Miljoenendeal verklapt visie: Genk moet kleur bekennen

Miljoenendeal verklapt visie: Genk moet kleur bekennen

KRC Genk wil het afgelopen teleurstellend voetbalseizoen zo snel mogelijk vergeten. Een zevende plaats in de Jupiler Pro League en een dramatische campagne in de Champions League waren niet volgens de verwachtingen van de ambitieuze Limburgers. Daarom werd in de wintermercato al stevig aangekocht, en kwam ondertussen ook verdediger Daniel Munoz de gelederen versterken. Maar het belangrijkste doelwit voor Genk blijft een spits. Cyriel Dessers passeerde al de revue, maar ook op Juan Brunetta staat het vizier gericht. De Argentijn heeft een totaal ander profiel dan Dessers, maar mogelijk des te interessanter. Dessers of Brunetta: het zal een keuze worden tussen twee totaal verschillende voetbalbenaderingen.


DURE VOGELS

Het lijkt eerder onrealistisch dat KRC Genk zowel Cyriel Dessers als Juan Brunetta zal binnenhalen tijdens de komende zomermercato. Aan beide spitsen hangt een stevig prijskaartje en ondanks de gunstige financiële situatie van de Limburgers moeten er toch niet al te gekke zaken worden verwacht op transfervlak. Daarom lijkt het in beide dossiers eerder een 'of-of-verhaal' te worden dan een 'en-en-verhaal'. Bovendien beschikken Dessers en Brunetta over een totaal ander profiel, waardoor de gehanteerde spelvisie van coach Hannes Wolf van doorslaggevend belang kan zijn. 



Heracles Almelo, de huidige werkgever van Dessers, zou naar verluidt om en bij de 5 miljoen euro eisen voor de topschutter in de Eredivisie. De Genkenaren vinden dat echter nog een te hoge vraagprijs en zagen ondertussen al twee aanbiedingen afgewezen. Ook bij Godoy Cruz, waar Brunetta onder contract staat, wachten er nog moeilijke onderhandelingen. Genk zou een openingsbod verstuurd hebben van 3,6 miljoen euro, maar de Argentijnen vragen momenteel maar liefst 9 miljoen euro. Ook Club Brugge wordt genoemd als geïnteresseerde in Brunetta, maar Belgische media bevestigen dat (vooralsnog) niet.

VEEL VERSCHILLEN, ENKELE OVEREENKOMSTEN

Toch is het eerder vreemd dat Genk aanstalten maakt om Brunetta en Dessers binnen te halen voor de positie als centrale spits. Waar Dessers eerder een man van in de box is, opereert de technisch vaardige Brunetta meer als valse nummer negen. De Argentijn maakt vooral het verschil met zijn inzicht en creativiteit, terwijl Dessers meer een rasechte spits is die leeft van doelpunten. Eén voetbalaspect hebben beide heren wel gemeen, en dat is een grote inzet en werkijver. En dat zien ze wel graag in de tribunes van de Luminus Arena.



Daarnaast hebben Dessers en Brunetta elk op hun geheel eigen manier een veelbelovend profiel. In de Nederlandse Eredivisie en Argentijnse Superliga worden beide aanvallers geroemd om hun specifieke kwaliteiten, en gezien hun jonge leeftijd hebben Dessers en Brunetta nog niet hun top bereikt als voetballer. Dessers is al wat rijper met 25 jaar, en ook opgegroeid in het gedisciplineerde Europese voetbal. Brunetta is iets jonger met 23 lentes, maar tevens niet verwant met de Westerse voetbalcultuur. Die Zuid-Amerikaanse flair en onvoorspelbaarheid kan anderzijds wel een groot voordeel betekenen.

DOELPUNTEN MAKEN

Brunetta en Dessers vullen een andere rol in bij hun respectievelijke clubs, maar als aanvallers worden ze hoofdzakelijk afgerekend op hun statistieken qua doelpunten en assists. Bij Dessers ziet dat er enorm rooskleurig uit met 0,55 doelpunt en 0,18 assist per wedstrijd. Brunetta beschikt minder over dat killersinstinct, getuige zijn 0,27 doelpunt en 0,13 assist per wedstrijd. Dessers scoort dus meer dan het dubbele dan Brunetta, maar opvallend genoeg is het verschil qua pure efficiëntie niet zo groot. 



