De mythe van Maradona: Belgen als rode draad

Foto: De mythe van Maradona: Belgen als rode draad

Het voetbal leeft van iconen, sterren die bij de supporters tot de verbeelding spreken. Tegenwoordig denken we dan vooral aan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, wiens weg eerder geplaveid werd door legendes als Pelé en Johan Cruijff. Niemand was evenwel grootser dan Diego Armando Maradona, zelf nochtans amper 1 meter 65 van gestalte. Een ode aan wellicht de beste voetballer aller tijden, en diens jammer genoeg merkwaardige levensloop.

Kleine, linksvoetige geniën uit Argentinië, wiens naam begint met een M: ze hebben iets bijzonders. Het debat over de GOAT, ofwel de Greatest Of All Time, is voor velen dan ook een nek-aan-nekrace tussen Messi en Maradona. De Vlo versus Pluisje, allebei (ex-)drager van het rugnummer 10 bij zowel de Albiceleste als FC Barcelona. Al is het niet daar dat Maradona, in heel wat ogen de verpersoonlijking van God op een voetbalveld, zijn voornaamste successen beleeft. Nochtans zijn de verwachtingen in Catalonië hooggespannen wanneer de toenmalig duurste speler ter wereld in 1982 de oversteek waagt uit zijn thuisland.

DUIVELS DEBUUT

Barcelona legt een record van één miljard peseta's, omgerekend ongeveer 7,5 miljoen euro, op tafel om het wonderkind van Buenos Aires weg te plukken bij Boca Juniors. Nog voor hij een eerste keer het shirt van de Blaugrana aantrekt, maakt het Europese publiek reeds kennis met Maradona. Die zomer staat in Spanje namelijk het WK op het programma. Zijn vuurdoop in Camp Nou, waar de 21-jarige wereldster – toen al – een paar dagen eerder onder grote belangstelling was voorgesteld, blijkt echter geen succes. De dappere Rode Duivels houden de nieuwste aanwinst van het Argentijnse sterrenensemble, die vier jaar daarvoor als tiener nog naast de selectie viel, in bedwang en pakken dankzij een goal van Erwin Vandenbergh zelfs de scalp van de regerend wereldkampioen. België eindigt op kop in de poule en veroordeelt Maradona en co in de tweede ronde zo tot een groep des doods met Italië en Brazilië.Die trekken in het Estadi de Sarrià, de toenmalige thuishaven van stadsgenoot Espanyol in Barcelona, aan het langste eind. Argentinië gaat tweemaal onderuit, en in de krachtmeting met de eeuwige rivaal uit Zuid-Amerika pakt de dribbelkont tot overmaat van ramp een rode kaart. Een exit in mineur. Ook op clubniveau loopt het in Spanje nadien niet echt op rolletjes, al verovert hij er met zijn onmiskenbaar talent – en toch 30 doelpunten in 43 duels – eveneens vele harten. De blinde adoratie van een heel volk geniet Maradona evenwel pas wanneer hij na twee jaar verrassend naar Napoli verhuist. Met de transfer is 15 miljard lire, ofwel een slordige zeven miljoen euro, gemoeid. Opnieuw een plaatselijk record. Uiteindelijk blijkt het een koopje, want voor dat geld halen de Zuid-Italianen niemand minder dan God himself aan boord. Van 1984 tot 1991 heerst niet de maffia, maar wel Maradona over Napels.

