Anderlecht krijgt uitzicht op recordtransfer(s)

Foto: Anderlecht krijgt uitzicht op recordtransfer(s)

Neerpede stond de afgelopen week in het middelpunt van de aandacht. Het opleidingscentrum van Anderlecht werd internationaal geprezen als een van de beste ter wereld, terwijl bij de Rode Duivels ex-telgen Youri Tielemans en Romelu Lukaku zich andermaal lieten gelden op het hoogste niveau. Gelukkig maar, want de recordkampioen rekent op haar karrenvracht aan eigen talenten om weg uit de financiële malaise te geraken. Een stap die in de voorbije drie mercato's al voor een stuk werd gezet, met enkele deals die binnenkort zelfs nog een onverhoopte bonus kunnen opleveren.

Nochtans kwam er in elk van de afgelopen transferperiodes de nodige kritiek op de keuze om telkens een paar jeugdige producten van eigen kweek reeds vroegtijdig van de hand te doen. In tegenstelling tot iconen als Dennis Praet, Tielemans en Leander Dendoncker, hadden Sebastiaan Bornauw, Alexis Saelemaekers en Jérémy Doku per slot van rekening nog geen prijzen gepakt in het Lotto Park. Met de In Youth We Trust-slogan indachtig vonden velen het daarom een vergissing van het vorige én huidige bestuur om zo snel tot verkoop over te gaan. Desalniettemin viel er voor elk van deze transacties toen al heel wat te zeggen, en ziet het er ook achteraf naar uit dat Paars-Wit toch grotendeels gouden zaken deed.

VISIE VAN VERSCHUEREN

Vooral dan wat Bornauw betreft, die niet bepaald zijn beste week beleefde. De 21-jarige verdediger ging in zijn tweede optreden voor de Rode Duivels opnieuw stevig in de fout, en had later ook bij de uitschakeling van de U21 in Bosnië-Herzegovina flink wat boter op het hoofd. De protegé van Daniel Van Buyten, die voor zijn vertrek richting Duitsland vorige zomer tevens nog wat goede raad kreeg van Vincent Kompany, leek zo het beste bewijs te leveren voor iedereen die aan zijn capaciteiten twijfelde. Een scepsis die blijkbaar ook danig binnen de Brusselse bestuurskamer heerste, waar zijn voornaamste voorvechter Hein Vanhaezebrouck – die ook tal van andere jonkies liet debuteren – dan al lang de laan was uitgestuurd. Het bod van acht miljoen uit Keulen werd dan ook erg gretig in ontvangst genomen.Logisch, want zowat iedereen was het erover eens dat een dergelijk bedrag niet te weigeren was voor iemand met zijn vrij beperkte kwaliteiten. Op fysiek vlak oogt Bornauw wel imposant en op zijn jonge leeftijd kan hij uiteraard nog grote stappen zetten, maar dat er ook vandaag nog heel wat werk aan de winkel is werd de voorbije week weer pijnlijk geïllustreerd. In de Bundesliga verbaasde de verdediger echter vriend en vijand met zijn prima prestaties, in die mate zelfs dat Lazio in oktober naar verluidt maar liefst 25 miljoen voor hem veil had. Wie in de zomer van 2019 al dacht dat Michael Verschueren een uitstekende deal in de wacht sleepte, had zo wel eens grote ogen kunnen trekken. Globaal gezien leverde de voorganger van Peter Verbeke matig werk, maar hier wist hij toch sterk te onderhandelen.

BONUS VOOR BORNAUW

Bovenop de aardige en broodnodige som die Anderlecht toen reeds opstreek, dwong hij immers een fiks percentage op een eventuele doorverkoop af. 20 tot zelfs 35 procent op de meerwaarde, afhankelijk van de bron. Zelf indien Bornauw ooit ‘slechts’ zijn geschatte marktwaarde van 13 miljoen in het laatje brengt, stort Keulen dus nog eens minstens één miljoen bij op de Paars-Witte rekening. In het geval van een nieuw bod in de orde van de Romeinen wordt dat zelfs 3,4 tot zes miljoen. Na zijn wankele interlands lijkt zo een pak geld te hoog gegrepen, maar dat de Belgische Tarzan internationaal meer aanzien geniet dan in eigen land werd bij zijn verhuis naar Duitsland al duidelijk. Nu kwam daar tevens ervaring in de Bundesliga én een status als international bij het nummer één op de FIFA-ranking bij.Wie weet krijgt Keulen, waar Bornauw tot 2024 onder contract ligt, straks dus een nieuwe kans op de jackpot. Anderlecht kruist alvast de vingers, want in totaal zou het zo zelf tussen de 11,4 en 15 miljoen cashen. In dat eerste scenario troeft Bornauw reeds Kompany af en komt hij ongeveer op dezelfde hoogte als Van Buyten te staan, die Anderlecht en Standard respectievelijk 10,5 en 11,5 miljoen opleverden. Zij het wel in een ander tijdperk, wat die bedragen des te indrukwekkender maakt. In het tweede geval zou hij zelfs Chancel Mbemba (12 miljoen) overtreffen en prompt de duurste verdediger aller tijden in de Jupiler Pro League worden. Niet kwaad geboerd voor iemand waar niet iedereen vol van overtuigd was, zeker niet om de opbouw van achteruit te verzorgen zoals Kompany het voor ogen had.

