Anderlecht denkt groots. Terwijl andere Belgische topclubs al langer dromen van een nieuw stadion, liggen er nu ook bij paars-wit ambitieuze plannen op tafel. Met maar liefst 150 miljoen euro in het vizier willen de investeerders van RSCA een state-of-the-art voetbaltempel bouwen. Wat zijn hun echte doelen, en hoe realistisch is dit megaproject?
Grootste stadion van het land?
Club Brugge, Union SG en Sporting Charleroi hebben al geruime tijd plannen om een nieuw stadion te bouwen. Ook Anderlecht droomt van een gloednieuwe voetbaltempel.
Voorzitter Wouter Vandenhaute onthulde dat Anderlecht momenteel verschillende opties onderzoekt om een geschikte locatie te vinden voor een groter en moderner stadion.
De nieuwe thuishaven zou zo’n 50.000 plaatsen moeten tellen, waarmee het potentieel nieuwe stadion van Anderlecht het grootste van België zou worden.
De ambitie is een multifunctionele voetbaltempel, waar naast voetbal ook concerten en andere evenementen kunnen plaatsvinden, evenals wedstrijden van de Rode Duivels.
Het nieuwe stadion moet een serieuze verbetering zijn ten opzichte van het huidige Lotto Park. “Een stadion dat de stad Brussel verdient,” zei Vandenhaute.
Een verdubbeling van de capaciteit, van 20.000 naar minstens 40.000 zitplaatsen, is het minimum. De club heeft er alle vertrouwen in dat het nieuwe stadion gevuld zal raken, ook al heeft Anderlecht vandaag ‘maar’ een wachtlijst van 4.500 mensen.
Favoriete locatie: de Cora-terreinen
Als locatie voor het nieuwe stadion kijkt Anderlecht in de eerste plaats naar de terreinen van de Cora-hypermarkt, die begin volgend jaar haar deuren sluit, in Anderlecht. Dat is de favoriete locatie van het clubbestuur, maar het is geen evidente piste.
“Cora is een ideale locatie omdat het in Anderlecht ligt,” aldus Wouter Vandenhaute. “Maar het is tegelijk een heel complex dossier, om allerlei redenen. We zijn hier al drie jaar intensief mee bezig, en nu moet blijken of het überhaupt haalbaar is. Daar kunnen we op dit moment nog niet van uitgaan.”
Daarom houdt Anderlecht ook andere pistes open. Fabrice Cumps (PS), burgemeester van Anderlecht, reageert positief op de plannen van de club.
“Het zou positief zijn als de club op ons grondgebied blijft. Dat is altijd onze wens geweest.” Als Anderlecht in Brussel wil blijven, lijken de Cora-terreinen wellicht de enige realistische optie.
150 miljoen, maar niet uit clubkas
Anderlecht zal eerst de terreinen moeten verwerven, waarvoor investeringsholding Mitiska REIM intussen een principieel akkoord heeft gesloten. De club zal dus moeten onderhandelen met REIM. Daarna moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd en goedgekeurd. En dat kan jaren duren.
Soms raken zulke plannen zelfs nooit van de grond – kijk maar naar het stadiondossier van Club Brugge, dat al bijna twintig jaar aansleept. De valkuilen voor zo’n project – denk aan financiering, bureaucratie of lokale tegenstand – zijn legio.
Een gloednieuw stadion is bovendien een stevige investering: volgens Het Laatste Nieuws zo’n 150 miljoen euro. Maar dat bedrag zou niet integraal door de club zelf worden gedragen. Wouter Vandenhaute bevestigde dat Anderlecht niet zelf hoeft te investeren, en kijkt daarvoor naar de aandeelhouders, zoals hijzelf, Marc Coucke en Geert Duyck.
“De fans mogen gerust zijn: het wordt geen financiële molensteen rond de nek van Anderlecht. Als we het netwerk van Geert Duyck, Marc Coucke en mezelf samenleggen, komen we al een heel eind.” Het Laatste Nieuws weet dat Anderlecht ook openstaat voor externe investeerders.
Niet alleen sportieve, maar ook financiële logica
De bouw van een nieuw stadion wordt gezien als een strategische zet om de financiële en sportieve toekomst van Anderlecht te verzekeren. Het financiële aspect is een sterk argument: door meer supporters te ontvangen op wedstrijddagen, wordt de ticketverkoop gemaximaliseerd.
Een nieuw stadion biedt moderne technologie, comfortabelere zitplaatsen en een beter zicht vanop elke plek. Dat kan de loyaliteit van de supporters versterken.
De multifunctionaliteit van het stadion zorgt er bovendien voor dat het ook buiten matchdagen rendabel blijft, met een duidelijke focus op winstgevendheid en extra omzet.
“Een multifunctioneel stadion is niet alleen essentieel voor sportief succes, maar ook voor de economische levensvatbaarheid en groei van een sportclub,” zegt Jean-Paul Knaepen, strategie- en financieel adviseur bij JPK Consult & Management International, in Le Soir.