Scheldtirade, ego & records: Will Still, de nieuwe T1 van Beerschot

Foto: Scheldtirade, ego & records: Will Still, de nieuwe T1 van Beerschot

Aan alle sprookjes komt een eind, soms sneller dan verwacht. Hoewel de cirkel volgens hemzelf rond is, vindt zowat iedereen op het Kiel het eigenlijk dan ook te vroeg om afscheid te nemen van Hernan Losada. De timing was bovendien hoogst ongelukkig, zo vlak voor de partij tegen Club Brugge. Al zit Beerschot zelf blijkbaar ook niet stil. Naar verluidt wordt Will Still, tot op heden werkzaam als T2 van de Argentijn, namelijk zijn opvolger.

Allereerst nemen we afscheid van Losada, die als trainer zo mogelijk nog meer indruk maakte dan als voetballer – wat in zijn geval al wat wil zeggen. De doorsnee coach in België mijmert niet weg bij de gedachte aan een club uit de MLS, maar voor het hyperambitieuze Beerschot-icoon betekent zijn kans bij DC United een echte droom die uitkomt. Die American Dream zou alvast een belangrijker argument vormen dan het verbeterde salaris dat de runner-up Coach van het Jaar gaat opstrijken in de hoofdstad van de Verenigde Staten. Hoe het ook zij, gezien zijn staat van verdienste bij het stamnummer 13 is er alleszins niemand die het hem misgunt.

JONG GELEERD …

Ondanks de serieuze dip, met nu een twee op 21 en een terugval naar de tiende plaats, laat Losada zijn geliefde club dan ook niet zomaar in puin achter. Nadat hij Beerschot eindelijk terug naar 1A had geloodst, ontpopte de promovendus zich dit seizoen onder zijn leiding immers meteen tot wellicht de attractiefste ploeg in onze competitie. Zo beschikken de Mannekes zowel over de op een na slechtste verdediging áls de op twee na beste aanval, en heeft de Argentijn een groot aandeel in de ontwikkeling van Antwerpse sterkhouders zoals Raphael Holzhauser, Ismaïla Coulibaly, Tom Pietermaat en Tarik Tissoudali. Dé hamvraag luidt nu dus welke coach dit Beerschot niet alleen weer op de rail kan krijgen, maar tevens verder perfectioneren en uitbouwen tot een vaste klant in de Belgische subtop.De kandidaat die daarbij direct naar voren wordt geschoven, is zoals hierboven al gezegd Will Still. Nochtans zou Losada graag willen dat zijn assistent hem vergezelt naar Washington, net zoals Ivan Leko diens broer Edward meenam naar China na zijn vertrek bij stadsrivaal Antwerp. Mogelijk moet Beerschot, dat duidelijk niet van plan is om het ver te gaan zoeken, dus met iets betere perspectieven over de brug komen dan een contract tot (minstens) het einde van het seizoen. Al zou de Britse Belg, die op pas 28-jarige leeftijd de jongste T1 ooit in de hoogste voetbalklasse kan worden en overloopt van ambitie, het zelfs dan allicht niet over zijn hart krijgen om zulk een kans te laten liggen. Still heeft overigens reeds een record op zijn naam staan. In 2017 werd hij als interim bij Lierse de jongste trainer in 1B.

