Meunier, Lukaku & Yaremchuk: de balans na EK-speeldag 1

door
Meunier, Lukaku & Yaremchuk: de balans na EK-speeldag 1

De kennismakingsronde zit erop. Nu alle 24 landen op het EK in actie zijn gekomen, is het dan ook tijd om een eerste balans op te maken. Hoewel het nog vroeg is om vergaande conclusies te trekken, ging VoetbalNieuws daarom graag al eens op zoek naar de meest opvallende vaststellingen, weetjes en statistieken van speeldag één.


GOALS & CLEAN SHEETS
In de 12 openingswedstrijden werd opgeteld 28 keer gescoord – zes doelpunten meer dan op hetzelfde moment in 2016, toen de eindronde voor het eerst met 24 deelnemers plaatsvond. Drie ongelukkigen werkten het leer in eigen doel: Merih Demiral (Turkije), Wojciech Szczesny (Polen) en Mats Hummels (Duitsland). Slechts zes goals waren dan weer het gevolg van een zogenaamde standaardsituatie. Breel Embolo (Zwitserland), Kieffer Moore (Wales), Patrik Schik (Tsjechië) en Milan Skriniar (Slowakije) scoorden na een hoekschop, AA Gent-spits Roman Yaremchuk (Oekraïne) knikte een vrije trap tegen de touwen en Cristiano Ronaldo (Portugal) zette een strafschop om. Pierre-Emile Höjbjerg (Denemarken) miste de enige andere elfmeter.



Na het drama met diens ploegmaat Christian Eriksen was het uiteraard bijzaak, maar samen met matchwinnaar Joel Pohjanpalo kroonde de Finse doelman Lukas Hradecky zich zo toch tot held van de avond. Hij was een van de negen keepers die de nul op het bord wist te houden. Gianluigi Donnarumma (Italië), Jordan Pickford (Engeland), Hugo Lloris (Frankrijk), Unai Simón (Spanje), Rui Patrício (Portugal), Tomas Vaclik (Tsjechië), Robin Olsen (Zweden) en onze eigenste Thibaut Courtois werden evenmin gepasseerd. Ugurcan Cakir (Turkije), Stole Dimitrievski (Noord-Macedonië), Georgiy Bushchan (Oekraine), Péter Gulácsi (Hongarije) en Anton Shunin (Rusland) mochten zich daarentegen elk meteen drie keer omdraaien.

WINGBACKS & SPITSEN
Die laatste werd het slachtoffer van een staaltje Belgisch killerinstinct, met tweemaal Romelu Lukaku en eenmaal Thomas Meunier aan het kanon. De vervanger van de onfortuinlijke Timothy Castagne was tevens goed voor een assist: alleen Yaremchuk en Ciro Immobile (Italië) kunnen hetzelfde zeggen. Portugal-winger Rafa Silva gaf als enige twee beslissende passes. Ook elders lieten de wingbacks trouwens stevig van zich spreken, want Stefan Lainer (Oostenrijk), Denzel Dumfries (Nederland) en Raphaël Guerreiro (Portugal) openden eveneens reeds hun rekening op het toernooi. In het geval van Dumfries geldt dat tevens voor Oranje, alle overige 21 doelpuntenmakers op het EK tot dusver waren niet aan hun internationaal proefstuk toe.



Ondanks die opmars van de backs zijn het toch vooral de nummer negens die doen wat van hen wordt verwacht. Maar liefst 15 van de 28 goals kwamen immers op naam van een spits te staan. Vanuit het middenveld scoorden enkel Karol Linetty (Polen) en Georgino Wijnaldum (Nederland), Lorenzo Insigne (Italië), Raheem Sterling (Engeland) en Andriy Yarmolenko (Oekraïne) waren de enige trefzekere wingers. Het merendeel van de doelpunten, waaronder twee van de drie owngoals én een aantal slecht verwerkte voorzetten, kwam wel tot stand na een actie op de flanken. In het centrum zit het vaak potdicht, behoudens een paar individuele foutjes waar onder andere Goran Pandev (Noord-Macedonië), Insigne en Lukaku van profiteerden.

PARELS & BLESSURES
De topschutter van de Rode Duivels trof tweemaal raak tegen de Russen, een prestatie die alleen Schik en Ronaldo konden evenaren. Beiden solliciteerden nu al naar het doelpunt van het toernooi. De spits uit Tsjechië met ongetwijfeld de verste goal van dit EK, kersvers topscorer aller tijden Ronaldo door een prachtige Portugese aanval af te ronden. Al mocht ook onder meer de krul van Yarmolenko tegen Nederland er best wezen. Over het spelniveau en de intensiteit hebben we, ondanks de twijfels vooraf, tot hiertoe dus niet te klagen. Qua blessures bleef de gevreesde tol voor de zware opeenvolging van wedstrijden gelukkig eveneens grotendeels uit. Buiten het voorval met Eriksen en enkele onzachte botsingen – zie Castagne – is de schade relatief beperkt.



