Genks droomduo garant voor goals: 'Extreme cijfers'

Genks droomduo garant voor goals: 'Extreme cijfers'

Paul Onuachu is vandaag de vlotst scorende centrumspits in de Jupiler Pro League, en daarmee bevestigt hij zijn vorig veelbelovende debuutseizoen bij KRC Genk. Onder de nieuwe coach Jess Thorup kunnen zijn goede prestaties en vele doelpunten zelfs nog indrukwekkender worden. Dat bewees het duo reeds bij FC Midtjylland, waar Onuachu onder de vleugels van Thorup elk jaar sterker en beter werd.


NOG BETER WORDEN 

Met een ietwat valse noot startte Jess Thorup zijn heerschappij bij KRC Genk. In de laatste wedstrijd tegen KV Oostende hoopte de Limburgse achterban en bestuurslui volop op de drie punten, en lange tijd zag het er ook goed uit voor de thuisploeg. Helaas moest de nieuwe dirigent Bastien Toma al na 56 speelminuten het veld verlaten nadat hij een rode kaart onder de neus geschoven kreeg. KVO-speerpunt Makhtar Gueye kon vervolgens in extremis de 2-2 gelijkmaker tegen de touwen jagen. Wederom was KRC Genk een deceptie rijker.



Na zeven gespeelde competitiewedstrijden bezet Genk momenteel een erg teleurstellende elfde plaats, een positie waar de Limburgers zich op vandaag allerminst wilden bevinden. Maar toch is er één zaak – of één speler – waar de Genkse fans zich danig aan kunnen optrekken, en dat zijn de prestaties en de vele doelpunten van het fenomeen Paul Onuachu. Dit seizoen scoorde de Nigeriaanse aanvaller al erg vlot onder vorige coach Hannes Wolf, maar onder leiding van de nieuwe T1 Jess Thorup zal zijn importantie wellicht nog meer toenemen.

VRUCHTBARE SAMENWERKING 

Jess Thorup en Paul Onuachu legden in 2015 bij FC Midtjylland de basis van een lange en vruchtbare samenwerking. In Denemarken werkte de boomlange aanvaller 130 wedstrijden af onder het bewind van Thorup, en daarin kon Onuachu maar liefst 56 doelpunten scoren. Per wedstrijd is dat een gemiddelde van 0,43 doelpunt, een frequentie die hij bij zijn vorige Genk-coaches Felice Mazzu (0,38 doelpunt per wedstrijd) en Hannes Wolf (0,36 doelpunt per wedstrijd) niet kon overtreffen of zelfs maar evenaren. Dat belooft alvast …



Bij FC Midtjylland kon Paul Onuachu zich in alle rust ontplooien onder de vleugels van Jess Thorup, die in zijn actieve carrière overigens zélf een spits was. In 2015 was de Nigeriaan nog een jonge snaak die maar net kwam piepen bij de grote jongens. Maar samen met Thorup werkte Onuachu keihard aan zijn tekortkomingen – die op dat moment vooral de coördinatie betrof – en werd hij één van de belangrijkste spelers van FC Midtjylland en bij uitbreiding ook de Deense Eliteserien.

CIJFERS NEMEN POSITIEVE VLUCHT 

Het resultaat van dat keiharde werk is vandaag duidelijk merkbaar. Sinds Onuachu's eerste seizoen 2015/2016 in het shirt van Midtjylland tot en met zijn laatste jaargang in 2018/2019, namen zijn frequentie én efficiëntie qua doelpunten elk jaar gevoeliger toe. Hij startte in 2015 namelijk aan 0,39 doelpunt per wedstrijd, waarbij hij 14,7% van zijn doelpogingen omzette in een doelpunt. Amper drie jaar later betroffen die gemiddeldes maar liefst 0,62 doelpunt per wedstrijd en een omzetratio van 17,7%. Puik werk van Thorup en Onuachu dus.



Die indrukwekkende statistieken lokten in de zomer van 2019 bijgevolg de interesse van verschillende Europese clubs, maar na lang onderhandelen trok KRC Genk uiteindelijk aan het langste eind. Daarvoor moesten de Limburgers wél diep in de buidel tasten met een hoge transfersom van zes miljoen euro. Na Alexander Sorloth (negen miljoen euro, Crystal Palace)  en Bubacarr Sanneh (acht miljoen euro, RSC Anderlecht) is Onuachu de derde duurste uitgaande transfer ooit van Midtjylland. 