OPVALLEND FIGUUR

Still stond toen acht matchen aan het roer, waarna hij er verplicht de brui aan moest geven wegens een gebrek aan de vereiste diploma's. De resultaten waren nochtans voortreffelijk, met zeven zeges op een rij. Toch is die periode bij het grote publiek vooral bekend omwille van zijn opmerkelijke passage in Sportweekend, dat in de kleedkamer vastlegde hoe Still met flink wat krachttermen zijn troepen voor een match aanspoorde. Een heuse scheldtirade die niet geschikt is voor gevoelige oortjes, maar wel memorabele beelden opleverde. En de nodige commotie teweegbracht over het vakjargon in de voetbalwereld. Het tekent echter vooral de passie van de beginnende coach, die zowel intern als extern verder ook alom geroemd wordt voor zijn vakkundigheid, moderne aanpak en brandende ambitie.Ondanks zijn jonge leeftijd is Still dan ook gelouterd in het wereldje, waar hij intussen al zeven jaar actief is. Na zijn voetbalstudies in Engeland begon de voormalig jeugdspeler van STVV en Mons op 21-jarige leeftijd als videoanalist bij Sint-Truiden. Toenmalig hoofdcoach Yannick Ferrera wist zijn assistent wel naar waarde te schatten, liet hem af en toe zelfs de training leiden en nam hem vervolgens mee naar Standard. Daar zou Still later nog eventjes terugkeren. Letterlijk dan, want amper 48 uur na zijn aanstelling bleken beide partijen het toch niet eens over de concrete voorwaarden. "Toen hij doorhad dat hij naast Sa Pinto enkel maar videoanalist zou zijn, stapte hij al na één dag op om voor een derde van het loon bij Lierse aan de slag te gaan", wist Peter Vandenbempt destijds daarover te vertellen.

LUITENANT VAN LOSADA

Nadien volgde dus zijn avontuur op het Lisp, waar hij op slechts 24-jarige leeftijd zoals gezegd met succes tijdelijk overnam van de ontslagen Frederik Vanderbiest – en nog tot het faillissement op het einde van het seizoen 2017/2018 als assistent aan de slag bleef. Zijn kwaliteiten bleven evenwel niet onopgemerkt, want vervolgens haalde Beerschot hem als rechterhand voor Stijn Vreven in huis. Onder diens opvolger Losada werd Still in mei 2020 reeds beloond voor bewezen diensten met een nieuw tweejarig contract. "Will is een uitstekende veldtrainer, die verder tevens een cruciale rol speelt in de wedstrijdanalyses. Hij is een extravert en joviaal persoon, past perfect in dit team van trainers en staat dicht bij de spelers", aldus technisch coördinator Sander van Praet toen op de officiële clubkanalen.Net als Losada houdt Still dan ook van een directe communicatie met zijn groep, zij het soms op nogal brute wijze – zoals menig Vlaamse huiskamer dus al uitvoerig mocht ondervinden. Zijn kennis van het Nederlands, Frans en Engels gaat bovendien uiteraard veel verder dan louter enkele scheldwoorden, maar belangrijker nog is dat zijn voetbalvisie ongetwijfeld veel raakvlakken vertoont met de geprezen filosofie van zijn voorganger. Tenslotte spendeerden ze samen talloze uren aan het opstellen van een wedstrijdplan op basis van zijn videoanalyses , waarbij de tactische input van Still – tevens een fervent voorstander van statistieken en data ter ondersteuning – naar verluidt hoog in het vaandel gedragen werd. Hetzelfde geldt overigens voor diens interviews en analyses bij de Franstalige zender RTBF.

BAAT HET NIET …

Samengevat waagt Beerschot een sprong in het diepe, met een jonge trainer die Vandenbempt een paar jaar terug nog omschreef als "een gepassioneerd specialist, harde werker en hyperambitieus". Een man die ondanks zijn jeugdige leeftijd al veel meegemaakt heeft ook, duidelijk over persoonlijkheid beschikt en beantwoordt aan het profiel van de moderne coach. Al werd dat ook gezegd van 'mentor' Ferrera, wiens carrière nadien niet de verhoopte vlucht nam. Het doet tevens wat denken aan Wim De Decker, eerder dit seizoen voor de leeuwen geworpen bij AA Gent. Hij kreeg in principe de kans tot nieuwjaar, maar werd uiteindelijk al vroeger weer op kant geschoven. Laat ons hopen dat Still niet hetzelfde lot is beschoren, al lijkt die kans sowieso veel geringer. Per slot van rekening is de druk toch van de ketel.Na de recente slechte reeks mag Beerschot haar stoutste dromen immers opbergen, en hoeft het niet meer alle zeilen bij te zetten om wanhopig in de top vier te blijven. Alles wat nu nog volgt, is alleen maar mooi meegenomen. Tegelijkertijd komt het behoud normaal gezien evenmin nog in gevaar. Een luxepositie dus, zowel voor de promovendus zelf áls Still, waarin een experiment geoorloofd lijkt. Baat het niet, dan schaadt het niet. In zekere zin kiezen ze op het Kiel zelfs voor veiligheid, want de T2 promoveren is goedkoper dan een gerenommeerde naam binnenhalen én vermijdt de inloopperiode die de nieuwe coach anders nodig zou hebben. Een berekend risico dus, dat hopelijk toch nog wat meer oplevert dan luid gevloek in een leeg stadion. De gevoelige kijker weze alvast gewaarschuwd.