Wel zagen we een heleboel toppers nog niet aan het werk door fysieke beslommeringen. In België denken we dan vooral aan Kevin De Bruyne en Axel Witsel, maar ook andere landen wachten nog op de terugkeer van een aantal zwaargewichten. Zo stoomt Italië pitbull Marco Verratti klaar voor zijn eerste minuten, terwijl Engeland het tegen Kroatië nog zonder Jordan Henderson én Harry Maguire moest stellen. Nederland hoopt achterin dan weer snel een beroep te kunnen doen op Matthijs de Ligt om het slot op de grendel te houden. Geen van deze titelkandidaten leed weliswaar puntenverlies op de eerste speeldag, in tegenstelling tot Duitsland dat de hulp van Leon Goretzka op het middenveld duidelijk maar al te goed kan gebruiken.

JONKIES & ANCIENS
Andere spelers bleven dan weer bewust 90 minuten aan de bank gekluisterd, zoals Jérémy Doku. Mocht de 19-jarige troefkaart van Roberto Martinez wél tussen de lijnen zijn gekomen, was hij echter niet de junior van de openingsweek geweest. Die eer ging naar Jude Bellingham (Engeland), met zijn 17 jaar, 11 maanden en 15 dagen meteen de jongste speler ooit op een EK. Verder kwamen met Pedri (Spanje), Ilya Zabarnyi (Oekraïne), Adam Hlozek (Tjsechië), Tomas Suslov (Slovakije), Josko Gvardiol (Kroatië), Maksim Mukhin (Rusland) en Jurrien Timber (Nederland) nóg zeven tieners in actie. Voor geen van hen was het evenwel hun internationale vuurdoop: een debuut kregen we niet te zien. Embolo (24) was de jongste doelpuntenmaker.



Aan de andere kant van het spectrum maakten reeds acht spelers ouder dan 36 jaar hun opwachting. Onder hen slechts twee doelmannen: David Marshall, de Schot die zich liet verrassen door Schik, en Maarten Stekelenburg. Met zijn 38 jaar, acht maanden en 22 dagen is het Nederlandse sluitstuk de ancien bij uitstek op dit toernooi, al doet Portugal-verdediger Pepe niet veel onder. Andere oudjes die meteen vol aan de bak moesten zijn pakweg Pandev, Ronaldo, Yuri Zhirkov (Rusland), Giorgi Chiellini (Italië) en Sebastian Larsson (Zweden). Spanje stuurde het jongste elftal de wei in met een gemiddelde leeftijd van 25,5 jaar, Zweden, Finland, Slovakije en Rusland overschreden allen de grens van 30. België (29,1) volgt op de zevende plaats.

KAARTEN & VERRASSINGEN
Al die ervaring op het veld leverde zaterdag een uiterst faire partij op, want zowel de Rode Duivels als de Russen verlieten zonder gele kaart het strijdtoneel in Sint-Petersburg. Een vlekkeloos rapport dat voor het overige enkel in de wedstrijd tussen Tsjechië en Schotland te bewonderen viel, al vlogen de Spanjaarden, Italianen, Fransen, Denen en Nederlanders evenmin op de bon. Zes landen kregen twee gele kaarten onder hun neus geschoven, Kroatië ging als enige drie keer over de schreef. Het enige rode exemplaar was dan weer voor de Pool Grzegorz Krychowiak, die twee keer tegen de lamp liep. Hij mist daardoor de belangrijke confrontatie met Spanje tijdens de tweede speelronde, waarin voor beide teams al heel wat op het spel staat.



Terwijl de logica in de meeste poules enigszins gerespecteerd bleef, staat Groep E namelijk reeds flink op zijn kop. Kleine broertje Slovakije stuntte eerst tegen Polen, vervolgens bleef favoriet Spanje op een gelijkspel tegen Zweden steken. Voor het overige vielen er doorheen de eerste 12 matchen vrij weinig verrassingen te noteren, zeker omdat er bij de Finse zege tegen Denemarken toch een serieuze kanttekening geplaatst mag worden. Afwachten of zij straks kunnen bevestigen tegen Rusland, voor wie het toernooi net als dat van pakweg Duitsland na de komende wedstrijd wie weet al zo goed als gedaan kan zijn. Of hoe we tegen volgende week mogelijk al heel wat grotere conclusies mogen trekken.

LEES OOK: ‘Matias Fernandez-Pardo maakt zomerse droomtransfer’

Trending:

‘Groot Hatenboer-drama bij Anderlecht’
‘Groot Hatenboer-drama bij Anderlecht’

Welk land maakte op u het meeste indruk op speeldag 1?

Meest recent

‘Frenkie’s vriend ontketent oorlog in de kleedkamer’

FC Barcelona heeft knopen doorgehakt voor volgend seizoen. Zo mag doelman Marc-André Ter ...