GOD IN NAPELS

Al blijkt de grens tussen beiden soms flinterdun. Per slot van rekening is het mede dankzij de Giuliano-clan dat de beste voetballer op de aardbol überhaupt in het Stadio San Paolo, dat nu wellicht naar hem wordt vernoemd, is bela,d. Nadat hij in Barcelona reeds kennismaakte met de verleidingen die later zijn leven en helaas ook zijn dood zouden domineren, lopen zijn exuberante uitspattingen met drank, drugs en vrouwen al snel de spuigaten uit in dat bedenkelijk milieu. Op het veld valt daar echter weinig van te merken, want daar maakt de linkspoot de hetze bij zijn intrede helemaal waar. Wekelijks brengt Maradona, die na korte tijd de aanvoerdersband om de arm krijgt gespeld, tevens zijn fans in extase. Wanneer hij Napoli in zijn derde seizoen bovenop de beker de eerste titel in het clubbestaan schenkt, is zijn heiligverklaring compleet. Tot op vandaag vormt de Argentijn er een religie op zichzelf.Op dat moment bevindt Maradona zich op de piek van zijn kunnen. Een jaar eerder kroont hij zich met zijn land tenslotte tot wereldkampioen, opnieuw met de Belgen op zijn pad. Die finishen in Mexico '86 op een historische vierde plaats, nadat ze in de halve finale op twee flitsen van de kunstenaar waren gebotst. De ronde daarvoor scoort Maradona tegen Engeland, waarin hij eveneens de beruchte Hand van God bovenhaalt, met een weergaloze solo het doelpunt van de eeuw. Vier jaar later staat de held van Napels opnieuw in de finale, nadat hij in de halve finale nota bene in het Stadio San Paolo – waar zijn trouwe supporters verscheurd worden door de keuze tussen hun idool en vaderland – organisator Italië huiswaarts heeft gestuurd. Dit keer is West-Duitsland evenwel te sterk. Het blijkt zowat het einde van Maradona, die voor het toernooi zijn tweede Scudetto heeft gepakt, zijn dominante periode.

RAES & D'HOOGHE

Naast twee titels brengt de krullenbol ook Europese glorie naar Zuid-Italië, want in 1989 leidt hij de Napolitanen richting de zege in de UEFA Cup. In het tweede luik van de halve finale tegen Bayern is München zo het toneel van een van zijn meest memorabele momenten. Niet omwille van een zoveelste weergaloze treffer, wel omdat Maradona zelfs in de opwarming weet te begeesteren. Minutenlang stelt hij, met de veters los, zijn kunstjes tentoon op het ritme van het sindsdien iconische nummer Live is Life. Beelden die intussen cultureel erfgoed zijn geworden, met dank aan het montagewerk van Frank Raes. De link met België is dus nooit veraf, zo blijkt helaas ook bij het absolute dieptepunt in zijn carrière. Al is Maradona in 1994 eigenlijk al even afgegleden. Na een langdurige schorsing wegens cocaïnegebruik vlucht hij twee jaar eerder weg uit Napels, dat zijn nummer 10 wel voor eeuwig in de coulissen hangt.Maradona probeert het even bij Sevilla in Spanje, maar houdt het daar na één seizoen al voor bekeken en keert terug naar zijn thuisland. Eerst bij Newell's Old Boys, de jeugdclub van Messi, later opnieuw bij Boca Juniors. Tussendoor wil de 33-jarige magiër zich in 1994 nog een laatste keer opladen voor het WK in de Verenigde Staten. Jammer genoeg grijpt hij daarvoor naar verboden middelen. Geen cocaïne, wel metabolieten om op korte tijd veel gewicht te verliezen. Het bedrog komt na de tweede wedstrijd tegen Nigeria uit, waarop Maradona onverbiddelijk naar huis wordt gestuurd. Aan het hoofd van de medische commissie van de FIFA staat dan, net zoals vandaag nog altijd overigens, Michel D'Hooghe. Hoewel hem vanzelfsprekend niks te verwijten valt, is er zo ook een landgenoot betrokken bij het einde van zijn carrière als Argentijns international. Na 34 doelpunten in 90 interlands zit het er definitief op.