We onderzochten bijvoorbeeld eerder al dat Dessers eerder veel kansen nodig heeft om tot zijn groot aantal gescoorde doelpunten te geraken, Zo zet de Belg 18,5% van zijn gegenereerde doelkansen effectief om in een doelpunt. Bij Brunetta ligt die ratio nog wat lager op 13,6%, maar dat is wel een significant kleiner verschil dan met het contrast van hun aantal gescoorde doelpunten.  Bovendien onderneemt Dessers per wedstrijd vaker een doelpoging dan zijn Argentijnse collega. Algemeen gesteld is Dessers dus effectiever als afwerker dan Brunetta, maar qua efficiëntie liggen beide aanvallers meer in elkaars vaarwater.

VEELZIJDIGE BRUNETTA

Dessers is bovendien een centrale spits die het liefst als diepste man wordt uitgespeeld. Door zijn fysieke kwaliteiten en présence in de box houdt hij van rechtstreekse duels, en is hij vaak afhankelijk van de aanvoer vanop de flanken. Brunetta bevindt zich meestal lager op het speelveld, waar hij met zijn voetballend vermogen het verschil probeert te maken. De Argentijn verschijnt per wedstrijd bijvoorbeeld 1,56 keer in de box, terwijl Dessers daar 5,72 keer opduikt. Ook dit is een belangrijke indicator bij het groot aantal verschil in doelpunten tussen beide aanvallers.



Daarom is Brunetta veel belangrijker in de opbouw en het algemene spelbeeld dan Dessers, die eerder op de loer ligt om te dreigen voor doel. De voetballende kwaliteiten van de Argentijn liggen dan ook een pak hoger dan die van Dessers. Brunetta past namelijk met een accuraatheid van 78,9%, tegenover de matige 71,9% van Dessers. Met die goede passing bevindt Brunetta zich ook in de top tien van de Argentijnse Superliga - bij de spelers op zijn positie. Als we daarbij enkel de voorwaartse passing in beschouwing nemen, dan eindigt hij met 72,6% als tweede, en is het verschil met Dessers opnieuw een grote 6%. In dat laatste onderdeel zou Brunetta ook in de huidige top tien prijken van de Jupiler Pro League.

KIEZEN IS VERLIEZEN

Cyriel Dessers als targetman en pure afwerker in de box. Juan Brunetta als creatieve nummer negen met een groot voetballend vermogen. Beide spitsen passen in de voetbalfilosofie van Genk-coach Hannes Wolf. Dessers kan een alternatief betekenen als centrale spits voor Paul Onuachu, waarbij de wingers Junya Ito en Theo Bongonda hem op zijn wenken kunnen bedienen in de zestien. Maar ook Brunetta kan een meer dan degelijke aanvulling zijn in het Genkse elftal. Als valse nummer negen kan hij de aansluiting verzorgen om zo de snelle Ito en Bongonda in stelling te brengen, naar het voorbeeld van Roberto Firmino bij Liverpool. Bovendien kan de Argentijn ook als offensieve middenvelder uit de voeten, in de steun spelend van Onuachu. Of Dessers?



Op papier zouden de profielen van Dessers én Brunetta bijzonder welkome figuren betekenen, zoals hierboven vermeld kan Wolf daarmee verschillende offensieve varianten uitdokteren. Op die manier kan Genk volgend seizoen hun sterkste elftal op de been brengen, inspelend op de zwakke plekken van de wekelijkse tegenstander. Bovendien krijgt de Genkse equipe daarmee een creatieve én scorende injectie toegebracht. Maar gezien de hoge gehanteerde vraagprijs voor Dessers (5 miljoen euro) en Brunetta (9 miljoen euro) lijkt dat echter een onhaalbaar doel. Of Dimitri de Condé zou nog eens al zijn koopmanskunsten uit de kast moeten halen?

POLL: Welke spits moet Genk nemen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

155
155
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

137
137
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

431
431
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

65
65
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

158
158
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

451
451
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

144
144
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

386
386
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

257
257
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

130
130
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

163
163
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

94
94
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

323
323
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

127
127
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

70
70