzet wel de assist af voor de winnende treffer van Michel Vlap – tot dan net als die andere doelpuntenmaker Francis Amuzu anoniem ingevallen. Gouden wissels, heet dat dan, maar in lijn met het verhaal van de dag wel alleen op het scorebord. Al is dat tenminste meer dan Zakaria Bakkali, een regelrechte ramp in zijn wederoptreden. Amuzu toonde zich samen met Jérémy Doku overigens wel als een van de bedrijvigste RSCA'ers. Dat kon ditmaal zelfs niet van Alexis Saelemakers gezegd worden.

DAME FORTUNA

Van Antoine Colassin mogen we dan weer uiteraard nog niet te veel verwachten, maar ook de nieuwe sensatie in de spits wist voorin niet dezelfde brokken te maken. Al strompelend sleepte hij zich naar het eindsignaal, afwachten of daar geen spierblessures van komen – zoals ze in het Lotto Park maar al te goed zouden moeten weten. Rest tot slot nog de verdediging, waar vooral Elias Cobbaut een opmerkelijke duik nam in vergelijking met zijn prestatie in de topper. Ook Derrick Luckassen en zelfs Vincent Kompany gaven echter een onzekere indruk. Waar zijn die prachtige crosses van de speler-inspirator trouwens gebleven?Naar goede gewoonte stond achter al dat geklungel gelukkig nog een wederom sterke Van Crombrugge om Anderlecht in de wedstrijd te houden – de doelman moet zich soms toch écht nog steeds in Eupen wanen. Én Dame Fortuna, natuurlijk, die vooral in de slotfase haar Paars-Witte plunje nog eens besloot aan te trekken. In Brussel zullen ze vast zeggen dat het dubbeltje in dit desastreuze seizoen ook wel eens in hun voordeel mag vallen, al hebben ze in de groene kant van Jan Breydel wat dat betreft evenveel recht van spreken. En is er in de komende weken meer nodig dan geluk alleen om Anderlecht in PO I te brengen.

SHAME ON YOU

Het erbarmelijke niveau van zondag zal, indien de logica voortaan wél gerespecteerd wordt, alvast niet volstaan. Tegen, nogmaals, de laatste in de stand werden de Brusselaars in zowat elke categorie overklast. Zelfs het balbezit, nochtans het stokpaardje van Kompany, wisten ze niet naar zich toe te trekken. Hoewel ze intussen wel wat gewend zijn, konden ook de meegereisde fans hun ogen dan ook niet geloven. Zij utten hun ongenoegen met enkele welgemeende Shame on you-gezangen, die zelfs na de late ommekeer niet geheel verstomden. Ondanks de drie punten en het vernieuwde uitzicht op die o zo belangrijke top zes.Versta ons niet verkeerd: mocht Anderlecht haar resterende zeven matchen allemaal op dezelfde manier winnen en zo alsnog PO I behalen, zal geen haan er naar kraaien. Logisch ook, gezien de uitzichtloze situatie waarin Paars-Wit zich al het hele seizoen bevindt. Toch merken we graag op dat dit net datgene is waar René Weiler, die in 2017 de laatste landstitel naar het Lotto Park bracht, om werd verketterd. Winnen, maar met slecht voetbal. Enkele maanden nadat het veelbesproken proces van start ging, staat Anderlecht op dat vlak dus terug bij af. En misschien wel verder verwijderd van de doelstellingen dan ooit tevoren.

OP Z'N WEILERS

Althans met betrekking tot de geleverde kwaliteit op de mat, al zou Weiler vertellen dat alleen de punten en de rangschikking in het klassement van tel zijn. Een statement waar ook Vercauteren zich vandaag allicht best in kan vinden, net zoals voorzitter Marc Coucke overigens. Zelfs Kompany zal ergens wel gewonnen zijn voor het idee, als het maar het verhoopte puntengewin oplevert. Wat dat betreft trok Anderlecht zondag alvast aan het langste eind. Of dat met soortgelijke prestaties nu ook de rest van de weg zo zal zijn, durven wij evenwel toch ten zeerste te betwijfelen. Weiler had immers tenminste nog een topschutter als Lukasz Teodorczyk in de rangen. Werd die niet recent gelinkt aan een terugkeer?