AFSCHEID IN MINEUR

Het blijkt een constante in de levensloop van Maradona: overal wordt hij met open armen ontvangen, en geeft hij de mensen geen andere keuze dan direct van hem te houden. Zowel in Argentinië, Barcelona als Napels. Overal eindigt het verhaal echter op een valse noot. Zo ook ná zijn actieve loopbaan, wanneer de gevallen held doorheen de jaren alsmaar meer van zijn sokkel dendert. Drugs, drank en overgewicht maken niet alleen zijn lichaam kapot, zijn mentale welzijn en portefeuille worden er evenmin beter op. Niet geholpen door de parasieten in zijn entourage groeit Maradona na verloop van tijd zelfs uit tot het lachertje van de voetbalwereld, een toonbeeld van hoe zelfs de allergrootste sterren zichzelf de vernietiging in kunnen werken – iets wat helaas in andere sectoren eveneens gebeurt. De destructieve geldwolf stuwt zijn eigen reputatie bij ieder publiek optreden zo verder de dieperik in.Wanneer hij even aan de beterhand lijkt, boekt Maradona – wiens carrière als trainer nooit van de grond kwam – als bondscoach op het WK 2010 bovendien geen succes. De relatie met Messi stond, ondanks hun vele gelijkenissen, dan ook steeds op wankele poten. Toch liet zijn opvolger annex rivaal uiteraard niet na om een emotioneel eerbetoon de wereld in te sturen. Net zoals Dries Mertens natuurlijk, met 128 goals intussen de nieuwe topschutter van Napoli – waar Maradona afklokte op 115 stuks. Niet dat de Rode Duivel, die met zijn manier van spelen het clubicoon bij uitstek maar al te best kon bekoren, zich groter waant. Integendeel. "Als mijn naam ooit naast de jouwe werd geplaatst, mijn excuses. Je was een inspiratie en zal dat altijd blijven. Voor eeuwig mijn idool", verwoordde Mertens vooral met die laatste zin het gevoel van heel de stad, die momenteel collectief in een diepe rouw is verwikkeld.

MARADONA DE MYTHE

Het is de tweede constante in Maradona zijn nalatenschap: het vaak nogal zure einde ten spijt, liet hij nergens een wrange nasmaak achter. Het enige wat overblijft, is immers dezelfde overweldigende en soms misschien zelfs verstikkende liefde die hem overal waar hij kwam te beurt viel – en hem mogelijk helaas ook fataal werd. Maradona gaat de geschiedenisboeken in als een mythe, een legende van het hoogste kaliber die even synoniem staat aan voetbal als Michael Jordan aan basketbal of The Beatles aan de opmars van popmuziek. Veel liever dan zijn negatieve kantjes, onthouden we dan ook zijn uniek talent. Evenzeer geniaal dribbelwonder als koele goalgetter, sterke krachtpatser als onnavolgbare snelheidsduivel, slimme metronoom als stijlvolle publieksspeler. Met vanzelfsprekend een magistrale linkervoet. Voor de jongere fans: een combinatie van Messi, Ronaldinho én de Braziliaanse Ronaldo, allemaal in één en hetzelfde kleine lichaam. Terwijl heel de voetballerij treurt bij het afscheid van zulk een icoon, staat er vooral in Argentinië en Napels de komende dagen geen maat op het verdriet. Live blijft Life, maar af en toe staat het toch even stil.

POLL: Wie schat u hoger in?

<

EXCLUSIEF: Gemengde geluiden over Bruun Larsen

Verbeke past tactiek van Van Holsbeeck en Verschueren toe

'Juventus wil enorme som geld betalen voor STVV'er Cacace'

Vandaag 24 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club pakt uit met pure goalgetter: ‘Opvolger van Dost’

Zoals het een echte topclub betaamt, anticipeert Club Brugge op de toekomst. Op korte termijn is Bas ...

2371
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Sanneh bijna weg, jackpot voor STVV

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

624
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 23!

Geen tijd om uit te blazen in de Jupiler Pro League, want na de midweekspeeldag moeten alle teams ...

63
{insert image alt}

'Standard ontvangt bod voor Laifis'

De fans van Standard zien dat Mbaye Leye de ploeg weer op de rails heeft gezet, maar in de laatste ...

27
{insert image alt}

'Stille leider' van Genk zet deur open voor vertrek

Bij KRC Genk zien ze bijna elke mercato een topspeler de club verlaten. Van de kampioenenploeg van ...

81
{insert image alt}

Verbeke past tactiek van Van Holsbeeck en Verschueren toe

De fans van RSC Anderlecht zullen ongetwijfeld een déjà vu krijgen deze mercato. Met Jacub Bruun ...

88
{insert image alt}

'Ajax dacht aan dure floptransfer van Real Madrid'

Ajax betaalde aan het begin van de huidige transferperiode liefst 22,5 miljoen euro aan West Ham ...

35
{insert image alt}

"Lang liep bij Ajax al wat naast zijn schoenen"

Club Brugge huurt Noa Lang van Ajax en heeft een verplichte aankoopoptie van 6 miljoen euro. De ...

290
{insert image alt}

'Juventus wil enorme som geld betalen voor STVV'er Cacace'

STVV is bezig aan een opmerkelijke mercato. Het versterkte zich al stevig en vooral ook Belgisch, ...

