‘Massale leegloop bij Antwerp door schorsing Overmars’

‘Massale leegloop bij Antwerp door schorsing Overmars’

Antwerp FC bevindt zich in een benarde situatie door de wereldwijde schorsing die Marc Overmars boven het hoofd hangt. In afwachting van verdere ontwikkelingen houdt de Directeur Voetbalzaken zich op de achtergrond en er wordt gespeculeerd over een mogelijke non-actiefstelling.

De schorsing komt op een erg ongelegen moment voor Antwerp. De club moet in januari winstgevende transfers realiseren zonder de expertise en knowhow van Overmars om de financiën in evenwicht te houden.

Daarnaast is de positie van linksback een groot aandachtspunt. Owen Wijndal keert na dit seizoen terug naar Ajax, terwijl de Amerikaanse linksback Sam Vines een transfer naar de Colorado Rapids afrondt. Op die manier zit Antwerp volgend seizoen zonder zuivere linksback in de selectie.

FIFA schorst Marc Overmars wereldwijd voor één jaar

Antwerp FC zit momenteel met de handen in het haar. Vorige week donderdag werd bekendgemaakt door FIFA dat Overmars voor één jaar wereldwijd is geschorst wegens grensoverschrijdend gedrag tijdens zijn tijd bij Ajax.

Zowel Antwerp als Overmars bereiden zich voor op het indienen van een beroep tegen deze beslissing. Maar om dit te doen, is het eerst wachten op een onderbouwing van de uitspraak door de FIFA.

Tot nu toe is deze onderbouwing nog niet verstrekt, wat tot frustratie leidt bij alle betrokkenen op de Bosuil. “Marc is geschorst, maar we weten niet wat dat precies inhoudt. We wachten op duidelijkheid”, zei Mark van Bommel dinsdag op de persconferentie.

“Zijn entourage probeert die wel te verkrijgen bij de FIFA, maar we wachten nu al een week.”

Antwerp FC houdt Marc Overmars weg van de Bosuil

In afwachting van de reactie van de FIFA heeft Marc Overmars besloten zich op de achtergrond te houden bij Antwerp. Volgens De Standaard lijkt het zelfs onvermijdelijk dat de club Overmars proactief op non-actief zet.

Mark van Bommel houdt rekening met dit scenario: “We kunnen het risico niet lopen dat Marc hier rondloopt en dat er een foto van hem gemaakt wordt. Dat willen we voor zijn.”

Het idee dat Overmars betrokken zou zijn bij inkomende of uitgaande transfers, of met het ondertekenen van contracten, brengt aanzienlijke juridische risico's met zich mee, die Antwerp niet wil overzien.

Er wordt geopperd dat Antwerp Overmars misschien via tussenpersonen of stromannen kan laten opereren, omdat de kans op controle door de Belgische bond praktisch nihil lijkt te zijn.

Toch lijkt de club zich voorzichtig te manoeuvreren in deze delicate situatie, in afwachting van verdere ontwikkelingen en de officiële reactie van de FIFA.

Antwerp FC heeft dringend centen nodig in januari

De mogelijke schorsing van Marc Overmars komt op een uiterst ongelegen moment voor Antwerp FC. De club moet namelijk op zijn centen letten en rekent sterk op een winstgevende wintermercato om de begroting weer in evenwicht te brengen.

De kapitaalinjectie van Paul Gheysens is vooralsnog beperkt tot 'slechts' 10 miljoen euro in plaats van de aangekondigde 47,5 miljoen. Daarnaast kampt Antwerp met een cashflowprobleem, wat resulteerde in vertragingen in betalingen aan sommige medewerkers en makelaars in december.

De geplande winterstage moest worden geannuleerd, en er waren zelfs speculaties over een mogelijk transferverbod. Bovendien staat de club nog steeds onder nauwlettend toezicht van de Europese voetbalbond UEFA, die Antwerp in juli een boete van 2 miljoen euro oplegde wegens het niet naleven van de Financial Fair Play (FFP)-regels.

