Made for England: is Clinton Mata klaar voor de Premier League?

Made for England: is Clinton Mata klaar voor de Premier League?

Clinton Mata is momenteel pas bezig aan zijn tweede seizoen bij Club Brugge, maar nooit eerder haalde hij zo'n hoog niveau. De superlatieven schieten vaak te kort bij zijn indrukwekkende prestaties, en menig waarnemer vindt de Angolese verdediger dan ook klaar voor een stap hogerop. Voorlopig werd Mata nog niet in verband gebracht met een transfer, maar de Premier League zou volgens diezelfde analisten een logische stap zijn. Wij onderzochten of Mata wel zou passen in de Engelse competitie.

SUMMUM VAN JPL

In Extra Time was Clinton Mata al meermaals het gespreksonderwerp. Peter Vandenbempt denkt alvast dat de Angolees zijn mannetje wel zou staan over Het Kanaal. "Hij is echt het prototype van de moderne verdediger. Ik vind nu al dat hij het niveau van de Premier League heeft. Snelheid, body, inzicht,... Hij heeft het allemaal", klonk het al meermaals vol overtuiging



Ook Vital Borkelmans steekt zijn bewondering niet onder stoelen of banken. De bondscoach van Jordanië en ex-speler van Blauw-Zwart verklaarde exclusief aan onze redactie dat er wel degelijk sprake is van Engelse interesse. "Hij kan de hele wedstrijd zijn volledige flank afgaan. Hij is echt enorm sterk en het plezier straalt van hem af. In de Premier League kennen ze hem al", aldus Borkelmans.

In het systeem van Philippe Clement wordt Mata op papier geposteerd als de meest rechtse pion van het defensieve trio achterin. Maar in de realiteit speelt hij meer als een back, met de nodige aanvallende impulsen en hier en daar zelfs een overlap – zie zijn assist in Genk.  Op die positie behoort Mata tot het summum van de Jupiler Pro League, en kent hij nauwelijks problemen met de wekelijkse tegenstand.

PREMIER LEAGUE-TOPPERS

Zo is hij de rechtsachter met de meest zuivere passing (83,7%) op de Belgische velden, een percentage dat ook tot de top van de Premier League zou behoren. Daar doet Kyle Walker met 88 procent wel nog een flink pak beter, om nog niet te spreken van het kwaliteitsverschil tussen onze competitie en de Engelse. Toch deed Mata het in het tweeluik tegen Manchester United met 77% nog steeds meer dan behoorlijk.

Wat crosses voor doel betreft, heeft Mata wel nog wat werk aan de winkel. In de JPL staat hij op dat vlak nog in de top tien, met twee voorzetten per match aan een slaagpercentage van 35 procent, maar tegen United trapte hij geen enkele center. Desondanks is de achterstand op Brighton-back Martin Montaya, met evenveel crosses aan een efficiëntie van 40% het kruim van de Premier League, al bij al nog vrij gering.

PASSES NAAR FINAL THIRD

Zeker in het Brugse spel zijn de algemene passes in de zone van de waarheid, die dus niet per se vanaf de flank vertrekken, minstens zo belangrijk. Joakim Maehle en Alessio Castro-Montes zijn op dat vlak de beste flankverdedigers in ons land, met Mata op een respectabele afstand. Het duo van Genk en Gent krijgt de bal efficiënter in de zogenaamde final third, maar Mata onderneemt wél meer pogingen om hem in de vijandige linies te droppen.



11,6 passes per wedstrijd naar de final third, en dat aan een succesratio van 73%. Meer dan aardige cijfers die ook tot de top van Engeland zouden behoren, al verbleken ze – opnieuw – bij die van Walker. De back van Manchester City haalt een indrukwekkend slaagpercentage van maar liefst 84 procent, toch een groot verschil. Zeker wanneer we in rekening brengen dat Mata tegen stadsgenoot United amper 62 procent zag aankomen.

VLOTTE DRIBBEL

Mata beschikt niet alleen over een goede pass en een gezonde drang naar voor, de sterkhouder van Club Brugge weet ook probleemloos zijn rechtstreekse tegenstander te dribbelen. Geen enkele flankverdediger in de JPL gaat namelijk gemakkelijker zijn mannetje voorbij dan Mata, en dat is zeker niet vanzelfsprekend gezien de concurrentie van dribbelkonten als Aurélio Buta (Antwerp FC) en Castro-Montes.



Per competitiewedstrijd gaat Mata drie keer een dribbel aan, waarvan 72% ook effectief lukt. In de Premier League zou dat cijfer echter ongetwijfeld dalen, wat ook bleek tegen Manchester United. Toen voerde hij eveneens drie keer een dribbel uit, maar daarvan was amper de helft succesvol. Een belangrijke indicatie over het verschil in kwaliteit en intensiteit dat vandaag nog steeds aanwezig is tussen beide liga’s.