PERFECTE TIMING

In de voorbije kwakkelcampagne hadden de Brusselaars hem misschien nog kunnen gebruiken als doublure van de toenmalige speler-inspirator, die niet geheel onverwacht vaak in de lappenmand lag. Als hij aan boord was gebleven, was er tenslotte wellicht veel minder sprake geweest van huurlingen als Derrick Luckassen, Philippe Sandler of nu Matt Miazga. Of zijn marktwaarde op die manier dan nog verder opgekrikt kon worden dan de droomdeal die Verschueren destijds uit de brand wist te slepen, valt evenwel sterk te betwijfelen. Net zoals het lang niet gezegd is dat Bornauw een rots in de branding kon zijn voor het zinkend schip. Integendeel, de kans lijkt groter dat hij mee ten onder was gegaan. In die zin lijkt de recordkampioen, ondanks alle onvrede, hem op het ideale moment te hebben verkocht.Hoewel hij niet linksvoetig is, was er anders mogelijk nu ook geen sprake geweest van Hannes Delcroix. De leeftijdsgenoot van Bornauw groeide de voorbije weken uit tot vaste titularis en schopte het zelfs eveneens tot Rode Duivels. Nog niet zo lang geleden leek hij via een achterpoortje te vertrekken, maar vandaag is de linkspoot vast ook reeds een serieuze duit waard. Een immense opsteker, zeker nu de verwachte goudhaantjes Sambi Lokonga en Yari Verschaeren wat bleven steken in hun ontwikkeling. Om dan nog te zwijgen van de overige jonkies die, althans in vergelijking met vorig seizoen, veel minder aan spelen toe komen. Dat zij op korte of lange termijn alsnog weer aan de oppervlakte kunnen komen, wordt dus echter wel bewezen door Delcroix. Zelfs voor de verhuurde Sieben Dewaele is er nog hoop.

SOLDEN MET SAELEMAEKERS(?)

Over naar Saelemaekers, op wiens transfer naar AC Milan in januari nog veel meer kritiek kwam. Een voorbarig afscheid, klonk het misschien niet helemaal onterecht. De eveneens 21-jarige flankspeler én kersvers Rode Duivel trok eerst voor een halfjaar op huurbasis naar San Siro, dat in twee schijven uiteindelijk zeven miljoen betaalde om hem volledig over te nemen. Een koopje zo lijkt, want de laatste tijd drukte Saelemaekers er steeds meer zijn stempel, maar achteraf is dat natuurlijk makkelijk praten. Op dat moment was het namelijk geen slecht akkoord voor iemand die alsmaar meer op het achterplan was beland én 'slechts' tot medio 2022 onder contract lag. Geen wonder dat Paars-Wit zo snel mogelijk Verschaeren langer aan zich wil verbinden, want hij lijkt min of meer in dezelfde voetsporen te volgen.Al is dat misschien toch wat te sterk uitgedrukt. Uiteraard hoopte Anderlecht ook voor Saelemaekers na zijn veelbelovende eerste duels veel meer te vangen, maar de status van Verschaeren wist hij tijdens zijn periode in het Lotto Park toch nooit te bereiken. Waar die laatste op jonge leeftijd een toonbeeld is van professionaliteit, rezen er in zijn geval daarnaast steevast vragen op over zijn attitude op én naast het veld. In plaats van hem verder te laten verzuipen, kozen de Brusselaars dus liever eieren voor hun geld. Dat hij het nu zo goed doet in de Serie A roept dan ook geen wrange gevoelens op, integendeel: hoe meer Saelemaekers, tegenwoordig geraamd om 15 miljoen, uitblinkt in Italië hoe liever. Per slot van rekening bedong de recordkampioen ook hier een niet nader genoemd doorverkooppercentage.

