Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Foto: Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere competitie zaterdagavond afgetrapt met een rechtstreekse confrontatie tussen de nummers twee en drie in het klassement. KRC Genk hoopt daarin op de valreep haasje-over te doen met Antwerp, en zo als eerste achtervolger van het ongenaakbaar geachte Club Brugge aan PO I te beginnen. Tussendoor staat bovendien ook nog eens de finale van de Croky Cup op het programma. Money time dus in de Luminus Arena, al volgt het echte rekenwerk wellicht pas komende zomer.

Het seizoen van de Limburgers leest als een rollercoaster, te beginnen met de vele trainerswissels. Eerst kreeg Hannes Wolf, net zoals zijn voorganger Felice Mazzu duidelijk een miscast als opvolger van kampioenenmaker Philippe Clement, de trein niet op de rails. Vervolgens bleek Jess Thorup een betere conducteur, alvorens na amper vijf matchen het hazenpad richting Kopenhagen te kiezen. John van den Brom nam dan maar het stuur in handen, mét het gewenste resultaat: hij verlengde de zegereeks tot een historische zeven stuks, en bezorgde Genk zo zelfs de symbolische titel van herfstkampioen. Om dan na nieuwjaar volledig te ontsporen. In januari en februari boekte het namelijk een povere 11 op 33. Gelukkig was er de bekerzege tegen STVV, anders had wie weet wel een derde coach zijn kop gerold. En was de vergelijking met de duiventil in Gent compleet.

DANK AAN DE CONDÉ

Tegen de streekrivaal knoopte Van den Brom – in tegenstelling tot zijn collega Hein Vanhaezebrouck, die nu wel eveneens het vertrouwen blijft genieten – meteen ook weer aan met de winnende formule. Terug in zijn vertrouwde 4-3-3 bleek het startschot voor een eindspurt gegeven. Genk ging eerst nog onderuit tegen KV Oostende en Beerschot, maar een overwinning tegen Charleroi was de voorbode van een uitstekende maand maart. Daarin stootten de Limburgers niet alleen door naar de bekerfinale, in de competitie ging het hen met een 10 op 12 – enkel Standard hield gelijke tred – plots weer voor de wind. De klus nu klaren tegen Antwerp, weliswaar de eerste tegenstander van formaat gedurende die serie, en Genk duikt bovenop de minieme voorsprong vooral met een prima gevoel de play-offs in.De keuze van Dimitri de Condé en co om vast te houden aan Van den Brom bleek dus de juiste, hoezeer ze ook ingegeven mag zijn door de angst om gezichtsverlies te lijden bij een nieuw ontslag. Al liet de technisch directeur reeds meermaals verstaan zelf geen voorstander te zijn van zulk een groot verloop in de dug-out. In de kleedkamer daarentegen liggen de kaarten, voor een stuk noodgedwongen, net iets anders. Genk is samen met Club Brugge op financieel vlak veruit de gezondste ploeg van het land, een status die het grotendeels te danken heeft aan het gewiekste transferbeleid van De Condé. Sinds zijn aanstelling in 2015 zette hij in de Luminus Arena, waar eerder vooral goudklompjes uit de eigen jeugd als Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois geld in het laatje brachten, een heuse fabriek op poten.

