Anderlecht krijgt uitzicht op recordtransfer(s)

Foto: Anderlecht krijgt uitzicht op recordtransfer(s)

Neerpede stond de afgelopen week in het middelpunt van de aandacht. Het opleidingscentrum van Anderlecht werd internationaal geprezen als een van de beste ter wereld, terwijl bij de Rode Duivels ex-telgen Youri Tielemans en Romelu Lukaku zich andermaal lieten gelden op het hoogste niveau. Gelukkig maar, want de recordkampioen rekent op haar karrenvracht aan eigen talenten om weg uit de financiële malaise te geraken. Een stap die in de voorbije drie mercato's al voor een stuk werd gezet, met enkele deals die binnenkort zelfs nog een onverhoopte bonus kunnen opleveren.

Nochtans kwam er in elk van de afgelopen transferperiodes de nodige kritiek op de keuze om telkens een paar jeugdige producten van eigen kweek reeds vroegtijdig van de hand te doen. In tegenstelling tot iconen als Dennis Praet, Tielemans en Leander Dendoncker, hadden Sebastiaan Bornauw, Alexis Saelemaekers en Jérémy Doku per slot van rekening nog geen prijzen gepakt in het Lotto Park. Met de In Youth We Trust-slogan indachtig vonden velen het daarom een vergissing van het vorige én huidige bestuur om zo snel tot verkoop over te gaan. Desalniettemin viel er voor elk van deze transacties toen al heel wat te zeggen, en ziet het er ook achteraf naar uit dat Paars-Wit toch grotendeels gouden zaken deed.

VISIE VAN VERSCHUEREN

Vooral dan wat Bornauw betreft, die niet bepaald zijn beste week beleefde. De 21-jarige verdediger ging in zijn tweede optreden voor de Rode Duivels opnieuw stevig in de fout, en had later ook bij de uitschakeling van de U21 in Bosnië-Herzegovina flink wat boter op het hoofd. De protegé van Daniel Van Buyten, die voor zijn vertrek richting Duitsland vorige zomer tevens nog wat goede raad kreeg van Vincent Kompany, leek zo het beste bewijs te leveren voor iedereen die aan zijn capaciteiten twijfelde. Een scepsis die blijkbaar ook danig binnen de Brusselse bestuurskamer heerste, waar zijn voornaamste voorvechter Hein Vanhaezebrouck – die ook tal van andere jonkies liet debuteren – dan al lang de laan was uitgestuurd. Het bod van acht miljoen uit Keulen werd dan ook erg gretig in ontvangst genomen.Logisch, want zowat iedereen was het erover eens dat een dergelijk bedrag niet te weigeren was voor iemand met zijn vrij beperkte kwaliteiten. Op fysiek vlak oogt Bornauw wel imposant en op zijn jonge leeftijd kan hij uiteraard nog grote stappen zetten, maar dat er ook vandaag nog heel wat werk aan de winkel is werd de voorbije week weer pijnlijk geïllustreerd. In de Bundesliga verbaasde de verdediger echter vriend en vijand met zijn prima prestaties, in die mate zelfs dat Lazio in oktober naar verluidt maar liefst 25 miljoen voor hem veil had. Wie in de zomer van 2019 al dacht dat Michael Verschueren een uitstekende deal in de wacht sleepte, had zo wel eens grote ogen kunnen trekken. Globaal gezien leverde de voorganger van Peter Verbeke matig werk, maar hier wist hij toch sterk te onderhandelen.

BONUS VOOR BORNAUW

Bovenop de aardige en broodnodige som die Anderlecht toen reeds opstreek, dwong hij immers een fiks percentage op een eventuele doorverkoop af. 20 tot zelfs 35 procent op de meerwaarde, afhankelijk van de bron. Zelf indien Bornauw ooit ‘slechts’ zijn geschatte marktwaarde van 13 miljoen in het laatje brengt, stort Keulen dus nog eens minstens één miljoen bij op de Paars-Witte rekening. In het geval van een nieuw bod in de orde van de Romeinen wordt dat zelfs 3,4 tot zes miljoen. Na zijn wankele interlands lijkt zo een pak geld te hoog gegrepen, maar dat de Belgische Tarzan internationaal meer aanzien geniet dan in eigen land werd bij zijn verhuis naar Duitsland al duidelijk. Nu kwam daar tevens ervaring in de Bundesliga én een status als international bij het nummer één op de FIFA-ranking bij.Wie weet krijgt Keulen, waar Bornauw tot 2024 onder contract ligt, straks dus een nieuwe kans op de jackpot. Anderlecht kruist alvast de vingers, want in totaal zou het zo zelf tussen de 11,4 en 15 miljoen cashen. In dat eerste scenario troeft Bornauw reeds Kompany af en komt hij ongeveer op dezelfde hoogte als Van Buyten te staan, die Anderlecht en Standard respectievelijk 10,5 en 11,5 miljoen opleverden. Zij het wel in een ander tijdperk, wat die bedragen des te indrukwekkender maakt. In het tweede geval zou hij zelfs Chancel Mbemba (12 miljoen) overtreffen en prompt de duurste verdediger aller tijden in de Jupiler Pro League worden. Niet kwaad geboerd voor iemand waar niet iedereen vol van overtuigd was, zeker niet om de opbouw van achteruit te verzorgen zoals Kompany het voor ogen had.