POLL: Zou u als RSCA-fan blij zijn als Anderlecht met dit voetbal in PO I geraakt?

<

Schrijvers stelt Brys meteen voor dilemma

Nmecha pakt uit met mooi gebaar voor ploegmaat

MERCATO LIVE: Vertrekker bij Antwerp, Huntelaar naar Bundesliga

Vandaag 19 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club mikt op sierlijke parel uit Eredivisie

Oranje boven. Met Stefano Denswil, Bas Dost, Ruud Vormer en Noa Lang heeft Club Brugge vandaag al ...

522
{insert image alt}

FC Comeback: XI toppers die kunnen terugkeren naar de JPL

Tijdens de eerste twee weken van de wintermercato wisten de Belgische eersteklassers reeds diverse ...

541
{insert image alt}

Midweekse goals Dost en Hairemans bezorgen je mooie winst!

Om de propvolle kalender toch maar rond te krijgen, komen de ploegen uit de Jupiler Pro League ...

48
{insert image alt}

Scheldtirade, ego & records: Will Still, de nieuwe T1 van Beerschot

Aan alle sprookjes komt een eind, soms sneller dan verwacht. Hoewel de cirkel volgens hemzelf rond ...

1585
{insert image alt}

Abdoulay Diaby: droomspits of miscast voor Anderlecht?

15 mei 2016. In een kolkend Jan Breydel verschalkt Abdoulay Diaby met een rake kopbal en subtiele ...

583
{insert image alt}

KV Kortrijk gaat zwaar de mist in met trainerswissel

Waar rook is, is vuur. Yves Vanderhaeghe beseft het als geen ander. KV Kortrijk zou na dit seizoen ...

1174
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Vertrekker bij Antwerp, Huntelaar naar Bundesliga

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

580
{insert image alt}

Openda zaait twijfel over toekomst bij Club Brugge

Lois Openda leek bij Club Brugge dit seizoen op niet veel kansen te moeten rekenen en dus vertrok ...

36
{insert image alt}

Nmecha pakt uit met mooi gebaar voor ploegmaat

Anderlecht staat er halfweg goed voor tegen Sporting Charleroi. Het heeft immers al een ...

122
{insert image alt}

Schrijvers stelt Brys meteen voor dilemma

OH Leuven pakte vorige week stevig uit door Siebe Schrijvers binnen te halen. De aanvaller was bij ...

121
{insert image alt}

Van Meir ziet meteen struikelblokken voor Still bij Beerschot

Beerschot moest door het plotse vertrek van Hernan Losada naar DC United middenin het seizoen op ...

138
{insert image alt}

Openda is de grote held in moeizame bekerzege Vitesse

In Nederland staat er deze week bekervoetbal op het programma en Vitesse heeft zich als één van de ...

71
{insert image alt}

Overmars schept gelijk duidelijkheid over opvolging Huntelaar

Het zat er natuurlijk al wel even aan te komen, en nu is het ook officieel: Klaas-Jan Huntelaar gaat ...

30
{insert image alt}

Spannende kelderkraker eindigt onbeslist na dolle slotfase

Na een intense maar weinig hoogstaande topper hebben Moeskroen en Waasland-Beveren de punten ...

0
{insert image alt}

Losada vangt bot bij Beerschot: "Ik blijf"

Het heeft er alle schijn van dat Beerschot VA op zoek moet gaan naar een nieuwe trainer. Volgens Het ...

194
{insert image alt}

De 11 namen: Kompany wijzigt niet, Rezaei op de bank

Vanavond staat de topper tussen RSC Anderlecht en Sporting Charleroi op het programma. Tussen beide ...

162
{insert image alt}

Beerschot legt uit waarom het Still aanstelde als nieuwe coach

Beerschot stelde Will Still aan als de opvolger van Hernan Losada. Dat is geen evidente keuze, want ...

163
{insert image alt}

'Drie spelers mogen STVV verlaten'

Bij STVV haalden ze Christian Brüls, Ilombé Mboyo en Dimitri Lavalée in huis. Dat betekent dat ...

