De competitiehoax: minder clubs, meer kwaliteit?

door
De competitiehoax: minder clubs, meer kwaliteit?

In de nasleep van de coronacrisis laaide een aloude discussie weer op binnen de Pro League: wat is nu het beste format voor het Belgisch voetbal? Sommigen zien 1A het liefst uitgebreid worden naar een hoger aantal clubs, terwijl anderen net pleiten voor een inperking van de hoeveelheid teams in eerste klasse. Het voornaamste argument voor dat laatste standpunt is dat op die manier het niveau omhoog kan worden gekrikt. Maar is dat wel zo?


Het onderwerp kwam maandag ook in Extra Time weer aan bod, met Filip Joos die aangaf weinig begrip te hebben voor Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe zijn streven naar een formule met 20 ploegen in 1A. Aanleiding daarvoor was de 6-0 pandoering die Blauw-Zwart zopas had uitgedeeld aan Zulte Waregem, zogezegd een zoveelste bewijs dat er een overdaad aan zwakke broertjes in onze hoogste voetbalklasse rondloopt. Een mening die ook Verhaeghe zijn Gentse tegenhanger Ivan De Witte is toegedaan. De man die ooit de huidige opzet met 16 clubs en play-offs – tijdelijk aangepast door het coronavirus – erdoor duwde, is daarom voorstander van een verdere inkrimping naar slechts 14 teams. Al hebben de jaarlijkse licentieproblemen onderin het klassement daar eveneens wat mee te maken.

SCHOTS SYSTEEM
Hoe dan ook leeft bij velen het vermoeden dat minder deelnemers aan de JPL voor meer kwaliteit zal zorgen. De vraag is echter of dat ook werkelijk het geval zou zijn. Neem nu bijvoorbeeld de Schotse Premiership, die beslecht wordt met amper 12 ploegen. Dat levert om te beginnen een vrij eigenaardig format op, waarin iedereen elkaar in het regulier seizoen drie keer ontmoet alvorens de competitie in twee wordt gesplitst voor de kampioenschapsronde en degradatieplay-offss. De zes respectievelijke clubs in elke groep kruisen dan onderling nog eens één keer de degens, voor een totaal van 38 duels.



Om het speelschema toch zo eerlijk mogelijk te maken, wordt op basis van recente prestaties vooraf ingeschat wie waar zal eindigen. Vermits voetbal gelukkig nu eenmaal bol staat van de verrassingen, zijn het aantal thuis –en uitmatchen voor ieder team daardoor evenwel niet altijd evenredig verdeeld. We kunnen ons dus reeds inbeelden hoe die methode hier eindeloze discussies teweeg zou brengen, al doet dat er eigenlijk niet toe. Per slot van rekening ijveren De Witte en zijn aanhang niet voor een omvorming naar 12, maar wel 14 ploegen. Wat, toegegeven, een heel wat logischere formule toestaat.

MINDERE GODEN
Indien de normale PO's dan behouden zouden blijven, wat toch de bedoeling lijkt, kan iedereen mekaar in de reguliere campagne zoals gewoonlijk één keer thuis en eenmaal uit bekampen. Met dan nog eens 10 partijen in een eindronde met zes deelnemers, komen we zo uit op een totaal van 36 speeldagen. Een vermindering van vier stuks vergeleken met de huidige formule, zowel post –als precorona, wat uiteraard van invloed kan zijn op het tv-geld maar niet onoverkomelijk oogt. Zeker niet als we daar een hoger niveau voor in ruil krijgen, een argument dat vast gebruikt zou worden in de onderhandelingen.



Of die doelstelling met de eliminatie van twee clubs ook effectief bereikt wordt, durven we echter te betwijfelen. Tenslotte telt een doorsnee jaargang in de JPL meer dan slechts twee teams die daar niet echt op hun plaats lijken te zitten. Wie weet slagen de overgebleven kandidaten er dan wel in om een fiks tandje bij te steken, al dagen we u graag uit om meer dan een viertal Schotse eersteklassers op te sommen. Gelukkig is de top in België een pak breder, met de traditionele G5 die reeds het gezelschap kreeg van Charleroi en Antwerp. Bovendien koesteren ook een paar mindere goden gezonde ambitie.

PROBLEEM IN 1B
Helaas keert die hoop op meer vaak als een boemerang in het gezicht terug, iets wat Lokeren en bijna ook KV Oostende al mochten ondervinden. Net zoals veel ploegen in 1B zich in hun jacht op promotie laten verleiden tot ongeoorloofde uitgaven. De stelling van De Witte dat er in zijn formule minder last zal zijn van licentieproblemen, valt dus met een korrel zout te nemen. Verder stellen we ons de vraag hoe het dan verder moet met de Proximus League. Tenslotte heerst de veronderstelling dat er in ons land geen draagvlak is voor 20 of meer profclubs. Moeten ze in tweede klasse dan maar voort met zes?



