RSC Anderlecht bekampt vanavond in de finale van de Croky Cup Club Brugge. Paars-Wit en de supporters snakken naar een prijs. Achter de schermen zijn de vingers ook gekruist. Marc Coucke en vooral Wouter Vandenhaute kregen al meermaals de wind van voren.
Het beleid van Anderlecht is de afgelopen jaren op zijn minst wispelturig te noemen. Ook dit seizoen vielen er weer heel wat ontslagen met drie nieuwe trainers en twee sportieve directeurs. De supporters zijn het dan ook kotsbeu. Er zal en moet iets veranderen.
Belangrijke bekerfinale
Anderlecht-watcher van Het Nieuwsblad heeft een ferme waarschuwing voor Vandenhaute. “Mister Popular kun je Wouter Vandenhaute dus bezwaarlijk noemen. Ook dit seizoen met drie trainers en twee sportief directeurs blijven de verwijten komen dat er geen visie is. Het spandoek Wouter Buiten wordt vaak ontrold, de slogan wordt geschreeuwd. De Anderlecht-president trotseert het en staat meer in de vuurlinie dan eigenaar Marc Coucke.”
De bekerfinale kan echter mogelijk voor de kentering zorgen. “Daarom is deze bekerfinale ook zeer belangrijk voor Vandenhaute. Zijn grootste criticasters stellen wel dat ze ‘zijn wanbeleid’ ook bij bekerwinst zullen blijven aanvallen en pas zullen dimmen als hij weg is, maar zo’n eerste trofee zou toch wat rust brengen. Het geeft een voorzitter alleszins meer allure.”
Woestijn droogt uit
Anderlecht kan zich spiegelen aan Club Brugge. Blauw-Zwart pakte onder het nieuwe beleid met de beker in 2015 ook een eerste prijs en vanaf dan kwam er succes naar de club. “Toen Bart Verhaeghe in 2015 die eerste beker pakte, was dat ook een keerpunt en raakte Club Brugge gelanceerd. Want ja… wie te lang blijft zwerven door de woestijn, droogt finaal helemaal uit”, aldus Geril.
Vandenhaute kreeg al verschillende keren de volle laag. Het vertrek van Vincent Kompany wordt hem verweten en ook miscasts zoals Felice Mazzu blijven hangen bij de fans. Ondertussen kon Anderlecht al acht jaar geen prijs meer winnen. Dat is de langste periode ooit sinds... de eerste landstitel en het oprichtingsjaar (1908 en 1947, red.).