Gaat Jan Vertonghen onhoudbare RSCA-pion achterna?

Gaat Jan Vertonghen onhoudbare RSCA-pion achterna?

Jan Vertonghen ondertekende vorig jaar een financieel aantrekkelijk contract bij Anderlecht, waarmee hij één van de grootverdieners van de club werd - volgens Het Laatste Nieuws verdient de Belgische recordinternational jaarlijks anderhalf miljoen euro netto.

Hoewel Marc Coucke zich toen grote vragen stelde bij de sportief-financiële noodzaak om Vertonghen aan te trekken, is de verdediger van onschatbare waarde gebleken op het veld en in de kleedkamer van Sporting.

Eind dit seizoen loopt het contract van Vertonghen af bij Anderlecht, en een eventuele contractverlenging zal waarschijnlijk aan verminderde voorwaarden moeten gebeuren. Een analist zei in mei al aan HUMO dat Vertonghen geen financiële waarde meer vertegenwoordigt, maar een lopende kost is.

“Zonder een nieuwe kapitaalverhoging zullen ze spelers moeten verkopen. En de loonmassa moet naar omlaag.” Bovendien heeft Vertonghen vorige week zelf verklaard dat hij pas in maart of april zal beslissen over zijn toekomst.

Coucke stelt zich vragen rond Vertonghen

Exact één jaar geleden trok Marc Coucke van leer richting het dagelijks bestuur van Anderlecht. Op dat moment bedroegen de spelerslonen van de club zowat 30 miljoen euro, enkel bij Club Brugge lag de loonmassa nog hoger.

Coucke vroeg aan de sportieve cel waarom er in de zomermercato niet gecasht werd op Francis Amuzu, en bovendien maakte de komst van Jan Vertonghen hem bezorgd.

Hoewel de Rode Duivel een uitstekende transfer qua prestige en ervaring was, had Anderlecht toen al twee linksbenige centrale verdedigers ter beschikking met Hannes Delcroix en Wesley Hoedt.

Daarnaast kwam Vertonghen ook niet voor een appel en een ei voetballen in het Lotto Park, vandaag behoort hij met een monsterloon van anderhalf miljoen euro per jaar nog steeds één van de grootverdieners bij de club.

Marc Coucke had trouwens alle recht om deze sportief-financieel gerelateerde zaken aan te kaarten bij het bestuur, want in de voorbije vijf jaar heeft de zakenman maar liefst 130 miljoen euro in de club gepompt.

Maar in het geval van Vertonghen heeft Coucke zijn mening toch mogen herzien. De recordinternational toont duidelijk value for money aan, en hij wordt beschouwd als de beste verdediger op de Belgische velden.

Jan zonder Vrees krijgt alle handen op elkaar

Jan Vertonghen kreeg heel wat kritiek te slikken in de aanloop naar het Wereldkampioenschap in Qatar vorig jaar. Te oud, te traag. En de beste jaren van Vertonghen zouden reeds lang achter hem liggen. Niet voor niets was hij pas derde keuze bij Benfica en moest hij het Estadio da Luz verlaten in de zomer van 2022.

“Tubeke is geen centrum voor stramme internationals die in het aldaar gebouwde verpleeghuis nog wat aan beweging willen doen”, was de boodschap van Jan Mulder. “Het oude paard Vertonghen is rijp voor de lijmpot”, stelde columnist Frederik De Backer in De Morgen.

Deze stevige kritiek kwam aan, maar sindsdien heeft Vertonghen laten zien dat hij nog steeds van onschatbare waarde is voor de Rode Duivels, en zeker bij Anderlecht. Na zijn vertrek bij Benfica heeft Jan Vertonghen op het WK in Qatar en bij Anderlecht een opmerkelijk hoog niveau weten te halen.

“Achteraan blijft Jan Vertonghen onze beste pion”, stelde Frank Raes onlangs in Gazet van Antwerpen, in de context van de Rode Duivels. Bij de nationale ploeg is Vertonghen dan ook zowat de enige baken van rust.