Antwerp heeft met de UEFA een 'settlement agreement' gesloten met als doel om tegen 2026 volledig te voldoen aan de FFP-regels en naar een break-even te streven. De combinatie van de financiële uitdagingen en het mogelijke wegvallen van Overmars voegen extra druk toe aan de al complexe situatie van de club.

Antwerp FC moet winstgevende transfers sluiten zonder Marc Overmars

Antwerp FC heeft dringend behoefte aan liquide middelen, en in januari wordt er sterk gerekend op een monsterverkoop van Arthur Vermeeren, die bij voorkeur nog het lopende seizoen uitspeelt op de Bosuil.

Tegelijkertijd is het publiek bekend dat de club doelman Jean Butez in de etalage heeft gezet voor een wintertransfer, mits een goed bod. In deze cruciale periode is de expertise en ervaring van Marc Overmars van onschatbare waarde voor Antwerp.

Daarnaast omvat zijn rol als Directeur Voetbalzaken niet alleen het managen van belangrijke transfers, zoals die van Vermeeren en Butez, maar ook het voorbereiden om een competitieve selectie samen te stellen voor het volgende seizoen.

Afhankelijk van de vertrekkers in januari worden er enkele knelpuntposities verwacht, waarbij de positie van de linksachter zeker en vast een aandachtspunt is.

De linksback wordt een knelpuntpositie

Mark van Bommel heeft momenteel vijf flankverdedigers tot zijn beschikking bij Antwerp: Owen Wijndal, Ritchie De Laet, Jelle Bataille, Sam Vines en Kobe Corbanie. Van deze vijf zijn er slechts twee die specifiek als linksback spelen: Wijndal en Vines.

Tenzij zich grote verrassingen voordoen, zullen deze twee spelers volgend seizoen waarschijnlijk niet meer op de Bosuil te zien zijn. Owen Wijndal is de huidige vaste waarde op de linksbackpositie, met 1.436 minuten gespeeld op die positie dit seizoen.

Hij wordt echter gehuurd van Ajax zonder aankoopoptie, en een permanente transfer lijkt financieel niet haalbaar voor Antwerp. Journalist Mike Verweij, de clubwatcher van Ajax voor De Telegraaf, heeft onlangs verklaard dat Wijndal komende zomer sowieso zal terugkeren naar Amsterdam.

Dit nieuws komt als een kans voor Torino, aangezien Il Toro hem graag als nieuwe aanwinst wil verwelkomen voor het volgende seizoen.

Sam Vines is, samen met Wijndal, de enige pure linksback in de selectie. Vanwege blessures heeft hij dit seizoen slechts 398 minuten gespeeld, en bovendien lijkt hij niet de benodigde kwaliteit te bezitten om een meerwaardespeler te zijn voor Antwerp.

Momenteel bevindt de Amerikaan zich in de Verenigde Staten, waar hij bezig is met het afronden van een transfer naar zijn voormalige club, de Colorado Rapids.

Jelle Bataille, van nature een rechtsback, moet vaak inspringen op de linkerflank, waar hij 578 van zijn in totaal 2.195 speelminuten dit seizoen heeft gespeeld. Zijn voorkeur en sterkte liggen echter op de rechterkant.

Ritchie De Laet, meestal actief als rechtsback, heeft ook enkele keren op de linkerflank moeten depanneren (196 minuten dit seizoen). Momenteel bevindt De Laet zich in het laatste contractjaar bij Antwerp FC, en pas ten vroegste in februari zou hij met Marc Overmars samenzitten om een mogelijke contractverlenging te bespreken.

POLL: Moet Antwerp Overmars proactief op non-actief zetten?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

48
48
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

44
44
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

39
39
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

22
22
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

29
29
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

318
318
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

82
82
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

70
70
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

128
128
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

275
275
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

148
148
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

473
473
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

858
858
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

272
272
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

754
754