Doelpuntenmachine moet RSCA laatste zetje geven

Foto: Doelpuntenmachine moet RSCA laatste zetje geven

Ondanks het teleurstellend resultaat tegen Standard blijft de prioriteit voor Anderlecht tijdens de wintermercato ongewijzigd: de huidige kern vooral bij elkaar zien te houden. Veel inkomend verkeer hoeven we dus niet te verwachten in het Lotto Park, maar deels met het oog op volgend seizoen gaat Paars-Wit wel op zoek naar aanstormend talent. Bovenaan de verlanglijst pronkt een nieuwe spits, dit keer liefst niet op huurbasis. Wij gingen op zoek naar een aantal beloftevolle targets wiens ontwikkeling de Brusselaars het komende halfjaar best in de gaten houden. Of bij wie CEO Peter Verbeke wie weet zelfs nu al kort op de bal kan proberen spelen.


De voorbije weken circuleerden alvast reeds flink wat namen, de ene geloofwaardiger dan de andere. Vast staat alleszins dat RSCA volgende zomer voorin andermaal van nul mag herbeginnen, net zoals dat na het afscheid van Lukas Nmecha het geval was. De kans dat huurlingen Joshua Zirkzee, zondag prima doch nonchalant in het slot, en Christian Kouamé, niet beschikbaar omwille van de Afrika Cup, wél langer op post blijven lijkt namelijk even miniem. Om hen te vervangen zullen dan desnoods voor het derde jaar op rij een of meerdere tijdelijke krachten de rangen vervoegen, zo gaf Verbeke recent grif toe. Een definitieve versterking, met wie de recordkampioen hopelijk zélf eens winst kan boeken, draagt evenwel de voorkeur weg. Al moet die eventuele aanwinst dan wel aan een paar parameters voldoen. Vooreerst vist Anderlecht qua prijsklasse in een beperkte vijver. Uitgaven van vijf à zes miljoen zijn nog steeds uitgesloten, aldus Verbeke. Toch ligt het plafond wellicht niet zó heel veel lager.Vorige zomer telde Paars-Wit tenslotte nog vier miljoen neer voor Kristoffer Olsson. Liever scoort men in Neerpede echter met transfers in de categorie van Sergio Gomez – aankoopsom circa twee miljoen. Nadat het vorige zomer nog wat broodnodige ervaring in huis haalde, wil Sporting verder weer de kaart van de jeugd trekken. Een jong en kneedbaar talent – of “ruwe diamant”, dixit Verbeke – dus, mét de nodige doorverkoopwaarde. Ook over het gezochte profiel bestaat er geen twijfel: een echte nummer negen, die over goede voetjes beschikt maar bovenal sterk op zijn benen staat diep in de punt. Andere types telt Vincent Kompany immers al genoeg in zijn voorhoede. Tot slot valt uit de uitspraken van Verbeke en geruchten die de ronde doen, zoals pakweg Percy Liza of Allahyar Sayyadmanesh, af te leiden dat Anderlecht haar geluk vooral in enkele minder gerenommeerde competities beproeft. Op basis van al die criteria leverde onze eigen speurtocht de volgende negen potentiële goudklompjes op.

Djordje JOVANOVIC (22, Cukaricki) – MW: €1,7 mln.
Een van de landen die Anderlecht volgens Verbeke nauwlettend monitort is Servië, waar RSCA ooit ene Aleksandar Mitrovic ontdekte. Ook nu lopen er heel wat beloftevolle spitsen rond. Djordje Jovanovic bijvoorbeeld, als tiener nog kortstondig bij Lokeren aan de slag. Na een mislukt avontuur in Spanje tekende de lookalike van Mitrovic een jaar geleden bij Cukaricki in eigen land. Daar zit hij nu aan 21 doelpunten in 36 duels, prestaties die naar verluidt al de aandacht van Olympique Marseille wekten.