Allicht wordt die visie dan snel bijgesteld, al valt in dat geval net zoveel te zeggen voor Verhaeghe zijn voorstel met 20 profteams op het hoogste niveau – en daaronder een soort van amateurreeks met vrijblijvende promotie. Een eventueel alternatief is dan een 12-8 verdeling, waarbij 1B dus ongewijzigd blijft en 1A verder wordt afgeslankt. Al is het zoals gezegd moeilijk om zonder bizarre constructies het aantal speelrondes zo op peil te houden. Met respectievelijk 14 en acht ploegen wordt de kaap van 20 dan weer nog steeds overgeschreden. Net zoals in de Schotse formule met 10 clubs in tweede klasse.

SANT IN EIGEN LAND
Die laatste optie lijkt dan nog de meest wenselijke, hoewel we dan natuurlijk nog altijd overblijven met 24 profteams. Het doel omtrent de licentieproblemen wordt zo dus toch enigszins voorbijgestreefd, maar laten we het vooral terug over het niveau hebben. Hoe zit het daarmee dan precies in Schotland? Om te beginnen zijn monsterscores lang geen uitzondering, met uiteraard vooral de twee toppers uit Glasgow die vaak de vloer aanvegen met hun tegenstander. Rangers won vorig seizoen zes keer met minstens vier goals verschil, Celtic – dat met een doelsaldo van +70 finishte – deed daar nog eentje bij.



Ook nu staan beide rivalen na acht speelrondes weer netjes bovenaan, met elk een saldo van +15 en nog geen enkele nederlaag. De dominantie in eigen land staat dus buiten kijf, maar hoe doen Celtic en Rangers – dat na het faillissement in 2012 Beerschot-gewijs snel weer omhoog klom – het in Europa? Ondanks hun status niet al te best, zo blijkt, mede ook door het feit dat de Schotse competitie pas de veertiende plek bezet in de UEFA coëfficiënten-ranking. Dan doet onze pintjesliga het met een achtste stek een stuk beter, met als gevolg dat de landskampioen direct doorstoot naar de Champions League.

NADA IN EUROPA
Schotse titelhouders moeten daarentegen de kwalificaties zien te overleven, iets waar Celtic nu al drie pogingen op rij niet in slaagde. Bescheiden opponenten als AEK Athene, Cluj en zopas nog Ferencváros bleken immers te sterk. De laatste keer dat de traditieclub het kampioenenbal bereikte, dateert zo al van 2018 – waar het vervolgens nipt Anderlecht aftroefde voor de derde plaats. Voor een plekje bij de eerste twee in de groepsfase, en dus een ticket voor de knock-outronde, moeten we zelfs al terug naar 2013. Twee jaar eerder was Rangers voor het laatst van de partij. Voor hen is de CL nu een verre droom.



De troepen van Steven Gerrard knokten zich vorig seizoen wel tot achtste finales van de Europa League, maar ook dat lijkt een uitzondering voor de topteams in Schotland. Het voorbije decennium geraakte Celtic alvast nooit zover, slechts vier keer bereikte het de tweede ronde. Laat staan dat een van hun landgenoten, met Rangers dat dus wel een hele poos uit beeld verdwenen was, potten wist te breken. Integendeel: geen enkele andere Schotse ploeg dan de grote twee mocht zelfs nog maar deelnemen aan de groepsfase. Dan presteren onze Belgische clubs toch aanzienlijk beter op het Europees toneel.

COMPLEXE KNOOP
Dat een inkrimping van de hoogste klasse tot meer kwaliteit en slagkracht in Europa zou leiden, lijkt dus een fabeltje. Net zoals de illusie dat monsterscores te wijten is aan een zwakke competitie. Per slot van rekening vallen ook in de Premier League en Bundesliga, waar Bayern zopas nog Schalke 04 met 8-0 huiswaarts stuurde, geregeld zware uitslagen te noteren. Zónder bijhorende discussies over het format. Desalniettemin blijft de ideale formule voor de JPL een complexe knoop om door te hakken. Afwachten of ze zich, dankzij afvallers ten gevolge van licentieproblemen, in de komende jaren vanzelf ontwart.

LEES OOK: DAZN staakt onderhandelingen: start JPL niet op tv

Denkt u dat minder clubs in 1A tot een hoger niveau zou leiden?

Meest recent

'Code rood bij Club Brugge: Belgische kapers op de kust'

Club Brugge zet dinsdag de laatste rechte lijn in richting de Supercup, de eerste officiële ...