LUCRATIEVE VOLTREFFERS

Onder zijn regie vergaarde Genk internationale naam en faam als kweekvijver voor talent, met nu ook buitenlandse toppers die meehielpen om de club op de kaart te zetten. En bovenal de kassa fors lieten rinkelen. De Condé ging in de zomer van 2015 meteen goed van start door het onderste uit de kan te slepen voor Sergej Milinkovic-Savic, nadien traden onder andere Wilfred Ndidi, Leon Bailey, Christian Kabasele en Timothy Castagne in zijn voetsporen. Een gouden generatie, die Genk geen prijs bezorgde maar wél de basis legde voor het succes dat snel zou volgen. De Condé etaleerde immers zijn neus voor talent en haalde voor een fractie van de geïnde bedragen nieuwe kleppers als Sander Berge, Ally Samatta, Ruslan Malinovskyi, Joakim Maehle, Alejandro Pozuelo, Joseph Aidoo en Omar Colley in huis.Uiteraard werd de bal af en toe misgeslagen, maar de genoemde namen leverden alvast stuk voor stuk een veelvoud van hun aankoopsom op. En, minstens even belangrijk, dit keer ook een vierde landstitel. Onder hoede van Clement, en met een stevige bijdrage van jonkies Leandro Trossard – die eveneens al een bom duiten opbracht – en Bryan Heynen, raasden de Limburgers als een wervelwind door de competitie. Vooral in de play-offs, ondanks het plotse vertrek van Pozuelo. Een pluim op de hoed van Clement én De Condé, die zo op korte termijn toch wat had neergezet. Amper vier jaar na zijn promotie vanuit de jeugd was hij erin geslaagd om, met een eigenhandig samengestelde mix van onbekende en vrij goedkope opportuniteiten, Genk voor het eerst sinds 2011 naar het hoogste schavot te loodsen.

KEERZIJDE VAN DE MEDAILLE

Het abrupte afscheid van Pozuelo voorspelde echter weinig goeds. In het verleden diende zich in de Luminus Arena na een succesrijke periode tenslotte wel vaker een wissel van de wacht aan. Clement volgde alleszins het voorbeeld van zijn voormalig verlengstuk op het veld en keerde terug naar Club Brugge, Trossard, Malinovskyi en Aidoo kozen voor de Premier League, Serie A en La Liga. Een halfjaar vol teleurstellingen later staken ook Berge en Samatta voor een fikse som Het Kanaal over. Het lot van elke ploeg in de Jupiler Pro League, sowieso een doorgeefluik voor talent, maar hoewel het de centen niet per se nodig heeft weet Genk toch minder dan Club Brugge of vroeger Anderlecht haar kern bijeen te houden. De bankrekening werd flink gespijsd, maar De Condé moest wel opnieuw van nul beginnen.De keerzijde van de medaille zeg maar, al probeerde Genk de bittere pil te verzachten door nog enkele sterkhouders aan boord te houden. Een jaar na Berge en Samatta was het, uitgerekend op een sportief dieptepunt, evenwel de beurt aan Maehle. Spoel door naar vandaag, met intussen ook doelman Danny Vukovic die de deur achter zich dichttrok, en slechts twee jaar na de titel schiet er nauwelijks nog wat over van de helden van toen. Van de spelers die destijds een impact hadden zijn Heynen, tegenwoordig aanvoerder, Junya Ito, Jhon Lucumi en Jere Uronen de enige overlevenden. Voor die laatste, medio 2022 einde contract, lijkt het bovendien stilaan over en uit. Zijn basisplaats is hij alvast reeds kwijt aan Gerardo Arteaga, straks komt ook Simen Jukleröd de concurrentie links achterin nog wat aanscherpen.

DURE VISSEN, TRAGE START

Hoewel het op dat moment vast nog in de running voor de titel dacht te blijven, bereidde Genk in januari dan ook al deels de toekomst voor. Qua direct inzetbare versterkingen bestond het winteroffensief dan weer uit rechtsback Angel Preciado, de beoogde opvolger van Maehle, en Mark McKenzie als verse kracht centraal achterin. Kostenplaatje van het nieuwe defensieve duo volgens Transfermarkt: 8,5 miljoen. Toch een forse investering, zeker als je weet dat een halfjaar eerder al grof geld werd neergelegd voor Arteaga, Daniel Muñoz, Bastien Toma en Cyriel Dessers – opgeteld goed voor nog eens ruim 15 miljoen. Met uitzondering van die eerste twee moeten zij hun draai nog vinden, maar gelukkig leerde Genk de voorbije jaren geduld opbrengen. Samatta en Malinovskyi blonken evenmin uit vanaf dag één.Hetzelfde geldt voor de topaankopen na de titel, toen voor Theo Bongonda, Paul Onuachu en Patrik Hrosovsky in totaal ruim 18 miljoen werd vrijgemaakt. Samen met McKenzie (5,5 miljoen) vormen zij de vier duurste aanwinsten in de clubgeschiedenis. Het mag dus duidelijk wezen dat De Condé vandaag in een duurdere vijver vist en dieper in de buidel durft tasten dan voorheen, vanzelfsprekend niet altijd met het verhoopte resultaat. Al oogt de algemene balans wel overwegend positief, iets wat een jaar geleden nog niet het geval leek. Pas na een moeizame start kwamen Onuachu en Bongonda dit seizoen op toerental, waarbij ze onder hun tweetjes maar liefst 41 competitiegoals verdeelden. Tel daarbij de 10 stuks van Ito, tevens goed voor 12 assists, en we zitten aan bijna 80 procent van de gehele productie.

