Transferbom: Skov Olsen en Dreyer weg aan bodemprijs

door
Transferbom: Skov Olsen en Dreyer weg aan bodemprijs

 De recente uitspraak van het Europees Hof in de zaak-Diarra kan het transferlandschap drastisch veranderen en is een klap voor het businessmodel van Belgische voetbalclubs. Waar clubs als Club Brugge en Anderlecht miljoenen verdienden aan transfers, dreigt dat nu weg te vallen. Spelers kunnen door de nieuwe regels hun contracten makkelijker verbreken voor een veel lagere vergoeding.

Dit betekent dat transfersommen van tientallen miljoenen, zoals we die kennen, snel verleden tijd kunnen zijn. Clubs uit kleinere competities zoals de Jupiler Pro League, die vaak functioneren als opleidings- en doorverkoopcompetities, zullen het hierdoor moeilijker krijgen. De macht verschuift naar de spelers en de topcompetities, wat het huidige transfersysteem op zijn kop zet.

LEES OOK: 'Club Brugge pusht voor duurste aankoop van zomermercato'

Belgische clubs grepen vorige zomer al in

Belgische voetbalclubs incasseerden afgelopen zomer maar liefst 321 miljoen euro aan transferinkomsten, een ongezien record. Dit is het hoogste inkomstenbedrag ooit, waarmee het vorige record uit 2019 werd verpulverd.

Opvallend: Belgische clubs gaven relatief weinig uit in vergelijking met het verleden. Slechts een derde van dat bedrag is geïnvesteerd op de transfermarkt.

Het was geleden van de coronazomer van 2020 dat er zo zuinig werd omgesprongen met het transferbudget. Clubs draaiden elke euro om en legden een stevige buffer aan.

Dit wijst op een doordacht en bewust beleid, met het oog op de financiële richtlijnen die CEO Lorin Parys van de Pro League heeft ingevoerd.

Clubs worden namelijk verplicht om hun eigen vermogen positief te houden of te maken. Bepaalde mecenassen, zoals Paul Gheysens van Antwerp FC, hielden de hand op de knip.

Bovendien waren er minder transfers vanuit Engeland en Saoedi-Arabië, wat eveneens bijdroeg aan de lagere uitgaven. Strengere financiële regels en onzekerheid over de mediarechten speelden ook een rol.

Maar op de achtergrond speelde dé rechtzaak die het inkomstenmodel van de Jupiler Pro League zwaar onder druk kon zetten.

De zaak-Diarra met een serieus Belgische tintje

In 2013 had Sporting Charleroi grootse plannen met de komst van Lassana Diarra, ex-international van Frankrijk en oud-speler van Real Madrid. Diarra stond toen onder contract bij Lokomotiv Moskou, maar de club wilde dat hij loon zou inleveren.

De Fransman weigerde, verbrak zijn contract en moest aanvankelijk van de rechtbank 10,5 miljoen euro schadevergoeding betalen aan Lokomotiv. Dit juridische geschil gooide roet in het eten voor de Carolo’s, die Diarra wilden vastleggen.

Volgens FIFA-regels zou de club namelijk zelf die 10,5 miljoen euro moeten betalen, iets waar Charleroi uiteraard niet voor wilde opdraaien.

Bovendien kon de Russische voetbalbond geen internationaal transfercertificaat voor Diarra verstrekken zolang het conflict met Lokomotiv niet was opgelost.

Diarra besloot de zaak aan te vechten, eerst voor een Belgische rechtbank en daarna bij het Europees Hof, met de steun van Jean-Louis Dupont, de Belgische advocaat die eerder al het Bosman-arrest afdwong.

Dupont's argument was dat het huidige transfersysteem onrechtvaardig is: gewone werknemers binnen de EU kunnen immers vrij van werkgever veranderen, terwijl voetballers door transferregels aan hun club gebonden zijn.

Volgens Diarra's advocaten zouden spelers dezelfde rechten moeten hebben om vrij van club te wisselen.

Bosman-arrest 2.0: voetballers grijpen de macht, weg met hoge transfersommen

Vrijdag heeft het Hof van Justitie Lassana Diarra en zijn advocaat Jean-Louis Dupont gelijk gegeven in hun zaak tegen de FIFA, en daarmee een potentieel baanbrekend precedent geschapen.