POLL: Denkt u dat Still de juiste keuze is voor Beerschot?

De 11 namen: twee grote verrassingen in basiself Club

Zwaar geklungel bij Antwerp: "Geef het maar helemaal weg"

Cercle slikt zware domper in volle degradatiestrijd

Vandaag 25 Februari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

11 toppers uit 1B die moeiteloos meekunnen in de JPL

Het toonaangevende Transfermarkt.com kwam eerder deze week met een update van de marktwaardes voor ...

779
{insert image alt}

Club Brugge rijdt laatste kloof met Anderlecht dicht

Odilon Kossounou, Charles De Ketelaere, Ignace Van der Brempt, Youssouph Badji en Thomas Van den ...

1472
{insert image alt}

Bookmakers: Club favoriet, Antwerp quasi kansloos

In de Europa League strijden de twee overgebleven Belgische deelnemers donderdagavond voor een ...

244
{insert image alt}

'Chelsea had krankzinnig plan om Lampard op te volgen'

Ondanks de zware investeringen op de zomermercato, kende Chelsea FC een erg wisselvallige eerste ...

20
{insert image alt}

Cercle slikt zware domper in volle degradatiestrijd

Cercle Brugge deed afgelopen weekend een gouden zaak in de degradatiestrijd, door de volle buit te ...

74
{insert image alt}

De 11 namen: twee grote verrassingen in basiself Club

Club Brugge wil zich donderdagavond absoluut plaatsen voor de 1/8ste finale van de Europa League. ...

411
{insert image alt}

Zwaar geklungel bij Antwerp: "Geef het maar helemaal weg"

Royal Antwerp FC had gehoopt om donderdagavond voor een Europese stunt van formaat te zorgen. Om de ...

116
{insert image alt}

'Kompany broedt op tweede verrassing tegen Standard'

RSC Anderlecht staat toch onder de nodige druk voor de clash van zondagmiddag op het veld van ...

231
{insert image alt}

Henry zorgt voor schok in MLS: "Met pijn in het hart"

Voormalig Rode Duivel Laurent Ciman kondigde deze week zijn spelerspensioen aan en ging meteen aan ...

121
{insert image alt}

Vandendriessche speelt open kaart over transfer naar KVK

KV Oostende is bezig aan een uitstekend seizoen, maar de Kustploeg dreigt komende zomer opnieuw te ...

110
{insert image alt}

'Klopp grote fan: Liverpool zet Duivel bovenaan verlanglijst'

Liverpool FC kon vorig seizoen eindelijk nog eens beslag leggen op de Engelse landstitel, maar de ...

303
{insert image alt}

Haaland geniet van rivaal: "Gekkenwerk wat hij doet"

Erling Braut Haaland is een absoluut fenomeen, een doelpuntenmachine van het zuiverste soort. Maar ...

161
{insert image alt}

Clement heeft laatste woord vlak voor Europese clash

Club Brugge strijdt donderdagavond om 21u tegen Dynamo Kiev voor een plek in de 1/8ste finales van ...

324
{insert image alt}

De 11 namen: Vercauteren voert 4 wissels door in Glasgow

De heenmatch tussen Antwerp en Rangers leverde een spektakelstuk op, waarbij de Great Old met ...