KLAAR VOOR NIEUWE CYCLUS

Voor het overige gedeelte zijn de ogen tegenwoordig vooral op Kristian Thorstvedt gericht, nog iemand die met enige vertraging boven water komt. Net als Hrosovsky, eerder nog verguisd maar nu cruciaal voor het evenwicht en dus alsnog een voltreffer. Zij geven het goede voorbeeld aan pakweg Dessers om te blijven geloven in zijn doorbraak in de Luminus Arena. En enige moed aan De Condé dat ook deze investering, in tegenstelling tot onder andere Ianis Hagi, Marcus Ingvartsen en Casper De Norre, op termijn zowel op sportief als economisch vlak nog het gewenste rendement opbrengt. Misschien rekent hij er zelfs wel op dat de halve landgenoot van Onuachu diens zevenmijlslaarzen volgend seizoen weet te vullen. Het zou hem alleszins de moeilijke zoektocht naar een waardige vervanger besparen.Helaas ziet het er namelijk naar uit dat er zich nu alweer het einde van een cyclus aandient in Genk, al vormt bekerwinst dan wel een haast onontbeerlijke kers op de taart. Liefst nog gecombineerd met een goede afloop in PO I. Per slot van rekening wekt ongetwijfeld niet alleen Onuachu, die het clubrecord van Berge (24 miljoen) kan bedreigen, de nodige interesse. Zo waant Bongonda zich mogelijk rijp voor een nieuwe poging in het buitenland, waar het voor Ito op 28-jarige leeftijd wellicht stilaan nu of nooit is. Lucumi zijn vertrek staat dan weer vast, zo getuige de anticiperende houding met McKenzie, terwijl wie weet ook voor diens partner en landgenoot Carlos Cuesta – nóg zo een jonge en vrij dure aankoop die, ondanks de steekjes die hij laat vallen, uitgroeide tot volwaardige titularis – een bod binnenkomt.

KASSA OF PRIJZENKAST?

Voor hem lijkt weliswaar nog te vroeg om afscheid te nemen, net zoals voor Maarten Vandevoordt. De jonge doelman, vaste klant in de geruchtenmolen, dient samen met Heynen eerst zijn rol als boegbeeld voor de vernieuwde focus op eigen jeugd te vervullen. Rond hen moet De Condé straks andermaal een nieuwe nucleus zien te bouwen, waar ook onder meer Thorstvedt en Muñoz toe behoren. Aangevuld met weer een aantal transfers, al dan niet opnieuw uit een iets prijzigere categorie. Aan budget zal er immers wederom geen gebrek zijn wanneer Lucumi en co andere oorden opzoeken. Op die manier smukt De Condé zijn balans als technisch directeur straks trouwens nogmaals op. De eerder vermelde kampioenenmakers leverden naar schatting reeds een fiks rendement van een slordige 90 miljoen op.Tel daarbij nog de miljoenen voor Bailey en co, en De Condé maakte Genk al een pak rijker. Cijfers die er na een volgende verkoopronde nog wat fraaier zullen uitzien, hoewel de keuze om zowat de helft van de titelopbrengsten meteen terug te spenderen aanvankelijk verkeerd leek uit te pakken. Geduld is een schone deugd, blijkt dus toch maar weer. Indien er zich binnenkort werkelijk een nieuwe exodus aandient, is het alvast aan De Condé om zijn huzarenstukje nog maar eens over te doen. Bij voorkeur dit keer zónder overgangsjaar. Tijd dus om met de inkomsten aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat niet enkel de clubkassa, maar ook de prijzenkast gevuld wordt. Genk rekent op de magie van De Condé. En hoopt dat Van den Brom, onder contract tot 2023, de juiste man is om ermee om te gaan.

