Nog drie speeldagen te gaan en de titelstrijd in de Champions' Play-Offs zit erop. Daarin is een belangrijke rol als scherprechter weggelegd voor RSC Anderlecht. En de Brusselaars zouden alvast een voorkeur hebben over wie de nieuwe kampioen moet worden.
Na de verloren bekerfinale heeft RSCA zelf nog weinig om voor te spelen. In principe heeft het nog één puntje nodig om zeker te zijn van de vierde plaats. Maar zelfs al blijft Paars-Wit met lege handen achter in het drieluik tegen Union SG, Club Brugge en KRC Genk, is het onwaarschijnlijk dat achtervolger Antwerp FC plots een 9 op 9 zal pakken.
Scherprechter voor titel
Mathematisch gezien kan Anderlecht wel nog naar de derde plaats springen. Als winnaar van de reguliere competitie zal Genk echter sowieso het ticket voor de Play-Offs van de Europa League pakken indien het niet in de top 2 van de PO's eindigt. Bijgevolg zou Paars-Wit dus geen gunstiger Europees ticket kunnen bemachtigen indien het nog over Genk klimt.
En dus wordt vooral naar Anderlecht gekeken als scherprechter in het titeldebat, het is de enige ploeg die nog tegen alle drie de clubs uit de top drie moet spelen. Al is inmiddels duidelijk dat het voor de titel een duel zal worden tussen Union en Club Brugge. Eerder raakte evenwel bekend dat als RSCA moet kiezen, het liever Blauw-Zwart kampioen ziet spelen.
Vrees voor grote(re) concurrent
Dat wordt nu ook bevestigd bij La Dernière Heure en het Waalse medium schuift daar enkele redenen voor naar voren. Allereerst het rechtstreekse ticket voor de League Phase van de Champions League dat aan de titel is verbonden. Deelname aan het Kampioenenbal levert historisch veel (prijzen)geld op. Club heeft inmiddels echter al een enorme financiële kloof geslagen. Maar Anderlecht kan het zich niet permitteren om straks op te boksen tegen een tweede concurrent die puissant rijker is.
Om maar te zwijgen van de onrechtstreekse inkomsten uit de UCL, zoals de stijging van de marktwaarden van de spelers. Ook bij het overtuigen van gemeenschappelijke transfertargets zou Union dan een flinke streep voor hebben. Als tweede grote reden wordt naar het commerciële gewezen. Een deelname aan het Kampioenenbal zou van Union een nog aantrekkelijker merk maken voor sponsors en commerciële partners. En dat terwijl de twee Brusselse clubs, zeker wat hun lokale sponsors betreft, op hetzelfde terrein jagen.
Supporters verdeeld
Tot slot is er ook nog de achterban. Dat de Brusselse fans liever niet willen dat de Unionisten de macht helemaal overnemen in hun stad, is logisch. Voorts zijn de meningen bij de supporters verdeeld volgens LDH. Al zouden zeker de nederlandstaligen liever niet zien dat Club nog een prijs wint, vooral niet na de nederlaag in de bekerfinale. In ieder geval hebben de fans wel één ding gemeenschappelijk: ze willen bovenal dat hun ploeg het seizoen afsluit met een positieve noot. Dus met een goed resultaat in de thuismatchen tegen Club én Union. Als dat lukt maakt het hen zelfs niet zoveel meer uit wie op het einde van de rit mag vieren.