155
{insert image alt}

Van den Brom krijgt fikse opsteker voor D-day in Charleroi

Zelf wil hij het niet met zoveel woorden gezegd hebben, maar vrijdag in Charleroi is het erop of ...

207
{insert image alt}

'Club Brugge springt in de dans voor Anderlecht-target'

Anderlecht moet het dezer dagen met beperkte middelen zien te redden op de transfermarkt, wat maakt ...

787
{insert image alt}

'Antwerp zet stappen richting eerste zomertransfer'

Antwerp hoop vanavond in Glasgow te stunten tegen Rangers, maar achter de schermen zijn Luciano ...

179
{insert image alt}

Van den Brom gerust over toekomst in Genk

Het lot van John van den Brom in Genk hangt aan een zijden draadje. Winst op bezoek bij Charleroi is ...

232

Gisteren 24 Februari 2021

{insert image alt}

Courtois reageert na vierde clean-sheet op rij

Thibaut Courtois heeft woensdagavond andermaal zijn netten schoon weten te houden bij Real Madrid. ...

159
{insert image alt}

Zware kritiek op Zidane: "Wat heeft het voor zin?"

Real Madrid heeft woensdagavond goede zaken gedaan in de 1/8ste finales van de Champions League. De ...

389
{insert image alt}

Degryse geeft twee topfavorieten voor eindzege CL

De heenwedstrijden in de 1/8ste finales van de Champions League zitten er sinds woensdagavond ...

269
{insert image alt}

Coach Dynamo legt druk bij gehavend Club Brugge

In de Europa League beschikt Club Brugge over een goede uitgangspositie om de 1/8ste finale te ...

619
{insert image alt}

Real profiteert nipt van rode kaart, City blijft doorstomen

Real Madrid heeft woensdagavond een grote stap gezet richting de kwartfinales van de Champions ...

242
{insert image alt}

Titularis Real onbestaande: "Slechtste speler in Madrid"

Real Madrid kon woensdagavond gouden zaken doen in de Champions League. Op het veld van Atalanta ...

276
{insert image alt}

Romo sluit discussie: "Was géén strafschop voor Club"

OH Leuven slaagde er maandagavond niet in om Club Brugge voor de tweede keer dit seizoen te kloppen. ...

343
{insert image alt}

Vercauteren heeft plannetje: "Leggen er ons niet bij neer"

Antwerp had gehoopt op een nieuwe Europese stunt door de 1/8ste finale van de Europa League te ...

228
{insert image alt}

Onverslijtbare Messi pakt uit met erg straffe statistiek

FC Barcelona heeft zich woensdagavond herpakt na de teleurstellende prestaties tegen Paris ...

179
{insert image alt}

Zware discussie bij Atalanta-Real: "Nóóit een rode kaart!"

In de Champions League moest Real Madrid het woensdagavond met een waslijst aan geblesseerden ...

346
{insert image alt}

'Genkie kan fraaie transfer naar Spaanse top maken'

KRC Genk zit momenteel in een serieuze sportieve dip en behaalde slechts 5 punten in zijn laatste 9 ...

716
{insert image alt}

Club draait duimschroeven aan: "Het is de enige manier"

Club Brugge geraakt maar niet verlost van de corona-uitbraak binnen de club. De voorbije dagen zaten ...

675
{insert image alt}

Flitsende Messi knalt Barça terug in titelstrijd

FC Barcelona was de laatste week toch weer op de sukkel geraakt, met een nieuwe pandoering in de ...

171
{insert image alt}

Vercauteren vreest niet voor LZ7: "Hij is volwassen genoeg"

Antwerp reisde woensdag af naar Glasgow, waar het stiekem hoopt op een stunt in de Europa League. Om ...

154
{insert image alt}

Anderlecht lijkt Standard-sterkhouder niet te moeten vrezen

Komende zondag staat er een nieuwe Clasico tussen Standard en Anderlecht op het programma. Dat is ...

341