POLL: Hoeveel sterkhouders ziet u na dit seizoen vertrekken bij Genk?

Anderlecht pakt last minute een zeer gevleid punt tegen sterk Antwerp

Seraing beleeft een sprookje en dompelt Waasland-Beveren in rouw

Controverse rond afgekeurde goal Mbokani: "Maffiapraktijken"

Vandaag 08 Mei 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

10 redenen waarom Club Brugge de titel laat glippen

En plots lijkt Club Brugge te pakken. Alsof die vervloekte puntenhalvering en draw tegen Anderlecht ...

1383
{insert image alt}

Wesley of Samatta: de ideale opvolger(s) van Nmecha

Terwijl in Neerpede het ene na het andere talent zijn kribbel onder een profcontract zet, is Peter ...

1079
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op PO-speeldag 2!

Terwijl er in de zogenaamde Champions en Europe Play Offs straks nog niets beslist is, weten Seraing ...

22
{insert image alt}

Vercauteren haalt uit naar refs: "Ze hebben Anderlecht geholpen"

Antwerp liet zaterdagavond in het Lotto Park zien dat de nederlaag tegen Genk niet was blijven ...

71
{insert image alt}

Nipte zege houdt Liverpool in race om top vier

Liverpool blijft meestrijden om een plaats in de top vier in de Premier League. De Reds mogen nog ...

21
{insert image alt}

Mooie beelden: spelers Seraing vieren promotie (🎥)

De Jupiler Pro League krijgt volgend seizoen niet één, maar twee nieuwkomers. Na kampioen Union ...

71
{insert image alt}

Seraing beleeft een sprookje en dompelt Waasland-Beveren in rouw

Na een knalprestatie heeft Seraing het lot van Waasland-Beveren bezegeld. Het team van Ferrera kwam ...

143
{insert image alt}

Anderlecht pakt last minute een zeer gevleid punt tegen sterk Antwerp

Na een zwakke eerste en een zeer geanimeerde tweede helft heeft Anderlecht in het slot toch nog een ...

218
{insert image alt}

Herbeleef hoe Anderlecht in extremis een punt pakte tegen Antwerp

In de Champions' Play-Off nemen RSC Anderlecht en Antwerp FC het zaterdagavond tegen mekaar op. Door ...

96
{insert image alt}

Espanyol naar La Liga, Dimata definitief weg bij Anderlecht

Landry Dimata trok begin februari toch enigszins verrassend de deur van Anderlecht achter zich ...

145
{insert image alt}

Controverse rond afgekeurde goal Mbokani: "Maffiapraktijken"

Na rust is de partij tussen Anderlecht en Antwerp eindelijk losgebarsten. Beide teams scoorden één ...

508
{insert image alt}

Odjidja reageert na penaltymisser

AA Gent lijkt na amper twee speeldagen in Play-Off II al een kruis te mogen maken over een Europees ...

103
{insert image alt}

Club toont frustratie en teleurstelling na pandoering in Genk (🎥)

Club Brugge heeft vrijdagavond een stevige opdoffer gekregen in de strijd om de titel. In de topper ...

135
{insert image alt}

Bodart: "De mentaliteit is er nu om mooie dingen te tonen"

Standard heeft zich hersteld van de pandoering die het vorige week in Oostende kreeg, want de ...

