De recente soap rond Ronny Deila en Club Brugge nam in de voorbije weken enorme proporties aan, maar uiteindelijk hebben alle betrokken partijen dan toch een akkoord bereikt. Donderdagochtend Deila het bestuur van Standard ingelicht dat hij de club zal verlaten en naar het Jan Breydelstadion zal verhuizen, en in de lus van de dag werd de deal ook officieel gecommuniceerd. Deila zal een mooi salaris opstrijken bij Club Brugge, maar het waren vooral de garanties met betrekking tot de financiële en sportieve werkmiddelen die van doorslaggevend belang waren. Het is een publiek geheim dat Vincent Mannaert een sterke invloed heeft op het sportieve beleid, maar om Deila aan te trekken, heeft de CEO en sportief directeur gedeeld moeten worden.
Grote Deila-soap sinds 10 maart
De geruchten over een mogelijke overstap van Ronny Deila naar Club Brugge doen al de ronde sinds 10 maart. Toen Deila een hypothese opdeed bij Standard met deze geruchten, werd hij ervoor gekozen om er niet op te reageren. “Je moet niet alles geloven wat er in de kranten staat.” Na bijna drie maanden van sparende speculatie, die de afgelopen weken een bereikt, heeft Deila donderdag uiteindelijk het bestuur van Standard ingelicht dat hij de overstap naar Club Brugge zal maken. Deila voelde zich bijzonder goed en gewaardeerd door Standard, paste een coach zo perfect bij de identiteit van een club, maar toch besloot hij om de uitdaging bij Club Brugge aan te gaan.
3 miljoen per jaar bij Standard, 2 miljoen per jaar bij Club Brugge
Het bestuur van Standard was daarom vastbesloten om Ronny Deila te behouden, gezien de uitstekende match tussen de club en de coach. Ze waren zelfs bereid om Deila te winnen om bij Standard te blijven. Fergal Harkin, die niet alleen een goede band heeft met Deila, maar ook zijn buurman is in Kortenberg, akte drie weken geleden een uniek voorstel om Deila's contract te verlengen tot 2025. Met een bruto jaarsalaris van 3 miljoen euro zou hij zelfs in de buurt zijn komen van het salaris van Michel Preud'homme daardoor, de best verdiende trainer in de geschiedenis van de Rouches. Maar persoonlijk financieel gewin was helemaal geen prioriteit voor de coach.
Naar aanvulling zou Ronny Deila bij Club Brugge een salaris van 2 miljoen euro bruto verdienen, met de mogelijkheid om via bonussen te lopen tot 2,5 miljoen euro. Maar voor de Noor waren echter andere factoren doorslaggevend in zijn beslissing om voor Club Brugge te kiezen, zoals sportieve uitdagingen en financiële werkmiddelen. Hoewel hij in de afgelopen maanden vaak is gesproken over zijn waardering voor het project bij Standard en zijn geloof in het potentieel van de club, heeft hij nog vaker gesproken over zijn behoefte aan sportieve garanties in Luik. "Ik ben ambitieus en ongeduldig."
Geen sportieve en financiële garanties bij Standard
Vorige week heeft Ronny Deila een vergadering gehad met 777 Partners, de eigenaar van Standard, om de financiële mogelijkheden en middelen voor het seizoen 2023-2024 te bespreken. Op basis van deze gesprekken zou de coach bepalen of hij bij de club wilde blijven of niet. Maar het lijkt erop dat de mogelijkheden en middelen niet al te groot zullen zijn. Pierre Locht, CEO van Standard, verklaarde in een interview met Het Laatste Nieuws dat het budget voor het volgende seizoen vergelijkbaar zou zijn met dit seizoen. Dit betekent dat standaard weinig financiële middelen zullen hebben tijdens de komende zomertransferperiode, waardoor de club bespaart en gezond blijft. Daarom was het voor Deila een 'no brainer' om voor Club Brugge te kiezen.
Mannaert plooit: Deila krijgt inspraak bij Club Brugge
Volgens Sacha Tavolieri is er bij Club Brugge een transferbudget van 20 miljoen euro beschikbaar, een bedrag dat Standard nooit kan evenaren. Bovendien krijgt Ronny Deila inspraak in de transfers van Club Brugge, net zoals hij eerder bij Standard had. In Luik werd een transfer pas overgenomen nadat de nieuwkomers langs zijn kantoor waren geweest. Als Deila geen klik veroorzaakte met spelers van als ze niet bereid waren hem te volgen, inclusief dat het einde voor die spelers bij Standard. Deze zekerheid kan een zekere tegenwicht bieden aan het bestuur, zoals ook werd opgemerkt door Franky Van der Elst in Het Nieuwsblad .
Maar te veel tegenwicht kan ook zijn voor Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe, die zelf een sterke invloed zullen hebben op het zakelijke beleid. De komst van Ronny Deila naar het Jan Breydelstadion als coach heeft Mannaert, de CEO en sportief directeur van Club Brugge, gedwongen om een definitieve toegeving te doen op het gebied van het transferbeleid. Aan de andere kant heeft Mannaert al ruime tijd de wens om zijn functie als sportief directeur over te dragen uit te oefenen. Door Deila inspraak te geven op het transferbeleid, zal Mannaert dus ook ontlast worden in zijn dubbele rol als CEO en sportief directeur. De vraag blijft echter hoeveel tegenwicht het bestuur van Club Brugge bereid is te staan...