Slappe Handjes: het gevaarlijk precedent van Vandenhaute

Foto: Slappe Handjes: het gevaarlijk precedent van Vandenhaute

Maar liefst zeven ploegen sneuvelden deze week voor de licentiecommissie, waaronder verrassend ook topclub Standard. Anderlecht ontsprong dan weer de dans, al stelt KV Oostende de betrokkenheid van ex-voorzitter Marc Coucke aan de kust wel nog altijd ter discussie. Het lijkt het enige wat de Brusselaars nog kan nekken, want over de rode boekhouding werd met geen woord gerept terwijl vragen over de rol van Wouter Vandenhaute onder de mat werden geveegd. In dat laatste zien wij echter toch een gevaarlijk precedent.

Vooral de argumentering van de licentiecommissie om hier geen graten in te zien, biedt immers ruimte voor verkeerde interpretaties. Om dat aan te tonen, kaderen we eerst nog eens de situatie in het Lotto Park. Zoals geweten fungeert Vandenhaute daar sinds kort als extern adviseur van nieuwe CEO Karel Van Eetvelt, hoewel de succesvolle zakenman daarnaast ook nog altijd zijn makelaarsbureau Let’s Play runt. Een spreidstand die, zeker sinds Operatie Propere Handen, in principe niet door de beugel kan. Iets wat Coucke blijkbaar ook van meet af aan besefte, want hij vergoedt Vandenhaute via zijn privébedrijf Alychlo.

DUIDELIJK ACHTERPOORTJE

Een vrij duidelijk achterpoortje, maar de Pro League besloot mee te gaan in het verhaal. "Er bestaat geen contract tussen Anderlecht en Wouter Vandenhaute. Mijnheer Vandenhaute levert alleen externe, niet-bindende adviezen op vraag van de CEO en de voorzitter. Hij heeft geen inspraak in de transfers of in het management. Wouter Vandenhaute oefent geen beduidende invloed uit op Anderlecht", zo luidde het soepele verdict. Geen primeur, want Moeskroen – dat zich straks eveneens moet verdedigen voor het BAS – komt sinds de overname voor 10 (!) euro in 2016 al jaren met nog véél meer omstreden constructies weg.Alle wegen op Le Canonnier leiden telkens weer terug naar spelersmakelaar Pini Zahavi, maar steeds opnieuw ziet de licentiecommissie en/of het BAS die manier van werken door de vingers. Geen bewijs van invloed, is dan doorgaans de verklaring, net zoals vandaag voor Anderlecht en Vandenhaute. Die levert volgens de commissie dus alleen maar advies, zonder enige inspraak te hebben in de sportieve of financiële werking. Wij vragen ons dan echter af wat hij in hun ogen dan wél precies uitspookt. Gewoon wat rondhangen op Neerpede kan alvast niet de bedoeling zijn, zo getuigde het ontslag van Pär Zetterberg.

MAKELAAR VANDENHAUTE?

Hoewel zijn handtekening niet mee onder de effectieve beslissingen zal staan, zakt Vandenhaute uiteraard niet af naar het Lotto Park om daar wat in dovemansoren te komen spreken. Meer zelfs: Van Eetvelt liet er recent weinig twijfel over bestaan dat hij zich geregeld door zijn adviseur zal laten sturen. "In mijn rol heb ik behoefte aan een raadgever die de voetbalwereld goed kent, en die ook thuis is in de entertainment- en in de mediasector. Als je die oefening maakt, is het niet onlogisch dat je bij Wouter Vandenhaute uitkomt", klonk het namelijk in de recente Corona Call op de clubwebsite van de gevallen recordkampioen."We hebben onze samenwerking open en transparant benoemd. Ik ben verbaasd over de commotie, terwijl iedereen weet dat er in de voetbalwereld sterke banden zijn tussen clubs en makelaars, en nog meer tussen managements van clubs en makelaars. Alleen gebeurt alles achter de rug", ging de CEO verder. Een argument waar wat voor te zeggen valt, al geeft hij impliciet dus wel toe dat hier wel degelijk sprake is van de potentiële belangenvermenging die we allen net graag willen vermijden. Tussen de lijnen wordt Vandenhaute door Van Eetvelt in deze passage trouwens eigenlijk zelfs een makelaar genoemd.