Dembo DARBOE (23, Soligorsk) – MW: €2,5 mln.
Het parcours dat Dembo Darboe tot dusver aflegde in zijn carrière is op z'n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Op jonge leeftijd trok de Gambiaan via Senegal naar Noord Macedonië, vanwaar hij vorige winter dan weer naar Wit-Rusland verhuisde. 21 treffers en 11 assists in 39 wedstrijden voor de lokale landskampioen later wordt de tweevoudig international in de Franse wandelgangen gelinkt aan onder meer … AA Gent. Vermoedelijk ligt zijn dossier ook in de burelen van Neerpede reeds op tafel.Ibrahima KONÉ (22, Sarpsborg) – MW: €1,8 mln.
Darbou beleefde het recente debacle op de Afrika Cup vanaf de bank, aan de overkant was Ibrahima Koné met zijn omgezette strafschop een van de hoofdrolspelers. De achtste goal al van de 1m90 grote Malinees in amper zes interlands. Ook bij zijn club Sarpsborg, dat hem een jaar geleden voor amper 100 duizend euro overnam van reeksgenoot Haugesund, scoorde hij vorig jaar 11 keer in 30 optredens. Genoeg voor de linkspoot om zich prompt bij de meest waardevolle spelers in Noorwegen te scharen.

Amin SARR (20, Malmö) – MW: €800.000
Waar bovenstaande namen wellicht nog een forse duit kosten, zijn in Scandinavië tevens goedkopere pistes te vinden. Zo beantwoordt Amin Sarr perfect aan het geschetste profiel. De jonge Zweed werd door topclub Malmö het afgelopen jaar verhuurd aan middenmoter Mjallby, waar hij acht keer raak trof in 22 matchen. Lang niet verkeerd voor een eerste kennismaking met het hoogste niveau. Qua type doet Sarr ietwat denken aan Nmecha. Precies het soort groeibriljant waar Paars-Wit naar zoekt?

Mason TOYE (23, Montréal) – MW: €1,5 mln.
In de wereldwijde zoektocht naar talent belandt Anderlecht geregeld in de MLS. Daar was Mason Toye met zeven doelpunten in 14 duels goed bij schot, tot een schouderblessure hem onder het mes dwong. Zelf heeft de linkspoot wel trek in een Europees avontuur, al zette hij vorige zomer nog zijn kribbel onder een verlengd contract. De belangen van de boomlange Amerikaan worden overigens behartigd door Wasserman, dat tevens onder andere Yari Verschaeren en Hannes Delcroix vertegenwoordigt.Tomás BADALONI (21, Godoy Cruz) – MW: €2,3 mln.
Waar is de tijd dat het Lotto Park regelmatig een Argentijnse topper verwelkomde? Deals sluiten in Zuid-Amerika blijkt vaak lastig, maar misschien valt dat in het geval van Tomás Badaloni best mee. Per slot van rekening loopt diens verbintenis bij Godoy Cruz, waar hij goed was voor 13 goals en zeven assists in 73 wedstrijden, komende zomer af. Intussen geniet de 21-jarige spits, nog maar eens een linkspoot, de nodige interesse uit eigen land. Jong doch al vrij ervaren: een aanlokkelijke combinatie.

Enis DESTAN (19, Altinordu) – MW: €1,9 mln.
De laatste tijd komen de Brusselaars alsmaar vaker weer in het vaarwater van Club Brugge terecht. Vorige zomer leek Blauw-Zwart stevig op weg om Enis Destan in te lijven, maar uiteindelijk bleef het Turkse heethoofd – zo getuigen 13 gele kaarten in 46 duels – gewoon bij plaatselijke tweedeklasser Altinordu. Daar loopt het echter een pak stroever dan vorig seizoen, toen hij nog 14 scoorde in 30 matchen. Een transfer dringt zich dan ook op. Het ideale moment voor Anderlecht om op het toneel te verschijnen?

Marin LJUBICIC (19, Hajduk Split) – MW: €1,5 mln.
Ook in Kroatië valt misschien een slag te slaan. Daar staat Hajduk Split op het punt om icoon Nikola Kalinic terug in de armen te sluiten, en dus moet er plaats worden geruimd voorin. Slecht nieuws dus voor Marin Ljubicic, die voor nieuwjaar net op dreef begon te komen. Ondanks zijn mindere start aan de huidige campagne staat zijn potentieel alvast niet ter discussie, zo vinden ook een aantal Italiaanse teams die reeds op vinkenslag liggen. Een buitenkans, ook al past hij hier niet volledig in het plaatje.Jörgen STRAND LARSEN (21, Groningen) – MW: €3 mln.

