‘Jankende’ Raman in problemen bij Anderlecht

‘Jankende’ Raman in problemen bij Anderlecht

“Janken.” Zo omschrijft Johan Boskamp de recente klaagzang van Benito Raman over zijn bankzittersstatuut bij Anderlecht. De 27-jarige is helemaal niet bezig aan een slecht seizoen - zeker niet op basis van zijn statistieken - maar Raman devalueert zichzelf door zijn goede prestaties zelden te bevestigen op de (middel)lange termijn. Daarom, en ook door zijn geregelde uitspattingen, zal Raman de concurrentiestrijd van Christian Kouamé, de nummer één van Vincent Kompany, nooit winnen.


NIEUWE REL

Vorig weekend maakte Benito Raman het al te bont bij Anderlecht. De guitige aanvaller verwachtte om in de basis te staan in de Brusselse derby, maar Vincent Kompany koos verrassend genoeg voor Christian Kouamé - de Ivoriaan die nog maar net terug was van de Africa Cup. “Iedereen ziet dat ik gefrustreerd ben”, vertelde een ontgoochelde Raman spontaan aan de pers na de match tegen Union.

“Intern zullen we eens moeten kijken wat we gaan doen. Deze situatie is niet acceptabel voor mij. Ik zeg niet dat ik wil vertrekken, maar als ik nooit speel, dan heeft het ook geen zin om te blijven. De coach beslist wie aan de aftrap staat en die keuzes moet je accepteren - of die nu terecht zijn of niet. Maar na een tijd komt het wel harder aan.” Raman telt dit seizoen dit seizoen amper 11 basisplaatsen in 25 wedstrijden.



Vincent Kompany liet deze uitschuiver van Benito Raman niet lang aanslepen, want die bewuste zondag hadden beide heren nog een persoonlijk onderhoud. “We waren zelfs nog niet in Neerpede”, aldus de RSCA-coach aan Het Laatste Nieuws. “Ik heb duidelijk mijn mening gegeven en gezegd waarom dat interview geen goed idee was. Nog geen twee uur na de match heeft Benito ook zijn excuses aangeboden voor de hele groep.”

IRRITATIE IN DE KLEEDKAMER

Alles lijkt dus terug koek en ei te zijn tussen Benito Raman en Vincent Kompany, maar het lijdt geen twijfel dat de aanvaller de strijd om een basisplaats zal opgeven. “Daags nadien gaf hij opnieuw alles op training. Dan kan ik hem zeker vergeven.” Kompany moest dus een brandje blussen en dat was niet de eerste keer dit seizoen. Onlangs gingen ook Lior Refaelov en Wesley Hoedt met elkaar in de clinch.



Volgens Marc Degryse beginnen er daarom toch wat irritaties te ontstaan in de spelersgroep van Anderlecht. “Niet iedereen loopt ‘happy rond”, zei de analist in Het Laatste Nieuws. Degryse stelt dat Kompany daar echter niet te veel tijd en energie insteekt. “Hij houdt zich niet zo bezig met de gemoedstoestand van zijn speler. Wat voor hem telt, is het totale plaatje.” En dat totale plaatje zijn uiteraard de resultaten en de punten.

NIET TE SNAPPEN

In de visie van Vincent Kompany is Christian Kouamé duidelijk de nummer één in de spitsenhiërarchie van Anderlecht. Indien fit, dan begint de Ivoriaan altijd in het basiselftal. Enkel tijdens zijn debuutwedstrijd in augustus was Kouamé een invaller. Dat komt vooral omdat de 24-jarige de looplijnen van Kompany beter snapt dan Benito Raman en Joshua Zirkzee. Samen met zijn energie, fysiek, snelheid en kracht zorgt Kouamé ervoor dat hij incontournable is bij de coach van Anderlecht.



De liefde van Vincent Kompany voor Christian Kouamé kwam eerder deze week nogmaals tot uiting in de bekerwedstrijd tegen KAS Eupen. Iets na het uur besliste Kompany om Joshua Zirkzee naar de kant te halen voor Benito Raman. Met die wissel bleef Kouamé op het veld, hoewel Zirkzee pakken beter in de wedstrijd zat dan de Ivoriaan. “Eigenaardig genoeg haalde de coach opnieuw Zirkzee naar de kant en niet Kouamé. Alweer. Om eerlijk te zijn: wij snappen dat niet”, schreef Het Nieuwsblad.