PERFECTE TIMING

In de voorbije kwakkelcampagne hadden de Brusselaars hem misschien nog kunnen gebruiken als doublure van de toenmalige speler-inspirator, die niet geheel onverwacht vaak in de lappenmand lag. Als hij aan boord was gebleven, was er tenslotte wellicht veel minder sprake geweest van huurlingen als Derrick Luckassen, Philippe Sandler of nu Matt Miazga. Of zijn marktwaarde op die manier dan nog verder opgekrikt kon worden dan de droomdeal die Verschueren destijds uit de brand wist te slepen, valt evenwel sterk te betwijfelen. Net zoals het lang niet gezegd is dat Bornauw een rots in de branding kon zijn voor het zinkend schip. Integendeel, de kans lijkt groter dat hij mee ten onder was gegaan. In die zin lijkt de recordkampioen, ondanks alle onvrede, hem op het ideale moment te hebben verkocht.Hoewel hij niet linksvoetig is, was er anders mogelijk nu ook geen sprake geweest van Hannes Delcroix. De leeftijdsgenoot van Bornauw groeide de voorbije weken uit tot vaste titularis en schopte het zelfs eveneens tot Rode Duivels. Nog niet zo lang geleden leek hij via een achterpoortje te vertrekken, maar vandaag is de linkspoot vast ook reeds een serieuze duit waard. Een immense opsteker, zeker nu de verwachte goudhaantjes Sambi Lokonga en Yari Verschaeren wat bleven steken in hun ontwikkeling. Om dan nog te zwijgen van de overige jonkies die, althans in vergelijking met vorig seizoen, veel minder aan spelen toe komen. Dat zij op korte of lange termijn alsnog weer aan de oppervlakte kunnen komen, wordt dus echter wel bewezen door Delcroix. Zelfs voor de verhuurde Sieben Dewaele is er nog hoop.

SOLDEN MET SAELEMAEKERS(?)

Over naar Saelemaekers, op wiens transfer naar AC Milan in januari nog veel meer kritiek kwam. Een voorbarig afscheid, klonk het misschien niet helemaal onterecht. De eveneens 21-jarige flankspeler én kersvers Rode Duivel trok eerst voor een halfjaar op huurbasis naar San Siro, dat in twee schijven uiteindelijk zeven miljoen betaalde om hem volledig over te nemen. Een koopje zo lijkt, want de laatste tijd drukte Saelemaekers er steeds meer zijn stempel, maar achteraf is dat natuurlijk makkelijk praten. Op dat moment was het namelijk geen slecht akkoord voor iemand die alsmaar meer op het achterplan was beland én 'slechts' tot medio 2022 onder contract lag. Geen wonder dat Paars-Wit zo snel mogelijk Verschaeren langer aan zich wil verbinden, want hij lijkt min of meer in dezelfde voetsporen te volgen.Al is dat misschien toch wat te sterk uitgedrukt. Uiteraard hoopte Anderlecht ook voor Saelemaekers na zijn veelbelovende eerste duels veel meer te vangen, maar de status van Verschaeren wist hij tijdens zijn periode in het Lotto Park toch nooit te bereiken. Waar die laatste op jonge leeftijd een toonbeeld is van professionaliteit, rezen er in zijn geval daarnaast steevast vragen op over zijn attitude op én naast het veld. In plaats van hem verder te laten verzuipen, kozen de Brusselaars dus liever eieren voor hun geld. Dat hij het nu zo goed doet in de Serie A roept dan ook geen wrange gevoelens op, integendeel: hoe meer Saelemaekers, tegenwoordig geraamd om 15 miljoen, uitblinkt in Italië hoe liever. Per slot van rekening bedong de recordkampioen ook hier een niet nader genoemd doorverkooppercentage.

