Eerder op de dag geraakte bekend dat Antwerp een beroep heeft gedaan op het Britse hefboomfonds Fasanara om de bouwwerken aan Tribune 2 te bekostigen. Daarnaast helpt de kredietverstrekker ook om de dagelijkse werking te financieren. Dat vraagt om een woordje uitleg van Paul Gheysens, die daarom sprak met Het Nieuwsblad.
Dankzij de kapitaalinjecties van de eigenaar veroverde de Great Old twee jaar geleden de dubbel, maar sindsdien ging de vinger wel serieus op de knip. Niet alleen moest de club zelfbedruipend worden om te voldoen aan de regels van de Financial Fair Play, Gheysens blijkt ook niet langer in staat om de structurele verliezen nog eigenhandig op te vangen.
Gheysens geeft duiding
Tenslotte verkeert de bouwheer met zijn firma Ghelamco momenteel zelf in zwaar weer. Daarom klopte Gheysens aan bij Fasanara, dat in ruil voor harde cash een claim legt op de toekomstige transferinkomsten als waarborg. "Alles is goed onderhandeld in het belang van de club", hoeven de fans zich volgens hun mecenas echter geen zorgen te maken.
"We hebben al geld van Fasanara opgenomen en ook al geld terugbetaald. Alles hangt samen met de transfermarkt en welke deal we wanneer kunnen doen. We hebben goeie spelers die geld kunnen opbrengen, ook bij de jeugd", klinkt het nog. Daarnaast moet de vernieuwde Tribune 2 straks helpen om nog extra commerciële inkomsten aan te boren.
Besparing op de Bosuil
"We werken op drie sporen: onze inkomsten verhogen, onze toplonen stopzetten en een reeks besparingen op verschillende departementen. Met respect, maar er zat nog veel vet in onze organisatie. De roes waarin we verkeerden, is voorbij", aldus Gheysens, die na Toby Alderweireld ook Vincent Janssen zijn salaris wil schrappen uit de boekhouding.
Die maatregelen hebben uiteraard ook een sportieve impact, wat tot onvrede van de fans evenwel niet wordt weerspiegeld in de tarieven. Gheysens wijst hen er echter op dat de accomodatie op de Bosuil beter is dan bij andere topclubs. In totaal hoopt hij dat de afslankoperatie een verschil van zo'n 18 miljoen oplevert, voldoende om zelfredzaam te zijn.
Toekomst van Antwerp
"Dan is er zelfs een overschot", beweert de zakenman, die ondanks de geruchten over een exit niet van plan lijkt om het hoofstuk definitief af te sluiten en het terug voor bekeken te houden in Deurne-Noord. "Tot nader order blijft Antwerp honderd procent Belgisch. Al kun je nooit uitsluiten dat er een interessant buitenlands overnamebod komt", besluit hij.