Overmars baalt van dure transferblunder

Overmars baalt van dure transferblunder

Dribbelen en sprinten is zijn specialiteit. En een doelpunt scoren doet hij ook gemakkelijk. Gyrano Kerk arriveerde in januari met een grote conditionele achterstand bij Antwerp FC, maar desondanks waren de verwachtingen hooggespannen rond hem. Antwerp leverde dan ook een flinke financiële inspanning om hem voor een half seizoen te huren van Lokomotiv Moskou. Maar twee maanden na zijn komst lost de Nederlandse aanvaller die verwachtingen niet helemaal in en verdeelt hij vooral de meningen bij de Great Old. Er was sowieso al bitter weinig kans dat Kerk, gehuurd zonder aankoopoptie, volgend jaar nog zou rondlopen op de Bosuil. En ondertussen lijkt ook Antwerp vrede genomen te hebben met dat scenario.


TERUG NAAR MOSKOU
Antwerp FC moest in de vorige wintermercato reageren op het vertrek van de misnoegde Michael Frey (huur, Schalke 04). Mark van Bommel verloor een een vlotscorende centrumspits, die een belangrijke rol speelde als back-up van de vaste aanvalsleider Vincent Janssen. De reactie op het vertrek van Frey kwam er via technisch directeur Marc Overmars. Die kende Gyrano Kerk nog van vroeger bij Utrecht FC, waar hij op een bepaald moment één van de beste spelers van de Eredivisie was, en hij haalde hem tot eind dit seizoen op uitleenbasis van Lokomotiv Moskou.

Met Gyrano Kerk haalde Antwerp FC een mooi profiel binnen. Dribbelen en sprinten is zijn specialiteit, hij was in de Eredivisie de onbetwiste dribbelkoning met 311 dribbels. Vitesse-trainer Thomas Letsch, niet bepaald een kleine naam in Nederland, omschreef hem bij FC Utrecht als “een van de beste spelers uit de Eredivisie”. Toenmalige Ajax-coach Erik ten Hag typeerde hem als levensgevaarlijk in de grote ruimtes. Kerk is duidelijk een pure flankspeler die met zijn snelheid en dribbels een belangrijke meerwaarde kan leveren voor de ploeg.



Antwerp FC leverde zelfs een flinke financiële inspanning om Kerk voor een half seizoen aan te trekken. Dmitry Ulyanov, de sportief directeur van Lokomotiv Moskou, sprak over een goed financieel aanbod, terwijl ook Gyrano Kerk naar de Bosuil wilde verhuizen omwille van de zware concurrentie op zijn positie. Er werd wel geen aankoopoptie opgenomen in deze huurdeal en Ulyanov maakte duidelijk dat Antwerp niet veel hoop moest koesteren om Kerk definitief aan te werven. “Na z'n huur? Hij heeft nog een contract, dus we verwachten hem weer terug in de zomer”, zei Ulyanov.

GEEN BACK-UP VOOR JANSSEN
De verwachtingen rond Gyrano Kerk waren dus hooggespannen, Antwerp FC wilde hem in de vorige zomermercato ook al binnen halen, maar die hoge verwachtingen lost hij maar deels in. De 27-jarige Nederlander arriveerde met een grote conditionele achterstand bij Antwerp, op het moment van zijn aankomst speelde hij daarvoor twee maanden lang geen enkele wedstrijd bij Lokomotiv Moskou. Daarnaast werd hij gepercipieerd als een alternatief voor Vincent Janssen, terwijl Kerk van nature een rasechte flankaanvaller is. Links of rechts maakt hem niet veel uit, maar centraal is niet z’n beste plek.



“Ik ben een flankspeler. Bij mijn debuut voor Antwerp, op Anderlecht, stond ik weliswaar in het centrum. Indien nodig kan ik dat ook wel, maar mijn voorkeur gaat uit naar de flank. Daar ben ik opgeleid en voel ik me het best”, zei Gyrano Kerk eerder dit seizoen aan Het Laatste Nieuws. En aan zijn prestaties te zien, is dat ook zo. Kerk speelt beter op de flank dan in een centrale rol. “Kerk centraal zetten, is geen optie meer”, signaleerde Patrick Goots eind maart in Gazet van Antwerpen. “Dat heeft Van Bommel nu twee keer zonder succes uitgeprobeerd.”

GOEDE STATS, WISSELVALLIGE PRESTATIES
Zijn hoge doelpuntenregelmaat, enkel Vincent Janssen scoort vlotter bij Antwerp, en zijn efficiëntie, niemand zet meer doelkansen om in een doelpunt bij Antwerp, verbloemt evenwel dat Gyrano Kerk erg wisselvallig presteert - zelfs op zijn natuurlijke positie als flankaanvaller. Vorige week vrijdag was hij in die rol één van de zwakste Antwerpenaren op het veld tegen Zulte Waregem. “Met Kerk in een negatieve hoofdrol”, schreef Het Nieuwsblad. “Bijna geen enkele actie van de Nederlandse dribbelaar lukte.” Gazet van Antwerpen gaf Kerk een 5 op 10, de laagste beoordeling van alle Antwerp-spelers.