Het Europese Hof oordeelde dat de huidige FIFA-transferregels in strijd zijn met het Europees recht.

Deze uitspraak, die nu al wordt gezien als 'Bosman 2.0', kan vergelijkbare gevolgen hebben als het beroemde Bosman-arrest uit 1995, dat ertoe leidde dat voetballers op het einde van hun contract vrij naar een nieuwe club konden overstappen.

In dit geval gaat de impact mogelijk nog verder: de zaak-Diarra zou ervoor kunnen zorgen dat voetballers hun contracten al tijdens de looptijd kunnen beëindigen, mits ze een (kleine) verbrekingsvergoeding betalen.

Waar clubs momenteel hoge transfersommen vragen, zou het na deze uitspraak voldoende zijn om een proportionele compensatie te betalen om een speler te laten vertrekken.

Dit zou de transfermarkt ingrijpend veranderen, aangezien spelers dan niet meer afhankelijk zouden zijn van onderhandelingen tussen clubs, en hoge afkoopsommen van 50 miljoen euro of meer mogelijk niet meer haalbaar of toegestaan zouden zijn.

Voor clubs kan dit betekenen dat ze veel minder controle hebben over de toekomst van hun spelers, en dat de macht meer bij de voetballers komt te liggen.

Spelers zouden gemakkelijker kunnen overstappen naar een nieuwe club, zonder angst voor sancties of afhankelijkheid van lange en complexe onderhandelingen.

Ramp voor JPL: topspelers voor enkele miljoenen weg

De uitspraak van het Hof van Justitie dreigt de transfermarkt, zoals we die vandaag kennen, grondig te veranderen en kan vooral een zware impact hebben op het businessmodel van veel Belgische voetbalclubs.

Het vrije verkeer van spelers zonder de noodzaak van een hoge transfersom is een directe bedreiging voor een competitie als de Jupiler Pro League, die al jaren fungeert als opleidings- en springplankcompetitie voor buitenlands talent.

België is, samen met landen als Nederland en Portugal, een van de grootste verdieners aan de import en export van spelers.

Het huidige model, waarbij Belgische clubs miljoenen verdienen aan transfers naar topcompetities, komt door deze uitspraak op losse schroeven te staan.

Met de nieuwe regels kunnen spelers gemakkelijker hun contracten verbreken voor een relatief lage verbrekingsvergoeding, wat betekent dat de marges op transfers voor Belgische clubs flink zullen dalen.

Waar bijvoorbeeld Club Brugge vorige zomer nog 20 miljoen euro vroeg voor Andreas Skov Olsen, en Anderlecht 15 miljoen voor Anders Dreyer, zouden beide clubs door de nieuwe regelgeving slechts een fractie van dat bedrag kunnen ontvangen.

Dit zorgt ervoor dat topclubs in België hun grootste troef, het lucratieve doorverkopen van spelers, verliezen.

Volgens Sven Demeulemeester, een expert in sportrecht bij Atfield, is dit een "dramatisch" scenario voor de Belgische competitie, die al jaren als verkoophuis voor de grote Europese competities functioneert.

De macht zal nu verschuiven naar de topspelers en de grootste competities, waardoor clubs uit kleinere landen zoals België het moeilijker zullen krijgen om financieel te concurreren.

Miljoenentransfers, zoals die we gewend zijn, lijken na deze uitspraak steeds minder waarschijnlijk.

Trending:

'Club Brugge casht wéér: partijen vinden miljoenenakkoord'
'Club Brugge casht wéér: partijen vinden miljoenenakkoord'

Wordt de Belgische competitie nóg zwakker hiermee?

Meest recent

'Antwerp hoopt op herhaling van succestransfer'

Er is bij Antwerp nog heel veel werk aan de winkel voor het nieuwe seizoen. De eerste twee ...

12
12
'Milan verliest geduld: deadline voor Club en Jashari'

Club Brugge ging zondag in zijn tweede oefenwedstrijd van deze voorbereiding gelijkspelen op het ...

129
129
'PSG verbaast en wil titanendeal met Real Madrid sluiten'

Na jaren van frustratie haalde Paris Saint-Germain dit seizoen eindelijk zijn gram door de Champions ...

41
41
'Antwerp moet afscheid nemen van jeugdinternational'

De voorbije jaren moest de vinger op de knip bij Antwerp, waardoor de grote namen en dikke ...