7
7
‘Matias Fernandez-Pardo maakt zomerse droomtransfer’

Matias Fernandez-Pardo brak door bij KAA Gent, maar werd al snel opgepikt door het Franse Lille. ...

16
16
Louis van Gaal openhartig over zijn gezondheid

Louis van Gaal (73) wordt gezien als één van de beste hoofdtrainers ooit. De ...

16
16
‘Bakayoko verbaast iedereen met straffe transfereis’

Johan Bakayoko kon een jaar geleden nog voor een astronomisch bedrag naar Saudi-Arabië, maar na ...

41
41
Fans vellen duidelijk oordeel over nieuw shirt Club Brugge

Club Brugge heeft op de officiële kanalen uitgepakt met nieuwe thuisshirts. Blauw-Zwart koos ...

147
147
'Brown hakt transferknoop door: verrassing van formaat'

De transfersage van Archie Brown begon vreemde vormen aan te nemen. De linksback had nog twee opties ...

208
208
Club Brugge lanceert nieuwe shirt: "Voor het eerst ooit"

Club Brugge is al enkele weken aan de bak in de voorbereiding, maar de fans waren in blijde ...

301
301
'Bliksemvertrek Wout Weghorst bij Ajax'

Ajax staat voor een heel belangrijk seizoen. Na drie seizoenen zonder prijs wordt het dringend tijd ...

97
97
Kat Kerkhofs dropt plots bommetje over Dries Mertens

Dries Mertens leek enkele weken geleden zijn afscheid te hebben aangekondigd. Maar is dat ook zo? ...

289
289
'Club op zucht van topaanwinst: zomerrecord in JPL verpulverd'

De zomerstage van Club Brugge zit erop, komende week start de laatste rechte lijn richting de ...

593
593
Spraakmakende opvolger Hasi bij Anderlecht nu al bekend?

RSC Anderlecht besloot ondanks een matig seizoenseinde om toch door te gaan met Besnik Hasi als ...

437
437
Johan Bakayoko weg: 'Bijzonder bedrag voor PSV'

Sinds Rudi Garcia het roer overnam als bondscoach, is Johan Bakayoko uit beeld verdwenen bij de Rode ...

69
69
Overmars smijt transferplannen Antwerp op tafel

Antwerp FC vertoefde de voorbije dagen op Oostenrijkse bodem voor een oefenkamp. Ook directeur ...

289
289
'Transferclimax bij AA Gent: twéé privéjets staan klaar'

KAA Gent wil zich in de komende weken nog verder versterken. Maar eerst staan de Buffalo's op punt ...

339
339
'Jashari-saga escaleert in oorlog: PL-club moeit zich plots'

Bij Club Brugge zit de zomerstage in Londen erop, zaterdag houdt Blauw-Zwart wel nog een ...

1949
1949
“Topclub is het doel”: Vandenbroeck brandt van ambitie

Zulte Waregem was enkele jaren op rij op de dool. Essevee haalde vorig seizoen Sven Vandenbroeck ...

215
215
Lawal of Van Crombrugge? Fink velt oordeel

KRC Genk won vanavond een oefenpot tegen Hannover '96. Het werd 2-4 voor de Limburgers. Tobias Lawal ...

251
251
Red Flames eervol uit EK na waanzinnige slotfase

Op het EK in Zwitserland speelden de Red Flames hun laatste match. De Belgische dames maakten er een ...

241
241
'D-day bij Club Brugge: nieuwe twist in Jashari-soap'

Ruim een week voor de Supercup wordt Club Brugge geteisterd door transferperikelen. Hoewel het ...

1184
1184
'Transfersoap Brown kent gigantisch straffe plottwist'

AA Gent haalde met Wilfried Kanga voorlopig nog altijd slechts één nieuwkomer in huis. ...

254
254
'Club Brugge ziet topaanwinst nog door vingers glippen'

Club Brugge haalde tot dusver al twee nieuwkomers in huis, maar daarmee is het huiswerk nog niet af ...

593
593
Overmars speelt open kaart: vertrekken of blijven?

Royal Antwerp FC lijkt in een neerwaartse spiraal te zitten. Na dubbel is het verval veel te groot. ...

530
530
Vrancken heeft 'transfernieuwtje' voor STVV-fans

STVV kent tot op heden een zeer goede voorbereiding. Trainer Wouter Vrancken mag zeer tevreden zijn ...

387
387
Keert Trebel verrassend terug naar JPL?

Er zijn nog heel wat spelers op zoek naar een nieuwe club. Adrien Trebel en Sebastien Bruzzese zijn ...

418
418
Westerlo krijgt bod binnen vanuit Major League Soccer

Het gonst al een tijdje van de geruchten omtrent Griffin Yow. Voorlopig was er weinig concreet te ...

225
225

Meer sportnieuws