Fredberg is basisspeler beu: transferstorm barst los

Fredberg is basisspeler beu: transferstorm barst los

In januari 2020 begon Michael Amir Murillo veelbelovend aan zijn passage bij RSC Anderlecht, maar dik drie jaar later is de balans overwegend negatief te noemen. Enkel door een gebrek aan concurrentie en kwalitatieve alternatieven op zijn positie, bleef de 27-jarige in die periode altijd zeker van een basisplaats in het paars-witte elftal. Jesper Fredberg is de grote wisselvalligheid van Murillo echter beu en volgens de informatie van Het Laatste Nieuws mag de Panamees dan ook beschikken in het Lotto Park. In de hoop dat Murillo straks verkocht wordt, zal de CEO Sports dus een nieuwe rechtsachter moeten zoeken. Al dient er zich intern wel een interessante oplossing aan. De verhuurde rechtsachter Mohamed Bouchouari speelde een sterk seizoen bij FC Emmen en hij keert straks terug naar Sporting.

FREDBERG IS MURILLO BEU

In de voorbije jaren, en ook in het huidige seizoen, blonk Michael Murillo vaker negatief dan positief uit. Kinderlijk verdedigen, knullig de bal verspelen, nonchalante fouten, domme rode kaarten en vlagen van concentratieverlies typeren zijn prestaties. Niet toevallig valt dit allemaal te catalogeren onder het mentale aspect van het spelletje, want intrinsiek heeft hij nochtans alle kwaliteiten om een topspeler te zijn in de Belgische competitie. Murillo heeft snelheid, technisch vermogen, diepgang en loopvermogen, maar dat kwam er helaas veel te weinig uit in de voorbije drie jaar.

Dit seizoen was Michael Murillo een van de vele tegenvallers bij Anderlecht. Het Laatste Nieuws adviseerde de Panamese speler onlangs om tijdens de vakantie best eens lang en goed voor de spiegel te gaan staan. Samen met andere onderpresteerders Amadou Diawara en Benito Raman, vroeg de krant zich af of de naam op de rug het logo op de voorkant wel waard is. Er staat dus een grote schoonmaak op stapel bij Sporting, waarbij de selectie grondig doorgelicht moet worden. Dezelfde krant raadt Jesper Fredberg alvast aan om de zaak van Murillo kordaat krachtig aan te pakken.



Anderlecht keek in januari al uit naar een nieuwe rechtsachter om de concurrentie op te drijven, een zoektocht die uiteindelijk niet succesvol bleek. Maar in de komende zomermercato zal Jesper Fredberg drastisch te werk gaan, want volgens Het Laatste Nieuws mag/moet Murillo bij een goed bod de club verlaten. Sporting zette de Panamees al meermaals in het uitstalraam, maar hij raakte telkens niet verkocht. Na dit seizoen heeft hij nog twee jaar contract in Brussel, en beter moment dan in de eerstkomende zomermercato zal er wellicht niet meer komen om (nog iets) te kunnen cashen.

VERVANGER IN EIGEN RANGEN

Anderlecht hoopt dat de mogelijke verkoop van Michael Murillo nog enkele miljoenen euro's kan opleveren, omdat dat geld volledig geïnvesteerd kan worden in de aankoop van een geschikte vervanger. De mogelijkheid bestaat echter dat Jesper Fredberg geen nieuwe rechtsback hoeft aan te trekken, omdat Mohamed Bouchouari (22) binnenkort terugkeert naar het Lotto Park na zijn verhuurperiode. Bouchouari werd uitgeleend aan FC Emmen en zijn huurcontract loopt af, waarbij de Nederlandse club geen aankoopoptie heeft bedongen. Samen met Kristoffer Olsson (FC Midtjylland) en Bogdan Mykhaylichenko (Shakhtar Donetsk) behoort hij tot een van de weinige uitgeleende spelers van Anderlecht die regelmatig speeltijd krijgen en goede prestaties leveren. Mohamed Bouchouari heeft dit seizoen uitstekend gepresteerd in de Eredivisie en kan zich tijdens de voorbereiding op het volgende seizoen mogelijk profileren als een potentiële kracht voor het eerste elftal van Anderlecht. Onder coach Dick Lukkien telden slechts zes veldspelers meer speelminuten dan Bouchouari bij FC Emmen, waarbij de 21-jarige speler doorgaans de basis startte. Ondanks dat FC Emmen zich in een benarde situatie bevindt en dreigt te degraderen - ze staan op een gedeelde derde plaats in de Eredivisie - heeft Bouchouari zich toch weten te onderscheiden in Nederland. In november zorgde hij bijvoorbeeld voor een enorme tegenvaller voor Alfred Schreuder door de gelijkmaker (3-3) te scoren tegen Ajax.