121
{insert image alt}

'Leegloop dreigt: Besiktas aast op speler van KRC Genk'

KRC Genk heeft een zeer goede jeugdopleiding, maar de eigen talenten krijgen niet al te veel ...

494
{insert image alt}

'Atalanta lonkt naar smaakmaker van Beerschot'

Beerschot VA maakte zondagavond bekend dat de wegen met coach Hernan Losada scheiden. De Argentijnse ...

389
{insert image alt}

Diaby zadelt Kompany meteen met stevig dilemma op

Anderlecht pakte maandag uit met een verrassing voor formaat door Abdoulay Diaby voor te stellen als ...

302
{insert image alt}

'Bayern München maakt vraagprijs Zirkzee bekend'

Club Brugge haalde met Bas Dost enkele weken terug eindelijk haar langverwachte nummer negen binnen, ...

331

Gisteren 18 Januari 2021

{insert image alt}

"Spelerskern staat niet te springen om terugkeer Lamkel Zé"

Vandaag kondigde Royal Antwerp FC via een statement nog aan dat Lamkel Zé opnieuw bij de A-kern zal ...

303
{insert image alt}

Sven Jaecques kondigt versterking aan bij Antwerp

Royal Antwerp FC boekte gisteren een deugddoende overwinning tegen KAA Gent. In de debuutwedstrijd ...

483
{insert image alt}

Vandenbempt prijst Club Brugge de hemel in

Club Brugge kende gisteren weinig moeite met Beerschot. In de afscheidswedstrijd van Hernan Losada ...

1639
{insert image alt}

Aubameyang gidst Arsenal naar verdiende overwinning

Na een bijzonder matige seizoensstart lijkt Arsenal opnieuw zijn draai gevonden te hebben. De ...

56
{insert image alt}

Saelemaekers krijgt rood bij rentree, maar Zlatan schenkt Milan winst

Vanavond sloten Cagliari en AC Milan de achttiende speeldag van de Serie A af. In Sardinië was de ...

123
{insert image alt}

Kompany laat zomeraanwinsten vallen voor wedstrijd tegen Charleroi

Morgenavond neemt Anderlecht het in eigen huis op tegen Sporting Charleroi. Vincent Kompany gaf ...

830
{insert image alt}

Paris Saint-Germain bevestigt interesse in Messi

Komt er een einde aan het huwelijk tussen Lionel Messi en FC Barcelona? Dat is dé hamvraag die ...

266
{insert image alt}

Geniale pass van Zlatan gaat de wereld rond (🎥)

AC Milan neemt het op dit moment op tegen Cagliari. Met nog een halfuur voor de boeg leiden de ...

366
{insert image alt}

STVV blijft gaan en haalt Lavalée terug uit Bundesliga

STVV zit niet stil tijdens de wintermercato. De Kanaries versterkten zich de voorbije weken al met ...

151
{insert image alt}

Brys haalt uit richting arbitrage en STVV: "Het was theater"

OH Leuven verloor gisteren met 3-1 op het veld van Sint-Truiden. De manschappen van Marc Brys ...

382
{insert image alt}

Floptransfers van Club en RSCA gooien hoge ogen in het buitenland

Bij Club Brugge en Anderlecht werd er de voorbije weken afscheid genomen van twee absolute ...

1110
{insert image alt}

'Waasland-Beveren wil KV Mechelen verlossen van miscast'

KV Mechelen kondigde vorige zomer de komst van Rocky Bushiri aan. De jonge Belg wordt in theorie tot ...

684
{insert image alt}

Diaby en Anderlecht in de zevende hemel: "Scorend vermogen én ervaring"

Het zat er al even aan te komen, maar zojuist heeft RSC Anderlecht de transfer van Abdoulay Diaby ...

990
{insert image alt}

'Milan rondt drie transfers af met het oog op de titeljacht'

AC Milan deelt op dit moment de leidersplaats met stadsgenoot Inter. Met een wedstrijd minder op de ...

323
{insert image alt}

'Zulte Waregem speelt het hard en weigert aanbieding voor Sissako'

Bij SV Zulte Waregem hoopt men tijdens de wintermercato vooral op enkele uitgaande transfers. Op die ...

325