Bij Anderlecht speelt Vertonghen als een patron en wordt hij bewonderd door zijn doorzettingsvermogen. Hij krijgt alle handen op elkaar met zijn scherpe tackles, en hij laat zich opmerken met verschillende cruciale tussenkomsten. De “problem solver”, zoals Het Laatste Nieuws stelde.

Bij Anderlecht mag er af en toe wel wat misgaan in de verdediging, maar het is altijd Jan Vertonghen die standhoudt en overeind blijft. Vertonghen voelt zich soms zo comfortabel in het systeem met vier verdedigers dat het lijkt alsof hij speelt in zijn eigen achtertuin.

Ondanks zijn 36 jaar blijft hij de stuurman van Anderlecht, orchestreert hij zijn verdediging goed, en is hij nog altijd een rots in de branding. Zoals Het Nieuwsblad treffend opmerkte, is hij “Jan zonder Vrees”.

Debast onhoudbaar voor Anderlecht, wat met Vertonghen?

Jan Vertonghen doet er alles aan om elke wedstrijd te winnen en hij brengt een flinke dosis grinta en winnaarsmentaliteit in de ploeg. “Ik eis die mentaliteit ook van mijn ploegmaats. Als ik dat niet zie bij iemand, zorg ik ervoor dat hij nooit meer voor Anderlecht speelt”, zei hij eerder aan Het Nieuwsblad.

Bovendien draagt Vertonghen bij aan de positieve ontwikkeling van Zeno Debast, de 19-jarige verdediger die onder de vleugels van de Belgische recordinternational een meer complete speler wordt.

Het is dan ook niet toevallig dat Eintracht Frankfurt, Villarreal en PSV Eindhoven vorig seizoen aanbiedingen van minstens 10 miljoen euro hebben uitgebracht voor de jonge Debast. Naarmate Debast zich steeds verder ontwikkelt, is de kans groot dat hij volgende zomer onhoudbaar wordt voor Anderlecht.

Wat betreft de toekomst van Jan Vertonghen zelf is er ook onzekerheid in het Lotto Park, aangezien zijn contract aan het einde van dit seizoen afloopt. “In maart of april zal ik beslissen over mijn toekomst, dat is nu nog niet aan de orde”, zei de routinier eerder deze week bij Het Laatste Nieuws.

Een eventuele contractverlenging zal waarschijnlijk aan verminderde voorwaarden moeten gebeuren, aangezien, volgens HLN, hij bij Anderlecht jaarlijks 1,5 miljoen euro netto verdient. Een analist zei in mei aan HUMO dat Vertonghen geen financiële waarde meer vertegenwoordigt, maar een lopende kost is.

“Zonder een nieuwe kapitaalverhoging zullen ze spelers moeten verkopen. En de loonmassa moet naar omlaag.”

Vertonghen heeft zichzelf heruitgevonden dankzij Riemer

Vandaag voelt Jan Vertonghen nog steeds de passie om door te gaan met voetballen, en bovendien voelt hij zich enorm gewaardeerd bij Anderlecht. Tijdens de vorige zomermercato werd hij zelfs regelmatig op de hoogte gehouden van de stand van zaken door Jesper Fredberg en Brian Riemer.

Vertonghen heeft zelfs een uitstekende band opgebouwd met Riemer en beschouwt hem als de geschikte coach voor dit Anderlecht. “Hij ziet het grotere plaatje en communiceert op een hele goeie manier. Riemer is geliefd bij de groep”, zei Vertonghen aan Het Nieuwsblad.

In een interview met Het Laatste Nieuws deelde Vertonghen mee dat hij zich thuis voelt in de kleedkamer van Anderlecht en dat hij zichzelf heeft kunnen heruitvinden, dankzij Riemer. De coach heeft Vertonghen geholpen om fysiek in topvorm te blijven, terwijl hij zich zeer comfortabel voelt in het systeem met vier verdedigers.