DROOMDEAL VOOR DOKU

Bovendien komt het de uitstraling van Neerpede als talentenfabriek alleen maar ten goede, wat bij de verkoop van mindere goden als pakweg Francis Amuzu nog prima van pas kan komen. Daarom is het ook hopen dat Doku volledig ontbolstert in de Ligue 1. De aalvlugge winger gooide meteen hoge ogen bij Stade Rennes, maar kon zich vervolgens nog niet helemaal doorzetten. Toch is nu al zowat iedereen in Frankrijk overtuigd van de 18-jarige dribbelkont zijn ontegensprekelijke kwaliteiten. Rennes legde dan ook niet voor niks omstreeks 26 miljoen op tafel, goed voor een uitgaand record in het Lotto Park. Opnieuw kan daar nog wat bijkomen, want wederom is er sprake van een niet concreet omschreven clausule op de doorverkoop. Wie weet troeft Doku zo zelfs ooit de 30 miljoen voor Jonathan David af.Indien hij zijn volledige potentieel waarmaakt, kaapt Anderlecht mogelijk dus het Gentse record van meest lucratieve vertrekker uit onze competitie af. Het voorbeeld van Victor Osimhen, die via Lille voor 70 miljoen naar Napoli trok en Charleroi zo in totaal ruim 22 miljoen opbracht, toont alvast aan dat zulk een ontwikkeling er absoluut inzit. Tenslotte heeft ook Doku alles in huis om op een dag een soortgelijke transfer te maken, zeker nu hij in de Franse etalage staat. Of hij Paars-Wit ooit meer had kunnen opbrengen, valt daarentegen te betwijfelen. Hoewel zijn capaciteiten in tegenstelling tot die van Bornauw nooit ter discussie werden gesteld, haalde Anderlecht wellicht dus ook hier het onderste uit de kan met een deal die vroeg of laat nog meer dan nu van goudwaarde zal zijn. Én zette het in één klap Neerpede andermaal vol in de kijker.

POLL: Voor wie sleepte Anderlecht de beste deal in de wacht?

Zorgwekkend: Haaland rolt 5 Club-spitsen eigenhandig op

Charleroi gaat langer verder met Rode Duivel

Messi en Ronaldo ontredderd na overlijden Maradona

Vandaag 25 November 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zorgwekkend: Haaland rolt 5 Club-spitsen eigenhandig op

Wat zal Philippe Clement dinsdagavond vol bewondering gekeken hebben naar Erling Haaland. De Noorse ...

104
{insert image alt}

De Ketelaere zet Vanaken onder zware druk

Een logische nederlaag. Ook zonder joker Emmanuel Dennis hoopte Club Brugge luidop op meer in ...

714
{insert image alt}

Clement zet miljoenen op het spel: dure gok in Dortmund

Durven verrassen: dat is wat Philippe Clement vanavond wil doen in Dortmund. De eerste surprise ...

706
{insert image alt}

Messi en Ronaldo ontredderd na overlijden Maradona

In de vooravond vernamen we het droevige nieuws dat Diego Armando Maradona het leven heeft gelaten. ...

0
{insert image alt}

Charleroi gaat langer verder met Rode Duivel

Charleroi hoort dit seizoen opnieuw bij de aangename verrassingen in de Jupiler Pro League en staat ...

5
{insert image alt}

'KRC Genk komt met opvallende ingreep na aanstelling Van den Brom'

KRC Genk heeft al een woelig seizoen gekend, want met John van den Brom is het al aan zijn derde ...

51
{insert image alt}

Gehavend AA Gent rekent in Europa op youngsters

AA Gent gaat donderdag op zoek naar zijn eerste punten in de Europa League. Rode Ster Belgrado komt ...

41
{insert image alt}

Nationale rouw in Argentinië, Napoli plant opvallend eerbetoon Maradona

De hele voetbalwereld reageert woensdag aangeslagen op het nieuws van de dood van Diego Maradona. ...

113
{insert image alt}

Moeskroen pakt eerste seizoenszege na onwaarschijnlijke ommekeer

De degradatiestrijd wordt weer wat spannender, want in zijn elfde wedstrijd heeft Moeskroen ...

254
{insert image alt}

Pelé reageert op overlijden Maradona: "Ik verloor een goede vriend"

Het overlijden van Diego Maradona is woensdag als een schokgolf door de voetbalwereld gegaan. De ...

0
{insert image alt}

Afscheid van Diego Maradona: een magische voetballer met een Goddelijke status

Het voetbal huilt. Diego Armando Maradona – bestaat er nog een mooiere voetbalnaam? - is niet ...

