De uithaal van Hein: Martinez selecteerde deze RSCA-talenten

De uithaal van Hein: Martinez selecteerde deze RSCA-talenten

Hein Vanhaezebrouck, die wel vaker spraakmakende commentaren heeft, haalde zwaar uit naar Roberto Martinez en spreekt zelfs openlijk van belangenvermenging. Hij fileerde de selectie van Zeno Debast en de voorkeursbehandeling die Anderlecht volgens hem krijgt. Welke RSCA-spelers kregen hun kansen van Martinez?


De selectie van Zeno Debast was verrassend, maar ook weer niet. Achteraan is er verjonging nodig en andere spelers konden nog niet overtuigen. We schetsten al een beeld waarom Debast terecht werd opgeroepen. Het is geen toeval dat Anderlecht inzake het leveren van jong talent aan de nationale ploeg de grootste slokop is. RSCA is al vele jaren een talentenfabriek die in Europa bij de top behoort. Enkel de jeugd zorgde ervoor dat Anderlecht het hoofd boven water hield en de afgelopen seizoenen werden de Neerpede-boys verkocht aan ploegen uit de Bundesliga, Premier League, Serie A en Ligue 1.

Vanhaezebrouck haalde aan dat Matisse Samoise de voorselectie niet haalde, maar op de rechterflank lopen met Thomas Meunier, Alexis Saelemaekers, Timothy Castagne en ook nog Thomas Foket héél wat spelers rond die er kunnen spelen. De voorselectie van Francis Amuzu werd aangehaald en daar had hij een punt, maar een voorselectie is dan ook héél ruim. Amuzu kwam nooit echt in aanmerking met de spelers die beschikbaar zijn op de linkerflank.



YARI VERSCHAEREN

Yari Verschaeren werd inderdaad (te) vroeg opgeroepen, maar de afgelopen twee jaar speelde de middenvelder van Anderlecht welgeteld 37 minuten in een oefenpot tegen Burkina Faso waar Martinez de tweede en zelfs derde keuze liet aantreden. In zijn beginjaren toonde Verschaeren heel veel potentieel, maar nadien stagneerde hij en werd hij nog amper ingezet door de bondscoach. Charles De Ketelaere snelde hem voorbij en kreeg meer kansen. Een normale evolutie.

Hannes Delcroix en Elias Cobbaut kregen voorlopig één keer hun kans en dat kunnen we ook deels begrijpen. Beiden zijn linksvoetige verdedigers en daar is er geen overschot van bij de nationale ploeg, mede daardoor kreeg ook Siebe Van der Heyden (o ironie ook een ex-jeugdproduct van Anderlecht) een kans.  De drie zagen zich voorbij gestoken door Arthur Theate, die indruk maakte in de Serie A en ondertussen de Ligue 1. Ook hier een normale evolutie. Sebastiaan Bornauw kreeg zijn eerste selectie na zijn vertrek bij Anderlecht.



TIELEMANS EN DENDONCKER

Op het middenveld is er Alexis Saelemaekers, maar die kreeg zijn kans… nadat hij door Anderlecht werd verkocht aan AC Milan. Sambi Lokonga werd na een sterk seizoen bij RSCA terecht opgeroepen, maar maakte geen minuten. Zijn enige minuten maakte hij nadat de speler al was verkocht aan Arsenal. Hij zag andere jongens zoals Amadou Onana sneller progressie maken en hij werd door hen voorbij gestoken in de pikorde. Een normale evolutie. Youri Tielemans kreeg op zijn 19de de eerste speelminuten van Martinez. Tielemans was toen een uitblinker bij de laatste titelploeg van RSCA. Een logische selectie, dus. Dendoncker was in die periode ook een sterkhouder bij de kampioenenploeg van RSCA en op zijn 21ste haalde Martinez hem ook bij de kern. De jaren nadien bewezen zij het gelijk van de bondscoach en werden ze meer dan degelijke krachten in de nationale ploeg.