Of waarom het niet dichter bij huis zoeken? Dankzij 18 doelpunten en zes assists in 52 optredens kwam Jörgen Strand Larsen op de radar van Genoa terecht, dat naar verluidt vijf miljoen veil had voor de Noor. Al kwam het nooit tot een concreet bod. Of hij ook werkelijk zoveel moet kosten, is dan ook een ander paar mouwen. In januari mag de eenmalig international, die met zijn 1m93 boven de rest van de kandidaten uitsteekt, alvast niet vertrekken. Een jonge, direct inzetbare kracht: het droomtarget?

Wint Real Madrid de Champions League? Pak 3,5 keer je inzet!
MEER SPORTNIEUWS

POLL: Bij wie moet RSCA zeker een poging wagen?

'KV Mechelen heeft opvolger van Vrancken beet'

PSG maakt vertrek van vedette bekend

AS Roma pakt Europees ticket, Real Madrid stelt teleur

Vandaag 21 Mei 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club Brugge gaat all-in voor ‘nieuwe Kossounou’

Het einde van het huidige voetbalseizoen is in zicht en dat betekent dat de zomermercato ...

556
{insert image alt}

Anderlecht zet zich schrap voor superdeal

Verkopen op het juiste moment is een kunst. En in het geval van Hendrik Van Crombrugge lijkt dat ...

652

Gisteren 20 Mei 2022

{insert image alt}

'AS Monaco stuurt man van 7 miljoen naar JPL'

AS Monaco heeft een zeer ruime kern en de Franse club gaat mogelijk één van zijn dure aankopen in ...

63
{insert image alt}

'Elsner gaat voor zeer opvallende uitdaging'

Luka Elsner werd zoals verwacht ontslagen bij Standard. De coach moet dus op zoek gaan naar een ...

22
{insert image alt}

De Witte ziet dé oorzaak voor mislopen van Champions’ play-offs

AA Gent presteerde vanaf eind januari zeer goed en wist daardoor de Beker van België te winnen en ...

71
{insert image alt}

AS Roma pakt Europees ticket, Real Madrid stelt teleur

Real Madrid en AS Roma spelen volgende week een Europese finale en beide ploegen kwamen vanavond al ...

41
{insert image alt}

PSG maakt vertrek van vedette bekend

Bij PSG gaan ze komende zomer de nodige spelers laten gaan. De Parijzenaars hebben vanavond het ...

97
{insert image alt}

'KV Mechelen heeft opvolger van Vrancken beet'

Wouter Vrancken neemt morgen afscheid van KV Mechelen. De coach kondigde vorige week zijn vertrek ...

180
{insert image alt}

Smaakmaker AA Gent droomt van Spaanse transfer

AA Gent gaat in de zomer wellicht een aantal smaakmakers zien vertrekken. Er moet geld in het laatje ...

83
{insert image alt}

Storck haalt stevig uit naar de media

Bernd Storck verlaat KRC Genk. De trainer kende geen goede periode in Limburg en hij zal plaats ...

142
{insert image alt}

Vanhaezebrouck over nakende 'leegloop': "Gebeurt vaker"

Hein Vanhaezebrouck is ook de komende jaren trainer van AA Gent. De club kiest zo dus slim voor ...

109
{insert image alt}

'Club Brugge ving bot bij Standard'

Club Brugge is een club die versterking zoekt voor op maar ook naast het veld. Le Soir weet dat de ...

142
{insert image alt}

Union SG moet plots vrezen voor vertrek van Vanzeir

Bij Union SG gaan er heel wat sterkhouders de club verlaten. Dante Vanzeir is één van de namen die ...

160
{insert image alt}

Rode Duivel verlaat Club Brugge: "Tijd voor stap hogerop"

Club Brugge gaat komende zomer een pak transfers afronden. Blauw-Zwart zal ook een aantal ...

512
{insert image alt}

Seraing heeft Belgische hoofdtrainer beet

Eerste Klasse A heeft er een Belgische trainer bij. Seraing heeft na het vertrek van Jean-Louis ...

39
{insert image alt}

"Zal nog lang duren eer Anderlecht Club Brugge kan bijbenen"

RSC Anderlecht kende een goed seizoen, maar een echte concurrent voor Club Brugge is het nog steeds. ...

306
{insert image alt}

De Witte heeft groot nieuws: "Zoals Club Brugge"

Ivan De Witte was vandaag een tevreden voorzitter. Hein Vanhaezebrouck tekende bij en hij gaf ook ...

220