Hein Vanhaezebrouck en RSC Anderlecht: het blijft een verhaal met scherpe kantjes. Nu de toekomst van Besnik Hasi in het Lotto Park onzeker is, duikt Vanhaezebroucks naam opnieuw op. Maar zolang één bepaalde figuur er nog rondloopt, lijkt een comeback uitgesloten.
Anderlecht en Hasi: einde verhaal of nieuw hoofdstuk?
RSC Anderlecht nadert het seizoenseinde met één vraag: zal Besnik Hasi ook volgend seizoen de paars-witte troepen leiden?
De Kosovaar wil maar wat graag blijven. “Ik wil doorgaan, daar bestaat geen twijfel over,” zei hij, maar de club moet nog een knoop doorhakken over zijn toekomst. Pas na de laatste speeldag van de play-offs in Genk wordt Hasi’s werk geëvalueerd.
Wouter Vandenhaute, Olivier Renard en Tim Borguet zullen dan beslissen over de toekomst van de T1, die medio maart werd aangesteld als opvolger van David Hubert.
Hasi slaagde er niet in zijn doelstellingen te halen. Hij verloor de finale van de Beker van België – het ultieme doel van Anderlecht – en presteerde tegen topclubs Union SG, Club Brugge en KRC Genk niet beter dan zijn voorganger. Anderzijds waren de omstandigheden verre van ideaal en viel er wél een positieve lijn te bespeuren in het spel van paars-wit.
De meningen over Hasi zijn verdeeld, en Philippe Albert ziet daarom maar drie mogelijke opvolgers: “Van Bommel, Geraerts of Vanhaezebrouck.”
Vanhaezebrouck: terug naar paars-wit lijkt onwaarschijnlijk
Hein Vanhaezebrouck zit al een jaar zonder club sinds zijn vertrek bij AA Gent. In een gesprek met RTBF gaf hij aan dat de voetbalmicrobe nog steeds in zijn lijf zit. “Misschien word ik coach bij een club, in België of in het buitenland: we zullen zien…”
Toch lijkt de kans klein dat hij opnieuw bij Anderlecht aan de slag gaat. Tussen oktober 2017 en december 2018 stond Vanhaezebrouck al eens aan het roer in het Lotto Park.
Hij werd toen met veel poeha weggehaald bij AA Gent en kreeg het hoogste trainersloon ooit uitbetaald door Anderlecht – meer dan 1,5 miljoen euro per jaar, nog aan te vullen met bonussen.
Vanhaezebrouck hoopte twee à drie jaar stevig te kunnen bouwen bij Anderlecht, om daarna eventueel de stap naar het buitenland te zetten. Maar een succesverhaal werd het nooit. Na iets meer dan een jaar mocht hij zijn koffers pakken.
De breuk met Coucke zit diep
Na zijn ontslag wees Vanhaezebrouck vooral naar het bestuur van Anderlecht, en spaarde hij de kritiek niet. Hij noemde zichzelf een slachtoffer van de transferpolitiek en alles wat er na de overname van de club gebeurde. Zo werd hem een forse kwaliteitsinjectie beloofd, maar die bleef uit.
Bovendien was het geweten dat Marc Coucke – huidig eigenaar en toenmalig voorzitter – nooit een grote fan was van Vanhaezebrouck. “Een maand later wordt de club overgenomen en beslist iemand anders: we gaan dat niet doen. Dat was natuurlijk niet wat er voorzien was,” blikte hij terug.
“Dat eerste jaar eindigden we tweede in de reguliere competitie. En dan zegt iedereen: ‘Ja, hij is mislukt’. Mochten ze nu tweede eindigen, dan zouden ze een hele week feestvieren.”
In een interview vlak na zijn ontslag in 2019 haalde hij hard uit naar Coucke. “Ze zaten eigenlijk gewoon te wachten op een uitschuiver in Play-off I om iemand anders te kunnen aanstellen," zei Vanhaezebrouck aan Sporza. “Het was een impulsieve beslissing van iemand die plots beslist had dat het genoeg was,” aldus Vanhaezebrouck.
Coucke in de kleedkamer: “Dan zakt je broek af”
Volgens Vanhaezebrouck dook Coucke zelfs de kleedkamer binnen tijdens de rust – tot zijn grote verbazing. “Als je voorzitter tijdens de rust in de kleedkamer komt om de spelers te vertellen dat ze dichter bij hun man moeten staan of meer in duel moeten gaan, dan zakt je broek af. Dat is onvoorstelbaar.”
“Ik las deze week in de krant een artikel over de voorzitter van Thes Sport, die vergeleken werd met de voorzitter van FC De Kampioenen, en dat wel grappig vond. Maar dat verwacht je toch niet bij Anderlecht.”
In juni 2020 werd Coucke voorzitter-af bij RSC Anderlecht. Wouter Vandenhaute werd toen officieel verkozen tot nieuwe preses door de Raad van Bestuur. Vanhaezebrouck gaf zijn mening over die switch en kon het niet laten om Coucke opnieuw op de korrel te nemen.
Volgens hem deed Coucke er goed aan om een stap opzij te zetten, al had hij beter volledig afstand genomen. “Ik heb al eens gezegd dat Coucke en ik niet samengaan. En dat zal ook wel aan mij liggen. Maar hij past gewoon niet in het voetbal.”
Vanhaezebrouck vond het dan ook geen goede zaak dat Coucke aan boord bleef bij Anderlecht. “Het beste zou zijn dat hij volledig verdwijnt uit Anderlecht – en uit de voetbalwereld. Dat hij na twee zulke slechte jaren niet met verlies wil verkopen, was te verwachten. Als Anderlecht op de beurs had gestaan, was het al een paar keer gecrasht,” besloot hij.
Vandaag blijft Hein vooral een naam in het geruchtencircuit
In september vorig jaar werd Vanhaezebrouck opnieuw genoemd als mogelijke opvolger van de ontslagen Brian Riemer. Maar dat gerucht werd snel ontkracht. “Is het een optie voor mij? Zeker niet in de huidige situatie,” zei Vanhaezebrouck in de podcast MIDMID.
“Het is jammer dat de club net verkocht werd bij mijn komst. Als ze twee jaar langer hadden gewacht, hadden we grote dingen kunnen bereiken – daar ben ik bijna zeker van,” verklaarde hij.
Vandaag is Marc Coucke nog altijd eigenaar van Anderlecht. Zolang dat zo blijft, lijkt Vanhaezebrouck niet meer dan een naam die af en toe opduikt wanneer het over de trainerspositie bij paars-wit gaat.