30
{insert image alt}

Vanhaezebrouck lovend voor Standard-speler: "Ik feliciteer hem"

AA Gent hoopte een tegenvallend seizoen nog te redden in Play-Off II, maar het lijkt van een kale ...

92
{insert image alt}

Leye verbant nu ook Carcela (tijdelijk)

Standard heeft zaterdag zijn hoop op een Europees ticket levend gehouden door te winnen van AA Gent, ...

91
{insert image alt}

"Ik kan absoluut niet begrijpen dat ze Lukaku verkocht hebben"

Romelu Lukaku heeft zaterdag een zeldzame keer rust gekregen, want tegen Sampdoria bleef de Rode ...

202
{insert image alt}

De 11 namen: Iets offensiever WB, Seraing rekent op Mikautadze

Vanavond weten we wie het laatste ticket voor de Jupiler Pro League voor volgend seizoen krijgt, ...

38

Gisteren 07 Mei 2021

{insert image alt}

Mignolet: "We moeten nu vooral rustig blijven"

Simon Mignolet moest zich drie keer omdraaien tegen KRC Genk. De ervaren doelman viel weinig te ...

311
{insert image alt}

Van den Brom: "Er is weer spanning en we willen meer"

John van den Brom heeft KRC Genk helemaal op de rails gekregen. En hoe! Genk won de Beker van ...

272
{insert image alt}

Scherpe Clement: "Ik ben kwaad en teleurgesteld"

Club Brugge was tot de 1-0 de evenknie van KRC Genk. Nadien volgde er het grote niets en werd het ...

847
{insert image alt}

Leicester City verliest, Lille zet grote stap richting titel

In Engeland en Duitsland stonden er vanavond enkele interessante duels op het programma. Leicester ...

222
{insert image alt}

Genk ruikt bloed: "We willen kampioen worden"

KRC Genk maakte een statement door met 3-0 te winnen van Club Brugge. De Limburgers komen zo tot op ...

665
{insert image alt}

Energiek Racing Genk gooit titelstrijd helemaal open na uppercut aan Club

Racing Genk heeft Club Brugge vanavond een serieuze uppercut toegediend. De landskampioen ging met ...

440
{insert image alt}

Herbeleef hoe Genk Club vlot over de knie legde

In de Champions' Play-Off staat vrijdagavond weer een kraker van formaat op het programma. Zo gaat ...

114
{insert image alt}

Stam haalt ex-speler van Club Brugge naar Cincinatti

Jaap Stam is dit seizoen de hoofdtrainer van Cincinatti. De voormalige topverdediger heeft een ...

90
{insert image alt}

Vanhaezebrouck geeft niet op: "Ik heb nog veel goesting"

De carrière van Hein Vanhaezebrouck zit in het slop, dat is het minste wat je kan zeggen. Nadat hij ...

183
{insert image alt}

Tigres trekt na Gignac weer een Franse topper aan

Het Mexicaanse Tigres verraste enkele jaren geleden met de komst van de Franse aanvaller ...

102
{insert image alt}

Kritiek op één man in Genk-Club: "Hij is weer niet op de afspraak"

KRC Genk en Club Brugge nemen het momenteel tegen elkaar op in Limburg. De twee ploegen hielden ...

1047
{insert image alt}

Anderlecht maakt vertrek van Lawrence bekend

Enkele dagen geleden geraakte het nieuws bekend dat Toronto FC zeer dicht bij de komst van Kemar ...

351
{insert image alt}

Laifis spreekt zich uit over zijn toekomst bij Standard

Konstantinos Laifis kent zeker niet zijn beste seizoen bij Standard. De centrale verdediger weet dat ...

125
{insert image alt}

'Anderlecht is Antwerp weer te snel af in transferdossier'

Vincent Kompany verraste vorig weekend vriend en vijand door in de topper op het veld van Club ...

540
{insert image alt}

'KV Mechelen wil shoppen bij KRC Genk'

KV Mechelen winkelt graag in Genk. De Maneblussers wisten de afgelopen jaren al Dante Vanzeir ...

403