Gyrano Kerk telt 6 beslissende acties (4 goals en 2 assists) in 9 competitiewedstrijden voor Antwerp, maar deze statistieken verbloemen echter veel. De 27-jarige miste al enkele grote kansen, terwijl hij erg wisselvallig is in zijn prestaties. Kerk is een speler die met enkele flitsen een wedstrijd kan beslissen, maar soms kan hij zich ook heel afwezig houden in een match. Die wisselvalligheid - en ook een bepaalde nonchalance - behoort nu eenmaal tot zijn spel en dat is misschien de grote reden waarom de Nederlander niet slaagde bij Lokomotiv Moskou.

KERK OUT, ONDREJKA IN
Op basis van zijn huidige sportieve prestaties zal Antwerp FC hoogstwaarschijnlijk geen inspanningen leveren om Gyrano Kerk ook volgend seizoen op de Bosuil te houden. Dmitry Ulyanov, de sportief directeur van Lokomotiv Moskou, verwacht hem straks terug in Rusland, terwijl ook de speler zelf geen hoop koestert om langer bij Antwerp te blijven. “Zoals de zaken er nu voorstaan, keer ik in de zomer gewoon terug naar Lokomotiv (waar hij nog tot 2025 onder contract ligt, red.). Ik ben, ondanks de oorlogssituatie, zeker nog niet uitgekeken op Rusland”, zei hij eerder in Gazet van Antwerpen.



Ook Antwerp FC anticipeert ondertussen op het aanstaande vertrek van Gyrano Kerk, want de Great Old staat dicht bij de komst van Jacob Ondrejka (IF Elfsborg). Hij is net zoals de Nederlander een pure flankaanvaller. Op die manier zal Kerk, ondanks de flinke financiële inspanning (dixit Dmitry Ulyanov) van Antwerp in januari, eind juni een geruisloze exit maken op de Bosuil. Kerk was een oude bekende van Marc Overmars, terwijl Ondrejka het resultaat is van de nieuwe doorgevoerde scouting van de Great Old. Al valt het nog af te wachten of Ondrejka volgend seizoen een grotere impact zal kunnen brengen in vergelijking met Kerk dit jaar.

POLL: Moet Antwerp Kerk houden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk
El Khannouss komt met verklaring voor off-day Genk

KRC Genk beleeft een seizoen met hoogtes en laagtes en dat is in de Champions' Play-Off niet anders. ...

16
16
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"
Cercle droomt van Europa: "We doen mee voor vierde plek"

Wie had gedacht dat Cercle Brugge het zwakke broertje van de Champions' Play-Off zou worden, die ...

10
10
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht
Praet komt met transferboodschap voor Antwerp en Anderlecht

Leicester City keert volgend seizoen terug in de Premier League en dus mochten ook Wout Faes en ...

112
112
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie
Cercle Brugge vernedert zwalpend Genk met glansprestatie

Deze Play-Offs is er één van pieken en stevige dalen met Racing Genk als beste ...

90
90
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'
'RWDM in shock: hersenbloeding voor sterkhouder'

RWDM zal op de slotspeeldag in de Relegation Play-Off nog alles uit de kast moeten halen om ...

53
53
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"
Vrancken afgemaakt bij nieuwe afgang Genk: "Misdadig"

Even leek KRC Genk zich nog te gaan mengen in de titelstrijd na een knalprestatie tegen Anderlecht, ...

212
212
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"
Hasi: "Dat is KV Mechelen nooit te boven gekomen"

KV Mechelen mag zijn Europese droom voor dit seizoen helemaal opbergen. Het is er zaterdagavond ...

66
66
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege

AA Gent heeft zich zaterdagavond ook mathematisch verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. ...

65
65
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven

Voor Thibaut Courtois werd deze zaterdag een dag om niet snel te vergeten. De Rode Duivel maakte ...

40
40
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union

In zijn eerste drie uitwedstrijden in de Champions' Play-Off wist Anderlecht amper één ...

133
133
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want het heeft nog altijd geen wedstrijd in de ...

109
109
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City

De titelstrijd in La Liga is helemaal beslecht. Nadat Real Madrid eerder op de avond al won van ...

132
132
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk

Na wat lange tijd een heerlijk spektakelstuk was, heeft AA Gent zich in Mechelen verzekerd van ...

110
110
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'

Bij Anderlecht wordt er al volop werk gemaakt van volgend seizoen, want er zijn toch nog enkele ...

268
268
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'

In de Champions' Play-Offs krijgt Cercle Brugge vanavond een unieke kans om dichter te sluipen bij ...

99
99