In de aanval is er Jérémy Doku, die op zijn 18de mocht debuteren bij de nationale ploeg. Hij maakte op piepjonge leeftijd indruk bij Anderlecht en iedereen zag dat hij een speciaal talent was. Jonge talenten laten proeven van de Rode Duivels, het is geen vreemd gegeven. Marc Wilmots liet zo bijvoorbeeld Adnan Januzaj en Divock Origi doorstromen. Doku maakte meteen indruk, ook op de ervaren Rode Duivels, en op het EK dat in 2021 doorging was hij nog een grote revelatie. Zonder de vele blessures was hij nu mogelijk/wellicht een basispion. Dat Martinez hem op zo jonge leeftijd opriep, met zijn specifieke kwaliteiten, was ook een normale evolutie. Een talent, indien fit, van de buitencategorie.



WEINIG JONG TALENT BESCHIKBAAR IN BELGIË

Roberto Martinez kijkt inderdaad vaak rond bij Anderlecht als het om jonge talenten gaat. Hij kijkt daarbij dus vaak naar potentieel. Iemand als Zinho Vanheusden had zeker eerder een kans mogen krijgen, dat klopt. Maar hij was ook vaak geblesseerd op de verkeerde momenten. Mats Rits en Bryan Heynen kenden ook goede momenten bij hun club. Trouwe soldaten, maar op hun positie is er simpel heel veel jong toptalent in topcompetities beschikbaar en staan er ook nog ervaren kleppers die in toplanden spelen. Nicolas Raskin heeft ook die pech met spelers als Onana en ook nog eens Roméo Lavia. Die laatste is een jong ex-talent van RSCA dat ook in aanmerking komt voor een selectie.

Als we de Belgische topclubs overlopen, zien we buiten Zeno Debast momenteel geen ander jong talent in aanmerking komen voor een selectie. Bij AA Gent is er Matisse Samois (maar Saelemaekers, Meunier, Castagne en Foket staan voor hem in de pikorde) en Alessio Castro-Montes heeft ook die concurrentie. Op links kunnen dan weer Castagne, Carrasco en Thorgan Hazard spelen. Hugo Cuypers mag dromen van een selectie als hij zo blijft verder spelen, aangezien de coach wel degelijk kijkt naar dergelijke spitsen en die ook kansen geeft. Kijk maar naar Loïs Openda en Dante Vanzeir.

Bij Club Brugge staat er geen jong Belgisch talent in de basis, bij KRC Genk koos Bilal El Khannouss voor Marokko, Maarten Vandevoordt heeft kleppers als Simon Mignolet, Thibaut Courtois en Koen Casteels voor zich en Luca Oyen is maanden out na een sterk begin terwijl Mike Trésor op de radar staat. Bij Antwerp is Michel-Ange Balikwisha geblesseerd en bij Standard heeft Nicolas Raskin de pech vanwege de enorme weelde centraal op het middenveld.

CR

POLL: Logische selecties van bovenstaande RSCA-spelers?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

117
117
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

68
68
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

174
174
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

68
68
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

75
75
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

56
56
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

193
193
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

70
70
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

63
63
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"

Remco Evenepoel is nog steeds slechts 24 jaar oud maar heeft een palmares om jaloers op te zijn. De ...

178
178
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'

Binnen een zestal weken gaat het EK in Duitsland al van start. Voor Domenico Tedesco wordt het zijn ...

86
86
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'

De voorbije maanden verschenen meermaals verhalen als zou Antwerp krap bij kas zitten. Het moest ...

311
311
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'

Lange tijd leek het een seizoen in mineur te gaan worden voor Club Brugge, maar op een maand tijd is ...

222
222
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'

Union gooide sinds zijn terugkeer op het hoogste niveau elk seizoen hoge ogen, maar kreeg in de ...

85
85
<strong>'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'</strong>
'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'

KRC Genk heeft zijn oog laten vallen op F&eacute;lix Lemar&eacute;chal van Cercle Brugge als ...

257
257