HET VOORBEELD BAYAT

Vanzelfsprekend zetten we de man die, net als Coucke, zijn tentakels in het bedrijfsleven graag uitspreidt niet op hetzelfde schavot als pakweg Mogi Bayat. Al gebruiken we de meest beruchte – en succesvolste, zo geven de cijfers andermaal aan – zaakwaarnemer in ons land graag als voorbeeld voor de volgende denkoefening. Stel dat Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe de Iraniër zou betalen via Uplace, of Paul Gheysens hem onder contract zou leggen bij Ghelamco. Zouden we dan niet allen op onze achterste poten staan? Als we de redenering van de licentiecommissie doortrekken, is er nochtans geen vuiltje aan de lucht.Zijn kribbel stond destijds overigens ook niet als vertegenwoordiger van Anderlecht onder transfers en contracten, maar de invloed die hij uitoefende op toenmalig manager Herman Van Holsbeeck was toch welbekend. Op een heel andere doch soortgelijke manier zal nu Vandenhaute mee het beleid in het Lotto Park gaan bepalen. Niet wat het opdringen van eigen cliënten betreft, want ook wij geloven in zijn goede bedoelingen en hart voor Paars-Wit. Anderlecht op dezelfde wijze in zijn greep houden, zit er gelukkig dus niet in. Wel valt evenmin te ontkennen dat hij achter de schermen toch een 'beduidende invloed' heeft.

BLIND VOOR OMWEGJES

Uiteraard zoeken we met het voorbeeld van Bayat de extremen op, en willen we Vandenhaute zeker niet gelijkstellen aan de gewiekste topmakelaar. Per slot van rekening deelt hij niet diens hoofdactiviteit, laat staan dezelfde intenties of morele waarden. Ook willen we niet opperen dat Anderlecht hierom meteen haar licentie zou moeten verliezen, want Moeskroen kruipt zoals eerder gezegd al jaren met veel louchere constructies door het oog van de naald. Wel vinden we het vreemd dat de licentiecommissie zich zo flexibel opstelt, en niet minstens de aanbeveling doet om elke insinuatie van belangenvermenging te vermijden.Vooral de exacte bewoordingen die gebruikt werden om de beslissing te rechtvaardigen, scheppen in onze ogen echter toch een gevaarlijk precedent. De Pro League geeft hier immers andermaal te kennen enkel op zoek te gaan naar directe lijnen tussen clubs en zaakwaarnemers, en dus nog altijd blind te blijven voor eenvoudige omwegjes. Zelfs al zijn ze nog zo duidelijk verlicht. Laat staan dus dat de verborgen paden, waar Van Eetvelt graag op hintte, onder handen worden genomen. Nochtans hadden we na Operatie Handen op een meer daadkrachtige aanpak gehoopt. Of hoe er al bij al toch bitter weinig is veranderd.

POLL: Kan u zich vinden in de uitleg van de licentiecommissie rond Vandenhaute?

<

Anderlecht heeft vierde winteraanwinst helemaal te pakken

'Waasland-Beveren wil KV Mechelen verlossen van miscast'

Floptransfers van Club en RSCA gooien hoge ogen in het buitenland

Vandaag 18 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht zet grote stap naar totale dominantie

Het zat Anderlecht opnieuw niet mee. Vorig weekend ging Sporting onderuit tegen KAS Eupen, maar ...

888
{insert image alt}

Club Brugge vernieuwt: waar past Vanaken?

Alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Club Brugge moest het in haar eerste twee wedstrijden van ...

967
{insert image alt}

Scheldtirade, ego & records: Will Still, de nieuwe T1 van Beerschot

Aan alle sprookjes komt een eind, soms sneller dan verwacht. Hoewel de cirkel volgens hemzelf rond ...

1141
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Diaby voorgesteld bij Anderlecht, SVZW houdt transfer af

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

556
{insert image alt}

Floptransfers van Club en RSCA gooien hoge ogen in het buitenland

Bij Club Brugge en Anderlecht werd er de voorbije weken afscheid genomen van twee absolute ...

112
{insert image alt}

'Waasland-Beveren wil KV Mechelen verlossen van miscast'

KV Mechelen kondigde vorige zomer de komst van Rocky Bushiri aan. De jonge Belg wordt in theorie tot ...

92
{insert image alt}

Diaby en Anderlecht in de zevende hemel: "Scorend vermogen én ervaring"

Het zat er al even aan te komen, maar zojuist heeft RSC Anderlecht de transfer van Abdoulay Diaby ...

262
{insert image alt}

'Milan rondt drie transfers af met het oog op de titeljacht'

AC Milan deelt op dit moment de leidersplaats met stadsgenoot Inter. Met een wedstrijd minder op de ...

118
{insert image alt}

'Zulte Waregem speelt het hard en weigert aanbieding voor Sissako'

Bij SV Zulte Waregem hoopt men tijdens de wintermercato vooral op enkele uitgaande transfers. Op die ...

110
{insert image alt}

Anderlecht heeft vierde winteraanwinst helemaal te pakken

Anderlecht schoot zichzelf vrijdag in Eupen in de voet met een 2-0-nederlaag en dat was niet de ...

837
{insert image alt}

Antwerp-aanhang komt in opstand, Lamkel Zé al in de fout

De soap is nog niet voorbij. Nochtans pleegde Didier Lamkel Zé recent nog karaktermoord door in een ...