42
42
'Club schakelt bliksemsnel: op zucht van vervanger Jashari'

Bij Club Brugge viel er de voorbije dagen een transferbommetje, want Ardon Jashari vertrok zaterdag ...

355
355
Antwerp kondigt extra versterking aan voor Stef Wils

Bij Antwerp is het deze zomer nog maar eens herbeginnen, want er vertrekken opnieuw heel wat spelers ...

130
130
'Prestigieuze transfer voor smaakmaker KV Kortrijk'

KV Kortrijk begint dit seizoen met een propere lei, want na de degradatie uit de Jupiler Pro League ...

148
148
'Club Brugge zorgt voor sensatie met vervanger Talbi'

Club Brugge moest zondag in zijn tweede oefenwedstrijd van de zomer vrede nemen met een ...

1014
1014
Red Flames gaan voor ouderwets voetbalmirakel: "Alles kan!"

De 1-0-nederlaag tegen Italië kwam héél ongelegen voor de Red Flames. Ze treffen ...

39
39
KRC Genk verrast met plotse Spaanse transferdeal

KRC Genk heeft dit weekend een verrassende transfer afgerond. De Limburgers laten een van de ...

220
220
De Cuyper naar Brighton: een exclusieve blik achter de schermen

Maxim De Cuyper heeft zijn transfer naar Brighton & Hove Albion afgerond. De Rode Duivel brengt ...

509
509
'PSV geeft Anderlecht en Antwerp transferboost van jewelste'

Royal Antwerp FC en RSC Anderlecht zijn nog op zoek naar versterking. Ze krijgen plots bijzonder ...

686
686
'Club Brugge casht wéér: partijen vinden miljoenenakkoord'

Club Brugge weet even niet waar het zijn geld moet stapelen. Het komt plots langs alle kanten ...

913
913
Hasi verklapt eerste indruk: "Dit belooft wat"

Bij RSC Anderlecht kreeg Besnik Hasi al zes nieuwe spelers. De Brusselaars zijn zeker nog niet klaar ...

355
355
Lokeren kondigt culttransfer aan: "Dicht bij akkoord"

Sporting Lokeren is volop bezig om zich klaar te stomen voor het komende seizoen. De Waaslanders ...

214
214
Union SG met ultiem masterplan: "Dit was voorzien"

Het waren al drukke weken bij Union SG. Het geld vloeide al rijkelijk in en uit het Dudenpark. Er ...

103
103
Deze ex-JPL-sterren doen Verenigde Staten nu daveren

In de Major League Soccer spelen de nodige spelers met een verleden in de Jupiler Pro League. Wij ...

345
345
Hayen leert bij: verrassende meevaller plus grote flop

Club Brugge speelde 2-2 tegen Rangers FC. Het werd een partij met twee gezichten. Blauw-Zwart was ...

1054
1054
Mysterie rond Kevin De Bruyne groeit met deze beelden

Voor Kevin De Bruyne begint heel binnenkort een nieuw avontuur. Onze landgenoot gaat aan de slag bij ...

196
196
Standard gokt met Henry: wordt dit drama of droom?

Standard lijkt op weg een meer dan degelijke kern samen te stellen. De Rouches haalden met Casper ...

344
344
Anderlecht in de knoop: drie dossiers barsten open

RSC Anderlecht is nog zeker niet klaar op de transfermarkt. Paars-Wit zoekt naar versterking en ...

902
902
Club Brugge-debuut van Reis verloopt bijzonder opvallend

Club Brugge speelde om 15u een oefenpot op het veld van Rangers FC. Het was vooral uitkijken naar ...

363
363
Salarisbom bij VRT: Vannieuwkerke én Van Gucht shockeren

Ze zijn ongetwijfeld twee van de absolute boegbeelden van de openbare omroep: Karl Vannieuwkerke en ...

475
475
Boetedoening of mediastunt? Antwerp-fan Tom Waes breekt

Het eerste halfjaar van 2025 was ongetwijfeld niet het meest gelukkig uit het leven van Tom Waes. De ...

96
96
AI rukt op: vrouwenploeg test straffe vernieuwing

In Zwitserland vindt momenteel het UEFA Women’s EURO plaats, met onder meer de Red Flames. Zij ...

11
11

Meer sportnieuws