BESTE SPITS IN DE JPL 

Bij KRC Genk vinden Jess Thorup en Paul Onuachu elkaar dus terug en dat kan alleen maar voordelen bieden voor alle partijen. Vorig seizoen toonde de Nigeriaan onder leiding van Felice Mazzu al meermaals zijn grote meerwaarde aan, terwijl ook Hannes Wolf zijn speerpunt al vaak dankbaar was voor zijn sterke prestaties en vele doelpunten. Vandaag is Onuachu namelijk co-topschutter, samen met Waasland-Beveren-revelatie Daan Heymans, en scoorde er dit seizoen geen enkele centrale spits meer doelpunten dan Onuachu.



In de Luminus Arena droomt men dan ook stilletjes dat Paul Onuachu in de voetsporen zal treden van zijn illustere voorgangers Branko Strupar, Souleymane Oulare, Moumouni Dagano, Jelle Vossen en Aly Samatta, stuk voor stuk Genkse prijsschutters die er naam en faam maakten. Indien Onuachu aan dit tempo doelpunten blijft maken, dan wordt de eindzege in de Gouden Stier-strijd uiteindelijk een evidentie. En zeker met de aanwezigheid van Jess Thorup, de Deense coach die de Nigeriaan kneedde tot de topspits die hij vandaag is.

EXTREME STATS IN 19/20 

Maar zelfs nog zonder de aanwezigheid van Thorup nemen de prestaties van Paul Onuachu bij KRC Genk reeds een opmerkelijke positieve vlucht. Vorig seizoen was de targetman al meermaals erg belangrijk voor de Limburgers en dat kwam vooral dankzij zijn aardige frequentie van 0,5 gescoord doelpunt per wedstrijd, gecombineerd met een omzetratio van doelpogingen naar effectieve doelpunten van 14,7%. 

In het huidige seizoen blaast Onuachu echter zijn voorgaande fraaie statistieken omver door uit te pakken met nog indrukwekkendere cijfers. In het recente seizoensbegin liet de sterke Nigeriaan namelijk 1,21 doelpunt per wedstrijd noteren en een omzetratio van doelpogingen naar effectieve doelpunten van 31,5% In beide onderdelen – effectiviteit én efficiëntie – verdubbelde Onuachu zijn ratings dus op een érg indrukwekkende wijze. En dat kwam vooral door zijn doublé tegen KV Oostende, de eerste match van Thorup en Onuachu in Genkse loondienst.



Omgerekend in speelminuten is Onuachu, met zijn 1,21 doelpunt per wedstrijd, de vlotst scorende centrale aanvaller in de Jupiler Pro League. De Nigeriaan overtreft daarmee Michael Krmencik (1,13 doelpunt per wedstrijd) en Kaveh Rezaei (Sporting Charleroi, 0,91 doelpunt per wedstrijd). Bij de omzetting van kansen naar doelpunten moet Onuachu enkel Joe Efford (Waasland-Beveren) en Ike Ugbo (Cercle Brugge) voor zich laten, beide spitsen zijn nog 1,5% efficiënter dan de Genkenaar.

DESSERS 

Als de geschiedenis zich herhaalt, dan zal Paul Onuachu onder de nieuwe Genk-coach Jess Thorup indrukwekkende prestaties neerzetten - alsof die voorheen nog niet fantastisch genoeg waren. De start tegen KV Oostende was op dat vlak alvast veelbelovend, want tijdens de eerste match van Jess Thorup kon Paul Onuachu al meteen twee doelpunten scoren. The Danish Connection doet nu al menig tegenstander vrezen, al heeft Thorup nog flink wat werk op andere vlakken in zijn team.



Zo blijkt Cyriel Dessers dan toch niet de absolute killer die KRC Genk voor ogen had in de voorbije zomer. Paul Onuachu presteert bijvoorbeeld op élk vlak beter dan de voormalige topschutter van de Eredivisie, en verschillende media stellen nu al dat Dessers zich zorgen mag beginnen maken over zijn statuut als basisspeler. Want Onuachu overtroeft hem niet alleen op het vlak van doelpunten scoren en de efficiëntie voor doel, voor zijn grote gestalte bezit de Nigeriaan opmerkelijk goeie voetjes en kan hij de bal afschermen zoals geen ander. Noem het zoals je wilt, maar Onuachu is een fenomeen. We zijn nu al razend benieuwd hoe zijn evolutie verder zal verlopen onder zijn mentor Jess Thorup. 

POLL: Is Onuachu de beste spits van de Jupiler Pro League?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

3
3
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

10
10
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

33
33
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

43
43
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

144
144
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

221
221
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

112
112
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

35
35
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

243
243
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

123
123
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

190
190
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

94
94
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

108
108
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

168
168
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

558
558