DROOMDEAL VOOR DOKU

Bovendien komt het de uitstraling van Neerpede als talentenfabriek alleen maar ten goede, wat bij de verkoop van mindere goden als pakweg Francis Amuzu nog prima van pas kan komen. Daarom is het ook hopen dat Doku volledig ontbolstert in de Ligue 1. De aalvlugge winger gooide meteen hoge ogen bij Stade Rennes, maar kon zich vervolgens nog niet helemaal doorzetten. Toch is nu al zowat iedereen in Frankrijk overtuigd van de 18-jarige dribbelkont zijn ontegensprekelijke kwaliteiten. Rennes legde dan ook niet voor niks omstreeks 26 miljoen op tafel, goed voor een uitgaand record in het Lotto Park. Opnieuw kan daar nog wat bijkomen, want wederom is er sprake van een niet concreet omschreven clausule op de doorverkoop. Wie weet troeft Doku zo zelfs ooit de 30 miljoen voor Jonathan David af.Indien hij zijn volledige potentieel waarmaakt, kaapt Anderlecht mogelijk dus het Gentse record van meest lucratieve vertrekker uit onze competitie af. Het voorbeeld van Victor Osimhen, die via Lille voor 70 miljoen naar Napoli trok en Charleroi zo in totaal ruim 22 miljoen opbracht, toont alvast aan dat zulk een ontwikkeling er absoluut inzit. Tenslotte heeft ook Doku alles in huis om op een dag een soortgelijke transfer te maken, zeker nu hij in de Franse etalage staat. Of hij Paars-Wit ooit meer had kunnen opbrengen, valt daarentegen te betwijfelen. Hoewel zijn capaciteiten in tegenstelling tot die van Bornauw nooit ter discussie werden gesteld, haalde Anderlecht wellicht dus ook hier het onderste uit de kan met een deal die vroeg of laat nog meer dan nu van goudwaarde zal zijn. Én zette het in één klap Neerpede andermaal vol in de kijker.

POLL: Voor wie sleepte Anderlecht de beste deal in de wacht?

<

'Guardiola mag 225 miljoen spenderen: Lukaku bovenaan verlanglijst'

VN LIVE: Verrassing bij Antwerp, Gent met nieuw spitsenduo

Sneeuwvoetbal krijgt staartje: Genk en KVK hopen op forfaitzege

Vandaag 17 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Het Hein-effect: Gent haalt kampioenencijfers

De remonte is ingezet. Onder Hein Vanhaezebrouck haalt AA Gent opnieuw goede resultaten, al heeft de ...

369
{insert image alt}

MERCATO LIVE: MLS lonkt voor Gano, Eupen wil in Spanje shoppen

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

524
{insert image alt}

Zo win jij 450 euro met 10 euro inzet op speeldag 21!

Alle inhaalwedstrijden zijn gespeeld, en dus staat het klassement eindelijk weer netjes op orde. ...

88
{insert image alt}

Sneeuwvoetbal krijgt staartje: Genk en KVK hopen op forfaitzege

KRC Genk deed zaterdagavond alweer een slechte zaak, want het ging voor de tweede keer op rij ...

58
{insert image alt}

VN LIVE: Verrassing bij Antwerp, Gent met nieuw spitsenduo

In de Jupiler Pro League staat zondagmiddag een interessante clash op het programma. Zo nemen AA ...

54
{insert image alt}

'Guardiola mag 225 miljoen spenderen: Lukaku bovenaan verlanglijst'

Manchester City heeft zich de laatste weken herpakt, maar kende een wisselvallig eerste deel van het ...

307
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht mikt op 10 miljoen, Pogba in grote ruiloperatie'

De wintermercato heeft zijn poorten inmiddels officieel geopend. En ondanks de gevolgen van de ...

170
{insert image alt}

Beslissende Lang krijgt belangrijk werkpunt te horen

Tijdens de eerste dagen na zijn aankomst bij Club Brugge rezen er eerst wel wat vraagtekens rond Noa ...

162
{insert image alt}

'Antwerp stelt weldra nieuwe Belgische keeper voor'

Antwerp FC zit met een vervelende&nbsp;doelmannenkwestie. Jean Butez ligt nog enkele weken in de ...

272
{insert image alt}

Hein: "Had goed gesprek met D'Onofrio"

Hein Vanhaezebrouck is back. Bij AA Gent dromen ze alvast van een nieuwe sportieve hoogconjunctuur, ...

133
{insert image alt}

'Anderlecht slikt tegenvaller bij blessure Trebel'

Anderlecht oefende zaterdag tegen Union, waarbij het uiteindeljk met 0-1 cijfers&nbsp;onderuit ging. ...