75
75
'Anderlecht pusht overbodig duo hardhandig richting exit'

De zomerstage zit erop, en dus is het stilaan tijd om knopen door te hakken bij RSC Anderlecht. ...

104
104
'Bliksemvertrek bij Club Brugge: Rigaux speelt open kaart'

Ruim een jaar na het vertrek van Vincent Mannaert heeft Club Brugge de start van een nieuw tijdperk ...

257
257
'De Condé staat pal: Genk weigert bod op steunpilaar'

Na een grotendeels geslaagde campagne sprak KRC Genk openlijk de ambitie uit om de kleedkamer in de ...

249
249
'Vuurwerk bij Club Brugge: volgende toptransfer op til'

De onderhandelingen met AC Milan omtrent Ardon Jashari zitten momenteel muurvast, maar de Speler van ...

972
972
'KRC Genk baalt: net te laat voor smaakmaker van AA Gent

AA Gent laat een van de aanvallende krachten van de beloftenploeg zomaar vertrekken. De Buffalo's ...

184
184
'PSV verrast met komst Standard-flop'

PSV is héél actief op de transfermarkt. De Nederlandse landskampion verliest veel ...

113
113
AA Gent krijgt al meteen fikse domper met transfer van Brown

Bij AA Gent bleef het deze zomer tot dusver opvallend stil. Een stevige make-over van de kern leek ...

193
193
Blessure Coosemans: Anderlecht kent de uiteindelijke schade

RSC Anderlecht rondde afgelopen zaterdag zijn zomerse stage af met twee oefenwedstrijden. In het ...

431
431
Real Madrid slaat wild om zich heen: 168 miljoen euro

Real Madrid zit niet stil op de transfermarkt. De Koninklijke heeft zopas zijn volgende ingaande ...

152
152
Luka Modric heeft nieuwe club eindelijk helemaal beet

Het zat er al maanden aan te komen en nu heeft Luka Modric ook daadwerkelijk zijn volgende ...

72
72
Wanhopige RSCA-deal: Renard flirt met catastrofe

De zomermercato draait op volle toeren, maar bij Anderlecht lijkt de druk intussen te wegen. In ...

410
410
'Plottwist bij Club Brugge: Jashari in de etalage gezet'

De spanning stijgt bij Club Brugge, waar de soap rond Ardon Jashari richting haar ontknoping ...

808
808
DAZN staakt onderhandelingen: start JPL niet op tv

Binnen minder dan twee weken gaat de bal opnieuw aan het rollen in de Jupiler Pro League. Behalve ...

947
947
'Alarmbellen bij Club Brugge: Jashari-bom explodeert'

De afgelopen weken is er reeds veel inkt gevloeid over de vertrekwens van Ardon Jashari, die Club ...

1475
1475
'Renard in overdrive: Anderlecht pakt uit met drieklapper'

Besnik Hasi mocht al zes aanwinsten verwelkomen, en dus lijkt het nu vooral tijd voor uitgaand ...

627
627
Club Brugge verrast: sterkhouder tekent nieuw contract

Club Brugge bereidt zich voor op een leegloop, want in het zog van Ferran Jutglà, Chemsdine ...

369
369
Beerschot loopt leeg: volgende sterkhouder vertrekt

Bij Beerschot degradeerden ze naar de Challenger Pro League en de lichtpunten van vorig seizoen ...

234
234
KRC Genk stuurt Kompany wandelen met stevig statement

KRC Genk heeft een zeer grote slag weten te slaan. Ondanks interesse van het Bayern München van ...

370
370
'Anderlecht raast door: volgende transfer is een feit'

RSC Anderlecht is nog lang niet klaar op de transfermarkt. De Brusselaars gaan nog een nieuwe ...

312
312
Na 10 jaar is het over en out: lifestylemerk BALR. failliet

Toch wel straf nieuws vanuit het voetbal. Daar kwam vandaag het bericht dat een groot merk de boeken ...

437
437
'AA Gent laat smaakmaker door de handen glippen'

AA Gent laat een van de aanvallende krachten van de beloftenploeg zomaar vertrekken. Sasha Tavolieri ...

275
275
'Lommel SK pakt uit met ex-speler van Tottenham'

Lommel SK verandert het geweer van schouder. De Limburgers gaan voluit voor promotie naar de Jupiler ...

89
89
Harde oorlog: UEFA en FIFA vliegen elkaar in de haren

Er heerst momenteel een oorlog tussen de UEFA, de Europese voetbalbond en de FIFA, de ...

210
210
“Discriminerend en vernederend” – Verjaardag Yamal ontspoort

Lamine Yamal is 18 jaar geworden en dat werd uitbundig gevierd, misschien wel té uitbundig. ...

240
240

Meer sportnieuws