Philippe Clement is goed op weg naar AS Monaco, en voorlopig wordt er nog maar één concrete naam genoemd als zijn opvolger bij Club Brugge. Vorig seizoen maakte Alexander Blessin al een grote indruk op de beleidsmensen van Blauw-Zwart en hun interesse zou nooit gaan liggen zijn. Voor Club is het ideale moment dus aangebroken om Blessin naar het Jan Breydelstadion te halen. Maar de Duitse coach heeft minimum acht weken nodig om zijn befaamde ‘gegenpress-tactiek’ te introduceren bij een nieuwe ploeg …
BLESSIN BLIJFT CHARMEREN
Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn vooraleer AS Monaco de aanstelling van Philippe Clement als hoofdcoach wereldkundig zal maken. Club Brugge zal binnenkort dus op zoek moeten naar een nieuwe trainer, een zoektocht die eind dit seizoen sowieso diende te gebeuren. Volgens Het Nieuwsblad is Alexander Blessin de grootste kandidaat om de Brugse troepen te leiden, als denkt Het Laatste Nieuws dat de nieuwe coach sowieso vanuit het buitenland zal komen.
In elk geval heeft Alexander Blessin ongetwijfeld menig sportleider van de grootste Belgische voetbalclubs danig gecharmeerd. De Duitser werd vorig seizoen verkozen tot Trainer van het Jaar, toen hij KV Oostende vanuit het niets naar een vijfde plaats in de reguliere competitie leidde. Dit seizoen loopt het dan weer heel wat stroever voor de Kustploeg. Logisch ook, door het vertrek van Arthur Theate, Andrew Hujlsager, Fashion Sakala, Jack Hendry en Jelle Bataille.

Ondanks de tegenvallende jaargang van KV Oostende blijft Alexander Blessin een grote reputatie genieten in België. “Ik kijk niet naar het resultaat, ik kijk naar het spel”, zei CEO Gauthier Ganaye enkele weken geleden in Het Nieuwsblad. “Volgens mij is hij minstens zo goed bezig als vorig seizoen en gaat deze ervaring hem zelfs een betere coach maken.” En dat is dus ook Club Brugge niet ontgaan. De visie en methodologie van Blessin bevalt de West-Vlamingen, en daarom kwam hij vorig jaar al op hun radar terecht.
DE METHODE-BLESSIN
Vorig seizoen werd pressing een modewoord in het Belgische voetbaljargon. Geïndoctrineerd door de Red Bull-filosofie voerde Alexander Blessin deze methodologie door bij KV Oostende. En met succes. Dankzij deze innovatieve aanpak eindigde de kustploeg vorig seizoen onverhoopt op een erg knappe vijfde plaats. De Duitse coach werd zelfs uitgeroepen tot de Trainer van het Jaar en Blessin kon ook rekenen op de interesse van verschillende binnen- en buitenlandse clubs.
Om KV Oostende te laten evolueren tot een fysieke en intensieve machine, had Alexander Blessin wel veel voorbereidend werk te verrichten. Eén van de eerste ingrepen was de gebruikelijke voorbereiding van zes weken op te schroeven naar acht weken. Ongebruikelijk in Oostende, maar die extra inspanning vormde wel de basis van een uitzonderlijk sterke jaargang. En ook belangrijk: Gauthier Ganaye enkel spelers naar de club die voldeden aan de spelopvatting van Blessin.

En net dat voorbereidend werk kan een groot probleem vormen voor Blessin om bij Club Brugge zijn gegenpress-tactiek door te voeren. Club speelt binnen twee weken hun eerste competitiewedstrijd van het nieuwe kalenderjaar tegen Sint-Truiden. En op zo’n korte termijn kan Blessin nooit zijn strijdplan integreren op Jan Breydel. Die bewuste voorbereiding van acht weken behelst trouwens niet enkel het tactische aspect. Vooral de fysieke parameters worden aangepakt. En net door een gebrek aan tijd om voor te bereiden, sloeg Blessin eerder dit seizoen reeds een aanbod af van Standard.
PRESSING VOOR CLUB
In de eerste zes maanden onder Alexander Blessin trainde KV Oostende voornamelijk met de focus op de pressing op de bal. Niet zonder uitgedokterd plan weliswaar, maar wel met de nadruk op wanneer, waar en hoe er druk moet gezet worden. “65% van de doelpunten in het voetbal worden gemaakt na transitie. Slechts heel weinig ploegen hebben de kwaliteit om uit de pressing te voetballen”, lichtte Blessin zijn voetbalfilosofie toe in een interview met Het Laatste Nieuws.
Voor de spelers van KV Oostende was het uiteraard wennen aan zo'n intensief wedstrijdplan. “De eerste weken op training was puur lopen”, verklaarde Jelle Bataille vorig seizoen in het praatprogramma Extra Time. En ook spits Makhtar Gueye moest zich hard aanpassen. “Ik had nog nooit zoveel gelopen in mijn leven. Bij Nancy, in de Franse Ligue 2, liep ik al veel, maar hier was het nóg meer. Het systeem van hoge pressing was afmattend”, verklaarde de Senegalees aan Sport/Voetbalmagazine.

Maar het ging Alexander Blessin er niet om hoevéél kilometers zijn spelers lopen, maar wel wannéér en hoe ze op het juiste moment moeten druk zetten. De coach hamerde op het optimaal benutten van de omschakelmomenten middels een gezonde dosis agressiviteit en intensiteit. Dat de spelersgroep ook achter deze visie stond, was een andere verklaring van het Oostendse succes. Logischerwijze was KV Oostende volgens de cijfers vorig seizoen de ploeg die het meest druk zette in de Jupiler Pro League. Voor Club Brugge en AA Gent.