287
{insert image alt}

Deschamps: "Ik vergeet nooit wat Benzema zei, nooit"

Karim Benzema en Les Bleu: het is nooit een gelukkig huwelijk geweest. Sinds de veelbesproken en ...

357
{insert image alt}

'Antwerp heeft plan en verkoopt Lamkel Zé'

Didier Lamkel Zé, aflevering 29 of zo. Voor de zoveelste keer maakte de Kameroener het te bont bij ...

745
{insert image alt}

'Losada blijft op post bij Beerschot'

De Stad Antwerpen bevindt zich momenteel in een voetballende hoogconjunctuur. Zowel Beerschot VA als ...

287
{insert image alt}

Kortrijk verliest middenvelder aan Moeskroen

Na 20 speeldagen in de Jupiler Pro League is het Royal Excel Moeskroen dat helemaal onderaan het ...

110
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt meer hoop op topdeal'

De wintermercato is iets meer dan halverwege, maar toch zijn verschillende Belgische clubs nog niet ...

509
{insert image alt}

'Van Crombrugge mogelijk toch nog weg bij Anderlecht'

Hendrik Van Crombrugge brak in november zijn contract open bij RSC Anderlecht en hij ligt daardoor ...

564
{insert image alt}

'Eupen weigert transfervoorstel van Antwerp'

Antwerp is deze maand nog op zoek naar een doelman, aangezien Jean Butez nog een tijdje out is en ...

266

Gisteren 16 Januari 2021

{insert image alt}

'Belgisch belofteninternational kan terugkeren naar JPL'

De winterse transferperiode is intussen iets over halfweg en heel wat Belgische clubs zijn nog op ...

245
{insert image alt}

Kayembe geeft verklaring voor dip Charleroi

Charleroi draait nog altijd mee in de top van het klassement, maar de laatste tijd zitten de ...

78
{insert image alt}

Hairemans blijft maar scoren: "Ballen gaan er vlot in"

Lange tijd was KV Mechelen bezig aan een teleurstellend seizoen en het leek zelfs verzeild te raken ...

163
{insert image alt}

Ook Bongonda niet te spreken: "Dit is een schande"

KRC Genk leed zaterdag zijn tweede nederlaag op rij, want na KV Kortrijk deed ook Moeskroen hen in ...

1015
{insert image alt}

Assists Tielemans helpen Leicester naar tweede plaats

Leicester City heeft zich voorlopig op de tweede plaats in de Premier League genesteld. Het boekte ...

125
{insert image alt}

Hairemans leidt Malinwa naar knappe zege in Charleroi

Met een Hairemans in bloedvorm heeft KV Mechelen nu ook de drie punten gepakt op het veld van ...

193
{insert image alt}

'Ook KV Kortrijk tekent voorbehoud aan bij wedstrijd'

KRC Genk deed zaterdagavond alweer een slechte zaak, want het ging voor de tweede keer op rij ...

315
{insert image alt}

'KV Kortrijk grijpt naast speler van Marseille'

KV Kortrijk doet volop mee voor een plaats in de top acht en bijhorende kwalificatie voor de ...

106
{insert image alt}

Zulte Waregem lijkt veilig: "We mogen naar boven kijken"

Zulte Waregem heeft zaterdagavond uitgehaald in de Jupiler Pro League. Ze gingen met maar liefst 1-5 ...

160
{insert image alt}

Hayen reageert op mogelijk ontslag bij Waasland-Beveren

Waasland-Beveren heeft zaterdag opnieuw de rode lantaarn in handen gekregen. Moeskroen won immers ...

473
{insert image alt}

Van den Brom snoeihard nadat Genk toch moest spelen

KRC Genk ging vorige week verrassend onderuit in Kortrijk en zaterdag volgde een nieuwe verrassende ...

812
{insert image alt}

'Flanagan trekt de deur van Charleroi definitief achter zich dicht'

Charleroi zag in oktober in laatste instantie nog Maxime Busi vertrekken naar Parma en de Carolo's ...

55
{insert image alt}

KVO en KVK in koor: "Pro League wou niet de juiste beslissing nemen"

KV Oostende is zaterdag naar een voorlopige knappe vijfde plaats gesprongen in het klassement. De ...

381
{insert image alt}

Lampard heeft weer ademruimte dankzij nipte zege

De voorbije weken nam de druk op Frank Lampard stevig toe, want na een zwakke reeks was Chelsea ...

35
{insert image alt}

Club nog zonder Dennis naar het Kiel, spits keert wel terug

Club Brugge kan door de nieuwe nederlaag van KRC Genk straks weer een goede zaak doen in de Jupiler ...

448