LONGEN ALS EEN PAARD

Dick Lukkien is ook tevreden over de bijdrage van Mohamed Bouchouari en in een interview met RTV Drenthe sprak de coach van FC Emmen lovende woorden over de huurling. “Mohamed is omgevormd tot back en hij heeft veel dynamiek in zijn spel. Hij kan verdedigen en aanvallen en heeft longen als een paard.” De 22-jarige werd gevormd als flankaanvaller, maar tijdens zijn postformatie werd hij een paar linies teruggetrokken. Daarom levert Bouchouari op erg regelmatig basis aanvallende impulsen op de rechtsback, waarmee hij het verschil kan maken en de tegenstander in grote problemen brengt. Hij is bovendien tweevoetig en hij kan ook op de linkerkant uit de voeten.


TYPE-DANI ALVES VOOR ANDERLECHT

Puur objectief bekeken behoort Mohamed Bouchouari dit seizoen zelfs tot een van de beste aanvallende backs van de Eredivisie. Op het defensief gebied moet hij nog veel leergeld betalen, met een gestalte van 1 meter 70 is vooral de duelkracht een groot probleem, maar offensief is zijn profiel meer dan gemiddeld. De Nederlandse competitie kent veel toppers op de back-posities zoals Devyne Rensch (Ajax), Milos Kerkez (AZ Alkmaar) en Jordan Teze (PSV Eindhoven), maar toch weet Bouchouari zich te onderscheiden. En dat uitsluitend op het offensief gebied uiteraard, hij wordt niet voor niets omschreven als een vleugelback à la Dani Alves.



Mohamed Bouchouari is momenteel de offensief regelmatigste back van de Eredivisie en hij onderneemt ook het meeste dribbels per wedstrijd. Daarnaast telt hij het meest geslaagde offensieve duels en de meeste balcontacten in de box. Bij het aantal doelpogingen, voorzetten en versnellingen met de bal aan de voet per wedstrijd, prijkt hij mooi in de top vijf van alle backs van de Nederlandse competitie. Op die manier zou hij volgend seizoen toch mogen hopen om een plaats af te dwingen in het eerste elftal van Anderlecht. Bouchouari startte het huidige seizoen bij de RSCA Futures, maar om zich beter te kunnen ontwikkelen op een hoger niveau, verkaste hij daarom op uitleenbasis naar FC Emmen. Straks keert hij dus terug als een meer ervaren en completere rechtsback.

POLL: Moet Bouchouari zijn kans krijgen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp
Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp

Antwerp FC wil dit weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste punten in de Champions' Play-Offs ...

28
28
'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'
'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'

RSC Anderlecht gaat zaterdagavond op bezoek bij KRC Genk, opnieuw een sleutelwedstrijd binnen de ...

77
77
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'

Club Brugge plaatste zich afgelopen donderdag als eerste Belgische ploeg ooit voor de halve finales ...

330
330
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

35
35
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

47
47
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

60
60
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

182
182
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

51
51
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

165
165
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

464
464
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

624
624
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

511
511
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

129
129
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

256
256
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

106
106