Hein Vanhaezebrouck, die wel vaker spraakmakende commentaren heeft, haalde zwaar uit naar Roberto Martinez en spreekt zelfs openlijk van belangenvermenging. Hij fileerde de selectie van Zeno Debast en de voorkeursbehandeling die Anderlecht volgens hem krijgt. Welke RSCA-spelers kregen hun kansen van Martinez?
De selectie van Zeno Debast was verrassend, maar ook weer niet. Achteraan is er verjonging nodig en andere spelers konden nog niet overtuigen. We schetsten al een beeld waarom Debast terecht werd opgeroepen. Het is geen toeval dat Anderlecht inzake het leveren van jong talent aan de nationale ploeg de grootste slokop is. RSCA is al vele jaren een talentenfabriek die in Europa bij de top behoort. Enkel de jeugd zorgde ervoor dat Anderlecht het hoofd boven water hield en de afgelopen seizoenen werden de Neerpede-boys verkocht aan ploegen uit de Bundesliga, Premier League, Serie A en Ligue 1.
Vanhaezebrouck haalde aan dat Matisse Samoise de voorselectie niet haalde, maar op de rechterflank lopen met Thomas Meunier, Alexis Saelemaekers, Timothy Castagne en ook nog Thomas Foket héél wat spelers rond die er kunnen spelen. De voorselectie van Francis Amuzu werd aangehaald en daar had hij een punt, maar een voorselectie is dan ook héél ruim. Amuzu kwam nooit echt in aanmerking met de spelers die beschikbaar zijn op de linkerflank.

YARI VERSCHAEREN
Yari Verschaeren werd inderdaad (te) vroeg opgeroepen, maar de afgelopen twee jaar speelde de middenvelder van Anderlecht welgeteld 37 minuten in een oefenpot tegen Burkina Faso waar Martinez de tweede en zelfs derde keuze liet aantreden. In zijn beginjaren toonde Verschaeren heel veel potentieel, maar nadien stagneerde hij en werd hij nog amper ingezet door de bondscoach. Charles De Ketelaere snelde hem voorbij en kreeg meer kansen. Een normale evolutie.
Hannes Delcroix en Elias Cobbaut kregen voorlopig één keer hun kans en dat kunnen we ook deels begrijpen. Beiden zijn linksvoetige verdedigers en daar is er geen overschot van bij de nationale ploeg, mede daardoor kreeg ook Siebe Van der Heyden (o ironie ook een ex-jeugdproduct van Anderlecht) een kans. De drie zagen zich voorbij gestoken door Arthur Theate, die indruk maakte in de Serie A en ondertussen de Ligue 1. Ook hier een normale evolutie. Sebastiaan Bornauw kreeg zijn eerste selectie na zijn vertrek bij Anderlecht.

TIELEMANS EN DENDONCKER
Op het middenveld is er Alexis Saelemaekers, maar die kreeg zijn kans… nadat hij door Anderlecht werd verkocht aan AC Milan. Sambi Lokonga werd na een sterk seizoen bij RSCA terecht opgeroepen, maar maakte geen minuten. Zijn enige minuten maakte hij nadat de speler al was verkocht aan Arsenal. Hij zag andere jongens zoals Amadou Onana sneller progressie maken en hij werd door hen voorbij gestoken in de pikorde. Een normale evolutie. Youri Tielemans kreeg op zijn 19de de eerste speelminuten van Martinez. Tielemans was toen een uitblinker bij de laatste titelploeg van RSCA. Een logische selectie, dus. Dendoncker was in die periode ook een sterkhouder bij de kampioenenploeg van RSCA en op zijn 21ste haalde Martinez hem ook bij de kern. De jaren nadien bewezen zij het gelijk van de bondscoach en werden ze meer dan degelijke krachten in de nationale ploeg.
In de aanval is er Jérémy Doku, die op zijn 18de mocht debuteren bij de nationale ploeg. Hij maakte op piepjonge leeftijd indruk bij Anderlecht en iedereen zag dat hij een speciaal talent was. Jonge talenten laten proeven van de Rode Duivels, het is geen vreemd gegeven. Marc Wilmots liet zo bijvoorbeeld Adnan Januzaj en Divock Origi doorstromen. Doku maakte meteen indruk, ook op de ervaren Rode Duivels, en op het EK dat in 2021 doorging was hij nog een grote revelatie. Zonder de vele blessures was hij nu mogelijk/wellicht een basispion. Dat Martinez hem op zo jonge leeftijd opriep, met zijn specifieke kwaliteiten, was ook een normale evolutie. Een talent, indien fit, van de buitencategorie.

WEINIG JONG TALENT BESCHIKBAAR IN BELGIË
Roberto Martinez kijkt inderdaad vaak rond bij Anderlecht als het om jonge talenten gaat. Hij kijkt daarbij dus vaak naar potentieel. Iemand als Zinho Vanheusden had zeker eerder een kans mogen krijgen, dat klopt. Maar hij was ook vaak geblesseerd op de verkeerde momenten. Mats Rits en Bryan Heynen kenden ook goede momenten bij hun club. Trouwe soldaten, maar op hun positie is er simpel heel veel jong toptalent in topcompetities beschikbaar en staan er ook nog ervaren kleppers die in toplanden spelen. Nicolas Raskin heeft ook die pech met spelers als Onana en ook nog eens Roméo Lavia. Die laatste is een jong ex-talent van RSCA dat ook in aanmerking komt voor een selectie.
Als we de Belgische topclubs overlopen, zien we buiten Zeno Debast momenteel geen ander jong talent in aanmerking komen voor een selectie. Bij AA Gent is er Matisse Samois (maar Saelemaekers, Meunier, Castagne en Foket staan voor hem in de pikorde) en Alessio Castro-Montes heeft ook die concurrentie. Op links kunnen dan weer Castagne, Carrasco en Thorgan Hazard spelen. Hugo Cuypers mag dromen van een selectie als hij zo blijft verder spelen, aangezien de coach wel degelijk kijkt naar dergelijke spitsen en die ook kansen geeft. Kijk maar naar Loïs Openda en Dante Vanzeir.
Bij Club Brugge staat er geen jong Belgisch talent in de basis, bij KRC Genk koos Bilal El Khannouss voor Marokko, Maarten Vandevoordt heeft kleppers als Simon Mignolet, Thibaut Courtois en Koen Casteels voor zich en Luca Oyen is maanden out na een sterk begin terwijl Mike Trésor op de radar staat. Bij Antwerp is Michel-Ange Balikwisha geblesseerd en bij Standard heeft Nicolas Raskin de pech vanwege de enorme weelde centraal op het middenveld.
CR