CIJFERS LIEGEN NIET

Enerzijds kunnen wij het standpunt van Vincent Kompany wel snappen. Christian Kouamé brengt door zijn specifieke kwaliteiten veel bij in het algemeen spelbeeld van Anderlecht. De Ivoriaan is bijvoorbeeld erg nuttig in de (offensieve) duels. Kouamé wint per wedstrijd gemiddeld 10 duels, terwijl Joshua Zirkzee (8) en Benito Raman (7) minder hoog scoren in dat spelfacet. Hetzelfde geldt ook voor de offensieve duels, waar Kouamé zijn spitsbroeders wederom aftroeft.



Anderzijds brengen Joshua Zirkzee en Benito Raman wel meer doelpunten en assists dan Christian Kouamé. En daar draait het uiteindelijk allemaal rond. Zirkzee was dit seizoen in de Jupiler Pro League goed voor 15 beslissende acties (10 goals + 5 assists), Benito Raman telt 10 beslissende acties (7 goals + 3 assists) en Christian Kouamé amper 4 beslissende acties (4 goals + 0 assists). Per 90 minuten staat Zirkzee garant voor 0,88 beslissende actie, Raman voor 0,8 en Kouamé voor een bedroevende 0,28.

“JANKENDE” RAMAN

Daarnaast is Benito Raman ook de Anderlecht-spits die het meeste kansen creëert voor zijn ploegmaats, ongeacht of daar een effectief doelpunt uit voortvloeit. Op basis van zijn beslissende cijfers voor Sporting verdient Raman dus duidelijk een plaats in de basisploeg. Maar in de strijd om een basisrol gooide de 27-jarige dit seizoen meermaals zijn eigen ruiten in. We denken hierbij aan zijn veelbesproken kopstoot aan Faïz Selemani van KV Kortrijk en uiteraard ook aan zijn vlammend interview na de match tegen Union SG.

Maar vooral op het veld kon Benito Raman zijn momentum nooit bevestigen. De ene week legt hij een uitstekende prestatie op de mat, terwijl hij in de volgende wedstrijd een dramatische match afwerkt. De combinatie van de sportieve en extrasportieve redenen zorgt er uiteraard voor dat Raman niet meteen in de bovenste schuif van Vincent Kompany komt te liggen. Bij de transfer van Raman calculeerde Kompany dergelijke uitspattingen in, maar zijn continuïteit op het veld baart veel grotere zorgen.



Ook Johan Boskamp maakt zich niet druk over de escapades van Benito Raman. De Nederlander zegt in Het Belang van Limburg dat dit een wederkerend verhaal aan het worden is. “In plaats van te janken, was hij beter rechtstreeks op Kompany afgestapt om te vragen hoe het zit. Dan ben je een volwassen jongen”, stelde Boskamp scherp. En ook de analist meent dat het probleem van Raman vooral ligt bij de duurzaamheid van zijn prestaties. “Hij speelde ook al best wat goeie wedstrijden voor Anderlecht, scoorde zijn goals, heeft zijn kwaliteiten met zijn snelheid en diepgang, maar hij moet het over een langere tijd laten zien.”

POLL: Wie moet starten bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

1
1
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

34
34
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

82
82
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

63
63
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

233
233
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

165
165
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

113
113
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

113
113
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"

Halfweg de Champions' Play-Off lijken er nog drie titelkandidaten te zijn. Anderlecht beschikt als ...

132
132
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"

Vorig seizoen knokte Karel Geraerts in deze fase van het seizoen nog volop met Union voor de ...

87
87
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'

Cercle Brugge is bezig aan een zeer knap seizoen. De Vereniging wist zich in de top zes te scharen ...

120
120
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'

Bij FC Barcelona waren ze donderdag in de wolken, want ze konden officieel bekend maken dat Xavi ...

149
149
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer

Charleroi kan zich komend weekend helemaal verzekeren van het behoud in de Jupiler Pro League. Als ...

231
231
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'

Het seizoen in de Nederlandse Eredivisie zit er bijna op en dat betekent dat er stilaan een ...

75
75
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"

Filip Joos is een echt voetbaldier en kreeg de laatste jaren bij VRT steeds meer ...

213
213