FYSIEKE IN ORDE

"De moderne verdediger van vandaag", zo omschreef Peter Vandenbempt dus de kwaliteiten van Mata. Zijn voetballende capaciteiten spreken zoals hierboven reeds uiteengezet voor zich, maar ook zijn kracht mag niet onderschat worden. Mata meet 1 meter 80, op zich niet zo impressionant, maar houdt zich op fysiek vlak ook tegen schijnbaar forsere opponenten simpel staande. "Body", noemt Vandenbempt het.

Van alle rechtsachters in de JPL moet hij op defensief vlak zo alleen in Maehle zijn meerdere erkennen, die zowel meer duels aangaat als wint. In het aanvallende compartiment doet Mata het iets minder in de lijf-aan-lijfgevechten, al blijft hij ook in dat onderdeel wel nog steeds tot de absolute top op de Belgische velden behoren.



Opvallend genoeg kwamen die kwaliteiten zelfs nog meer tot uiting tegen Manchester United. Waar zijn defensieve en offensieve duels in de eigen competitie aan respectievelijk 66 en 57 procent in zijn voordeel uitslaan, trok Mata die cijfers tegen de Red Devils nog omhoog naar 74 en 58%. Op fysiek vlak lijkt de Premier League dus niet veraf.

KLAAR VOOR ENGELAND?

Intrinsiek bezit Mata zeker de capaciteiten om mee te kunnen in de Premier League. Op vlak van passing en kracht lijkt de defensieve sterkhouder van Blauw-Zwart alvast meer dan klaar voor een fikse stap hogerop, al zijn er wel nog vraagtekens rond zijn crosses en dribbels. Twee aspecten die in het tweeluik tegen Manchester United namelijk minder uit de verf kwamen dan in de JPL.



Op 27-jarige leeftijd moet Mata uiteraard niet te lang talmen als hij nog een nieuwe sportieve uitdaging aan wil gaan. Momenteel bevindt hij zich in de piek van zijn carrière, met zijn beste jaren die er zo dadelijk aan zullen komen. Bij Club Brugge heeft de verdediger bovendien nog ‘maar’ een tweejarig contract lopen, altijd een belangrijk moment met het vooruitzicht op een eventuele transfer.

Hoe dan ook is het doodjammer dat Mata net iets te vroeg voor de nationale ploeg van Angola koos, want zelfs in de huidige Gouden Generatie van Rode Duivels zou hij ongetwijfeld een meerwaarde kunnen bieden. Én zich nog meer kunnen testen en bewijzen op het internationale niveau, wat zijn marktwaarde ook heel wat deugd zou doen. Die wordt vandaag op een schamele 5,5 miljoen geschat. Een peulschil voor clubs uit de Premier League.

POLL: Is Clinton Mata klaar voor de Premier League?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer</strong>
Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer

KRC Genk maakte een vreemde zet door Eduard Sobol te huren in januari, en de Oekra&iuml;ense ...

54
54
Anderlecht incasseert extra opdoffer voor clash in Genk
Anderlecht incasseert extra opdoffer voor clash in Genk

Anderlecht kan de concurrentie zaterdag stevig onder druk zetten, want mits een zege in Genk loopt ...

48
48
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht

In de Champions' Play-Offs krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Na een fraaie zeven op ...

87
87
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'

In de Europe Play-Offs staat voor koploper AA Gent zaterdag een cruciale thuismatch tegen eerste ...

95
95
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'

Sneller dan verwacht strijdt Anderlecht plots weer volop mee om de landstitel. Om die herworven plek ...

321
321
'Zorgen om Skov Olsen: twijfels over terugkeer bij Club'
'Zorgen om Skov Olsen: twijfels over terugkeer bij Club'

Club Brugge schreef donderdag geschiedenis door zich te plaatsen voor de halve finale van de ...

355
355
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"

AA Gent opent zaterdag de deuren voor KV Mechelen, een belangrijke wedstrijd in de strijd in de ...

1072
1072
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"

Cercle Brugge speelt op speeldag 4 van de play-offs gastheer voor Royal Antwerp FC. De Vereniging ...

101
101
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"

KRC Genk liet op de vorige speeldag dure punten liggen tegen Cercle Brugge. De Limburgers willen ...

113
113
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn

Club Brugge lijkt er opnieuw helemaal te staan. Na de revival in de competitie stootte Blauw-Zwart ...

506
506
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'

AA Gent voert de Europe Play-offs nog altijd aan, maar zag zijn voorsprong op de vorige speeldag wel ...

220
220
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"

Union SG wil dit weekend de rug rechten in de Champions' Play-offs. De Brusselaars pakten nog geen ...

329
329
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer

Een maand geleden zat Club Brugge nog zowat in zak en as, maar intussen is Blauw-Zwart weer ...

229
229
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'

Maar weinig trainers kunnen in de 21ste eeuw zo'n indrukwekkend palmares voorleggen als Zinedine ...

217
217
De Rossi komt met update over blessure Lukaku
De Rossi komt met update over blessure Lukaku

Het is donderdag een uitstekende avond geworden voor de Belgen die nog actief waren op het Europese ...

109
109