358
{insert image alt}

Ref. Dep. oordelt over rode kaarten Lawrence & Cuesta

Zoals elk weekend bleven na speeldag 21 weer heel wat ploegen en coaches misnoegd achter, en dan ...

235
{insert image alt}

Antwerp tikt eigen fans stevig op de vingers

Nieuwe coach Frank Vercauteren gaf eerder al de voorzet, maandag kopte Antwerp hem ook binnen. ...

235
{insert image alt}

Schorsingsvoorstel Lawrence op ongeloof onthaald

Vincent Kompany was er achteraf niet over te spreken, maar voor de rode kaart van Kemar Lawrence op ...

364
{insert image alt}

Betrapt: Van den Brom ondermijnt eigen klacht

John van den Brom was&nbsp;na de nederlaag van KRC Genk in Moeskroen afgelopen zaterdag niet te ...

643
{insert image alt}

Antwerp gunt Lamkel Zé "allerlaatste kans"

Didier Lamkel Zé is een man van 12 stielen en 13 ongelukken, al lijkt een kat met negen levens ...

241
{insert image alt}

'Club Brugge-verdediger dient transferverzoek in'

Michael Krmencik en Siebe Schrijvers zochten reeds andere oorden op, maar daarmee is het huiswerk op ...

979
{insert image alt}

RSCA-fans reageren op komst Diaby

Anderlecht staat op het punt om een gevoelige transfer af te ronden, want diverse media melden dat ...

1057
{insert image alt}

'Huntelaar verlaat Ajax en rondt transfer af'

Klaas Jan Huntelaar verruilt Ajax definitief voor Schalke 04, waar hij ploegmaat zal worden van ...

210

Gisteren 17 Januari 2021

{insert image alt}

Ex-scheidsrechter: "Rode kaart voor Lawrence was terecht"

Anderlecht trapte het Belgische voetbalweekend op gang met een verrassende nederlaag op het veld van ...

435
{insert image alt}

Barça laat Supercup in verlengingen glippen, Messi pakt rood

FC Barcelona is er niet in geslaagd om de Spaanse Supercup op zijn naam te schrijven. Het gaf in de ...

526
{insert image alt}

Clement: "Hij is de missing link"

Club Brugge is uitstekend begonnen aan 2021. Het pakte zes op zes na zeges op STVV en op Beerschot. ...

997
{insert image alt}

Dessel wil bekermatch tegen Beerschot niet spelen

Begin februari staan in principe de zestiende finales van de Croky Cup op het programma, maar het is ...

358
{insert image alt}

Inter slaat Juventus ver terug met zege in topper

Internazionale heeft Juventus een stevige klap toegediend in de Italiaanse titelstrijd. De ...

365
{insert image alt}

STVV doet uitstekende zaak en houdt OHL uit de top drie

STVV heeft zondagavond een uitstekende zaak gedaan in de strijd om het behoud. De Kanaries boekten ...

217
{insert image alt}

Lang geeft uitleg bij emotionele viering

Club Brugge boekte zondagavond een vlotte zege op het Kiel. Beerschot ging met 0-3 voor de bijl met ...

532
{insert image alt}

100ste assist De Bruyne zet City op weg naar ruime zege

Manchester City heeft zondagavond geen enkel probleem gekend met Crystal Palace. Het boekte een ...

129
{insert image alt}

Vandenbempt: "Vertrek Losada is geen catastrofe voor Beerschot"

Beerschot leed zondag alweer een pijnlijke nederlaag, want Club Brugge kwam met 0-3 winnen op het ...

483
{insert image alt}

François haalt uit naar KRC Genk en KV Kortrijk

Zaterdag moest er in allesbehalve ideale omstandigheden gevoetbald worden, want door de sneeuwval ...

1595
{insert image alt}

Martinez noemt zes mogelijke vervangers voor Witsel

De kans lijkt groot dat de Rode Duivels het op het EK zonder Axel Witsel zullen moeten doen. De ...

1283
{insert image alt}

Losada reageert op afscheid bij Beerschot

In de aanloop naar de wedstrijd naar Club Brugge raakte bekend dat Hernan Losada Beerschot zou ...

411
{insert image alt}

De Bruyne levert op héérlijke wijze zijn 100ste assist voor City (🎥)

Kevin De Bruyne is ondertussen uitgegroeid tot een clubicoon bij Manchester City. KDB leverde ...

250
{insert image alt}

Vanhaezebrouck: "Dat weet je met een coach als Vercauteren"

AA Gent was de betere ploeg tegen Royal Antwerp FC, maar het gebrek aan kwaliteit kon ook deze keer ...

756
{insert image alt}

Beerschot maakt vertrek van Losada wereldkundig

Beerschot heeft nu ook officieel aangekondigd dat Hernan Losada naar D.C. United vertrekt. Vandaag ...

443