108
{insert image alt}

EXCLUSIEF: Gemengde geluiden over Bruun Larsen

RSC Anderlecht heeft Jacob Bruun Larsen tot het einde van het seizoen op huurbasis overgenomen van ...

249
{insert image alt}

Koeman: "Anders zoekt Barça maar een nieuwe coach"

FC Barcelona had op donderdagavond alle moeite van de wereld om het nietige Cornellà te verslaan in ...

148
{insert image alt}

Publiekslieveling ziet terugkeer naar Standard wel zitten

Standard kan geen dure transfers doen en kan enkel goedkope opportuniteiten vastleggen. De fans van ...

251
{insert image alt}

Anderlecht en Colassin weigerden buitenlandse aanbiedingen

Antoine Colassin werd door RSC Anderlecht voor zes maanden uitgeleend aan Zulte Waregem. De ...

185
{insert image alt}

Opvallend: KRC Genk spendeert én ontvangt meer geld dan Club Brugge

Club Brugge en KRC Genk zijn de landskampioenen van de afgelopen twee seizoenen. Zij nemen het ...

411

Gisteren 23 Januari 2021

{insert image alt}

Vercauteren spreekt zich uit over zoektocht naar versterking

Franky Vercauteren heeft zaterdagavond zijn eerste nederlaag geleden als trainer van Antwerp. Zijn ...

472
{insert image alt}

KVO droomt: "We zijn een plaats in de play-offs waard"

KV Oostende heeft zich de voorbije maanden ontpopt tot één van de aangename verrassingen dit ...

186
{insert image alt}

'Benteke stuurt aan op opvallende oplossing'

Crystal Palace haalde enkele dagen geleden een extra spits binnen met Jean-Philippe Mateta, wat ...

258
{insert image alt}

Hazard 'Man van de Match': "Zijn beste match voor Real"

Het waren geen makkelijke weken voor Real Madrid en Eden Hazard, want zowel club als speler kregen ...

527
{insert image alt}

Real en Hazard herpakken zich met ruime zege in Alaves

Real Madrid leek de jongste weken af te glijden naar een diepe crisis. Het kon zijn laatste drie ...

179
{insert image alt}

Union opent sterk in 2021 en heeft nieuw record beet

Na een spektakelrijke wedstrijd is Union ook in 2021 prima aan de competitie begonnen in 1B. Het ...

186
{insert image alt}

KV Oostende voetbalt opnieuw prima en pakt stuntzege op de Bosuil

KV Oostende heeft voor de tweede keer in een paar dagen tijd prima gepresteerd tegen een topclub. ...

196
{insert image alt}

Maes tilt niet zwaar aan nederlaag: "Door resultaat heen kijken"

STVV zette de voorbije weken een knappe reeks neer, maar werd door Moeskroen zaterdagavond weer met ...

72
{insert image alt}

Cercle eindelijk beloond: "Dit zijn drie heel belangrijke punten"

Cercle Brugge wachtte al sinds 21 november en tien wedstrijden op een zege, maar zaterdagavond is ...

122
{insert image alt}

Vanzeir scoort snelste goal ooit in Belgisch profvoetbal (🎥)

In 1B is de competitie dit seizoen na een maand winterstop weer op gang getrapt en dat levert meteen ...

108
{insert image alt}

Hazard is back: heerlijke assist én goal op enkele minuten (🎥)

Eden Hazard werd de voorbije weken in Spanje bedolven onder kritiek, want in de eerste weken sinds ...

644
{insert image alt}

Moet ook AS Eupen op zoek naar een nieuwe trainer?

Het is dit seizoen een opvallend fenomeen in de Jupiler Pro League: trainers die uit eigen beweging ...

137
{insert image alt}

Belgische ref mag naar het EK U21

Binnen enkele maanden staat het EK U21 op het programma in Hongarije en Slovenië, maar België zal ...

168
{insert image alt}

Moeskroen-trainer pakt wel zeer bizarre rode kaart

Moeskroen heeft zaterdagavond een uitstekende zaak gedaan in de strijd om het behoud. Het is immers ...

282
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook van Sanneh bijna verlost te zijn'

Anderlecht is deze maand al zeer actief geweest op de transfermarkt. Het haalde al vijf nieuwe ...

382