Groot drama bij RSCA: de cijfers achter de crisis

Groot drama bij RSCA: de cijfers achter de crisis

Het kneusje van de Jupiler Pro League. Op het gebied van doelgerichtheid presteert geen enkele andere club uit 1A slechter dan RSC Anderlecht. Zowat één op drie doelpogingen eindigen effectief tussen de palen, en dat is een dramatische constatering. We leggen uit waarom. 


GOEDE FUNDAMENTEN

Laat ons eerst starten met het goede nieuws. RSC Anderlecht beschikt dit seizoen over een solide en betrouwbare defensie, al valt die soms ook te betrappen op enkele individuele fouten. Op gemiddelde basis slikt Sporting 0,96 tegendoelpunt per competitiewedstrijd, en daarmee staat de Belgische recordkampioen zelfs op een knappe tweede plaats in die betreffende rangschikking. 



Enkel Club Brugge – wie anders – incasseert nog minder tegendoelpunten dan Anderlecht. Het onderlinge verschil tussen beide ploegen is echter wel aanzienlijk. Terwijl Anderlecht per competitiewedstrijd gemiddeld 0,96 doelpunt verduurt, ligt dat bij Club Brugge op amper 0,63. Anderlecht beschikt aldus over een eerder stevige defensieve basis, en dat is een goed startpunt om een kwalitatieve ploeg rond te bouwen. 

STAARTPLOEG 

Maar hogerop het veld wordt er echter onvoldoende geprofiteerd van die solide defensieve fundamenten. Het is een wederkerend fenomeen dit seizoen: Anderlecht laat het al te vaak afweten op het offensief gebied. Met 36 gescoorde doelpunten kan Sporting enkel KV Kortrijk, Sint-Truiden, Waasland-Beveren, KAS Eupen, Cercle Brugge en Moeskroen overtreffen. 



Op het gebied van doelpunten scoren is Anderlecht dit seizoen dus niets meer dan een staartploeg in de Jupiler Pro League. 't Is dan ook niet vreemd dat de ploeg van Vincent Kompany de grootste moeite ondervindt om aanspraak te maken op een plaats in de top vier van het klassement. Met een goede verdediging raak je al een heel eind ver, maar om wedstrijden te winnen moeten er doelpunten gemaakt worden.

GEEN VERHAAL 

Maar om doelpunten te kunnen scoren, moeten er eerst voldoende kwalitatieve doelkansen afgedwongen worden. En net daar knelt het schoentje bij Anderlecht al het ganse seizoen. In de voorbije twee competitiewedstrijden tegen Cercle Brugge en KV Kortrijk trapte Sporting bijvoorbeeld geen enkele keer tussen de doelpalen. Volgens VTM-journalist Jarno Bertho was dat zelfs nog nooit eerder gebeurd in de clubgeschiedenis.

Die bedenkelijke statistiek geeft alvast een goed beeld over de huidige vormdip van Anderlecht. 't Is al van de match tegen KRC Genk geleden dat een speler in het paars-witte shirt nog eens een poging tussen de palen kon mikken. In minuut 39 liet Josh Cullen de allerlaatste kans op doel noteren. Dat is dus al 231 speelminuten geleden, waarbij we de blessuretijd zelfs niet in rekening nemen.



Tijdens de persconferentie na de recente 0-2 nederlaag tegen KV Kortrijk werd die pijnlijke constatering voorgelegd aan Vincent Kompany. “Ja, maar jullie mogen de statistieken blijven opsommen. Ik kan dat vandaag niet winnen. Ik heb geen verhaal. Ik kan zeggen dat we tegen Genk twintig kansen hebben gekregen, maar nu heb ik geen verhaal. Jullie hebben gelijk.”

KNEUSJE VAN DE JPL 

Vincent Kompany verwees in zijn beperkt betoog naar de wedstrijd tegen Genk, maar de coach van Anderlecht beseft als geen ander dat de offensieve efficiëntie in zijn ploeg een groot probleem is. In de Jupiler Pro League is er zelfs geen enkele club dan Anderlecht die procentueel minder doelkansen tussen de palen mikt. Amper 31 procent van hun totale doelpogingen belanden tegenwoordig binnen het doelkader van de tegenstander.

Daarmee scoort Anderlecht gevoelig minder dan het gemiddelde van de Jupiler Pro League-ploegen, dat vandaag 36 procent bedraagt. De leider in dat betreffende klassement is Beerschot VA. De ploeg van Will Still slaagt erin om voorlopig 41,5 procent van hun doelkansen te kadreren. Dat zijn cijfers waar Anderlecht vandaag enkel maar kan van dromen. En dan hebben we het nog niet over het aantal effectief gescoorde doelpunten.



Op het vlak van schoten op het doel is Anderlecht dus het absolute kneusje van de Jupiler Pro League. En dat strookt dus helemaal niet met de filosofie en het DNA van de Belgische recordkampioen. In de voorbije vijf seizoen haalde Sporting ook nooit zo'n lage verhouding tussen het aantal doelpogingen en de kadrering ervan. In die vijfjarige periode realiseerde Anderlecht namelijk een betreffend gemiddelde van 38,2 procent. Nooit lag die frequentie lager dan de huidige 31 procent.

LUKAS NMECHA  

Het ontbreekt Anderlecht dit seizoen dus aan een echte killer in de box. Clubtopschutter Lukas Nmecha is niet toevallig de meest doeltreffende speler van Anderlecht. De Duitse spits slaagt erin om zowat de helft van zijn pogingen tussen de palen te mikken, 45 procent om exact te zijn, al zitten daar ook zeven strafschoppen in verwerkt. Nmecha positioneert zich daarmee als veertiende doelgerichtste speler van de Jupiler Pro League.

Lukas Nmecha is dit seizoen dus van absolute goudwaarde in de ploeg van Vincent Kompany. De 22-jarige aanvaller draagt zowat het volledig aanvallende gewicht op zijn schouders. Met een extra bliksemafleider, die Abdoulay Diaby moet worden, zou Nmecha wellicht nog efficiënter presteren in de box. Zijn 45 procent gekadreerde doelpogingen zouden dan weleens in de buurt kunnen komen van de ex-RSCA-spitsen Kemar Roofe (56 procent) en Lukas Teodorczyk (51 procent).



Maar na Lukas Nmecha is de doeltreffendheid van de andere offensief ingestelde spelers van Anderlecht ver te zoeken. Jérémy Doku kwam dit seizoen enigszins nog in de buurt van de Duitser, met 40 procent gekadreerde doelpogingen. Daarnaast valt de inefficiëntie op van Michel Vlap (18 procent), Anouar El Hadj (18 procent) en Jacob Bruun Larsen (14 procent). Die laatste is, op centrale verdediger Matt Miazga na, tegenwoordig zelfs de minst doelgerichte speler in de ploeg van Vincent Kompany.

TALENT EN KWALITEIT 

Vincent Kompany bewierookt bijna wekelijks de uitermate hoge trainingsprestaties van zijn spelers. Op de oefenvelden zouden de doelpogingen rijkelijk binnenvliegen, maar tijdens de wedstrijden is dat dus allerminst het geval. Het verschil tussen talent en kwaliteit, zoals Kompany het ook meermaals uitlegde. Maar 't is overduidelijk dat de doelgerichtheid anders en beter moet. En dringend ook. 


POLL: Gelooft u in Kompany als coach?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

24
24
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

154
154
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

28
28
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

191
191
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

178
178
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

92
92
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

211
211
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

33
33
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

194
194
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

76
76
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

178
178
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

74
74
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

168
168
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

190
190
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

427
427