Dit stelt hem in staat om leiderschap te tonen, te sturen en zijn eigen kwaliteiten optimaal te benutten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Vertonghen op zo'n hoog niveau presteert bij Anderlecht.

“Ik zie de dingen nu anders, maar fysiek voel me ik echt nog heel goed. Ik heb er ongelooflijk veel zin in en het systeem waarin we nu spelen helpt me enorm”, zei hij aan Het Laatste Nieuws.

POLL: Kan Anderlecht zonder Vertonghen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade
Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade

Onze Jupiler Pro League is al razend spannend maar ook op het tweede niveau van Nederland, de Keuken ...

8
8
Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"
Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"

Na een indrukwekkende start van de Champions' Play-Offs, leek KRC Genk zich opnieuw in het ...

65
65
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)

In de Premier League blijven de Arsenal-supporters dromen van een landstitel. Tegen ploeg in vorm ...

35
35
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren

In de Champions' Play-Offs staat opnieuw een belangrijke speeldag op het programma. Zo is het onder ...

240
240
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon"
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon"

Standard kende een ronduit dramatisch seizoen en moest tot diep in de reguliere competitie zelfs ...

276
276
'Messinho: Chelsea dokt 30 miljoen voor nieuwe goudklomp'
'Messinho: Chelsea dokt 30 miljoen voor nieuwe goudklomp'

Sinds de Amerikaanse eigenaars de plak zwaaien op Stamford Bridge, staat er geen maat op de ...

67
67
Finale CPL onder hoogspanning: 'Aziatisch sausje of KDB-vibes?'
Finale CPL onder hoogspanning: 'Aziatisch sausje of KDB-vibes?'

Morgenavond staan in de Dakota Arena met Deinze en Lommel de twee hoogst geklasseerde ploegen (na ...

25
25
Club winnaar Conference League? 'Groot voordeel in finale'
Club winnaar Conference League? 'Groot voordeel in finale'

Club Brugge heeft zijn meerdere moeten erkennen in ACF Fiorentina tijdens de heenwedstrijd van de ...

481
481
''Topaanwinst' Fredberg na twee weken weg bij Anderlecht'
''Topaanwinst' Fredberg na twee weken weg bij Anderlecht'

RSC Anderlecht heeft in het afgelopen seizoen een enorme stap voorwaarts gezet en is eindelijk weer ...

188
188
TU: 'Anderlecht wil jackpot, tweede zomeraanwinst voor Club'
TU: 'Anderlecht wil jackpot, tweede zomeraanwinst voor Club'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

281
281
Koude douche Courtois: "Geen reden om hem op te stellen"
Koude douche Courtois: "Geen reden om hem op te stellen"

In de Spaanse Primera Division wil Real Madrid zaterdagnamiddag tegen Cadiz CF een nieuwe stap ...

434
434
Italiaans gevloek na één fase tegen Club: "Kan Fiorentina finale kosten"
Italiaans gevloek na één fase tegen Club: "Kan Fiorentina finale kosten"

Club Brugge zal komende woensdag zwaar aan de bak moeten indien het alsnog de finale van de ...

459
459
<strong>‘Driedubbele transferklapper: Antwerp gooit het roer om’</strong>
‘Driedubbele transferklapper: Antwerp gooit het roer om’

Met de afwezigheid van Marc Overmars vertrouwt de club op Sven Jaecques en Joachim Vercaigne als ...

322
322
'Anderlecht greep in januari naast Rode Duivel'
'Anderlecht greep in januari naast Rode Duivel'

De spelersgroep van Anderlecht heeft het voorbije jaar een stevige transformatie ondergaan. Vooral ...

337
337
'Leegloop KV Mechelen: Inter meldt zich voor revelatie'
'Leegloop KV Mechelen: Inter meldt zich voor revelatie'

KV Mechelen zette de voorbije maanden straffe prestaties neer. Het klom na de aanstelling van Besnik ...

368
368