158
{insert image alt}

Degryse stuurt flinke waarschuwing naar Sambi Lokonga

Anderlecht begon de voorbije weken alweer te dromen van aansluiting bij de top van het klassement en ...

143
{insert image alt}

Ondanks 0 op 9 AA Gent: "We kunnen ons nog plaatsen"

AA Gent heeft afgelopen weekend serieus vertrouwen getankt, want ze gingen knap met 0-1 winnen op ...

67
{insert image alt}

Voetbalwereld neemt massaal afscheid van Maradona

De voetbalwereld werd woensdag geschokt door het overlijden van Diego Maradona. Met het overlijden ...

0
{insert image alt}

'Dennis kan snel in de ploeg terugkeren bij Club Brugge'

Club Brugge ging dinsdag met duidelijke 3-0-cijfers verliezen op het veld van Borussia Dortmund. Dat ...

235
{insert image alt}

Argentijnse pers meldt overlijden van Diego Maradona

De voetbalwereld is een icoon kwijt, want Diego Maradona zou woensdag overleden zijn. Dat meldt de ...

0
{insert image alt}

Standard begint aan loodzware periode zonder vier sterkhouders

Donderdag staat er weer Europa League op het programma en daarin heeft Standard wel wat te bewijzen. ...

142
{insert image alt}

'Arnesen twijfelt over Advocaat bij Feyenoord'

Ondanks al het blessureleed blijft Feyenoord uitstekend presteren dit seizoen. Dat heeft natuurlijk ...

53

Gisteren 24 November 2020

{insert image alt}

Meunier: "Dortmund zit op hetzelfde niveau als PSG"

Voor Thomas Meunier blijkt een confrontatie met Club Brugge garant te staan voor drie punten. In de ...

72
{insert image alt}

Vormer: "Misschien worden we toch nog tweede"

Club Brugge onderging tegen Borussia Dortmund net als in de heenwedstrijd de wet van de sterkte en ...

340
{insert image alt}

Antwerp kan toch op sterkhouder rekenen in Linz

Donderdag is het weer tijd voor de Europa League en Antwerp heeft daarin iets goed te maken. Na de ...

244
{insert image alt}

Media duiden unaniem één lichtpunt aan bij tegenvallend Club

Club Brugge is in Dortmund opnieuw op zijn limieten gebotst. Net als in de heenmatch konden de ...

382
{insert image alt}

Lazio neemt afstand van Club, Barça en Juve ook naar tweede ronde

Lazio heeft in de groep van Club Brugge een grote stap gezet richting de tweede plaats. De Romeinen ...

263
{insert image alt}

Club blijkt opnieuw een maat te klein voor Dortmund

Club Brugge droomde van een stunt in Dortmund, maar bleek net als in de heenmatch een maatje te ...

231
{insert image alt}

Clement krijgt ervan langs: "Verliest serieus van zijn pluimen"

Club Brugge zal ook in Dortmund niet voor een stunt kunnen zorgen, want het staat al 3-0 in het ...

1675
{insert image alt}

Blessin hard voor KVO na pijnlijke nederlaag

KV Oostende werd dit seizoen al regelmatig geprezen omwille van het goede voetbal dat ze proberen te ...

197
{insert image alt}

Haaland vestigt alweer CL-record met goal tegen Club

Club Brugge mag halfweg wellicht al een kruis maken over eventuele puntenwinst tegen Borussia ...

145
{insert image alt}

Eén lichtpunt bij Club: "Hij is de enige die mee kan"

Club Brugge lijkt halfweg al zijn hoop op puntenwinst in Dortmund te mogen opbergen, want ...

628
{insert image alt}

Vreugde bij W-B: "Zo mag het elke keer op dinsdag zijn"

Waasland-Beveren heeft dinsdagavond eindelijk nog eens een wedstrijd gewonnen. Na tien matchen ...

131
{insert image alt}

KV Kortrijk krijgt opnieuw slecht coronanieuws

KV Kortrijk moest afgelopen weekend een nipte nederlaag slikken op het veld van Club Brugge en ...

94
{insert image alt}

Clement verklaart keuzes voor Balanta en Krmencik

Club Brugge pakte tot dusver vier op negen in de Champions League en gaat in Dortmund op zoek naar ...

176
{insert image alt}

Chelsea en Sevilla al zeker van volgende ronde van de Champions League

Krasnodar-Sevilla en Rennes-Chelsea werden om 19u afgetrapt. Chelsea en Sevilla wonnen met 1-2 en ...

92
{insert image alt}

Miangue: "Ik had opties in Duitsland en Nederland"

Senna Miangue leek op weg naar een grote carrière toen hij speelkansen kreeg bij Internazionale. Na ...

105