De immer positieve en charmante Roberto Martinez toont de voorbije maanden steeds nadrukkelijker zijn andere kant. Minder sympathiek. Bitsiger. Prikkelbaar. De sfeer bij de Rode Duivels is ooit beter geweest en dat geldt zeker voor de recente resultaten. Sinds de Spanjaard in 2016 het roer overnam bij de KBVB presteerden de Rode Duivels puntengewijs nooit slechter als in het huidige kalenderjaar 2022. Dat belooft dus voor het aanstaande Wereldkampioenschap in Qatar …
MARTINEZ WANKELT
Roberto Martinez maakte in het voorbije interlandluik een slechte beurt. De bondscoach liet zich betrappen op enkele ongelukkige uitspraken, twijfelachtige tactische beslissingen en daarnaast waren de resultaten met 7 op 12 tegen Nederland, Polen (twee matchen) en Wales gewoon ontoereikend. De immer gecontroleerde Martinez lijkt steeds vatbaarder te worden voor de druk, iets wat we niet gewoon zijn van de Spanjaard, die zich altijd erg positief profileert. Doorgaans zelfs té positief.
De combinatie van slechte communicatie, tactiek en resultaten kwamen Roberto Martinez op flink wat kritiek te staan. Sommige media en en analisten vinden zelfs dat het na vijf jaar - en een aflopend contract bij de KBVB - stilaan tijd is voor een nieuwe bondscoach. “Ik begrijp de kritiek en ik accepteer die ook. Ik wil niet over druk van buitenaf spreken. We leggen onszelf druk op. Het is normaal dat die toeneemt met het WK om de hoek”, probeerde Martinez te sussen.

Het blijft een feit dat de Rode Duivels sinds 2016, toen Roberto Martinez de bondscoach werd, nooit slechter presteerden als in het huidige kalenderjaar. België kan uiteraard nog veel rechttrekken in het aankomende Wereldkampioenschap in Qatar, mirakels kunnen nu eenmaal gebeuren in het voetbal, maar de Rode Duivels zijn straks hoogstens een outsider voor de oppergaai. De nationale ploeg wint niet meer zo gemakkelijk als vroeger en ze slikken nu eenmaal véél te veel doelpunten.
NOOIT SLECHTER
Sinds 2016 kon Roberto Martinez jaarlijks schitterende rapporten voorleggen met de Rode Duivels. In 2019 haalde hij bijvoorbeeld een perfecte score met 30 punten op 30 in de heen- en terugwedstrijden tegen Rusland, Cyprus, Kazachstan, Schotland en San Marino. Geen tot de verbeelding sprekende tegenstanders, maar ze werden toch allemaal moeiteloos verslagen. 2019 was op alle gebied de absolute piek van Martinez en zijn gouden generatie want daarna namen de resultaten stelselmatig af.

In 2020 pakte Roberto Martinez nog 79% van de mogelijke punten, in 2021 was dat nog zo’n 70% en in het huidige kalenderjaar is dat een dramatische 61%. In 7 wedstrijden tegen Ierland, Burkina Faso, Nederland, Polen (2x) en Wales werd er maar 3 keer gewonnen. Bovendien slikten de Rode Duivels dit jaar ook nooit meer tegendoelpunten sinds 2016. Dat is alvast niet geruststellend voor het aankomende WK …
Rapport
Punten (procentueel per jaar) en tegendoelpunten (gemiddeld per wedstrijd per jaar) onder Martinez
2016: 72% - 0,7
2017: 80% - 1,2
2018: 80% - 0,8
2019: 100% - 0,3
2020: 79% - 1
2021: 70% - 0,8
2022: 61% - 1,3
MARTINEZ OUT?
Met een geslaagd Wereldkampioenschap 2022 in Qatar, laat ons het realistisch houden en het behalen van de kwartfinales vooropstellen, kan de huidige 61% uiteraard nog flink opgetrokken worden. Maar verschillende media en analisten stellen geen groot vertrouwen meer in Roberto Martinez. “Na zes succesvolle en schitterende jaren vind ik het toch wel tijd om te wisselen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteiten van Martinez”, stelde Jan Mulder bijvoorbeeld tijdens de voorbije interlandperiode bij VTM. “Zo'n periode van bondscoach heeft een natuurlijke duur die nu stilaan voorbij is.” Marc Degryse trad eerder deze week zijn collega-analist bij en hij ging zelfs iets concreter in die denkwijze.

“Mij lijkt het best dat er nu al gecommuniceerd wordt dat er na Qatar een streep onder de relatie getrokken wordt. Zo kan de bond nu al beginnen met de zoektocht naar eventueel een nieuwe TD die een geschikte bondscoach kan vinden.” Hij pleit voor een Belgische trainer en hij stelde zelfs enkele interessante pistes naar voor: Hein Vanhaezebrouck, Philippe Clement en Michel Preud’homme. “Ze hebben alle drie bewezen dat ze het kunnen. Maar omdat die eerste twee onbeschikbaar zijn, blijft eigenlijk alleen Preud'homme over. Of als bondscoach, of als technisch directeur. Hij zou daar ook toe in staat zijn. Alleen is de vraag of hij de energie heeft om zich nog een keer te smijten.”